ONS JACHTDINER HET GELUK VAN HET JAGEN J. M. VAN EXEL's "De jacht behoort tot het zuiverste repertoire tan het menselijk geluk". JOSé ORTEGA Y GASSET Het hoeft beslist niet allemaal "deftig en duur eten" te zijn, al dan niet be sproeid met wijn uit Bardot, sorry Bor deaux, om verschrikkelijk lekker te smaken. U weet wel: Pigeonnaux grand-mere (manoek dara van oma's dak gebeukt), Canard a l'orange (dat zal wel eend zijn met djeroek Batoe), Gigot de lièvre chasseur (een stuk le ver van de jager), Civet de lièvre a la crème, (loeloer van loewak met room) Ragout de chevreuil (ragout van ki- dang) enzovoorts, enzovoorts. (Boleh die Fransen ja met hun namen-. Wet eet je eigenlijk op jacht? Ik heb een Chinees gekend, eigenaar van een busonderneming die van een jachtpar tij ik weet niet wat maakte. Ér kwam een truck aan te pas om een geweldige koelkast naar de jachtplaats te ver voeren. Nou, en in die koelkast zaten de nodige flessen Veuve Cliquot Pon- sardin (demi sec) en de hierbij beho rende bikkesementen extra ordinaire grand luxe! Wat ook niet ontbrak was een gamelan orkest compleet met dansmadammekes. Ajo sopir, sa-iki go- lek tjeleng! Hoe doet men dat in Ne derland? Tot voor kort jaagde ik hier ook, zij 't dan op fazant, patrijs en haas en weet er dus iets van. Of men kruipt met z'n zessen in een auto om boterhammetjes te eten, of men gaat naar een of an der dorpscafé om een kop koffie een pils of een borrel te drinken. Het is er binnen al gauw blauw van de rook en benauwd. Men eet boerekool met worst of erwtensoep met kluif en men praat over een konijn dat zestien maal werd beschoten en nog kans zag te ontkomen! Hoe deden wij het eigenlijk? Ziet U die kerel daar djongkok voor het vuur? Door de hitte moet hij zijn gezicht af en toe afwenden, naar rechts, naar links, of andersom. Zijn bovenarmen ter hoogte van de oksels rusten op de knieën, de handen hangen slap om laag. Op gezette tijden draait hij de téla pohoeng voorzichtig om en om, totdat deze gaar is. En je pakt de cassavewortel aan met de rechterhand om 'm direkt in de linkerhand te goo ien en weer in de rechterhand en je blaast. Kok panas ja! En je haalt met je zwartberoete vingers de bast weg en je houdt de spierwitte kern over. Die gaar is en goed van smaak. Roti soemboe! Brood met een lont! Drink er een mok bikkelharde kopi toebroek bij en je vergeeft je kameraad die dat geweldige beest, tooi tis nog wel, zo grandioos heeft gemist...! En anders? 8 Een paar dagen van te voren waar schuwen we 'Mbok Wirja om dan en dan en zoveel en zoveel boegkoesans voor ons klaar te maken. En als we op de bewuste dag langs kwamen hoefden we maar de gevulde kran- djang kanten klaar in de auto te laden Keurige boengkoesans van pisangblad, hier vastgestoken en daar vastgesto- ken met een paar bietings. Wat er in zat? Gekookte rijst en boemboe bali van bandeng en een stuk gebakken timpé en een paar landmijnen. Land mijnen noem ik die kleine venijnige spaanse pepertjes, lombok rawit. Ver raderlijk ergens tussen verborgen. En trap er niet per ongeluk op (als U begrijpt wat ik bedoel). Hoe 't smaakt? Verrukkelijk! Echt extra ordinaire grand luxe wordt het pas als 'mbok loerah zich er mee gaat bemoeien. Twee enorme pisang bladeren naast elkaar vormen 't prach tigste tafelkleed dat je je maar beden ken kunt. Daarop de bakoels met ge kookte oryza sativa, en de hors d'oeu- vre varié, dendeng ragi, gebakken tim pé, sambal goreng kering, enzovoorts. Borden? Die groeien aan de djatiebo men. Zoveel je hebben wilt. Stevig en hygiënisch! En Onze Lieve Heer heeft je aan je rechterhand vijf lepels mee gegeven. Of niet soms! En alle deelnemers aan de jacht zitten sila op de grond, genieten niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar. De drank! Hef hoog de kendi en laat het koele water in een constante straal linea recta in Uw keelgat stromen. Gleg! Gleg! Gleg! Juist, zo hoort het en niet anders. En op een keer was het weer anders. Wij kwamen moet U weten zonder vooraf gewaarschuwd te hebben bij onze gids Pak Kimpool somewhere in de Madioen jungles. Warm en bekaf. Of we al gegeten hadden. Neen dat hadden we niet. Nou, dat kon "gere geld" worden. Al gauw hoorden we op llllflIHIIIIIIIIHtlIHfHIUHIlIHNUIIfMNMNIWHWIMINIII Schoenhandel 1 alleen Reinkenstraat 29 Den Haag - Tel. 33 21 17 Specialist in exclusieve dames schoenen met hoge of lage hak in de allerkleinste maten. vanaf maat 32 I Ruime keuze in dames- en kindersandalen iliillllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllilllllHllllllllllltlMINIIIIIIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIilHIIIIIIIIIIItlHil het achtererf een smartelijk "kè-ok" als een teken dat er weer" een pitik minder op de wereld rondliep om haar roeping te volgen: Ajam panggang! Kimpool pakte een oud visnet, excu seerde zich en verdween naar de kali om een half uur later terug., te keren met een kommetje iwak wader. Ik naar de pawon waar 'mbok druk aan het redderen was. De geplukte kip, over langs in twee gesneden, beklopt, dik ingewreven en bedekt met een boem boe lag te roosteren boven een areng- vuur. Ah! Daarnaast een ijzeren pan met kokende olie waarin de inmiddels met asemwater gewassen iwak wader werd gemikt. Djèssss! De rijst was gaar en geurde (beras toeton). De tuin leverde verse ketjipir en katjang pandjang voor de onmisba re lalap. En niet te vergeten die twee a drie centimeters lange vruchtjes die me altijd doen denken aan kerstkaars jes als ze aan de struik zitten: lombok rawit! Allez messieurs, attaquer! Waar 'mbok die sajoer lodeh in hemelsnaam zo gauw vandaan heeft, ik snap het niet hoor. Er zit tèrong(aubergine)jong met een lichtgroene kleur in en kembang toeri (met een duur woord: Sesbania Grandiflora). En de gebakken iwak wa der was knapperig, bros, hartig en goerih. Dat was het. En toen we er de volgende keer weer kwamen hadden we de oleh-oleh uit de grote stad niet vergeten. En een extra groot pak rokok kretek voor Si Kimpool van zijn lievelingsmerk: Tjap Delima! Ik hoor 'm nog roken...Tèk...Krètèk... En dit alles behoort ook tot het: Geluk van het Jagen. Dacht U van niet? G. H. Bartman VAN ALLES WAT Indonesië - door Bruce Grant 6,50 Opstand in het paradijs - door James Mossman 6,60 cent porto Ik stond erbij - Het einde van ons koloniale rijk - door D. van der Meulen f 6,90 Mr. Moto en de zilveren koker - door John P. B. Marquand 2,40 China is anders - door Lisa Hobbs f 8,90 Het journaal van de Takebora - door H. A. Maurenbrecher 9,90 Het land dat God vergat - door Antho ny van Kampen 12,90 Van mond tot mond - Tong Tong re ceptenverzameling 3,90 De echte Franse keuken 3,50 The Dutch puzzle - door Duke de Baena 12,50 Brieven - door W. Walraven f 29, Verzameld werk van E. du Perron f 17,50

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 8