1001 avonturen met de soetil BRISBANE CALLING Hier zitten ook vele oma's. Overge komen, om te zien, hoe hun geëmi greerde kinderen het maken. En de nieuwe tjoetjoek's, die hen niet Oma, maar „Granny" noemen. Meestal is het weerzien blij en on- vertroebeld. Soms valt het ook anders uit. Fien had gevraagd of ik eens aan kwam. Haar moeder was een maand geleden overgekomen en had nu reeds heimwee. Zij, Fien, uit werken, de kin- ders naar school, het oude mens de hele dag alleen. Reuze-gezanik. Ze had het van te voren kunnen weten. Dus stapte ik op een dag naar het propere huis van Fien, mij verheugend op een gezellige omong-omong en het laatste nieuws uit Holland. Het viel een beetje anders uit! Fien's moeder raakte helemaal van streek, toen daar zo maar iemand voor haar stond, met wie ze Hollands kon spreken en aan wie ze al haar grieven kwijt kon. Want „het was allemaal zo anders" en „ze kon maar niet wennen" (l'histoire se répète). De kleinkinderen spraken geen Hol lands. Fien en Paula (een andere doch ter, ook in Brisbane wonend) waren ver-Australischt, ergerden zich aan hun moeders „Hollandse pietluttigheid" (hoe kón een kind zo veranderen). Mijn hand grijpend, begon de oude dame hartbrekend te huilen. En hor tend en stotend kwam de ware oor zaak van al haar verdriet voor de dag. „Fien en Paula zouden samen de te rugreis voor me betalen, Til!" Elke maand zou er een vast bedrag gestort worden. Nu schuiven ze het allebei op de ander en wordt er niets betaald. Alsalsik nu straks niet te rug kan! Til, dat maakt me kapot, dat ik hier eigenlijk ben op afbetaling!" T. Breeman-Obdeyn. ONVERGETELIJK MOMENTJE Het was in 1939 dat wij vanuit de binnenlanden, Borneo, naar Java gin gen met verlof. Wij bezochten daar het "meer van Wendit". Bij de ingang kochten wij katjang en pisang voor de apen. Dat was niet nodig, want voor dat wij daarmee begonnen, was alles al afge- grist door de aanstormende apen! Daarna gingen we bootje varen, waar van de twee zoons, 4 en 2 jaar bijzon der genoten! Plotseling trok de jongste zoon zijn gloednieuwe schoen uit en gooide die in het water. Dat was geen ramp, de katjong sprong uit de boot en taste met zijn voet de bodem af. Al spoedig viste hij de schoen op tussen zijn tenen. Wij ver gaten het niet, ook de rapheid van die knaap en wij hebben het vaak door verteld! Mevr. Blokdijk-v. Laar Een plaatje en een heel kort verhaal tje, dit hopen we voortaan in elke Tong Tong te kunnen zetten onder de kop "Onvergetelijk momentje". Wij heb ben vele mooie foto's, de meesten van lezers gekregen, maar een passend verhaaltje of onderschrift ontbreekt veelal. Soms ook krijgen we verhalen zonder plaatje zoals hierboven. Nu doen we voortaan dit: wij zetten een plaatje en wie er een herinnering aan heeft, schrijft ons die. In een volgende Tong Tong staan dan plaatje en praatje compleet. Wie weet een onvergetelijk momentje bij onderstaande foto? De soos van Malang 14 ZURE ROOM - SOUR CREAM "lk wilde U erop wijzen, dat het niet juist is wat U op pagina 13 van TT no. 10 schrift, n.l. dat er in Holland geen sour cream te krijgen zou zijn. lk gebruik het al heel lang, en vroeg het even na in de winkel die mij dit heerlijke produkt altijd levert: het is van Nij- enrode, zij verkopen het al ruim anderhalf jaar, ook de Gooische Melk Centrale maakt het, dus neem ik aan dat het ook in meerdere delen van Holland verkrijgbaar zal zijn." Mevr. Schatborn, Bussum Mevr. Schatborn heeft gelijk, sour cream is wèl te krijgen. In potjes van 60 ct. (ongeveer een volle kop), ruim genoeg voor de toevoeging in gerech ten en het maken van sauzen. Voor vruchtenslaatjes zeker wel 2 potjes nemen. Ik heb wel moeten zoeken naar de melkboer die de sour cream van Nijen- rode verkocht, de meesten wisten niet eens wat ik bedoelde. Sour cream is dus niet zo makkelijk te krijgen als margarine of karnemelk en daardoor is het gebruik dus praktisch niet bekend. Waarom men dit niet propageert en wel vla en yoghurt, is mij een raadsel. Maar zure room is er dus, misschien als er meer vraag is, nemen de melk boeren het ook in huis, kan de pro ductie worden opgevoerd. Ik heb heel vroeger eens een recept met sour cream gegeven: beef Stroga- noff. Een heel gemakkelijke en smake lijke schotel die zich zowel met rijst als aardappelen of brood laat eten. Probeert U maar eens. Beef Stroganoff 1 pond gehakt of in kleine stukjes ge sneden- riblap, 4 eetlepels bloem, 3 uitjes, 2 ons champignons, 1 teentje fijngesneden knoflook, 3 eetlepels mar garine, 1 kopje bouillon, wat Worcester shire sauce, 1 kopje sour cream (zure room). Als U vlees neemt inplaats van ge hakt, dan even voorkoken. Het snijdt makkelijker, bovendien heeft U dan meteen de benodigde bouillon. Bouil lonblokje nemen als U gehakt gebruikt. Bereiding: Gehakt (of fijngesneden vlees) in meel en wat zout wentelen. Fruit de uien, knoflook en champignons in de margarine, vlees erbij doen. Goed door braden tot alles lichtbruin ziet. Schep vlees en champignons en uien uit de pan, en voeg bij het achtergebleven vocht 2 eetlepels bloem en bouillon en laat alles indikken. Op een zacht vuur tje zetten en tezamen met het vlees mengsel laten doorsudderen. Op het laatst de zure room toevoegen, goed doormengen en dan direct opdienen. Peper, zout, notemuskaat naar smaak en eventueel wat selderij en tijm als U van kruiden houdt. Komkommer en tomatensla smaken er goed bij! L.D.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 14