RIJST 8 oooooooooooooooooooooooooooo VERMAAT ZONEN maandagochtend kijkochtend Ik ging er voor de tweede keer heen. Na het eerste bezoek, ter kennisma king was het al gauw: "kom eens wat langer; kom eten, van je werk af hier heen, hebben we een fijne lange avond". Het zilver blonk, het mooie tafellaken lag te glanzen. Zij zat met een hoog rode kleur, van het koken; hij, van de borrel vooraf. Het eten was lekker. Soep en de grote schotel goed toebereid. Ik zag het le peltje boven mijn bord liggen. Vla? Voorzichtig dan, er rekening mee hou den. En dus bedankte ik, voordat voor de tweede maal werd opgeschept. De gastheer en zijn vrouw namen nog eens, overvloedig. "Vind je het niet lekker?" vroeg zij. "Heerlijk, Ina, maar zó'n groot eter ben ik niet". "Nou, maar ik heb een toetje, een tóé- tje, daar zul je van smullen!" De gastvrouw kwam de kamer binnen, een blad in beide handen hoog ge heven. Ze stond daar als een prieste res. "Het is een verrassing", zong ze, "je bent toch uit Indië? Nou", het blad daalde plechtstatig, "daar dan!" Een prachtig kristallen schaal op een rond zilveren blad. In die schaal rijstepap, romigwit. "Met Bulgaarse yoghurt, zó heerlijk!" De gastvrouw glom van trots. "Goed dat jij nog een plekje over hebt, schuif eens bij". Verbijsterd keek ik naar de brei die op mijn bord werd geschept. De lepel maakte zuiggeluidjes. "Heerlijk", prees de gastheer. "Lek ker", wrong ik er moeizaam uit. De rijst bleef griezelig in mijn mond rondhan gen. Mijn tong zat me in de weg. Er liepen muizen over mijn rug met heel lange staarten. Ik zat weer op de stoep van de achtergalerij, weggestuurd van tafel, het gehate bord boeboer op m'n schoot. Boeboer, die in mijn mond bleef ronddwalen en die de weg niet wist. De muizen trokken hun staarten in en verdwenen. Het bord was leeg, ge lukkig. "Nee, Ina, dank je, niet meer; het was heerlijk, maar ik zei je al, ik ben geen groot eter". De telefoon op kantoor rinkelde. "Zeg, kun je vanavond? Ja? Kom dan eten, goed? Tot straks dan". Ze zou toch niet weer...? Nee, een gast zet je niet twee keer hetzelfde voor. En gerustgesteld ging ik op pad, na kantoortijd. Het was er altijd zo gezellig, na het eten. En weer blonk het zilver, weer glansde het tafellaken, weer zag ik het lepel tje boven mijn bord. Ik deed een schietgebedje: vanillevla, laat het in vredesnaam vanille- of chocoladevla zijn "Het was de vorige keer wat machtig hè, voor jou. Ik heb nu een luchtiger toetje, hoor", zei Ina. Het wasrijstepap met abrikozen saus! De rijst was niet gaar. Zij proef den het niet, ik télde de korrels. "Wat zit je te muizen, vind je het niet lekker?" Ik schrok op. Kon ze dan die muizen op mijn rug zien? "Heerlijk", mompelde ik over de hon derdste rijstkorrel heen. Muizen, mui zen. Op, gelukkig, wat een opdracht! De telefoon gaat weer. Ik ben haar voor: "Nee, Ina, vanavond ben ik bezet. O, was het dat niet?" "Piet is op dienstreis, kan ik morgen avond je flatje eens komen zien?" vraagt ze. "Goed, kom dan eten". Ik weet dat Ina dat verwacht, "Afgespro ken". Zal ik haar, de in Holland geborene, aardappelpap met Bulgaarse yoghurt of met abrikozensaus geven? Ik geef een sinaasappel toe. Mis schien, dat ik dan de volgende keer bij haarNINA Noot van Tjalie: in ontelbare gesprek ken met lezers is mij opgevallen dat zelden of nooit met plezier terugge dacht wordt aan de toch wel vele bor den rijstepap of havermout, die wij vroeger in Indië gegeten hebben. Daar entegen met extra veel plezier aan b.v. boeboer kientjo of boeboer ketan hi- tam, bij voorkeur uit de pientjoek! Of aan de boeboer ajam of boeboer ikan in de Chinese kamp. Rijstepap werd al tijd automatisch geassocieerd met "na si tim", en hoewel dat eigenlijk een ziekenkostje was, dacht men er toch met plezier aan, omdat het "weer nasi tim mogen eten" altijd betekende dat beterschap weer aangebroken was. Oudere militairen van het KNIL bren gen rijstepap meestal met misnoegen in verband met zeer ernstig ziek zijn: in het militaire hospitaal kregen pa- tienten boeboer: men ging als men lelijk ziek was, "de bobber in". Een hospitaalsoldaat heette "bobberlap"! Typisch is dat een echt Hollands meisje als Nina (maar met haar hart verpand aan Indië) rijstepap ook nog steeds "niet luchten of zien kan", hoe heerlijk ook opgemaakt! Ze zijn nog steeds "in" deze cowboy-hats. Dus hebben we ze dit jaar weer, rechtstreeks uit Amerika. Mannelijk en praktisch anders zou een cowboy ze niet dragen) beschermend tegen de hete zon, bestand tegen elke nattig heid want het materiaal is waterproof ge maakt. In wit, zwart en beige 20, Toko TONG TONG PASAR MALAM O O O O O O Q O O O O O O O O LEZERS IN AMERIKA Denkt U eraan dat voor zoekge raakte of extra Tong Tong num mers, U altijd terecht kunt bij Marijke Steevensz, 12255 Allardstr., Norwalk, California 90650 O O O O O O O - O O o OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO Op hetzelfde adres kunt U ook vele Nederlandse boeken bestel len. Informeert U eens! Vlugger en goedkoper dan naar den Haag schrijven! Juweliers - Horlogers 3x Oen Haag THOMSONPLEIN 18 iiiiiniiiiiiuiiiiiiiiuiiiiiiiiuiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiiiiiiiiniiiiiiiiiniiiiiiiiiini TOEZICHT op HUISWERK en J BIJWERKEN door bevoegd lerares op alle vakken voor leerl. MULO - H.B.S. - GYMN. 1 Tarieven billijk. Mevr. A. v. Eljsbergen Querldostr. 82, Voorburg, Tel. 862581 iillllNllllllllllllllllllllllllllUIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINIIIIIItltltlllllIlllllllllllllllllllllllllllllllllllllHi Met NECTAR- ESSENCE maakt U voordelig Uw Rozenstroop, sorbets, gebak en zeer fijne likeuren I I Vraag gratis receptenboekje bij Uw leverancier of rechtstreeks aan Pharm. fabriek "Phytol" - Afd. Nectar essence Wagenstraat 129 - Den Haag. 21

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 21