ONS JACHTDINER
HET GELUK VAN HET JAGEN
J. M. VAN EXEL's
"De jacht behoort tot het zuiverste repertoire
tan het menselijk geluk".
JOSé ORTEGA Y GASSET
Het hoeft beslist niet allemaal "deftig
en duur eten" te zijn, al dan niet be
sproeid met wijn uit Bardot, sorry Bor
deaux, om verschrikkelijk lekker te
smaken. U weet wel: Pigeonnaux
grand-mere (manoek dara van oma's
dak gebeukt), Canard a l'orange (dat
zal wel eend zijn met djeroek Batoe),
Gigot de lièvre chasseur (een stuk le
ver van de jager), Civet de lièvre a la
crème, (loeloer van loewak met room)
Ragout de chevreuil (ragout van ki-
dang) enzovoorts, enzovoorts. (Boleh
die Fransen ja met hun namen-.
Wet eet je eigenlijk op jacht? Ik heb
een Chinees gekend, eigenaar van een
busonderneming die van een jachtpar
tij ik weet niet wat maakte. Ér kwam
een truck aan te pas om een geweldige
koelkast naar de jachtplaats te ver
voeren. Nou, en in die koelkast zaten
de nodige flessen Veuve Cliquot Pon-
sardin (demi sec) en de hierbij beho
rende bikkesementen extra ordinaire
grand luxe! Wat ook niet ontbrak was
een gamelan orkest compleet met
dansmadammekes. Ajo sopir, sa-iki go-
lek tjeleng! Hoe doet men dat in Ne
derland?
Tot voor kort jaagde ik hier ook, zij 't
dan op fazant, patrijs en haas en weet
er dus iets van. Of men kruipt met z'n
zessen in een auto om boterhammetjes
te eten, of men gaat naar een of an
der dorpscafé om een kop koffie een
pils of een borrel te drinken. Het is
er binnen al gauw blauw van de rook
en benauwd. Men eet boerekool met
worst of erwtensoep met kluif en men
praat over een konijn dat zestien maal
werd beschoten en nog kans zag te
ontkomen!
Hoe deden wij het eigenlijk? Ziet U
die kerel daar djongkok voor het vuur?
Door de hitte moet hij zijn gezicht af
en toe afwenden, naar rechts, naar
links, of andersom. Zijn bovenarmen
ter hoogte van de oksels rusten op de
knieën, de handen hangen slap om
laag. Op gezette tijden draait hij de
téla pohoeng voorzichtig om en om,
totdat deze gaar is. En je pakt de
cassavewortel aan met de rechterhand
om 'm direkt in de linkerhand te goo
ien en weer in de rechterhand en je
blaast. Kok panas ja! En je haalt met
je zwartberoete vingers de bast weg
en je houdt de spierwitte kern over.
Die gaar is en goed van smaak. Roti
soemboe! Brood met een lont! Drink
er een mok bikkelharde kopi toebroek
bij en je vergeeft je kameraad die dat
geweldige beest, tooi tis nog wel, zo
grandioos heeft gemist...!
En anders?
8
Een paar dagen van te voren waar
schuwen we 'Mbok Wirja om dan en
dan en zoveel en zoveel boegkoesans
voor ons klaar te maken. En als we
op de bewuste dag langs kwamen
hoefden we maar de gevulde kran-
djang kanten klaar in de auto te laden
Keurige boengkoesans van pisangblad,
hier vastgestoken en daar vastgesto-
ken met een paar bietings. Wat er in
zat? Gekookte rijst en boemboe bali
van bandeng en een stuk gebakken
timpé en een paar landmijnen. Land
mijnen noem ik die kleine venijnige
spaanse pepertjes, lombok rawit. Ver
raderlijk ergens tussen verborgen. En
trap er niet per ongeluk op (als U
begrijpt wat ik bedoel). Hoe 't smaakt?
Verrukkelijk!
Echt extra ordinaire grand luxe wordt
het pas als 'mbok loerah zich er mee
gaat bemoeien. Twee enorme pisang
bladeren naast elkaar vormen 't prach
tigste tafelkleed dat je je maar beden
ken kunt. Daarop de bakoels met ge
kookte oryza sativa, en de hors d'oeu-
vre varié, dendeng ragi, gebakken tim
pé, sambal goreng kering, enzovoorts.
Borden? Die groeien aan de djatiebo
men. Zoveel je hebben wilt. Stevig en
hygiënisch! En Onze Lieve Heer heeft
je aan je rechterhand vijf lepels mee
gegeven. Of niet soms!
En alle deelnemers aan de jacht zitten
sila op de grond, genieten niet alleen
zichtbaar maar ook hoorbaar. De
drank! Hef hoog de kendi en laat het
koele water in een constante straal
linea recta in Uw keelgat stromen.
Gleg! Gleg! Gleg! Juist, zo hoort het
en niet anders.
En op een keer was het weer anders.
Wij kwamen moet U weten zonder
vooraf gewaarschuwd te hebben bij
onze gids Pak Kimpool somewhere in
de Madioen jungles. Warm en bekaf.
Of we al gegeten hadden. Neen dat
hadden we niet. Nou, dat kon "gere
geld" worden. Al gauw hoorden we op
llllflIHIIIIIIIIHtlIHfHIUHIlIHNUIIfMNMNIWHWIMINIII
Schoenhandel 1
alleen Reinkenstraat 29
Den Haag - Tel. 33 21 17
Specialist in exclusieve dames
schoenen met hoge of lage hak
in de allerkleinste maten.
vanaf maat 32
I Ruime keuze in
dames- en kindersandalen
iliillllllllllllllllllllllllllilllllllllllllllllllllllilllllHllllllllllltlMINIIIIIIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIilHIIIIIIIIIIItlHil
het achtererf een smartelijk "kè-ok"
als een teken dat er weer" een pitik
minder op de wereld rondliep om haar
roeping te volgen: Ajam panggang!
Kimpool pakte een oud visnet, excu
seerde zich en verdween naar de kali
om een half uur later terug., te keren
met een kommetje iwak wader. Ik naar
de pawon waar 'mbok druk aan het
redderen was. De geplukte kip, over
langs in twee gesneden, beklopt, dik
ingewreven en bedekt met een boem
boe lag te roosteren boven een areng-
vuur. Ah! Daarnaast een ijzeren pan
met kokende olie waarin de inmiddels
met asemwater gewassen iwak wader
werd gemikt. Djèssss!
De rijst was gaar en geurde (beras
toeton). De tuin leverde verse ketjipir
en katjang pandjang voor de onmisba
re lalap. En niet te vergeten die twee
a drie centimeters lange vruchtjes die
me altijd doen denken aan kerstkaars
jes als ze aan de struik zitten: lombok
rawit!
Allez messieurs, attaquer! Waar 'mbok
die sajoer lodeh in hemelsnaam zo
gauw vandaan heeft, ik snap het niet
hoor. Er zit tèrong(aubergine)jong met
een lichtgroene kleur in en kembang
toeri (met een duur woord: Sesbania
Grandiflora). En de gebakken iwak wa
der was knapperig, bros, hartig en
goerih. Dat was het.
En toen we er de volgende keer weer
kwamen hadden we de oleh-oleh uit
de grote stad niet vergeten. En een
extra groot pak rokok kretek voor Si
Kimpool van zijn lievelingsmerk: Tjap
Delima!
Ik hoor 'm nog roken...Tèk...Krètèk...
En dit alles behoort ook tot het: Geluk
van het Jagen. Dacht U van niet?
G. H. Bartman
VAN ALLES WAT
Indonesië - door Bruce Grant 6,50
Opstand in het paradijs - door James
Mossman 6,60 cent porto
Ik stond erbij - Het einde van ons
koloniale rijk - door D. van der Meulen
f 6,90
Mr. Moto en de zilveren koker - door
John P. B. Marquand 2,40
China is anders - door Lisa Hobbs
f 8,90
Het journaal van de Takebora - door
H. A. Maurenbrecher 9,90
Het land dat God vergat - door Antho
ny van Kampen 12,90
Van mond tot mond - Tong Tong re
ceptenverzameling 3,90
De echte Franse keuken 3,50
The Dutch puzzle - door Duke de
Baena 12,50
Brieven - door W. Walraven f 29,
Verzameld werk van E. du Perron
f 17,50