1001
avonturen
met de
soetil
JARIG IN DE
MAAND NOV.
Aan de heg hingen de kembangse-
patoes nat en zwaar van de dauw en
mijn zusje ging in haar zakdoek een bij
vangen. Geurige bijen" noemden wij
ze en wij namen ze, zoemende in onze
zakdoeken mee naar school. De boen-
goerbomen hadden in de nacht een
kring van lila bloemetjes op het grijze,
vochtige grind laten vallen en alles zag
er uit alsof er nooit een nacht en nooit
spoken waren geweest! Is er iets, dat
meer aan het paradijs doet denken, dan
een Indische morgen?
Dan kwam het ogenblik, dat we naar
school moesten, gebaad en gekamd,
en ieder met een geurige bij in onze
zakdoek. En dan begonnen ook de ge
varen. We moesten n.l. iedere dag een
klein straatje door, dat tussen de ach
tertuinen van huizen liep met links en
rechts een hoge muur en hier en daar
een poortje. En wanneer we eenmaal in
dat gangetje waren, dan kón het ge
beuren, dat plotseling achter ons de
grote gestalte van de „gekke man"
opdook en het licht verduisterde. Altijd
stond hij daar plotseling, een werkelijk
geweldige grote Javaan met zwart krul
lend haar tot op de schouders en niets
dan een klein saronkje om de lende
nen. En altijd was zijn verschijning het
teken tot een radeloze vlucht. Mijn
kleine zusje tussen ons in sleurend,
renden we ademloos tussen de blinde
muren voort, waarin een enkele keer
een poortje open ging om haastig weer
dicht gesmeten te worden. We renden
en renden zonder om te durven kijken
en ik zal nooit vergeten de eindeloze
opluchting, als aan het einde van het
straatje een kleine groene poort ver
telde, dat daar de uitgang was, waar
het steegje uitkwam op de boulevard
langs de Brantas. De brede zonnige
boulevard, die vrolijk was van bellende
sado'tjes en gezellig winkelende kok
kies onder de zware, oeroude bomen.
En dan was het doorstane gevaar ook
meteen vergeten. Natuurlijk stonden
we lang stil op de brug om naar het
kolkende water te kijken, dat in ban-
djirtijd bomen en struiken tussen de
pijlers door dreef en de brug soms
deed trillen en beven.
Aan de andere kant van de rivier lag
onze school. Op weg daarheen pas
seerden we altijd 'n Javaanse vrouw,
die op haar matje zat, vlak bij het einde
van de grote brug. Meestal zat ze daar
rustig, omringd door haar bloemen, die
ze te koop aanbood. Maar soms was
ze wild en stond rechtop te dansen met
kronkelende bewegingen onder haar
strak gespannen sarong en strooide
gillend en zingend de bloemen in het
rond, terwijl het losse haar om haar
schouders fladderde. „Gila!" lachten
de mannen dan en de vrouwen liepen
met neergeslagen ogen vlug door.
Voor ons waren dat natuurlijk ver
toningen, waarnaar we bleven staan
kijken, totdat een Indisch echtpaar, dat
in een open voorgalerij het schouw
spel gade zat te slaan ons toeriep:
"Ajoh, gauw doorlopen naar school"!
Slot volgt)
SAMBEL GORENG IS GEEN SAMBEL
De woorden zeggen het trouwens al:
de 1ste is lombok en ingrediënten ge
bakken in olie, bij sambel alleen blijven
lombok en ingrediënten na fijngewre
ven te zijn rauw.
Zo kreeg ik dus van vele dames
heerlijke sambel gorengs binnen, maar
tot nog toe maar 4 sambels.
Mevrouw Remy, van wie U al een
paar goede recepten heeft gehad,
kwam natuurlijk ook dit keer weer met
een paar uitschieters die de liefheb-
(st)bers van heet maar direct eens
moeten proberen.
Sambel djengot.
1 teentje knoflook, 2 groene, 2 rode
lomboks, trassi bakar, 1 volle eetlepel
geraspte klapper. Knoflook, lomboks
en geraspte klapper stomen en daarna
met de trassi en wat zout fijn oeleken.
Mevr. Remy.
Sambel djambrèt Betawie.
Rode lombok en tjabé rawit (sepa-
ro-separo), geroosterde trassi djam
brèt van Betawie, wat zout en als er
is gandaria (jonge natuurlijk, je kunt
ze ingezouten in flesjes krijgen. Ook
per ons, mooi vers en hard! L.), dje
roek limo of jonge mangga (mangga
ketjipet, weet U die?) zo niet dan in
hemelsnaam maar jonge appel of an
ders maar een druppeltje azijn. Dat
is alles, maar voornamelijk de echte
trassie djambret van oedang en niet al
te zuinig, hoe meer hoe lekkerder en
voor degenen die van een beetje zoet
houden, wat suiker. Alles fijn oelek en
dan maar poekoel teroes met witte
rijst, goede gereh en wat lalap, kom
kommers, sla of seupan andijvie boleh
djoega.
H. Remezond.
Als slotapotheose van deze sambel-
opera nog een gigantisch recept van
mevrouw Remy. Ik kon mijn ogen niet
geloven toen ik het las, heb het zelf
nog niet geprobeerd, voor zoiets neem
je een snipperdag!
Sambel pitu (7 soorten).
We oeleken 7 aparte soorten sam
bel n.l.
1. sambel kelappa (sambel oelek met
geraspte klapper)
2. sambel kemiri sambel oelek met
kemiri
3. sambel djeroek sambel met
dj.nipis (citroen)
4. sambel ganderia sambel met
ganderia
5. sambel tempé sambel met tem-
pé
6. sambe. bawang sambel met
knoflook
Mevr. E. E. Marlisa-Van Drongelen,
Den Haag.
Mevr. M. A. Pierie-Scheffer, Wijk aan
Zee en mevr. M. P. van Berkum-Mon-
fils, Apeldoorn.
Een vergeet-me-nietje voor dierbare ja
rigen. Zend ons de namen van dierbare
vrienden, familieleden die U niet graag
vergeten ziet. Vergeet niet volledige
naam en adres voor doorzenden van
eventuele brieven of kaarten.
7. sambel ketjap sambel met ket
jap.
Deze 7 soorten met wat zout en
trassi samen nog eens oeleken tot
een smeuige massa.
UITSLAG PRIJSVRAAG
„VAN MOND TOT MOND"
De moderne jongelui zijn door hun
lange haren en wilde jasjes vaak moei
lijk van meisjes te onderscheiden, als
het op koken aankomt kun je de heren
ook niet van de dames houden! Dat
bleek hier.
Uit de inzendingen op de prijsvraag
van ons kookboekje om de „manne
lijke" recepten er uit te halen, kwamen
maar twee goede binnen. U hoefde
maar 5 namen te noemen van de 7.
Mevr. I. X. de Graaff-v. d. Geugten
peuterde ze er allemaal uit, mevr.
Noordam-Weygers hield zich aan 5.
De prijsjes zijn onderweg dames, ge
feliciteerd!
En willen de andere dames nu de
namen ook weten? Dit zijn ze:
G. J. van Lonkhuyzen, W. Tingga, V.
N. Moens, Chr. Wolff, R. Westerkamp,
R. Jonker, Chr. Simons.
Nu weet ik eigenlijk nog niet zeker
of er toch wel een vrouw échter de
man vóór het fornuis staat, maar hier
hou ik het toch maar op! L.D.
13