1001 avonturen met de soetil En twee avonturen met een haaienvin I Sterren stralen overal Kokkies rijsttafel-artikelen staan g 1 bovenal. KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. j P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti- kelen over de gehele wereld. IniiiiRHniiNnHunnHHiMiiuiiiinHAiMiiHiiiiniiiHiiiniiiiNiiiiiiiiuiiiiHiiiiiiiiiiuniiiiiiiiiiiiitiiiiiiiiiiiiffi de vruchten aan de stam? Uiteraard omdat ze daar bloeiden, maar daar boven hadden ze toch normale takken en blad? Is dit ook zo bij de nangka en de cacao? De tjempaka kan niet anders dan familie zijn van de Magnolia hier, zo sprekend lijken die op elkaar. Wie weet hoe de klimplant heet met leerachtig blad, ongeveer tien, twaalf centimeter groot, ovaalvormig. In tros sen bloeiden grote crème-rose of don ker rose bloemen. Zou deze familie kunnen zijn van de Dipladenia, die we hier in de winkels zien? En die middelgrote bomen, paars bloeiend in trossen kelkvormige bloe men. Ze hadden meen ik heel fijn sa mengesteld blad. Waren dit Jacanan- dra's? Bij het lezen van het artikel, ge schreven door Prof. van der Pijl, in het kerstnummer van Tong Tong, rook ik plotseling weer de bloeiende kern- bang bangké uit onze schooltuin van het Christelijk Lyceum. En weet U dat ik me bevoorrecht voelde deze "geur" te kennen uit eigen ervaring, al liep je vroeger dan ook de hele dag met een opgetrokken neus op school! Kwam het zelfs niet in de krant als deze plant bloeide? Dan nog een vraag. Vanuit Suka- bumi zag je op de helling van de Goe- noeng Gedeh een witte plek. Na hier naar gezocht te hebben op de helling zelf, kon het volgens ons niets anders zijn dan de lokbladeren van een liaan achtige klimplant. Wie weet hier meer van? Zo zijn er vele vragen over de tro pische flora die bij me opdoemen. Maar de herinnering aan wat je leerde kennen is al zo rijk, dat ik echt dank baar ben in de Preanger geweest te zijn- Lien Jonker-Nissen 14 Het lijkt erop dat de televisie me de inspiratie voor het vullen van deze ru briek moet bezorgen, maar deze keer is het alweer toeval. Een paar weken terug genoten we van een prachtige film over vissen, koralen en al het wonderbaarlijke leven in een wereld die (voorlopig) nog niet door de mens is bedorven. Het meest interessante deel waren de schitterende opnamen van haaien. Enfin, U heeft de film be slist ook wel gezien als u op het an dere kanaal de herrie van een hollands toneelstuk wilde ontlopen. Haaien, bloeddorstig, vraatzuchtig en onbedwingbaar tenzij je ze in ijzer- sterke netten kunt tegenhouden, zoals ze in Australië doen om badgasten rustig te laten zwemmen. Je zag hoe men haaien vangt, hoe ze bij honder den worden buit gemaakt en hoe ze bij duizenden weer geboren worden. Maar... aan die haaien zitten haaie- vinnen. Ja, en nu komen we dan ein delijk aan het kookavontuur mevrouw, sorry voor deze lange inleiding. Haaie- vinnensoep. De échte dan wel te ver staan. We eten met smaak, of iets minder, in de restaurants haaievinnensoep, maar die is meestal een jammerlijk surrogaat dat u nooit meer zou bestel len als u de smaak van de echte haaievinnensoep zou weten. Stijfsel, wat gestold eiwit en misschien een paar sliertjes kreeft, dat is het zowat wat we vaak uit het Chinese komme tje oplepelen. Echte haaievinnensoep at ik het laatst in New York's China town als vooraf-je aan een onvergetelijk Chi nees diner. Nadien heb ik ook in Los Angelos niet, die fijne haaievinnensoep meer gegeten. Onder de indruk van het verrukke lijke maal kocht ik in een boekwinkel meteen een Chinees kookboek waar de meest exquise gerechten in voor komen. De meesten praktisch niet na te maken natuurlijk omdat de ingre diënten ons ontbreken. Maar het lezen alleen van die hemelse spijzen is een genot! Goed, terug te komen op de soep. Goede haaievinnensoep, schrijft Wal lace Yee Hong, de schrijver van het kookboek, is een van de duurste Chi nese gerechten. Prijzen in diverse res taurants variëren van 35,- tot 350,- per kom! De bereiding vergt kundigheid en mi nutieusheid. En haaievinnen die f 40,- tot 60,- per pond kosten! In Amerika alleen vers te krijgen in de china towns van New York, Boston, San Francisco en Chicago en dan 'n week vooruit bestellen. In Djakarta kon je ze op Pasar Glodok elke dag krijgen. Jammer dat we niet meer geprofiteerd hebben van de gelegenheid, want haaievinnensoep is een van de voed zaamste en vitaminerijkste gerechten die er bestaan. Voor mensen die moe ten aansterken, wat steviger in 't vlees moeten komen te zitten, is deze soep hét aangewezen middel. Maar wat nemen we inplaats van de haaievin (in blik misschien wel te krij gen in De Bijenkorf, maar peperduur)? Kabeljauw, zeebaars? Allemaal surro gaat natuurlijk, maar met de twee re cepten van Yee Hong komt u toch wel een heel eind in de goede rich ting. 1. KIPPEN-HAAIEVINNENSOEP (GUY YONG YU CHEE) Nodig: 10 kopjes kippenbouillon, 1 pond haaievinnen (schoongemaakt), 1 kopje rauw kippenvlees, fijngehakt, 2 kopjes reboeng, fijngehakt - 1 kopje water kastanje (in blik te krijgen, water chestnut), hiervoor in de plaats nemen gewone kastanje, 1 kopje crabmeat (kreeft uit een blikje) fijngehakt, drie theelepels vetsin, 1 theelepel Chinese ketjap, zout en peper, een paar drup pels sesam olie (minjak widjen), wit van 4 eieren, geklopt - 4 eetlepels maizenameel goed opgelost in 8 eet lepels water, 3/4 kopje gekookte ham, fijngesneden. Bereiding: Doe in de bouillon het haaievinnen- vlees, kastanjemoes en de reboeng en breng die aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat dan ongeveer 1 uur doorkoken. Doe er daarna het kippe- vlees bij en laat dit 5 minuten koken. Vervolgens kreeft, weer 2 min. wach ten en dan de vetsin, ketjap en minjak widjen, peper en zout. Goed omroe ren, dan langzaam het eiwit erbij gie ten en daarna al roerend maizenameel. Als de soep goed doorgemengd en gebonden is, in de kommetjes doen en voor het serveren wat hamflintertjes bovenop strooien. 2. SOM-SOO HAAIEVINNENSOEP (SOM-SOO WAI GUY CHEE) De ingrediënten en bereidingswijze zijn vrijwel gelijk aan recept no. 1, met deze verschillen: 1% kopje reboeng, 4 kopjes kippe- vlees, gehakt en uitgeplozen, 2 kopjes varkensvlees inplaats van kreeft, fijn gehakt, uitgeplozen, 1 kopje ham, 2 theelepels soja. De volgorde van opkoken en toe voegen is dezelfde, alleen doet u bij het serveren behalve het hamstrooise! ook nog 2 druppels widjen (sesam) olie in elke portie. Dus deze olie niet meekoken zoals in recept no. 1. De hoeveelheden van beide recepten zijn voor 6 personen. LILIAN DUCELLE.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 14