VREEMD 1001 avonturen met de soetil Onthoudt! Tips voor het Kerstmenu Onze zaterdag - toko is gesloten op 16, 23 en 30 december Niet vergeten Steeds weer in november moet ik den ken aan een kort bezoek aan Parijs, nu alweer enkele jaren geleden. Onze oudste zoon werkte er toen als volon tair en kreeg enkele dagen vrij om braaf met zijn moeder langs eindeloze winkelstraten en etalages te lopen, kerken en musea te bezoeken. Hij toonde mij wat hij ontdekt had en be wonderde, nam me mee naar zijn stam- restaurant, waar deze keer in mijn groenvoer een oorwurm omgekomen was, waar we ons niet zo veel van aantrokken, de "patron" nóg minder; heerlijk die Franse slag. Gedurende die paar dagen staakten diverse bedrijven en er was geen licht, geen water, geen gas, geen metro. Het was echter geweldig zoals de stad zich aangepast had, in de meeste bedrijven was toch licht, werd toch gekookt en alles ging normaal door, voor de bui tenstaander althans. Dat we vier uur in een lift van een warenhuis bleven ste ken was natuurlijk minder prettig, en dat er iets mis was met diverse toilet ten was ook niet zo fijn, vooral die ene waarin een paraplu stak, iemand had zeker in wanhoop getracht hem door te steken, vruchteloos echter, neem ik aan, want die paraplu was hij nu wel kwijt. Op de laatste avond liepen we op de Place de la Concorde. De zon ging juist onder en kleurde de lucht in prachtig violet-grijs, roserood, oranje, citroengeel, de obelisk stak er pikzwart tegen af, een onafgebroken stroom auto's wervelde er omheen. De daken er van waren door het vreemde licht glimmend getint als de lucht er boven, een grote caroussel rondom de obelisk. Plotseling gingen de lantaarns aan, prachtige lichtblauwe bollen van licht, op het zelfde moment hoorde men de metro onder de grond rommelen en iedereen die op dat moment op straat liep verdween in de gangen, de auto's maalden door. Het was een fascine rend schouwspel, groots en onvergete lijk door de kleuren, de sfeer, de ge beurtenissen. Geboeid stond ik te kij ken en toen, vreemd, ineens zag ik een doodgewone aloon-aloon voor me met een machtige, donkere waringin er middenin. Ik was verbijsterd. Waarom dit nu ineens? Het had nergens iets mee te maken, of toch wel ergens? Ik weet het nog steeds niet en denk er nog dikwijls aan terug. Vreemd. RINI Tja tahoe Dobbelsteentjes halfgaar gebakken ta hoe, veel peultjes, selderij, 1 ons gar nalen, 1 a 2 teentjes knoflook, 1 lepel taotjo, ketjap, olie. Bereiding: Knoflook stukslaan, fijn- wrijven en fruiten in een weinig olie, de garnalen toevoegen. Daarna ook de fijngewreven taotjo, tahoe en wat wa ter. Even doorkoken, dan de peultjes en fijngesneden prei en selderie toe voegen. De peultjes moeten knappend blijven. (Inplaats van peultjes het is nu de tijd niet en als het de tijd wel is, zijn ze hier altijd geweldig duur!) ge bruik ik taugé. De smaak blijft even lekker). Tahoe tjampoer Gekookte taugé (nog knappend), ge kookte aardappelen, gekookt ei, gare mie, veel gebakken tahoe, slablaadjes, fijngesneden selderie, fricadelletjes van aardappelen (vroeger ketella pohon!) fijngesneden soepvlees. Saus: vleesbouillon met gefruite en fijngemaakte knoflook. Sambel: gekookte en fijngewreven lom bok rawit, aangelengd met azijn en vermengd met petis oedang naar smaak. Ketjap. Opdienen: een diep bord beleggen met wat slablaadjes. In volgorde daar op plaatsen: gekookte mie, wat taugé, plakjes aardappelen, dobbelstenen of repen tahoe, gesneden fricadelletjes, stukjes vlees, partjes ei, fijngesneden selderie. Overgieten met veel saus. De sambel en de ketjap erbij presenteren. Deze smakelijke tahoe-recepten kreeg ik van mevr. Laan uit Deventer. We hopen in de toekomst nog meer van haar kookkunst mee te genieten. Zulke gewone, maar toch zo smakelijke re cepten, die het "wat eten we van daag?" voor ons overbodig maakt! U heeft zoveel kookboeken staan mevrouw, er zal beslist wel wat bij zijn waarvan U denkt: dit is iets wat ik met Kerst op tafel wil brengen. Een goed vlees- of kip gerecht met een goede saus erbij is een stevige basis. Maar de "versiering" daar komt het op aan. Aardappelen gewoon, ongklok of ge bakken, geven we er liever niet bij. Gekruide of kaaspuree, aardappelpan- nekoekjes, aardappelnestjes, heel fijn gesneden frites, en nooit teveel. Knap perige broodjes (Frans stokbrood in schijven gesneden in een leuk mandje) aardappel-chips. Maak werk van uw slaatje, hetzij groenten of vruchten. In Amerika kon ik genieten van de talrijke soorten sausjes, dank zij het gebruik van cot tage cheese, sour cream (onbegrijpe lijk dat men die hier in Holland niet allang heeft na-geaapt, een zuivelland notabene!) en "dips" in alle smaken, kant en klaar voor gebruik, perfect van smaak en laag in prijs. Maar we moe ten dus roeien met de riemen die we hebben. We kunnen onze simpele ma yonnaise allerlei smaakjes geven door er allerlei kruiden door te kloppen. Chili-poeder, selderijpoeder, een tikje meer kruidenazijn, wat suiker, wat pe terselie snippers. Het is goed nu alvast te experimenteren. Wat ook zo feestelijk was in Ameri ka vond ik, was de boter met een smaakje. Als U een mixer heeft gemak kelijk, anders kloppen maar. Probeert U dit eens: Orange butter oftewel si naasappel boter. Laat de boter een uur op kamertem peratuur staan om hem makkelijk klop- baar te maken. Zet de mixer op de laagste stand om de grote stukken glad te maken, dan langzaam sneller draaien tot de boter licht wordt. Toe voegen 1 eetlepel sinaasappel-rasp en 2 eetlepels sinaasappel-sap. Snel door draaien. Dan de boter in een schaaltje toegedekt in de ijskast zetten. Een uur voor gebruik eruit halen. Zet voor iedere gast een bakje van die boter naast zijn bord. Heerlijk bij het Franse brood of toastjes. Vruchtenslaatjes. Meng in een ro yale schaal: schoongemaakte druiven (blauw en groen) stukjes ananas, pe ren, kersen (uit blik uiteraard) en an dere stevige vruchten. Meng daarbij nog gesnipperde noten, vergeet die be slist niet, ze geven het vruchtenslaatje "body". Zet een even royale schaal met slag room erbij. Het opscheppen kunnen de gasten zelf of het kan door een van hen gebeuren. Vermijd alle opschep-werkjes in de ongezellige keuken. Onze Kerstmaaltijd heeft kleur en kleur hoort bij het feest, in de huis kamer. Bovendien de huisvrouw hoort erbij te zijn toch? Laten we voor één keer onze Indische gewoonte vergeten van opscheppen, doorgeven, eten. Of aan een gedekte tafel allemaal samen en tegelijk, of een lopend buffet maar toch samen en tegelijk. LILIAN DUCELLE 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1967 | | pagina 13