INDISCH KERSTMENU 1966
SPEKKOEK (van Oma Thio)
8
o S
Straks is het Kerstmis. Bood vroeger het
Kerstdiner in Indië geen moeilijkheden, nu
is het zo, dat de kinderen meer of minder
geassimileerd zijn en de schoonzoons en
(of) -dochters, heel weinig getrassiemileerd,
waardoor grote moeilijkheden voor Ma, wat
te maken.
Aldus hier een menu voor:
Cocktail de crevettes. Snijd slablaadjes aan
stukken en leg ze op de bodem van een
ijscup. Op de sla een eetlepel gepelde en
gekookte garnalen legen. Meng mayonaise
met wat mosterd, een weinig melk, waarin
wat suiker opgelost is, een mespuntje Sei
Fat Sin en enkele druppels Worcestershire
sauce, waardoor het geheel een pittige
smaak krijgt.
De mayonaise over de garnalen gieten.
Potage aux asperges. Asperge-soep maken
van een pakje Knor-soep, met een kopje
meer water (genoeg voor 6 man) en ter
verhoging van de smaak een theelepel
roomboter.
Salade de saumon. Op 1 kg aardappelen,
1 groot blik zalm nemen.
Kook de aardappelen en maak er puree
van. Twee eetlepels margarine of room
boter erdoorheen, zout en peper bijvoegen.
Schotel bedekken met slabladeren. Door de
aardappelen de zalm mengen en het geheel
op de slabladeren doen. Mayonaise men
gen met: op 1 pot Calvé, twee theelepels
mosterd, 2 theelepels Maggi Aroma saus
en een bitterglaasje melk. Over de salade
gieten, versieren met plakken ei, schijfjes
tomaat en zoet-zure augurken.
Omelette a la Traverduli. Zie hiernaast.
Poulet reine a la crème. De kip (diepvries
of vers) goed wassen en met citroensap
even laten liggen. In de wadjan met slaolie
goreng, tot een beetje bruin.
In een vuurvaste schaal leggen en over
gieten met gesmolten boter waarin een
scheutje ketjap is gevoegd. In de oven
gaar laten worden.
Vóór het opdienen poten versieren met
manchetten (zelf maken).
Stoofperen met water en véél suiker koken
en laten afkoelen.
Bij de peren voegen 1 blik perziken.
De kip moet warm opgediend worden met
de koude vruchten.
Glace a la Cassata. Van een pakje dr Oet-
ker ijspoeder Cassata-ijs maken volgens
gebruiksaanwijzing, doch aanvullen met een
onsje rozijnen, die een nacht op brande
wijn gestaan hebben (Boeremeisjes). In
plaats van 1/8 liter slagroom, zoals op de
gebruiksaanwijzing staat, neem je T/4 liter.
leder ander merk wijn is goed, het hoeven
nu niet speciaal de genoemde merken te
zijn.
ANAK TANAH POETIH
Geboren aan de Reservoirweg, zijweg van
Tanah-Poetih, dus Anak Tanah-Poetih klopt
dubbel, toch!
Traperdulie is (was?) een straat in Semarang.
De naam moet van "Tida perduli" komen.
Perduli komt van "ver-anoe"Dus Traperduli
kan niet ver-anoe...)
Kaas-omelet a la Traperduli.
Voor 6 personen:
Smelt '/2 pak margarine, doe er 2 thee
lepels meel bij en laat even doorbakken,
al roerend. Dan 2 theelepels fijn geoelekte
knoflook erbij, even grongsongen, niet te
lang, dan 1/2 liter melk erbij, goed roeren.
Al roerende 4 eetlepels gemalen kaas er
doorheen, vuur op klein zetten. Als de
kaas gesmolten is, 1 eetlepel ketjap manis
erdoor. Suiker erin (Semarang töh), een
theelepel of vier, moet een beetje zoet sma
ken. 2 ons champignons (of meer), goed
gewassen erbij en op klein vuur laten, tot
de olie boven komt drijven, af en toe roe
ren.
Drie omeletten bakken van 2 eieren elk.
Als klaar eerlijk verdelen töh. Eieren even
los kloppen met zout, peper, 2 theelepels
gemalen kaas, 1 theelepel bawang poetih
oelek en 1 eetlepel melk. Je weet wel,
omelet maken in koekepan met dikke bo
dem (geen wadjan) en op klein vuur, niet
op de omelet drukken, moet van binnen nog
zacht.
De saus erover heen en gado met schijfjes
tomaat.
Hier is recept Stroop Soesoe toelen voor
na het diner:
Stroop soesoe van Kios ès Djomblang.
1 liter z.g. Koffie-melk (gesteriliseerde melk)
opkoken met 1200 g suiker, gedurende y2
uur. Blijf roeren, anders kenah dweilen en
vuur regelen: dan weer groot, dan weer
klein.
Als de stroop al dik genoeg is, laten af
koelen, moet koud löh, anders geurnja
Hang. Twee flesjes Crème de rose essence
van "Nectar" erin.
Maar ook deze stroop soesoe heeft een
bleke kleur en dus geheimnja van Pah
Kios: koop een paar gram rode kleurstof
(voor koek) bij de drogist. 5 Gram in een
beetje water oplossen en de stroop bij
kleuren tot hard rose. Gemengd met Crème
de pistache en groene kleurstof geeft de
Stroop soesoe idjoe.
GOp's GLIMLACH
God, zeg onshebt Ge 't zo gewild?
Zo aan wat vasten plicht gewijd
Zo blij met wat vergankelijkheiu
Zo nimmer tot Uw Rijk getild?
Zeg dan, hebt Gij het zo gewild?
Zo klein van waarde en onbegrepen
Zo armzalig en benepen
Elk dieper hongeren ongestild?
God zwijgt en glimlacht mild
God, lach niet om Uw stervelingen
Zij leven en zij leven niet!
Zij horen de echo, niet Uw lied
En zijn te arm om zelf te zingen!
Heeft eens een God het zó gewild?
Of heeft de mens, wat hij ontving
Welk rechter richt in dit geding?
Bewust, gewetenloos verspild?
Bidt, dat Gods glimlach niet verstilt.
Ingez. door W. ENNEN,
Uit: "Weerklank",
door A. Hendriks-Kappelhof
"Oecumenisch" Kerstfeest in 1928 in de
woning van de landraadvoorzitter te La-
wang, die (met het snoer van de blitz-ont-
steking in de hand) aan Islampupilletjes en
zijn personeel vertelt van Nabi Isa (Jezus).
(Foto van M. J. A. Oostwoud Wijdenes)
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOC
O VERRAST Uw familie met de wereld- o
O bekende o
O Franco in Nederland 10,50 O
O Franco Amerika p. zeepost 14,90 O
O KOKKIES Rijstwinkels 8
O O
Witte de Withstr. 128 - Tel. 89438 g
g Slotermeerlaan 125 - Tel. 130362
O AMSTERDAM - W. g
O O
g P.S. Bestel tijdig, anders uitverkocht, g
O Wij verzenden over de hele wereld! O
O O
SOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
ICE CREAM DE LUXE
Elk ijsje wordt zaaalig met een klein scheut
je likeur erover heen. Dus al kunt U enkel
banketbakkers ijs bemachtigen, U kunt er
voor uw Kerstdiner een waardig dessert
van maken.
21