LEVEN IN TROPISCH AUSTRALIË Radio BOLLAND Je vraagt me hoe ik hier in Bingil-Bay verzeild ben geraakt? Vijftien jaar geleden zijn mijn man en ik uit Djakarta naar Australië gegaan om hier ons geluk te beproeven als zovele anderen. Het zijn geen gemakkelijke jaren geweest, mijn man had in Djakarta een kantoorbe trekking, maar wilde hier niet meer achter een schrijftafel zitten, geld was er in het begin ook niet om iets over te nemen, dus het enige was om een poosje voor een ander te werken en te sparen. Samen hebben we eerst ons geluk beproefd op schapenfarms, de z.g. „sheep-stations" in de staat New South-Wales; ik vond het er vreselijk, als je het leven in Indië ge wend geweest bent, is de overgang veel te groot, ook het klimaat beviel ons niet, de zomers zijn er heel erg warm en droog, erg afmattend; we besloten toen om te probe ren iets in tropisch Australië te krijgen en mijn man kon toen hier in de buurt werk krijgen op een bananen-plantage. De huis vesting was er slecht en ik had bijna elke dag een of andere griezelige slang in het huis, kreeg het gewoon op mijn zenuwen ervan. Toch hebben we het er 11/2 jaar uitgehouden en waren toen zover dat we een stukje land hier in Bingil-Bay konden kopen. Heel voorzichtig zijn we toen voor ons zelf begonnen, hebben eerst bananen verbouwd en zijn daarna begonnen met kippen. Ons huis hebben we zelf gebouwd, stukje voor stukje, en nu wonen we hier al 12 jaar, hebben een grote kippenfarm, een comfortabel huis en een cottage voor een jongeman die voor ons werkt. Financieel zijn we er nu bovenop. De omgeving hier is werkelijk prachtig, we wonen aan zee, en om ons heen hebben we de heuvels, zwaar bebost, nog echt jungle overal, het klimaat is perfect; vanaf mei tot oktober (de Australische winter) is het hier toch zo lekker fris, en toch altijd die heerlijke zon. Momenteel zitten we in de kentering, we hebben verschillende warme weken gehad, maar nu krijgen we de regentijd en kan het hier flink stormen, hoor. Bingil-Bay is een stil, rustig plaatsje, er wonen niet veel men sen en voor mij ligt het iets te ver van de bewoonde wereld af, Australië is nog zo'n leeg land en vooral North Queensland is zo dun bevolkt. De meeste mensen wonen in de grote steden waar het leven gemakkelijker is en waar je meer aanspraak hebt. Maar de ruimte hier is zalig en dan het strand zo vlakbij. Er wonen hier nog ver schillende gezinnen uit Indië en op de ,,arthurton tablelands" hier drie uren rijden vandaan, in de bergen struikel je gewoon over Hollanders die in Indië geweest zijn. In december heb ik daar bij een vriendin gelogeerd en heb er het Sinterklaasfeest meegemaakt. Sinterklaas was een Hollan der, maar één van de zwarte pieten was een Aussie, en omdat veel van de jongere generatie met Australiërs getrouwd zijn, waren de kinderen daarvan natuurlijk hele maal niet bekend met de Sinterklaas liede ren die gezongen werden maar voor de Sint zelf hadden ze toch nog wel ontzag. Dit gedeelte van Australië lijkt inderdaad heel veel op Indonesië, dezelfde vegetatie, (ik heb op het ogenblik katjang pandjang in mijn groentetuin), mijn kedondongboom heeft voor het eerst vruchten (2) en overal langs de weg groeit de lombok rawit in het wild, overgebracht door de vogels. Onze buurman die een poosje op Borneo gewoond heeft (Hollander) heeft een permit om planten en vruchtbomen te mogen laten invoeren uit andere landen en nu heeft hij in zijn tuin een durianboompje; ook heeft hij manggistan en duku. Jammer dat de afstand zo groot is, anders zou ik je willen voorstellen om zelf eens te komen kijken hier bij ons. Je zult hier vast genieten, daar ben ik zeker van! Aan een typisch North-Queensland recept kan ik je helaas niet helpen, omdat de Australiërs toch eigenlijk oorspronkelijk Europeanen zijn en hun Europese eetge woonten hebben aangehouden. Ze eten erg veel vlees, weinig groenten en hun cakes zijn lang niet zo smakelijk als wij het ge wend zijn. De dingen die ik hun weieens laat proeven, vinden ze altijd erg lekker, b.v. ontbijtkoek, spekkoek, echt Hollands krentenbrood, enz. Een volgende weer zal ik een goed re cept geven van een Passionfruit-tart (pas- sionfruit is onze kleine paarse markieza, die vruchten ken je toch wel, familie van de Passiebloem), waar een vriendin van me een prijs mee heeft gewonnen bij een bak- wedstrijd. De blimbing plukken ze groen en ze worden gepickled, dus in azijn gedaan. Ik heb mijn kennissen geleerd hoe ze zuur zak moeten eten, dus eerst zeven en dan in de ijskast. De nanka vinden ze teveel stinken en zijn er maar heel weinig Aussies die deze vrucht eten. Tot zover dan voor deze keer! GRETE VERHEY OESIK Iemand zei: die oesik van jou is gewoon besengek. Maar toen ik haar besengek gegeten had vond ik dat mijn oesik anders smaakte. Dit is mijn Oost-Javaanse oesik; Ketoembar, djienten, trassi, kemiri, bram- bang, bawang, koenir, stukje lombok, wei nig asem. Alles fijn wrijven en gongso met een beetje olie en een schijfje laos, daon djeroek, salam en het in stukken gesneden vlees. Doe wat water in de tjobek waarin de kruiden geoelekt zijn en doe dat erbij. Voeg erbij fijn gesneden daon brambang en kook alles even op. Vervolgens de san ten erbij doen en zolang opkoken tot de olie eruit komt. Ik geloof dat het aan de hoeveelheden van de ingrediënten ligt die oesik van be sengek onderscheiden. Veel daon djeroek, ketoembar veel meer dan djienten, niet te Stationsweg 143 tel. 0 70- 60.17.03 Stationsweg 77 tel. 0 70 - 60.15.12 DEN HAAG 1 Extra aanbevolen: 1. Nieuwe Amboina Serenaders L.P. met o.a. Goodbye to you nonna manis, Bin- t tang malam, etc. bekend van radio Su- handi. Prijs slechts f 9,90 f 2. Nieuwe Rudi Wairata his mena moeria t Minstrels met o.a. The royal hawaiian f hula, Sweet Gardenia, etc., ook voor de I lage prijs van f 9,90 T 3. Uit Djakarta import Ambonnese liederen I door orkest van Benno Pattiwael met I o.a. Bunga Tjingke. Prijs f 19,50 I Steeds de laatste nieuwe grampl. voorradig! i Grote sort. Country Western langsp. pin. -• ONZE TONG TONG-TOVERKETEL Bij de vele opmerkingen over de "rijst- koker" nu ook één van mij! Het is een heerlijk ding, dat ik heel vaak gebruik; maar dat is niet wat ik wilde zeggen. Het gaat over het rooster. Dat het schuin zou staan heb ik niet gemerkt, wel, dat er vrij veel rijstkorrels langs de buitenrand van het rooster eronder terecht komen. Hier door gaat een deel van de rijst verloren en het schoonmaken wordt wat bewerke lijker. Dit euvel zou m.i. te verhelpen zijn, wanneer het rooster niet werd gemaakt met de rand naar ónder omgeslagen, maar naar bóven. De pan is een ietsje konisch, dus het rooster zou er gemakkelijk in blijven staan. E.K.-E. Naar aanleiding van Uw "mopperen" over het scheef gaan zitten van het vergiet in de Eelectrische Rijstkoker, kreeg ik een tip van mijn vriendin, mevr. E. Warnaar, welke ik even doorgeef in de hoop, dat er niet meer gemopperd wordt over onze rijst koker! (zij heeft reeds 3 stuks bij U be steld!). Eerst het water in de pan, waarin het ver- gietje zit. daérné de rijst. Door andersom te doen krijgt U het euvel, dat de "lucht" een uitweg probeert te zoeken door de rijst waardoor het treefje scheef gaat zit ten. Succes toegewenst, met vriendelijke groeten, Hoogachtend, mevr. G. Chr. L. HANSEN Very good! Niet alleen mopperen en "ah- ik-wèl-niet-ah", haar nuttige tips geven en "poekoel teroes"! Dat is de goede spirit. zuinig met trassi. En een beetje suiker. En even voor u alles van het vuur haalt nog een beetje citroensap. Djeroek nipis als ister! Lilian De Madoerese oesik (wel eens gegeten op Pasar Pabean in Soerabaja?) heeft vis inplaats van vlees. Net zo lekker! 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1967 | | pagina 13