UIT TONG-TONG'S BOEKWINKEL "DE KLEINE DOKTER" NOGMAALS TOPOH opoooooooooooooocooocxxxxxxiooooooooooooooooooooooooooooooo f 2,- "Het vervelende van boeken over ver standige voeding", vertelde een vriend van me, "is dat ze zo'n onweerlegbaar gelijk hebben!" En hier komen we inderdaad aan een belangrijk facet van de ONpopulari- teit van natuurvoeding: het gelijk van een ander irriteert altijd! Men is zo best te vreden met zijn eigen voedingskeuze en die is bovendien lekker ook. Als er dan een professor komt, die bewijst dat ver reweg het grootste deel van onze cultuur voeding van zijn beste bestanddelen ont daan is, zodat we eigenlijk niets anders doen dan van generatie op generatie ons in leven houden met onvolwaardig voedsel, schrik je toch wel even. Hoe ouder men wordt, hoe meer men dan gaat "bijspijkeren" met allerlei geconcen treerde praeparaten, chemische hulpmidae- tjes, enz. enz. Dat is dus ons normale Cultuur-voedingsbeeld. Met het Natuur- voedingsbeeld zijn wij, Indische mensen, eigenlijk al van onze prille jeugd af ver trouwd geweest. We weten dat zilvervlies rijst enorm veel beter is dan de geslepen rijst (Eykman heeft het vitamine alleen maar kunnen ontdekken in een maatschap pij die letterlijk gesloopt werd door beri beri!) en b.v. 91/2 maal zoveel mineralen bevat. Wij kennen de enorme opbouwende waarde van het E-vitamine in Kedelee (so ya), die in Europa ook in b.v. tarwekiemen volop aanwezig is. En hier in Europa heb ben we geleerd dat volkorenbrood heil zamer is dan dat mooie witte tarwebrood. We zijn opgegroeid met vele lalapans en allerlei rauwkost-hapjes. En wie ziek was, wist uit Indonesische "rommel" als b.v. papaja-blad of loentas of inggoe weer nieu we gezondheid te putten, om nog maar te zwijgen van de 1001 geneeskrachtige krui den. Het is daarom een plezier om "De Kleine Dokter" te lezen van dr. A. Vogel, (in onze boekhandel te verkrijgen voor f 14,incl. port), of het in dit blad reeds besproken boek van Mellie Uyldert (f 12,50). Op soms schokkende wijze vinden we daarin ons Indische leven aanbevolen als het gezonde, heilzame en constructieve! Vanaf het op blote voeten lopen tot het eten van gistspijzen toe (tjapé, peujeuml), en b.v. "onze" papaja wordt er eindeloos in geroemd. In zulke boeken snuffel ik regelmatig als alle lectuur verveelt. Ze zijn leerzaam, practisch, boeiend. Mag ik sentimenteel zijn?: ze zijn de vervanger van Maatje toen- froeher met een kalme, vriendelijke wijs heid. Als ik ondanks mijn slopende arbeid nog vrij aardig overeind sta, ik heb het aan deze boeken te danken. Al wil ik nie mand zijn plezier in zijn eigen kost ont nemen. Want ik geef toe dat mijn portie toeton (ongeslepen rijst) er onaantrekkelijk uit ziet en "sterk" ruikt. Maar joh! Deze rijst met "een vissie" (al is het dan de Hollandse haring), sambal, lalapan boen- tjies of veldsla! Ik zie het pasartje weer voor me van Tjikampek of het stationnetje van Tamboen, waar wij jagers in de prille morgen onze laatste flinke maaltijd aten, seger, sedep, sehat! Laat Tjalie maar schui ven in Chollan. Met de filosofie en de voeding van Njoo en Non komt hij érg ver! T.R. "HET TRIESTE DER TROPEN" Zijn de tropen werkelijk triest? Een filo sofische penetratie van de beroemde ethno- graaf prof. C. Lévi-Strauss. Voor pientere mensen, 3,90 incl. porto. In "Tong Tong" van 31 dec. j.l. schrijft Tjalie o.a. over een herinnering van Jan Ball (zie TT van 15 september). Topoh, was de man met het peukje sigaar dat onafscheidelijk van hem was en die een halve eeuw geleden gelijkelijk stroop en ijs-pasrah verkocht aan herenzoontjes en boeaja's en die gekleed ging in een "Ma- dras-sarong" met daarboven een z.g. bad- joe kaos. En die zijn houten waronkje had te Soerabaja bij de brug op Genteng Kali. inderdaad zo wordt Topoh de oude sobat van de meeste schooljongens het beste getypeerd. Maar wat nergens vermeld stond, is dat zijn ijshuisje toenmaals "Noordpool" heette en dat een handige concurrent een dergelijk huisje had opgezet aan de overkant van de kali en dat "Zuid pool" had gedoopt. Wat pleit voor de enor me bekendheid welke Topoh had onder zijn afnemers. ik spreek hier van 1914, terwijl Jan Ball het had over zijn herinnering uit de jaren 1925 en 1926. Zo lang had Topoh dus al zijn beroemde ijshuisje. Ik zat toen nog op de oude H.B.S. tegenover de stadstuin en on ze "Dirk" was de heer Prange. Daar werd toen 's avonds ook nog lessen gegeven aan de z.g. Burgeravondschool. Toen al verkocht Topoh aan zijn klanten z'n Poetih of Tjoklat of Merah of hoe die ijs pasrahs mochten heten. Wij, H.B.S'ers hadden de goeie Topoh be noemd tot onze "opperkroegbaas" en wa ren de beste maatjes met hem, ja plaag den hem maar al te vaak, waarbij hij dan maar gul lachte of ons vermanend berispte omdat we teveel lawaai maakten. "Djangan begitoe, Njo." En als er betaling werd verlangd, plaagden wij hem soms met: "Ajo, Topoh schrijf het maar op je buik" waarbij wij schaterden van de lach en naar zijn wonderlijk grote puntbuik wezen. Topoh lachte maar goedig en riep: "Djangan begitoe, Njo...". Want er werd soms een keet gemaakt dat de Noordpool er van scheen te schudden op z'n grond vesten. Hier werd de reputatie van menig leeraar te grabbel gegooid. Topoh grinnikte dan mee of hij alles begreep. Hij stond bekend als rijk te zijn en daarom mochten die onstuimige sinjo's wel een potje breken. Maar bekender nog was Topoh, als het punt waar we onze kontjo's opwachtten om gezamelijk onze exploratietochten per fiets te beginnen. Niet in de laatste plaats naar de Genteng-school die niet ver daarvan daan lag. Daar fietsten wij, jongelui van de H.B.S. met onze zwarte petjes op met een kroontje boven de klep en keken uit naar de "keetjes", dat waren de meisjes van 't pensionnaat van de Genteng-school. Zodra de jongedames dan naar buiten kwa men werden we overmoedig en zwaaiden we, elkaar met één arm om de schouders vasthoudend, het erf op. Onverwachts klonk dan de stem van een surveillante onder de kolossale waringin op het vóór- erf die ons commandeerde onmiddellijk rechtsomkeert te maken, want anders werd de politie gewaarschuwd. Waarop we in koor het bekende refrein aanhieven: "Maar eerst moet ik m'n nichtje spreken, juf frouw..." JAN VAN DER SCHALK Alle onderstaande prijzen INCLUSIEF portikosten. Johan Fabriclus: De grote beproeving f 3,85 Het duistere bloed f 3,85 Halfbloed f 9,70 Weet je nog Yoshi? f 12,50 Gordel van smaragd f 6, De heilige paarden f 11,80 Setoewo de tijger f 9,10 Wereld in beroering f 3,30 Mijn huis staat achter de kim f 3,30 Luie Stoel 6,30 Hop heisa, in regen en wind 6,30 Vincent Mahieu: Tjies f 6,30 Tjoek f 8, Kookboeken: W. C. Keyner: Hollandsch- Chinees-lndonesisch kookboek f Beb Vuyk: Een beetje heet f C. J. Wannee: Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool f F. M. Stoll en W. H. de Groot: Het Haagse kookboek f r> OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCXXXXXXXXX) 8,30 5,80 13,50 16,90 Hein Buitenweg: Zwerftochten door Java Op Java staat een huis Java, droom en herinnering Maria Dermoüt: Nog pas gisteren De Kist De juwelen haarkam Donker van uiterlijk De sirenen Kookboeken: Nique van der Werff Wijsman: Kook nu eens zelf Indisch en Chinees M. B. Beiten: De Hollandse Rijsttafel Chi Yun Eskelund: Chinees kookboekje Robert J. Courtine: De echte Franse keuken Annie van 't Veer: Oud Hollands kookboek Ina den Hartog. Mini Pocket: Thuis Indisch en Chinees eten Tong Tong receptenboekje: Van hemelmodder tot mixer mayonaise 5,20 5,25 3,75 2,25 5,20 7,40 9,40 9,40 f 6,30 f 4,65 f 4,20 f 4,40 f 2,05 f 4,15 5

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1967 | | pagina 5