1001
avonturen
met de
soetil
BAMIE OP Z'N ZONDAGS
HELAAS
STUUR ONS RECEPTEN!!!
restaurant
wijnands v/h cecu
Een van de dingen die je op een wan
deling doet is kijken. Natuurlijk kijken. In
Indie keek je naar wat er op of aan de
kant van de straat leefde. Hier in Holland,
waar op straat praktisch niets gebeurt dan
een aanrijding, kijk je dus naar huizen.
Niet naar binnen, maar gewoon naar de
huizen. Ik kijk b.v. graag naar de ramen en
raamkozijnen. Zo brandschoon gepoetst, die
prachtig bloeiende cyclamen, late hyacin
then, begonia's voor de spierwitte vitrages,
en als mijn bescheiden blik iets van de
huiskamer opvangt bewonder ik in stilte
de manier waarop men hier een huiskamer
gezellig kan maken.
Op een dag liep ik weer langs de ramen.
Cyclamen, begonia's, cyclamen, cyclamen
en ineens'....op een vensterbank geen
planten, maar 3 Chinese eetkommetjes met
de bijbehorende sendok bebek keurig op
een rij. Zo aardig. Ik moet toch even la
chen. Want, als ik aanbel en bestel:
"Satoe bami koewah sama pangsit?"
Meteen schiet me te binnen dat ik, lang
geleden al, een brief van mevrouw Sieben-
haar-Scholte kreeg, met een paar heerlijke
mie-recepten. Ik die brief opgezocht en
hier is het "goddeloos" lekkere recept van
wat zij noemt: bamie op z'n zondags.
Y2 pak bami-telor, '/2 kippeborst, 1/2 ons
garnalen, 1/2 ons champions, 1 speklapje
van 1 ons, 1 kleine vuist-grote bloemkool,
2 preien met blad en al, wat selderie, ten
overvloede 1 kippebouillon-blokje, 1 eet
lepel ketjap, peper, vetsin, 1 wijnglas witte
wijn, een paar lepels varkensreuzel en 1
dikke teen knoflook.
De bamie telor in kokend water een kwar
tier laten zwellen (pan van 't vuur) daarna
afschrikken met koud water. Goed laten
uitlekken, liefst op een droogrek.
Alle groenten behandelen zoals gebrul
kelijk voor bamie. Het vlees klein snijden,
de droge bamie even braden in reuzel
(daarom moest ze zo droog zijn) en dan
uit de wadjan halen. Na eventueel wat reu
zel erbij te hebben gedaan, de geplette
en versnipperde knoflook hierin braden,
daarna de witte preistukken, (op de grote
vlam werken).
Nu volgen alle vleessoorten met het
bouillonblokje, peper, vetsin. Goed om
scheppen. Hierop alle groenten storten die
enkele minuten lang moet meebraden. Daar
na ketjap toevoegen en het glas witte wijn
(nooit rode), Jenever of arak mag ook. In
deze geurige groentenmassa de mie telor
dichtgedekt even laten meesmoren en daar
na goed dooreen scheppen.
Op een schaal storten, naar verkiezing
met blondgefruite uitjes bestrooien en pe
per.
Dit is de bamie waar ik in aanbidding
voor kniel!
P.S. de groenten kan naar verkiezing plak
jes peen, reboeng, taugé of kool zijn).
Lezeressen, is dit, in al zijn smakelijke
eenvoud geen juweel van een recept? Het
kan niet anders, mevrouw Siebenhaar-
Scholte die me dit 4 jaar geleden gaf,
werd een juweel van een schrijfster, name
lijk Lin Scholte! LILIAN D.
PORTUGESE EIEREN
4 Grote tomaten, 4 eieren, twee eetlepels
broodkruim, peterselie.
Snijdt een kapje af van de tomaten en hol
ze voorzichtig uit. Breek voor elke tomaat
één ei en laat het in zijn geheel voorzich
tig in de tomaat glijden. Voeg wat peper
en zout toe, bedek vervolgens de opening
met broodkruim, gesneden peterselie en
een klontje boter.
Rangschik de tomaten in een passend
vuurvast schaaltje en zet ze ongeveer 15
minuten in de oven op goed warm. Lang
genoeg tot de eieren hard en gaar zijn.
Met kaas bestrooid opdienen. Heerlijk voor
de lunch, maar ook met aardappelen.
(Uit een Singapore'se krant)
SATé KELANTAN
Van Annemarie Blomberg uit Singapore
kreeg ik dit nieuwe recept van saté toege
stuurd, dat in een receptenrubriek bekroond
was. Ook proberen, jó!
Kelantan is een Maleise staat aan de
Oostkust van Malakka.
Snijdt het vlees (mag niet vet zijn) in
kleine stukjes. Djinten poetih en djinten
manis (wie weet het verschil?) en koenir
tezamen oelek. Dan zout, goela djawa (of
bruine suiker) toevoegen tot het mengsel
fijn is. Het vlees hiermee inwrijven.
De saté zoals we gewend zijn roosteren.
Niet vergeten af en toe met het afdruipsel
te overgieten.
De Saus:
2 stukjes sereh, theelepeltje of stukje dja-
hé, 1 gesneden ui, 1 teentje knoflook, 1
kopje katjang goreng, 1 eetlepel djinten
Zijn zowel de prijzen van onze rantangs
als de verzendkosten omhoog gegaan, zo
dat de cijfers nu zijn:
RANTANG f 11,f 1,50 verzendkosten
Zoals U weet zijn onze rantangs afkom
stig uit oorlogsproductie, dus perfect alumi-
nium-alliage, solide model (je kan er in ko
ken!), keurige afwerking. Probeer zélf een
vergelijking met elke andere rantang!
Een nuttig ding dat tjoetjoek nog ge
bruikt over een halve eeuw
HISTORISCH
O. Zo
Zegt vriendelijke juffrouw tegen aardig
bruin jongetje, dat voor het eerst op school
komt:
"Zo, zo, en hoe heet jij, ventje?"
"Ventje kijkt de juffrouw bedremmeld aan
en slaat vervolgens zijn ogen neer.
Het antwoord echter blijft uit en de juffrouw
herhaalt haar vraag. Weer geen antwoord.
Dit "vraag en antwoord spel" herhaalt zich
nog enkele keren.
"Zeg jongetje, kun je mij geen antwoord
geven als ik je wat vraag", zegt de juf
kriegel.
Het enige resultaat was, dat het jongetje
nog meer met zijn lichaam wiebelde als
tevoren en met zijn vingers knakte.
Teneinde raad siste de juf het jongetje toe:
"Hè, Njoo, djeneng moe sopo?"
Jongetje begint te glunderen en lijzig zei hij:
"Njooooooo-Mwellem.
THEO RUSCHE
poetih, 1'/2 eetlepel djinten manis, 2 eet
lepels ketoembar en 50 (adoe zo heet!)
gedroogde lomboks, 1 theelepel laos (2
schijfjes). Santen van een klapper (2 kop
jes).
Verwijder de pitten van de lomboks en
fruit ze lichtbruin, voeg daarbij de fijnge
wreven en vermengde andere kruiden en
braad nog even door tot alles er korrelig
uit ziet. Dan van het vuur halen en opnieuw
oelek.
De santen opkoken tot de olie boven
komt en dan de eerdergenoemde ingrediën
ten toevoegen. Hierna de fijngewreven kat
jang goreng, wat zout en suiker naar smaak
erbij doen en de saus smeuiig roeren.
BEZIT EN VRIJHEID
Tjalie heeft voor mij een probleem opge
lost. Heb er lang over nagedacht, waarom
ik mijn internering (de droevige episoden
daargelaten) toch wel een goede tijd vond.
En nu las ik in de Tong Tong van 30 maart
1966:
"Het heeft te maken met het geleefd
hebben in een wijdheid, die je sindsdien
niet meer gekend hebt".
Ik zou er nog aan toe willen voegen:
"Je leerde er gelukkig zijn zonder iets te
bezitten, en zonder bezeten te zijn door
de wens naar bezit. Je had geen privileges
en geen toekomst en leerde intens genieten
van "the very moment itself". Nu wordt
men door zijn bezit beroofd van zijn per
soonlijke vrijheid, en cultiveert de zucht
naar bezit de lagere instincten van de
mens..." TILLY BREEMAN - OBDEYN
Brisbane, Australië
HOLLANDSE en INDISCHE KEUKEN
Hoogstr. 12 - Den Haag - Tel. 600712 1
Dir. M. WIJNANDS
v/h Grand Hotel, Makassar
4
17