INDISCH KERSTMENU 1966 SPEKKOEK (van Oma Thio) 8 o S Straks is het Kerstmis. Bood vroeger het Kerstdiner in Indië geen moeilijkheden, nu is het zo, dat de kinderen meer of minder geassimileerd zijn en de schoonzoons en (of) -dochters, heel weinig getrassiemileerd, waardoor grote moeilijkheden voor Ma, wat te maken. Aldus hier een menu voor: Cocktail de crevettes. Snijd slablaadjes aan stukken en leg ze op de bodem van een ijscup. Op de sla een eetlepel gepelde en gekookte garnalen legen. Meng mayonaise met wat mosterd, een weinig melk, waarin wat suiker opgelost is, een mespuntje Sei Fat Sin en enkele druppels Worcestershire sauce, waardoor het geheel een pittige smaak krijgt. De mayonaise over de garnalen gieten. Potage aux asperges. Asperge-soep maken van een pakje Knor-soep, met een kopje meer water (genoeg voor 6 man) en ter verhoging van de smaak een theelepel roomboter. Salade de saumon. Op 1 kg aardappelen, 1 groot blik zalm nemen. Kook de aardappelen en maak er puree van. Twee eetlepels margarine of room boter erdoorheen, zout en peper bijvoegen. Schotel bedekken met slabladeren. Door de aardappelen de zalm mengen en het geheel op de slabladeren doen. Mayonaise men gen met: op 1 pot Calvé, twee theelepels mosterd, 2 theelepels Maggi Aroma saus en een bitterglaasje melk. Over de salade gieten, versieren met plakken ei, schijfjes tomaat en zoet-zure augurken. Omelette a la Traverduli. Zie hiernaast. Poulet reine a la crème. De kip (diepvries of vers) goed wassen en met citroensap even laten liggen. In de wadjan met slaolie goreng, tot een beetje bruin. In een vuurvaste schaal leggen en over gieten met gesmolten boter waarin een scheutje ketjap is gevoegd. In de oven gaar laten worden. Vóór het opdienen poten versieren met manchetten (zelf maken). Stoofperen met water en véél suiker koken en laten afkoelen. Bij de peren voegen 1 blik perziken. De kip moet warm opgediend worden met de koude vruchten. Glace a la Cassata. Van een pakje dr Oet- ker ijspoeder Cassata-ijs maken volgens gebruiksaanwijzing, doch aanvullen met een onsje rozijnen, die een nacht op brande wijn gestaan hebben (Boeremeisjes). In plaats van 1/8 liter slagroom, zoals op de gebruiksaanwijzing staat, neem je T/4 liter. leder ander merk wijn is goed, het hoeven nu niet speciaal de genoemde merken te zijn. ANAK TANAH POETIH Geboren aan de Reservoirweg, zijweg van Tanah-Poetih, dus Anak Tanah-Poetih klopt dubbel, toch! Traperdulie is (was?) een straat in Semarang. De naam moet van "Tida perduli" komen. Perduli komt van "ver-anoe"Dus Traperduli kan niet ver-anoe...) Kaas-omelet a la Traperduli. Voor 6 personen: Smelt '/2 pak margarine, doe er 2 thee lepels meel bij en laat even doorbakken, al roerend. Dan 2 theelepels fijn geoelekte knoflook erbij, even grongsongen, niet te lang, dan 1/2 liter melk erbij, goed roeren. Al roerende 4 eetlepels gemalen kaas er doorheen, vuur op klein zetten. Als de kaas gesmolten is, 1 eetlepel ketjap manis erdoor. Suiker erin (Semarang töh), een theelepel of vier, moet een beetje zoet sma ken. 2 ons champignons (of meer), goed gewassen erbij en op klein vuur laten, tot de olie boven komt drijven, af en toe roe ren. Drie omeletten bakken van 2 eieren elk. Als klaar eerlijk verdelen töh. Eieren even los kloppen met zout, peper, 2 theelepels gemalen kaas, 1 theelepel bawang poetih oelek en 1 eetlepel melk. Je weet wel, omelet maken in koekepan met dikke bo dem (geen wadjan) en op klein vuur, niet op de omelet drukken, moet van binnen nog zacht. De saus erover heen en gado met schijfjes tomaat. Hier is recept Stroop Soesoe toelen voor na het diner: Stroop soesoe van Kios ès Djomblang. 1 liter z.g. Koffie-melk (gesteriliseerde melk) opkoken met 1200 g suiker, gedurende y2 uur. Blijf roeren, anders kenah dweilen en vuur regelen: dan weer groot, dan weer klein. Als de stroop al dik genoeg is, laten af koelen, moet koud löh, anders geurnja Hang. Twee flesjes Crème de rose essence van "Nectar" erin. Maar ook deze stroop soesoe heeft een bleke kleur en dus geheimnja van Pah Kios: koop een paar gram rode kleurstof (voor koek) bij de drogist. 5 Gram in een beetje water oplossen en de stroop bij kleuren tot hard rose. Gemengd met Crème de pistache en groene kleurstof geeft de Stroop soesoe idjoe. GOp's GLIMLACH God, zeg onshebt Ge 't zo gewild? Zo aan wat vasten plicht gewijd Zo blij met wat vergankelijkheiu Zo nimmer tot Uw Rijk getild? Zeg dan, hebt Gij het zo gewild? Zo klein van waarde en onbegrepen Zo armzalig en benepen Elk dieper hongeren ongestild? God zwijgt en glimlacht mild God, lach niet om Uw stervelingen Zij leven en zij leven niet! Zij horen de echo, niet Uw lied En zijn te arm om zelf te zingen! Heeft eens een God het zó gewild? Of heeft de mens, wat hij ontving Welk rechter richt in dit geding? Bewust, gewetenloos verspild? Bidt, dat Gods glimlach niet verstilt. Ingez. door W. ENNEN, Uit: "Weerklank", door A. Hendriks-Kappelhof "Oecumenisch" Kerstfeest in 1928 in de woning van de landraadvoorzitter te La- wang, die (met het snoer van de blitz-ont- steking in de hand) aan Islampupilletjes en zijn personeel vertelt van Nabi Isa (Jezus). (Foto van M. J. A. Oostwoud Wijdenes) OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC O VERRAST Uw familie met de wereld- o O bekende o O Franco in Nederland 10,50 O O Franco Amerika p. zeepost 14,90 O O KOKKIES Rijstwinkels 8 O O Witte de Withstr. 128 - Tel. 89438 g g Slotermeerlaan 125 - Tel. 130362 O AMSTERDAM - W. g O O g P.S. Bestel tijdig, anders uitverkocht, g O Wij verzenden over de hele wereld! O O O SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO ICE CREAM DE LUXE Elk ijsje wordt zaaalig met een klein scheut je likeur erover heen. Dus al kunt U enkel banketbakkers ijs bemachtigen, U kunt er voor uw Kerstdiner een waardig dessert van maken. 21

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1966 | | pagina 21