1001
avonturen
met de
soetil
BRISBANE CALLING
Hier zitten ook vele oma's. Overge
komen, om te zien, hoe hun geëmi
greerde kinderen het maken. En de
nieuwe tjoetjoek's, die hen niet Oma,
maar „Granny" noemen.
Meestal is het weerzien blij en on-
vertroebeld. Soms valt het ook anders
uit.
Fien had gevraagd of ik eens aan
kwam. Haar moeder was een maand
geleden overgekomen en had nu reeds
heimwee. Zij, Fien, uit werken, de kin-
ders naar school, het oude mens de
hele dag alleen. Reuze-gezanik. Ze
had het van te voren kunnen weten.
Dus stapte ik op een dag naar het
propere huis van Fien, mij verheugend
op een gezellige omong-omong en het
laatste nieuws uit Holland.
Het viel een beetje anders uit!
Fien's moeder raakte helemaal van
streek, toen daar zo maar iemand voor
haar stond, met wie ze Hollands kon
spreken en aan wie ze al haar grieven
kwijt kon. Want „het was allemaal zo
anders" en „ze kon maar niet wennen"
(l'histoire se répète).
De kleinkinderen spraken geen Hol
lands. Fien en Paula (een andere doch
ter, ook in Brisbane wonend) waren
ver-Australischt, ergerden zich aan
hun moeders „Hollandse pietluttigheid"
(hoe kón een kind zo veranderen).
Mijn hand grijpend, begon de oude
dame hartbrekend te huilen. En hor
tend en stotend kwam de ware oor
zaak van al haar verdriet voor de dag.
„Fien en Paula zouden samen de te
rugreis voor me betalen, Til!" Elke
maand zou er een vast bedrag gestort
worden. Nu schuiven ze het allebei op
de ander en wordt er niets betaald.
Alsalsik nu straks niet te
rug kan! Til, dat maakt me kapot, dat
ik hier eigenlijk ben op afbetaling!"
T. Breeman-Obdeyn.
ONVERGETELIJK MOMENTJE
Het was in 1939 dat wij vanuit de
binnenlanden, Borneo, naar Java gin
gen met verlof.
Wij bezochten daar het "meer van
Wendit". Bij de ingang kochten wij
katjang en pisang voor de apen.
Dat was niet nodig, want voor dat wij
daarmee begonnen, was alles al afge-
grist door de aanstormende apen!
Daarna gingen we bootje varen, waar
van de twee zoons, 4 en 2 jaar bijzon
der genoten! Plotseling trok de jongste
zoon zijn gloednieuwe schoen uit en
gooide die in het water.
Dat was geen ramp, de katjong sprong
uit de boot en taste met zijn voet de
bodem af. Al spoedig viste hij de
schoen op tussen zijn tenen. Wij ver
gaten het niet, ook de rapheid van die
knaap en wij hebben het vaak door
verteld!
Mevr. Blokdijk-v. Laar
Een plaatje en een heel kort verhaal
tje, dit hopen we voortaan in elke Tong
Tong te kunnen zetten onder de kop
"Onvergetelijk momentje". Wij heb
ben vele mooie foto's, de meesten van
lezers gekregen, maar een passend
verhaaltje of onderschrift ontbreekt
veelal. Soms ook krijgen we verhalen
zonder plaatje zoals hierboven.
Nu doen we voortaan dit: wij zetten
een plaatje en wie er een herinnering
aan heeft, schrijft ons die.
In een volgende Tong Tong staan
dan plaatje en praatje compleet. Wie
weet een onvergetelijk momentje bij
onderstaande foto?
De soos van Malang
14
ZURE ROOM - SOUR CREAM
"lk wilde U erop wijzen, dat het niet juist
is wat U op pagina 13 van TT no. 10 schrift,
n.l. dat er in Holland geen sour cream te
krijgen zou zijn. lk gebruik het al heel lang,
en vroeg het even na in de winkel die mij dit
heerlijke produkt altijd levert: het is van Nij-
enrode, zij verkopen het al ruim anderhalf
jaar, ook de Gooische Melk Centrale maakt
het, dus neem ik aan dat het ook in meerdere
delen van Holland verkrijgbaar zal zijn."
Mevr. Schatborn, Bussum
Mevr. Schatborn heeft gelijk, sour
cream is wèl te krijgen. In potjes van
60 ct. (ongeveer een volle kop), ruim
genoeg voor de toevoeging in gerech
ten en het maken van sauzen. Voor
vruchtenslaatjes zeker wel 2 potjes
nemen.
Ik heb wel moeten zoeken naar de
melkboer die de sour cream van Nijen-
rode verkocht, de meesten wisten niet
eens wat ik bedoelde. Sour cream is
dus niet zo makkelijk te krijgen als
margarine of karnemelk en daardoor is
het gebruik dus praktisch niet bekend.
Waarom men dit niet propageert en
wel vla en yoghurt, is mij een raadsel.
Maar zure room is er dus, misschien
als er meer vraag is, nemen de melk
boeren het ook in huis, kan de pro
ductie worden opgevoerd.
Ik heb heel vroeger eens een recept
met sour cream gegeven: beef Stroga-
noff. Een heel gemakkelijke en smake
lijke schotel die zich zowel met rijst als
aardappelen of brood laat eten.
Probeert U maar eens.
Beef Stroganoff
1 pond gehakt of in kleine stukjes ge
sneden- riblap, 4 eetlepels bloem, 3
uitjes, 2 ons champignons, 1 teentje
fijngesneden knoflook, 3 eetlepels mar
garine, 1 kopje bouillon, wat Worcester
shire sauce, 1 kopje sour cream (zure
room).
Als U vlees neemt inplaats van ge
hakt, dan even voorkoken. Het snijdt
makkelijker, bovendien heeft U dan
meteen de benodigde bouillon. Bouil
lonblokje nemen als U gehakt gebruikt.
Bereiding:
Gehakt (of fijngesneden vlees) in
meel en wat zout wentelen. Fruit de
uien, knoflook en champignons in de
margarine, vlees erbij doen. Goed door
braden tot alles lichtbruin ziet. Schep
vlees en champignons en uien uit de
pan, en voeg bij het achtergebleven
vocht 2 eetlepels bloem en bouillon en
laat alles indikken. Op een zacht vuur
tje zetten en tezamen met het vlees
mengsel laten doorsudderen. Op het
laatst de zure room toevoegen, goed
doormengen en dan direct opdienen.
Peper, zout, notemuskaat naar smaak
en eventueel wat selderij en tijm als
U van kruiden houdt. Komkommer en
tomatensla smaken er goed bij! L.D.