1001 avonturen met de soetil Verkrijgbaar bij onze boekhandel standsfatsoen-kledirig geen lor aan trokken. Ja, ja, er was óók armoede, maar zij werd met enorm veel meer moed en zelfsbewustheid gedragen dan van uit Westers formalistisch oogpunt ge brandmerkt" kon worden. Ook HIS- en en "arme Indo-scholen" boden de zelfde gemêleerde aspecten van "arm en rijk" die volgens geen enkele Eu ropese maatstaf beoordeeld kunnen worden. Het verhaal "Dageraad-trans- acties" in mijn "Piekerans van een Straatslijper" is honderd procent echt. Hoe heeft menig "rijk" jongetje van de Europese school met zijn dure bo terhammen met ham of tongeworst zijn arme vriendjes benijd, die de ochtend maaltijd moest doen met een cent pet- jel of boeboer kientjo, met een petvol doekoes of een brok ketan bakar waar je zelfs als "Sinjo Blanda van stan ding" alleen maar in reverentie "U" tegen kon zeggen, ja? Ook in Holland is het vaak "shoc king" weggeworpen boterhammen te vinden in vuilnisbakken, sloten en uri noirs. En dat na de nog steeds be jammerde Hongerwinter! Maar hoe missen we hier ook de royale straat met duizend-en-één lekkernijen voor een paar centen. Want ook van Hol lands goedkoopste hap, de petat, kan je op het laatst schoon genoeg krijgen en al het andere is zóveel duurder en zó kennelijk massaprodukt zonder enig karakter. Armoede, lieve Tilly, wérke lijke armoede is juist in het "rijke Wes ten"! T.R. SATE AJAM VAN KO Hier dan het beloofde recept van Ko van Wijlen, de beste van de alle- maalste. Maar dan moet U het recept ook op de voet volgen! Een grote kip van het vlees ontdoen en dit in kleine stukjes snijden. Aan stokjes rijgen en even wegleggen. Van de kippebeentjes 'n weinig bouil lon maken, die nodig is voor de sam- bel. Voor de sambel is nodig: 1 pond katjang, 1 ons katjang menté, 3 kemi- ries. Deze drie in olie goreng, daarna fijn oelek met een teentje knoflook, zout en suiker. Lombok naar smaak. Daarna dit alles opkoken met 4 dje roekbladeren in de kippebouillon. Het aan de soedjen geregen kippe- vlees, voor het roosteren met dezelfde sambel bevochtigen (de stokjes even om en om in de saus drukken). In geen geval santen gebruiken! De saté wordt gegeten met lontong, gesneden brambang en wat ketjap. "ONZIN" Is het U niet opgevallen dat het saté recept op blz. 14 TT. nr. 1: 15-7-1968 "PLATTE RIBJES a la IN DONESIA" kant noch wal raakt? En letterlijk opgevolgd een levensge vaarlijk avontuur kan worden. Ook de Maleise uitleg van de onderteke naar lijkt op niets. "Zeker hoog Ma leis!" Beschouwt men deze onzin als 'n grap, dan is dat in een echt Indisch blad niet op haar plaats, want er zijn veel lui die voor de aardigheid de recepten in T.T. proberen. Waarmee ik maar wil zeggen, kijk een beetje uit, wat er in deze rubriek wordt geplaatst of vul Uw blad an ders liever met wat anders. J. Overduyn 1. Ja, het is ons opgevallen. 2. Ja, het is onzin. 3. Alle kranten zitten regelmatig vol onzin. Doorzie het en lach. "And be happy". 4. Veel lezers sturen ons regelmatig zulke recepten toe, zodat we ook eens een keertje kunnen lachen. "Dank! En misschien lacht U toch ook wel mee als U de volgende recept-onzin leest: De rijsttafel bestaat uit 22 schaal tjes, bevattende sajor Lodeh (groen tesoep), roodvlees, verschillende soorten varkensvlees, sateh welke voor intrekken van de kruiden reeds daags tevoren is klaar gemaakt, gele kip uit Midden-Java, ajam pangang, toemis djamoer (garnalen), fris fruit, godo-godo, atjar tjampoer, atjar ke- tine, bebottol (in klappermelk ge stoofd). DE KATAPULT Als kind groeide ik tussen broers op. Vanzelfsprekend ging mijn voor keur naar jongensspelen uit. Welke tijd het ook was, hetzij knikker-, tol len-, vlieger- of katapulttijd, ik was van de partij. Het was weer katapulttijd, tevens za ten de asembomen die voor ons huis groeiden vol met mengkele (halfrijpe) asem (tamarinde). In formidabele tros sen hingen ze tot verleiding van de jeugd. Het was na schooltijd dat ik het warme bed uitglipte en gewapend met een katapult, de lucht afzocht naar mogelijke doelen. Toen ik op het voor erf kwam, bleef mijn blik als gemag netiseerd op zo'n fikse asemtros han gen. "Houd je gedekt asem! Ik raak je!" Ik spande mijn katapult, trok, schoot af, en daar lag op de grondniet de tros asem, maar ikzelf te kronkelen van de pijn. Mijn linker kaak was met een dik, bloed druppelde langs mijn vingers. Nadien liet ik de asem aan de angin koembang (kenteringswinden) over, hoe aanlokkelijk ze er ook uit zagen. Van die wond draag ik nog heden ten dage het litteken. Tante Bet LACHERTJES Mijn dochtertje, zeven jaar oud, kwam thuis van de Kerk en zeide: "Mams, ik moet een nieuw kerkboek hebben, want dit heb ik uit". Mijn zoontje hoorde een bekend geluid en riep: "Mams, Opa maakt muziekje". Mijn broertje thuis komend van de Broederschool aan het Koningsplein werd gevraagd waarom hij zo laat was. "Ja mams, ik kan er niets aan doen. Bij Sluisbrug ging de derrière net dicht". Mijn zoontje, we waren voor de Jap op de vlucht, bij vreemde mensen, zag de oude mevrouw uit het schoteltje drinken. Waarvoor ik vreesde gebeur de. Zegt hij: "Mammie, kijk die oma drinkt als een hondje". Tante Bet MALAYSISCHE SPREEKWOORDEN Kapak naik pemidang. Een bijl op een weefgetouw. Een pummel onder kunstenaars. In het algemeen: een tactloos mens. Si-chabul hendak menchapaikan bulan. Een zedeloos mens grijpt naar de maan. Een lichtmis verlangt 'n smette loos meisje. "The beast and beauty". Helaas is er veel in de moderne kunst en letteren (tot op de TV toe), dat aan dit spreekwoord denken doet. J. M. J. CATENIUS VAN DER MEYDEN - Groot nieuw volledig Indisch kookboek 17,50 EMMA W. K. STEINMETZ - Onze rijsttafel 4,90 0,30 port A. STOFFEL DONSKOY - 100 x kip 5,90 0,30 port MARIANNE PIEPENSTOCK - De Oostenrijkse keuken 1,90 0,30 port gwinniiiiinnmiiiiiiiiitiiiiiitMiiiiiiimimiimiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiuiitnuniiiiiiiioninm 1 Sterren stralen overal n Kokkies rijsttafel-artikelen staan bovenal. i KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 H 5 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti- j kelen over de gehele wereld. 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 13