1001 avonturen met de soetil De wraak van de toekang saté Saté als wereldburger DRIEMAAL SATÉ Een verhaal naar waarheid van Ko van Wijlen over de echte saté, een fantasie recept uit een Duits tijdschrift en een echt Ne derlands recept van de satéééé. G. H. Bartman knipte het uit een weekblad en kon niet nalaten er 'n lichtelijk corrigerend commen taar op te geven. Moge U alles wel bekomen! PLATTE RIBJES a LA INDONESIA Een theelepel bamboe sesaté fruiten in 3 eetlepels lauw warme slaolie, zout, 2 eetlepels ketjab bentang en wat klappervocht er aan toevoegen. Deze saus in laten dikken. Het klap pervocht oftewel "santes" krijgt U door 80 gram cocos in een kopje lauw warm water een half uurtje te laten trekken. In een doek de cocos uitknijpen en vocht opvangen; de co cos weggooien en de platte ribjes gedurende een half uur in deze saus laten trekken. Hierna goed laten uitlekken en om en om bruin braden; overgiet ze dan met een pindasaus, gemaakt van 3 eetlepels gado gado, vermengd met 3 eetlepels water. De ze opkoken en laten indikken tot een saus. Na afloop van de maaltijd uw vingers goed tellen, want U loopt de kans er één mee op te eten. (Uit een Ned. blad) 1. Er staat: a la Indonesia, dus zijn de ribjes afkomstig óf van een kambing óf van een sapi! Van een babie kenniet! Haram lohl 2. Een theelepel bamboe sesaté. Om dit te maken neme men een hand vol bamboestokjes die worden fijn gemalen. Hiervan een theelepel! 3. Overigens staat er "sesaté" met ac- cent-aigu op de laatste e en hier valt dus de klemtoon op. Nietwaar? En nu ga ik U Indonesisch leren. Denk aan de laatste lettergreep. De klemtóón! A-jó ma-kan saté. Djangan ma-in gi-la sa-ma sa-ja! Leuk ja, seperti Frans!! 4. Ketjab. Wit niet nir! 5. Bentang. 'Mboten meninga! 6. Santes. Apatoe "santes"... 7. Klappervocht. Degan, degan! Ajo degan, degan! Sa'sen loro... 8. Cocos wehhooien! Loh, niet doen ih! Sroendeng! 9. Overgieten met pindasaus. Hij well 10 Drie eetlepels gado-gado! Ik eet al tijd een bord vol, maar dan gado- gado Soerabaja 11 Platte ribjes orde baroe! Anjepppü! G. H. Bartman Als U nu denkt dat er een verhaal volgt van een bloedige steekpartij met piso blati tussen twee Madoerese saté- boeren, dan moet ik U teleurstellen. Maar het is wel een mooi verhaal, luis ter maar. Ik was bij Ko van Wijlen op bezoek. Natuurlijk praten over koken en lek ker eten, onder ander ook over het maken van saté. "Ik weet dat mijn recept van saté ajam de beste van de allemaalste is," zei Ko, "ik maak saté even lekker als een Madoerese toekang saté." "Boleh jouw bescheidenheid," zei ik, "wanneer tracteer je mij?" "Ik maak geen gekheid," ging Ko verder, "hoor maar. We woonden vroe ger in Klaten. Als we met vrienden een avondje uit naar Djocja gingen, riepen we daarvoor of daarna onze vaste sa té-boer aan en borongden hem meest al helemaal leeg. Die man maakte de heerlijkste saté, zo lekker heb ik ner gens gegeten! Er waren twee toekang saté in Klaten, maar die andere was niets bij deze vergeleken. Adoe als ik aan die saus denk, zo sedap, pittig, rokerig, smeuiig heet..Boekan main!" "Ga verder, maak me niet kepingin!" "Nou, op een avond hadden we weer onze saté-boer aangeroepen. Terwijl aan het kipas was, zag ik dat hij er niet zo opgewekt uitzag als anders. "Ada apa Pak?" vroeg ik. "Mevrouw," zei hij treurig, "dit is de laatste keer dat ik saté voor U maak, ik ga weg uit Klaten!" "Oah Pak, waarom?!" Hij vertelde dat hij geweldige ruzie had gehad met zijn rivaal, de andere toekang-saté. Geld-perkara misschien, maar ze hadden zich weten te beheer sen, de blati was er niet aan te pas gekomen. Maar zoals de ongeschre ven wet voor de Madoerezen luidde: de verliezer moest het veld ruimen. Hij had de zaak verloren, dus moest hij weg uit Klaten. Hij kon eenvoudig niet langer blijven, dat zou weer ruzie wor den. Hij ruimde dus het veld voor zijn concurrent. Maar, voor hij wegging, wilde hij me een tanda mata geven. "Wat wil je mij geven Pak?" "Ik zal U mijn recept geven me vrouw. Dan kunt U altijd blijven ge nieten van de saté waar U zo van houdt en mijnheer en alle toean-toean en njonja-njonja uit Klaten ook!" Ik was dolgelukkig, dat snap je. Hij vertelde me de hele bereiding tot in de puntjes, al zijn akals om de saus dat heerlijke, rokerige, fijne, smeuiige en fin je weet wel, te geven. En zo, "be sloot Ko haar verhaal, "en zo komt het dat ik de beste saté ajam kan maken. De saté-fuifjes bleven we houden, al leen kostte het wat voorbereiding na tuurlijk, maar het was toch even ge zellig en lekker!" "En wat gebeurde er met die andere toekang-saté?" ,,0, die man had op het laatst hele maal geen klandizie meer. Hij is ook weggegaan uit Klaten, ergens gaan werken." "Eigenlijk wel een gemene streek," vond ik. "Nou ja, wat wil je? Beter zo dan een steekpartij toch? En wraak moet er nu eenmaal zijn bij Madoerezen!" "Wraak of geen wraak, geef me maar gauw dat recept van jou," zei ik tegen Ko. Maar we werden afgeleid en nu heb ik het nog steeds niet. Maar ik krijg het wel en U ook, beloofd! Lilian Ducelle Saté is een wereldburger geworden, in ieder land zult U haar vinden. Soms wat flauw, soms zoet, vaak ook wel pittig, maar altijd toch wel "koerang iets" naar onze smaak. Want vaak houdt men zich niet aan de basis van saté-bereiding: rauw vlees en levend vuur om het te roosteren. Dat alleen geeft de juiste smaak voor saté. En niet te vergeten het geheimzinnige vocht waarmee het vlees vooraf be sprenkeld of gemarineerd wordt! Ook hier in Holland knutselt men wat aan elkaar aan een stokje, flinke lik pindakaas (zonder iets) erop, klaar is de saté. Saté van gekookt vlees, gebraden in frituurvet, diepvries saté in een plastic zakje, ach we zijn al deze grapjes wel gewend, we slikken alles welgemoed en vinden het dapper glimlachend nog lekker ook. De her innering aan onze eigen toekang-saté blijft ongeschonden. Vruchten-saté In een Duits tijdschrift zag ik eens een aanlokkelijke kleurenplaat van een vruchten-saté. Zag er "net echt" uit en leek me best lekker. Snijdt grote vruchten zoals banaan, appel, peer in blokjes van plm. 1 '/2 cm, gebruik ook aardbeien, kersen (ontpitten is wel wat lastig) en andere bessen. Ook ananas, perzikken of an dere vruchten op sap zijn goed voor de saté te gebruiken. Een variatie van 4 tot 5 vruchten is wel genoeg. Rijg de vruchten aan een saté-stokje en overgiet ze met een stroopje van suikerwater en een eetlepel (of meer) rum, cognac, maresquino. Even in het vocht laten liggen. Maak nu gewoon pisang goreng be slag, niet te dun, en dompel de vruch ten-saté erin. De stokjes even laten uitdruipen voor U ze in hete olie bakt. Het beslag hoeft geen dikke laag ie vormen, een dun korstje is genoeg. L.D. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 14