BREM (spreek uit brm) Radio BOLLAND Ofschoon mijn moeder me verzekerd had dat manna, het hemelbrood dat God als dauw liet neerdalen om Zijn volk in de woestijn te voeden, naar "gewoon brood, naar niks" smaakte, hield ik in mijn verbeelding vast dat manna dezelfde hemelse smaak als brm moest hebben. God was goed, en als hij toch eenmaal een wonder wilde verrichten, waarom zou Hij het dan niet meteen volmaakt doen? Brm is voor mij, net als voor ieder een die die lekkernij eenmaal geproefd heeft, een onvergetelijke zaligheid. Koel, zuurzoet, dorstlessend, honger- stillend, in een woord het meest per fecte snoepje, omdat je er niet genoeg van kon krijgen. Ik herinner me een heel petroleumblik vol witte brm (uit Kediri natuurlijk) in mijn eentje, in een week tijds verzwolgen te hebben. En als ik door de lieve tante uit Kediri niet van witte brem voorzien werd, dan waren de platte bruine staafjes die in Malang aan de deur en op de pasar verkocht werden, net zo goed. Wat is brm en hoe wordt het ge maakt? Nooit geweten, nooit gevraagd, alleen gegeten, te erg toch! Kort ge leden vroeg een lezer het ons opnieuw en na wat zoeken vond ik dit verslag van A. G. Vorderman, Inspecteur Brug. Geneeskundige Dienst voor Java en Madoera. Ik laat het hieronder volgen in de vurige hoop dat Uw experimenten tot heil (want brm is gezond voor het bloed) en vreugde van de Indische ge meenschap mogen zijn, in het bijzonder voor ondergetekende, Lilian Vaste brm wordt in alle delen op Java gemaakt en verkocht in de vorm van kokertjes, staafjes (Batavia) recht hoekige dikke plakken (Madioen- Ke diri) of kegelvormige stukken (Soera- baja). Ze wordt in gedroogd pisang blad gewikkeld en doorstoken met een rijsthalm om ze bij elkaar te kunnen binden. De vaste brm is het door zonnehitte ingedikte sap van tapé, bereid uit witte kleefrijst (ketan) en stelt een witte kneedbare zelfstandigheid daar, die zeer hygroskopisch is, rinsig zoet smaakt en op de tong hetzelfde koele gevoel geeft als gist. Daar de bereiding alleen bij zonne schijn mogelijk is, wordt de brm meer in de Oostmoesson gemaakt dan in de regentijd. Tot de bereiding dient witte ketan, die een nacht in koud water wordt ge weekt en zorgvuldig gewassen is. Vervolgens stoomt men de ketan in een koekoesan gaar zonder, zoals bij rijst, te "aron" d.i. omgooien van de korrels, afgieten met heet water en verder gaar stomen. Dus de ketan in één keer gaar stomen. Daarna wordt ze op een tampa uit gespreid totdat ze volkomen is afge koeld. Hierna wordt ze afgespoeld en op een winderige en zonnige plaats gezet, tot de korrels goed gedroogd zijn. Verder ondergaat de ketan de zelfde behandeling (bestrooiing met fijngemaakte ragi) als bij de bereiding van tapé. Na 3 etmalen in de pot te hebben gestaan, wordt de tapé uitgeperst en het daarna verkregen sap stelt de grondstof daar van de vaste brm. Om deze te verkrijgen doet men het tapé-sap in platte houten borden met opstaande rand (doelang) in de volle zon, tot het water verdampt is en een dik stroperig residu overblijft, dat in kleine kokertjes bamboe, dan wel gla- gah-riet gedaan wordt. Deze zijn aan de onderkant afgesloten met een prop van het hart van de kiraipalm of met sepet klappa. Deze kokertjes worden met inhoud en al zolang gedroogd, totdat deze consistent is geworden en tot verzen ding geschikt is. Bij de bereiding van deze brem wordt gerekend, dat voor één gantang (8,5 Itr) kleefrijst 5 ragi-bollen benodigd zijn. De gisting duurt hier korter, dan wanneer het doel is een alcoholische drank te bereiden, zoals voor rijstwijn of vloeibare brem. Na de bestrooiing der kleefrijst met de ragi gaat zich een Amylomyces- vorm ontwikkelen, die evenals de dias tase het zetmeel in druivensuiker om zet, terwijl deze door gelijktijdige ont wikkeling van Saccharomyces-vormen in alcohol omgezet wordt. Is dit proces zover gevorderd, dat de eerste om zetting grotendeels heeft plaats gehad, dan voldoet het reeds voor de berei ding van de vaste brem. Het is hier toch te doen om de suikerachtige be standdelen van het tapé-sap te gewin nen en niet om de later zich ontwik kelende alcoholische gisting. Mocht zich reeds enige alcohol ontwikkeld hebben, dan gaat deze toch verloren door verdamping bij het drogen in de zonnewarmte. UIT BEPERKTE VOORRAAD LEVERBAAR: Receptenboekje T.T. '64 0,75 Receptenboekje T.T. '66 1, EN WACHT NIET TE LANG MET: Ons kookboek "Van Mond tot Mond" 3,90 Over enkele jaren zijn al deze boeken uitgestorven; zorg dat U ze NU in Uw kast hebt! "OLEH-OLEH VAN OVERAL" (IV) Het lijstje van oleh-olehs zou ik willen aanvullen met: Demak: de heerlijke blimbing Tjiamis: lotèkna koelan, Maos: grote oedang (bago) Probolinggo: mangga mana lagi en aroem manis Klakah (Bermi): doerén kasoer (dik vlezig) Mataram (Lombok): de babi goeling Salatiga: gerookte tong Djepara: pindang van bandéng of blanak Magelang: tempé boemboeng Brebes: blenjik (gestoomde balletjes van gezouten ikan reboen Semarang: naast de bolang-baling, ook de oentir-oentir, tahoe pong van Dja- galan en djamboe kloetoek van Djra- kah en Drono Klatén: de niet te evenaren "ajam panggang", zoals in dit zelfde num mer is vermeld. Aangezien ik een anak Klaten asli ben, weet ik goed wie de maakster is van de ajam panggang. Haar naam is Njonja BIE, een chin, vrouw, wonende in kampoeng Sekaleken (vermoedelijk afgeleid van Van der Schalk.) Haar klandizie reikte toen tot Semarang, zij liet een paar vrouwen in de trein tij dens de rit Klaten - Solo - Semarang haar ajam panggang verkopen. Slim bedacht! A. VAN WIJLEN Verkrijgbaar in Boekhandel Tong Tong ATLAS INDONESIA thans slechts voor 4,50, waarin U alle plaatsen die in onze Oleh- Oleh rubriek worden genoemd kunt opzoeken! Stationsweg 143 tel. 0 70 - 60.17.03 Stationsweg 77 tel. 0 70 - 60.15.12 DEN HAAG Laatste aanbieding: GRONDIG RADIO-GRAMMOFOON Model "Bergano" f 1048,voor f 825, Model "Mandello" f 698,voor f 598, Model "Como" f 638,voor f 538, Stereo Meisters: diverse typen, kortingen van f 100,— tot f 150,— gulden. Hierbij speciale stereo grammofoonpl. aanbiedingll o.a.: goedkope Westerns, Krontjong, James Last, L.P.'s, etc., etc. 13 v

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 13