1001 avonturen met de soetil "LALLAP" KOFFIE, 100 x KOFFIE Ik neus al een paar dagen in een grappig boekje: "100 x koffie", door Hannie Vermeyden. Nu heb ik net als U in mijn leven wel duizenden malen koffie gedronken, maar alles bij elkaar toch zeker niet meer dan 10 maal op een verschillende manier. Als U ten minste niet meetelt de talloze soorten slechtsmakende kopjes koffie die hier en ginder geserveerd worden. Een warm kopje koffie moet nu eenmaal naar koffie smaken. Zodra je koffie koud serveert ben je los van de basis smaak, kun je er smaakjes aan toe- voegen, trucjes toepassen die van de koffie een volkomen nieuwe drank maken. En daar staat "100 x koffie" nu vol van. Er staan recepten in van Irish coffee, Kiss Brasil, Coffee Egg Nogg, Boston coffee flip; recepten van kof- fie-borstplaat, mokka-crème en koffie balletjes. Weet U wat ik ook ontmoet heb? Onze gewone kopi-ès. Die heet heel elegant Ali Java frappé. 2 Kopjes ge condenseerde melk (bij de koffieboer was dat dan gewoon soesoe entjer uit blik) 1 volle lepel oploskoffie, gestampt ijs en suiker naar smaak. Alle ingredi ënten over en door elkaar heen (in het boekje staat in een mixer of slagroom klopper, kunnen ze hier dan werkelijk niets meer gewoon met de lieve hand jes doen?), net zoals de koffieboer het deed. Al klaar Ali Java frappé. Ik merkte ook dat in praktisch alle recepten gebruik gemaakt wordt van oploskoffie. Koffie extract komt alleen aan bod bij de koffie snacks, zoals broodjes, puddingen en cremes. Waar wij thuis de laatste tijd veel ijskoffie drinken heb ik voor het gemak altijd een glas met opgeloste instant-koffie in de ijskast staan. Vier eetlepels oplossen in een volle kop heet water, ziedaar uw koffie-ex- tract voor de dag. Prikdranken en li monades vervelen zo gruwelijk, met zo'n royaal hoog glas ijskoffie plezier je je gasten meestal. En gebruikt U dan inplaats van sui ker, vanille-stroop. Lost ten eerste veel makkelijker op, geeft een heerlijk geurig smaakje aan de koffie. Ook eens proberen: sucre brulé stroop, maakt de koffie pittig. Daar kwam ik per ongeluk op hoor. Ik liet de pan met suikerwater (voor rose- stroop) aanbranden en zat dus tegen mijn zin in met twee volle flessen sucre brulé stroop. De lieve kinderen weige ren er hun pap mee te eten, van pud ding houden ze niet, dus gebruikte ik schielijk de stroop in de koffie. Was nog zalig ook! Lilian Duceile Voor mij is Indonesië nommer satoe HET LAND van de GROENTEN, waar van er vele soorten als "lallap" ge geten worden. Ik watertand gewoon als ik aan de verschillende lallap-soorten denk, waar ik altijd van genoten heb! Zou deze lallap-liefhebberij specifiek iets zijn van mensen uit West-Java? Ik ben ge boren Bogoriaan (banjak regen in Bo- gor maar ook banjak veel "lallap" op de passar) en later opgegroeid in Meester. Lallap is op de eerste plaats jonge bladgroente (kan ook zijn: vruchten, peulvruchten, bloemen, knollen) bij voorkeur rauw gegeten, of anders ge stoomd en gegeten met sambal oelek (-trassi), sambal taotjo, sambal tjoeka, sambal katjang/petjel/gado-gado, sam- bel ketjap, en dan vaak in combinatie met gezouten, of vers gebakken vis of empal, bij heerlijk drooggekookte rijst, vooral de geurige beras poetih baru, of beras merah baru en dan...smullen jongens, ja, en met de vijf geboden, en niet met vork en lepel, hoor! Ziehier dan mijn "lallap"-lijst, eerst de jonge bladgroente, die bij voorkeur rauw gegeten wordt, hier en daar met een klein verhaaltje erbij: daon djamboe-monjet, lekkerrrr deze, met sambel trassi of s. taotjo; daon loentas id. id., pluk maar van de paggar; daon kakki-koeda m. s. tjoeka, tjong- kellen maar uit de tuin waar ze vaak zomaar tussen grint en stenen groeit; de poetjoek nangka, kroton, karet en mangga; daon lobak, ook gekookt of gestoomd, met sambel katjang of s. tjoeka; daon slada-aer (lijkt op de holl. raap stelen), met s. tjoeka; selderij, ook de jonge wortel, zeer goed tegen zenuwen; daon kemangi, geurig, voor bij de nas- si goeri of koening, of meepèpès met vis of ikan-peda; kool, fijngesneden met s. tjoeka; en dan de welbekende sla. Speciale vermelding verdient de da on papaja, de hele jonge, even tjeloep in kokend water, uitlekken en eten met s. katjang, wel iets bitter, maar heer lijk! Het oudere blad, een paar keer afgekookt om de ergste bitterheid weg te krijgen, toemis met ham. Zo wordt ook vaak gegeten de bloem van de papaja gantoeng. Nu een lijstje van de meestal gestoom de of gekookte "lallap", ook geschikt voor toemisan of sajoer: daon katoek, (voor sajoer bening met jonge djagopng); "100 x Koffie", Hannie Vermeyden Hans Wiersma 5,90. Aan dit artikel over "lallap", de uitvoerigste over dit onder werp dat we ooit onder ogen kregen, bieden we graag de vol le honderd procent plaatsruimte. Nu de eerste helft, volgende keer de rest. Goed en helemaal uitlezen, dames en heren! Be denk dat dit een overzicht is van een dame uit West Java. Ik wed dat lezers uit andere delen van de archipel aardige aanvul lingen hebben op dit thema. Een van de zaligste die Tjalie kent is de kembang toeri als lallap. Wie weet er meer? daon tangkil (melindjo), voor sajoer asem; gèndjèr, groeit in de sloot, toemis met s. taotjo; daon kangkoeng, zeer bekend, groeit ook veel in sloten; de gèlang (krokot) of postelein, ook maar tjongkel uit de tuin; daon bajem, ook voor sajoer bening; daon mengkoedoe, heerlijk met s. oe lek of s. katjang; daon kedong-dong, ook een pagger- plant; daon kelor, ook voor sajoer; daon ketela pohon (singkong) met s. katjang; daon oebi (ketela-rambat), werd in de Japse bezetting veel gegeten; daon katjang, van de katjang tanah (pinda); daon tjabé, heerlijk voor toemisan; daon sawi, bekend, ook voor asinan; daon mammam, groeit in 't wild in de tuin, voor asinan; tali kolor, slootplant, meterslang, net een touw; daon pakis hadji, een varen-soort, op z'n sumatraans bereid hardstikke lek ker maar ook "hardstikke" pedis, apart is de jonge bamboespruit oftewel reboeng, bekend, in de sajoer lodeh. Mevr. A. H. Kl.-Schl. (Vervolg volgend nummer) Sterren stralen overal Kokkies rijsttafel-artikelen staan bovenal. KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti kelen over de gehele wereld.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 15