De keuken van oma in de Goenoeng 15 Wat kan ik soms verlangen naar de keuken van mijn schoonmoeder in de bergen te Loeboek-Soelassih, (boven Padang). Als ik zo mijn keukentje be kijk (ik schrijf dit artikel n.l. in mijn keuken) en de keuken van mijn zoon en schoondochter, waar ik mee samen woon, dan maak ik in gedachten steeds vergelijkingen: Onze keukens zijn immers modern, al les electrisch, alles glimt en blinkt een mooie ijskast met een knopje voor dit, een knopje voor dat... En nu "de keuken van Oma Loe boek-Soelassih", zoals mijn volwassen kinderen nog steeds die grote keuken noemen. Mijn schoonouders woonden op Su matra in de bergen in een groot huis, een oude administrateurs-woning van een gewezen koffie-plantage. Alle ka mers waren ruim en de beneden-Reu ken (er was er ook één die aan de eetkamer grensde en waar de kinderen aten) was heel groot en ruim, met een gecementeerde vloer. Eén van de wan den bestond uit kasten, met gazen deuren om de vliegen te weren, hoog tot aan de zolder opgetrokken. Ze had den een enorme diepte en alles was ruw afgewerkt, maar oersolide van dik ke planken en stevige houten latten, zoals trouwens het hele huis. Midden in die keuken stond een groot ijzeren fornuis met een schoor steen die naar het dak uitliep. Dat for nuis was de trots van "Oma Loeboek- Soelassih". Elke ochtend werd dat for nuis door "katjong" (haar manusje van alles) schoongeschuurd en gepoetst tot 't glom. Nieuwe blokken hout wer den er in gestopt en ongeveer tegen elf uur werd 't aangestoken. Een enor me waterketel, haast niet te tillen, stond er eeuwig op te pruttelen. En zo langzamerhand werden de ronde gaten op 't fornuis voorzien van wel een tiental grote en kleine pannen, van allerlei vormen, natuurlijk ook de grote ijzeren wadjan. Daar "Oma" in de bergen woonde zonder winkels, broodbakkers, vlees- en visboeren, moest ze zowat alles uit de stad betrekken. Er werd dan zo af en toe "ingeslagen", vooral als Oma de kinderen en kleinkinderen met de vacanties thuiskreeg! Ze had geen ijs kast, had wel 't koele bergklimaat mee, zodat het voedsel langer mee kon, want 't vele ingeslagen vlees, vis, be paalde groentensoorten, moesten di- rekt verwerkt worden tegen bederf. Er was altijd in de keuken een "be zige bij", de oude kokkie, en als er was "ingeslagen voor de logees" kreeg ze een hulpje uit de vlakbij ge legen kampong Loeboek Soelassih. De grote hoeveelheden vlees werden zorgvuldig gekruid en urenlang in ko lossen van pannen gekookt. Ook brok ken rauw vlees werden in een grote porceleinen kom bewaard, overgoten met azijn om 't te verduurzamen. De hele dag hoorde men 't "uitkrabben" van cocosnoten (door 't hulpje). In de grote braadpan, wadjan, werd een deel van 't "cocoszaagsel" gebraden tot "sroendeng", het andere deel geperst tot melk voor de diverse gerechten: vlees, vis, groenten. Om een uur of één (lunchtijd) was de keuken één en al bedrijvigheid. Boven het fornuis hing een enorme wolk van stoom van al die dampende potten en pannen. Midden in die oven zat ook altijd een grote cake te bak ken. Met hongerige magen stonden we dan in de keuken toe te kijken hoe de schalen gevuld werden en naar bin nen op tafel werden gezet. De rest werd bewaard in de grote kasten die altijd gevuld waren met eten voor de komende week. Er lagen altijd stapels brood, sommige keihard! De volgende ochtend vóór het ont bijt, werd zo'n brood eerst "gestoomd" in een vergiet, en als 't op tafel kwam, netjes in plakken gesneden, zou nie mand op de gedachte zijn gekomen van 't eten van "oud brood", zo lekker smaakte dat. De vis, die ook lang goed bleef, in zuur gekookt en in flessen bewaard was zalig! Af en toe kwam de bevolking aan zetten met een brok wildzwijn (tjel- leng). Ook dat vlees weggeborgen in die kasten. Grote bossen uien hingen te drogen in de keukengang die naar buiten uitliep. Buiten, uit de keuken, was een over dekte schuur, waar een grote gece menteerde wasbak stond met 'n enor me straal bergwater uit een bonkige kraan. Een grote pot as stond er naast en 'n flink brok zeep. 't Water stroom de de hele dag, gedeeltelijk opgevan gen in een gecementeerde bak. Er was altijd wel iemand bezig bij die was plaats. Al die bergen potten en pannen, servies, werden met groot geduld schoon gewassen en daarna werden die vrachten weer binnengedragen en in de keukenkasten weggeborgen. Langs de andere keukenwanden waren aanrechttafels gebouwd ook van oer solide dikke planken. En wat er al niet aan de wanden boven die tafel hing! Allerlei afmetingen van lepels, schep pen (sommige haast zo groot als zand- schoppen); messen van diverse leng ten en breedten, zeven, van groot tot klein, raspen: ruwe en fijne en nog andere werktuigen. Aan de zolder hingen ook n^ ton gen, worsten en rookvlees. In 't kort gezegd, alles wat ik me uit die keuken van Oma Loeboek-Soelassih herinner, wat daar allemaal reilde en zeilde en Vervolg van pag. 12 risch. Tante hurkte nerveus bij me neer, bette mijn bondjol met eau de cologne en probeerde mijn bloedneus te stelpen: "Jouw hoofd achterover houden dan kind!" De Jap weifelde (wilde hij helpen?) liep maar door ten slotte. Wat 'n opluchting, ik kan het nu nóg niet in woorden uitdrukken... "Hoe kan je toch zo suffen", verweet Tante zachtjes. "Ik ging niet suffen, verweerde ik me, "mijn ogen zijn nog dicht, ik zié die paal immers niet", verontwaardig de ikke om zoveel onbegrip. "Ogen gesl... had je slaap?" infor meerde Tante. "Niieiet... daar (vingertje naar bord), ik zie datte en die Japanner hij kom aan, mijn ogen immers blauw..." Tante begreep, vroeg. Ik vertelde mijn hele verhaal, mijn twijfel en zo met een hele grote brok in de keel. Tante ver mocht alles recht te zetten wat al zo lang krom in mijn kindergedachten had gezeten. "En als we opgepakt worden", be sloot Tante, "God behoede ons, dan gaan wij allemaal. Samen". Ergens troostte me dèt het meest. Allemaal samen. Marijke Steevensz - Top. "ly wiummwiiiiHrHiiiiiiiimniiiiHmiiiinnmiiTnmiiiinmiuMiiHniiiiiiiiHiiiiiiiuitiaauiiiiiiiiiMn* Sterren stralen overal Kokkies rijsttafel-artikelen staan bovenal. KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W. j P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti- kelen over de gehele wereld. inunimamHiiiamniiiiDHMiiHniHiuiiniiiuiHiiiiiiiiiiHuitiiiiiiiinMiiiiiiiiuiirajuniiuiiifnHHiiiiiiüï te zien was, is ongeveer te vergelijken met de keukens van de Wild-West- verhalen op de TV. We kunnen ons zo heerlijk "terug- wanen" als we zo'n Wild-West-moeke met schort in haar grote blokhut keu ken bezig zien roeren voor haar grote fornuis: "dat lijkt wel de keuken van Oma Loeboek-Soelassih!" EMELIE BAUMER, NSW. AUSTRALIË

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 15