VOOR DE VROUW
ZIE GINDS KOMT DE STEAMBOAT UIT SINGAPORE WEER AAN!
Er gaat geen week voorbij of Annemarie Blomberg-Peelen in Singapore laat op een
alleraangenaamste manier wat van zich horen. Nu eens is het een aardig Maleis tijd
schrift, dan weer een goed recept, dan weer een tjonto van het een of ander artikel dat
ze zelf op prijs stelt.
Zo kreeg ik een poos terug een grappig koperen zeefje van haar. „Voor steamboat",
stond er op het briefje. Ik snapte er niets van. Een kleine serok die ik direct in ge
bruik nam om groente, vleesjes e.d. uit soep of olie te vissen, maar waar WAS dat
schepje toch eigenlijk voor en wat IS „steamboat"? Het antwoord kwam in een artikeltje
dat' ik hieronder in zijn geheel laat volgen.
Steamboat is net zo'n gezellig eten als
het Zwitserse fondu bourguignon of het
Japanse „sukiyaki". En onze smulpapen van
de Chinese kampen herinneren zch zeker
ook de fantastische „djo-han lo" nog wel!
Wanneer vader, moeder, kinderen en
misschien ook Oma en Opa van de familie
Tan in een Chinees restaurant (waar men
ook in het maanlicht kan zitten met een
lampje op tafel!) gaan eten, dan nemen ze
vaak „steamboat". Het is een verrukkelijke
Chinese soep die door de familie zelf
wordt bereid en tegelijkertijd opgegeten.
In het midden van de ronde tafel staat
de steamboat-pan op het houtskoolvuurtje
(anglo/areng). Het Chinese dienstertje vult
nu eerst de grote pan met gloeiende kip
penbouillon, het deksel gaat er op, want
de zwak gezouten bouillon moet eerst flink
aan de kook komen. Even later komt ze
terug met een dienblad waarop allerlei
schaaltjes met rauwe ingrediënten zoals:
slablaadjes, jong uiengroen (springonions),
champignons, rauwe stukjes kalfslever of
kippelevertjes, mager varkensvlees, stukjes
mals vlees, absoluut graatloze vis, garnalen
of garnaaltjes.
Alles is rauw en de vleessoorten zijn in
flinterdunne plakjes gesneden en op diver
se schaaltjes gerangschikt. Deze worden
nu rondom de steamboat gerangschikt. Er
is ook een schaal met eieren, voor elke
persoon één.
De tafel is gedekt met gezellige eet-
kommetjes, porceleinen lepeltjes, eetstok
jes (van bambo of plastic). Voor elk cou
vert dus een rijstkommetje, soepkommetje,
klein bordje, ketjapbordje, porceleinen le
pel, koperen schepzeefje (serok), eetstok
jes.
Van alle schaaltjes wordt nu door Ma
Tan wat in de kokende bouillon gedaan,
groente, vleesjes, garnalen. Nu een paar
minuten hoogstens 3, laten meekoken, niet
te lang, anders wordt alles te taai. De hele
familie bedient zich nu van deze eerste
„ronde" waarbij met het schepje alle lek
kere ingrediënten worden opgevist en in
het eigen kommetje gelegd. Is het nog wat
flauw, met wat ketjapsaus is dat gauw ver
holpen. Zo is iedereen gezellig bezig, al
stublieft niet dringen!
Moeder Tan bekommert zich als een
kloek om haar kleinste kinderen en voor
ziet hen van een paar lekkere beetjes. Een
groter jongetje staat op een stoel en pro
beert iets speciaals uit de pot te vissen
met zijn schepje. Wat voor lekkers probeert
hij te bemachtigen? Hij staat er zowat met
zijn neus bovenop. Het is een lekker zacht
gekookt ei dat hij in de soep open gebro
ken heeft. Zie hem daar nu lekker smullen,
het soepkommetje aan zijn lippen en met
de eetstokjes de soep met ei en rijst naar
binnen werkend. Onze kleine fijnproever
geniet zichtbaar van zijn zelfbereide soepje.
Als de bouillon op begint te raken, wenkt
Ma Tan de dienster, die uit een grote kom
wat gloeiende soep bijgiet. Nu worden de
laatste restjes vlees, vis, kip, champig
nons, sla, etc. weer in de soep gedaan,
deksel erop, even koken en men kan weer
verder met zijn eetfestijn!
Het is mij altijd opgevallen, hoe dood
rustig die kleine Chinese kindertjes zo'n
2 uur lang aan tafel kunnen zitten met de
grote mensen, zonder te jengelen of van
tafel op te staan om wat rond te rennen.
Nee, ze blijven rustig zitten en eten sma
kelijk van alles wat Oma of Ma hun op
schept.
En dat opscheppen nu gebeurt met die
„grappige koperen zeefjes" die Annemarie
ons ter kennismaking toestuurde.
Na een half uurtje is iedereen toch wel
voldaan en wanneer de li-chees (Chinese
ramboetan) op ijsblokjes geserveerd zijn
opgegeten, staat de familie klaar om weg
te gaan. Ma laat nog even een goed boer
tje, ten teken dat ze lekker gegeten heeft.
Pa kijkt nog even rond of al zijn kroost er
iso, ze zitten al in de auto te wachten.
Het avondje eten met de familie Tan is
erg gezellig geweest!
Annemarie Blomberg.
Steamboat-ingrediënten voor 4-6 personen:
2 ons kalfslever of kippelevertjes; 2 ons
biefstuk van haas (hoeft niet); 1/2 pond
kippevlees zonder botjes; 2 ons garnalen,
kreeft of lobster; 1/2 pond graatloze visfi
lets; 2 ons verse champignons gehalveerd;
half pakje fijne mie of vermicelli; 1 ei per
persoon. Inplaats van mie kan ook witte
rijst geserveerd worden in aparte komme
tjes. Verder 2 3 kropjes sla, '/2 witte kool
in vieren gesneden of als het de tijd is,
sawie; 6 tot 8 koppen kippen- of varkens
bouillon gemaakt van bouillonblokjes of
vers vlees. Sommigen doen door de bouil
lon nog een half kopje gesmolten varkens
reuzel. Erg lekker!
KETJAPSAUSJE.
De sausjes bij steamboat kunnen zelf
verzonnen worden. Bijv. een mengsel van
ketjap, fijngewreven knoflook, gember, en
sambel oelek.
Of: tomatenketchup, tabasco of chilisaus,
suiker, gember, paar druppeltjes ketjap.
En al hebben we dan geen Steamboat,
met een gewone pan soep op een réchaud
(zo'n opwarmertje met vaselinepitje) gaat
óók best, hoor!
In onze Pasar Baroe-stand kunt U de
steamboatschepjes, de ketjapbordjes en de
diverse schaaltjes krijgen!
Voorbeeld van het stijlvolle en geestige couvert zoals dat bij 'n "steamboat"-etentje hoort. Denk
soempits of lepel en vork er zelf maar bij!
18