MANIEREN Radio BOLLAND 1001 avonturen met de soetil Lalappen surogaat Waar zijn onze manieren? Hierop kan zeer kort geantwoord wor den: nergens! Bij sommige mensen, of groepen men sen, zijn inderdaad nog manieren in de dagelijkse omgang te bespeuren, maar het percentage wordt steeds kleiner en kleiner. Een gunstige uitzondering vormen dan de Indische mensen. Let u maar eens op! Een tijd geleden werd ik in nog geen half uur tijds, over twee winkels ver deeld, geconfronteerd met twee staal tjes van een dermate onbeschoftheid, dat ik ziedend van nijd en sprakeloos van verbijstering als vastgenageld bleef staan. Ineens begon een dame naast mij zachtjes te lachen en zei: "U bent te ladylike. "Nu vrees ik dat ik tè verbijs terd was om iets anders te zijn dan ladylike, maar die dame was een Indi sche dame. En als ik zeg dame dan bedoel ik een dame, met uitsluiting van alles wat men tegenwoordig dame pleegt te noemen en het bepaald niet is. Het is te begrijpen, er zijn ook niet meer zo veel echte dames, zodat ik me best voor kan stellen dat vooral jonge auteurs moeite hebben met dit begrip, maar die kunnen het ook niet helpen omdat zij nu eenmaal nooit in de gelegenheid zijn geweest om een dame te ontmoeten. Hun misvattingen op dit gebied zijn dus beg rijpe Mjk. De voorvallen in die winkels werden in ieder geval veroorzaakt door vrou wen en één man, die misschien heel vroeger wel eens van beleefdheid en manieren of zo iets gehoord hadden maar er allang niets meer aan deden, want wat koop je ervoor? Flauwe non sens immers? Door de opmerkingen van de Indi sche dame begonnen de onbeschofte- lingen zich ongemakkelijk te voelen en het vreemde nu was dat zij zich niet goed raad wisten. Hadden zij manieren gehad, dan zouden zij zich veront schuldigd hebben of zo iets, maar die hadden ze dus niet en toen deed zich het vreemde geval voor dat zij, in plaats van excuses te maken, aan el kaar gingen staan vertellen dat "men dan maar niet zo stom moest zijn". Gelukkig waren zij het roerend met el kaar eens en wierpen kwade blikken over hun schouder. Dergelijke voor vallen kan je dagelijks meemaken, in het gunstigste geval grijnzen ze wat dom, maar geen woord om zich te ver ontschuldigen. Dergelijke gevallen moeten dan de jonge generatie op voeden! Nu zijn Nederlanders in het alge meen niet overdreven beleefd, om het zacht te zeggen, verre van zelfs. Ge woon ONbeleefd, maar goed, je went aan alles en zolang het niet al te gek wordt valt het je niet eens meer op. Een tijd geleden kwam ik in contact met een buitenlandse die pas sinds kort in Holland woonde en het duurde niet lang of ze vertelde me dat het volk hier toch wel bijzonder onhebbe lijk was. In haar land ging men zich nu niet bepaald aan hoffelijkheid te buiten, maar men mompelde toch nog wel een woord van dank in voorkomende ge vallen. Toen zij hier pas was kwam het geregeld voor dat zij soms uren lang deuren stond open te houden, van wa renhuizen en stations vooral, waar dan drommen mensen met fietsen en kof fers doorheen persten, zonder ook maar één woord van dank of zo iets. Nu is zij wel wijzer geworden. Komt men in het buitenland dan valt je inderdaad op dat het ene volk be leefder is dan het andere, soms zelf overdreven beleefd in onze ogen. Vriendelijkheid, humor en beleefdheid schijnen samen te gaan, want ook dat kom je hier niet meer zo dikwijls tegen. Tegenwoordig kan je in allerlei bla den en blaadjes stukjes lezen over "weerzien met Indonesië" en in al die verhalen valt steeds op dat de mensen onder de indruk zijn van en dankbaar voor de vriendelijkheid, de hoffelijk heid waarmee men hen tegemoet treedt ondanks de moeilijke omstan digheden waaronder men leeft. Het doet de bezoekers bepaald goed weer vriendelijke mensen te ontmoeten. Oosterse beleefdheid is een begrip, van Westerse beleefdheid heb ik nog nooit gehoord. Wij welvarende Wes terlingen doen niet meer aan beleefd heid, zijn niet meer vriendelijk, we hebben er geen tijd meer voor. Een gunstige uitzondering vormen de Indische mensen. Zouden we het zo kunnen houden en aan onze kin deren doorgeven, of assimileren we ook in dat opzicht? RINI Mocht iemand aanstoot nemen: schrijf ster is zelf Hollands. Stationsweg 143 tel. 070 - 60.17.03 Stationsweg 77 tel. 070-60.15.12 DEN HAAG Herenstraat 157 tel. 070 - 86.32.01 VOORBURG De gróótste sortering krontjong, gamelan en Indische muziek. Eigen import country western uit Ame rika. Tophits het snelst leverbaar. GRUNDIG STEREO APPARATUUR o a. Radio Grammofooncombinaties door eigen import f 100,tot f 280,goedkoperl Televisie reparaties deze maand met 10% korting. Eigen uitgebreide reparatie werk plaatsen. Hoe de "lalap" in ons Indische menu geleefd heeft en nog leeft, bewijzen aardige brieven" die we over dit onder werp kregen. Mevrouw v.d. Ster-Brou wer, uw vitamine-rijke vervolg op het eerste lalap artikel plaatsten we heel graag de volgende keer, deze maal laten we graag mevrouw Ottenhof aan het woord over groenten en kruiden die onze onvergetelijke rauwkost van daar, hier zouden kunnen vervangen; zij schrijft: Ook ik houd van lalap en evenals een Hollandse onderwijzersvrouw in Djokja haar gasten kip met appelmoes van kedongdong gaf, evenzo eet ik hier kembang toerie van Brussels lof. Petjel djantoeng pisang van de moo iere stronkjes en goelee pakis van de jonge toppen van boerekool. 't Wat oudere blad koeloep voor oerappen en 't heel oude blad in vredesnaam dan maar voor boerekool met worst. Veldsla rauw gemengd met taugé is heerlijk voor oerap. Als Oost-Javaan- se eet ik dit ook inplaats van seman- gie. U weet wel dat eetbare klavertje van vier, waar de vijver achter Wendit (Malang) vol mee was. Een pracht "instant" voor kemangie vond ik in salie. Dit is een Hollands tuinkruid, dat de Hollanders 's winters in de melk doen en drinken tegen darmstoornissen. Rauw gebruikt in oerappan, kom kommer sla, sambal plètèt timpeh ba- kar en lemper menado verhoogt salie de smaak aanmerkelijk. Trouwens bij alle visgerechten. Rauwe bloemkool in roosjes geplukt is heerlijk met sambel katjang en hebt U ooit roedjak gobet van rauwe zuur kool gegeten, die witte die je uit el kaar moet halen? Nét pentjit. Roedjak woenie van aalbes of roedjak tjermee van kruisbes. Hemmmm! Maak eens gandaria asin van die zure Italiaanse groene druifjes en sawi asin van kasandijvie, die lange groene struiken. Probeer eens knolselderie als re- boeng in de tjaptjay en eet het blad rauw met sambal tjoekah of sambel djeroek. Koolraap is als laboe koening in de sajoer lekker, of in reepjes ge sneden in de sambel goreng. Wie in de buurt van weiland woont, ga eens op zoek naar zuring. De Hol landers maken er soep van, zoals wij sajor bobor van bajem. In de boeboer menado is 't ook lekker, niet te veel want zoals de naam het zegt: 't is zuur. U kent toch boeboer menado, allerlei Lees verder pag. li, 2e kolom 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 12