1001
avonturen
met de
soetil
Verkrijgbaar bij
onze boekhandel
standsfatsoen-kledirig geen lor aan
trokken.
Ja, ja, er was óók armoede, maar
zij werd met enorm veel meer moed
en zelfsbewustheid gedragen dan van
uit Westers formalistisch oogpunt ge
brandmerkt" kon worden. Ook HIS-
en en "arme Indo-scholen" boden de
zelfde gemêleerde aspecten van "arm
en rijk" die volgens geen enkele Eu
ropese maatstaf beoordeeld kunnen
worden. Het verhaal "Dageraad-trans-
acties" in mijn "Piekerans van een
Straatslijper" is honderd procent echt.
Hoe heeft menig "rijk" jongetje van
de Europese school met zijn dure bo
terhammen met ham of tongeworst zijn
arme vriendjes benijd, die de ochtend
maaltijd moest doen met een cent pet-
jel of boeboer kientjo, met een petvol
doekoes of een brok ketan bakar waar
je zelfs als "Sinjo Blanda van stan
ding" alleen maar in reverentie "U"
tegen kon zeggen, ja?
Ook in Holland is het vaak "shoc
king" weggeworpen boterhammen te
vinden in vuilnisbakken, sloten en uri
noirs. En dat na de nog steeds be
jammerde Hongerwinter! Maar hoe
missen we hier ook de royale straat
met duizend-en-één lekkernijen voor
een paar centen. Want ook van Hol
lands goedkoopste hap, de petat, kan
je op het laatst schoon genoeg krijgen
en al het andere is zóveel duurder en
zó kennelijk massaprodukt zonder enig
karakter. Armoede, lieve Tilly, wérke
lijke armoede is juist in het "rijke Wes
ten"! T.R.
SATE AJAM VAN KO
Hier dan het beloofde recept van
Ko van Wijlen, de beste van de alle-
maalste. Maar dan moet U het recept
ook op de voet volgen!
Een grote kip van het vlees ontdoen
en dit in kleine stukjes snijden. Aan
stokjes rijgen en even wegleggen.
Van de kippebeentjes 'n weinig bouil
lon maken, die nodig is voor de sam-
bel.
Voor de sambel is nodig: 1 pond
katjang, 1 ons katjang menté, 3 kemi-
ries. Deze drie in olie goreng, daarna
fijn oelek met een teentje knoflook,
zout en suiker. Lombok naar smaak.
Daarna dit alles opkoken met 4 dje
roekbladeren in de kippebouillon.
Het aan de soedjen geregen kippe-
vlees, voor het roosteren met dezelfde
sambel bevochtigen (de stokjes even
om en om in de saus drukken). In geen
geval santen gebruiken!
De saté wordt gegeten met lontong,
gesneden brambang en wat ketjap.
"ONZIN"
Is het U niet opgevallen dat het
saté recept op blz. 14 TT. nr. 1:
15-7-1968 "PLATTE RIBJES a la IN
DONESIA" kant noch wal raakt? En
letterlijk opgevolgd een levensge
vaarlijk avontuur kan worden. Ook
de Maleise uitleg van de onderteke
naar lijkt op niets. "Zeker hoog Ma
leis!"
Beschouwt men deze onzin als 'n
grap, dan is dat in een echt Indisch
blad niet op haar plaats, want er
zijn veel lui die voor de aardigheid
de recepten in T.T. proberen.
Waarmee ik maar wil zeggen, kijk
een beetje uit, wat er in deze rubriek
wordt geplaatst of vul Uw blad an
ders liever met wat anders.
J. Overduyn
1. Ja, het is ons opgevallen.
2. Ja, het is onzin.
3. Alle kranten zitten regelmatig vol
onzin. Doorzie het en lach. "And be
happy".
4. Veel lezers sturen ons regelmatig
zulke recepten toe, zodat we ook eens
een keertje kunnen lachen. "Dank! En
misschien lacht U toch ook wel mee
als U de volgende recept-onzin leest:
De rijsttafel bestaat uit 22 schaal
tjes, bevattende sajor Lodeh (groen
tesoep), roodvlees, verschillende
soorten varkensvlees, sateh welke
voor intrekken van de kruiden reeds
daags tevoren is klaar gemaakt, gele
kip uit Midden-Java, ajam pangang,
toemis djamoer (garnalen), fris fruit,
godo-godo, atjar tjampoer, atjar ke-
tine, bebottol (in klappermelk ge
stoofd).
DE KATAPULT
Als kind groeide ik tussen broers
op. Vanzelfsprekend ging mijn voor
keur naar jongensspelen uit. Welke
tijd het ook was, hetzij knikker-, tol
len-, vlieger- of katapulttijd, ik was
van de partij.
Het was weer katapulttijd, tevens za
ten de asembomen die voor ons huis
groeiden vol met mengkele (halfrijpe)
asem (tamarinde). In formidabele tros
sen hingen ze tot verleiding van de
jeugd. Het was na schooltijd dat ik
het warme bed uitglipte en gewapend
met een katapult, de lucht afzocht naar
mogelijke doelen. Toen ik op het voor
erf kwam, bleef mijn blik als gemag
netiseerd op zo'n fikse asemtros han
gen.
"Houd je gedekt asem! Ik raak je!"
Ik spande mijn katapult, trok, schoot
af, en daar lag op de grondniet
de tros asem, maar ikzelf te kronkelen
van de pijn. Mijn linker kaak was met
een dik, bloed druppelde langs mijn
vingers. Nadien liet ik de asem aan
de angin koembang (kenteringswinden)
over, hoe aanlokkelijk ze er ook uit
zagen.
Van die wond draag ik nog heden
ten dage het litteken. Tante Bet
LACHERTJES
Mijn dochtertje, zeven jaar oud, kwam
thuis van de Kerk en zeide:
"Mams, ik moet een nieuw kerkboek
hebben, want dit heb ik uit".
Mijn zoontje hoorde een bekend geluid
en riep:
"Mams, Opa maakt muziekje".
Mijn broertje thuis komend van de
Broederschool aan het Koningsplein
werd gevraagd waarom hij zo laat was.
"Ja mams, ik kan er niets aan doen.
Bij Sluisbrug ging de derrière net
dicht".
Mijn zoontje, we waren voor de Jap
op de vlucht, bij vreemde mensen, zag
de oude mevrouw uit het schoteltje
drinken. Waarvoor ik vreesde gebeur
de. Zegt hij: "Mammie, kijk die oma
drinkt als een hondje". Tante Bet
MALAYSISCHE SPREEKWOORDEN
Kapak naik pemidang.
Een bijl op een weefgetouw.
Een pummel onder kunstenaars. In het
algemeen: een tactloos mens.
Si-chabul hendak menchapaikan bulan.
Een zedeloos mens grijpt naar de
maan. Een lichtmis verlangt 'n smette
loos meisje. "The beast and beauty".
Helaas is er veel in de moderne kunst
en letteren (tot op de TV toe), dat aan
dit spreekwoord denken doet.
J. M. J. CATENIUS VAN DER
MEYDEN - Groot nieuw volledig
Indisch kookboek 17,50
EMMA W. K. STEINMETZ -
Onze rijsttafel 4,90 0,30 port
A. STOFFEL DONSKOY -
100 x kip 5,90 0,30 port
MARIANNE PIEPENSTOCK -
De Oostenrijkse keuken
1,90 0,30 port
gwinniiiiinnmiiiiiiiiitiiiiiitMiiiiiiimimiimiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiniiiiiiiuiitnuniiiiiiiioninm
1 Sterren stralen overal
n
Kokkies rijsttafel-artikelen staan
bovenal.
i
KOKKIES Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
H 5
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
AMSTERDAM - W.
P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti- j
kelen over de gehele wereld.
13