Pasar Malam in de Kaasstad
1001
avonturen
met de
soetil
ATTENTIE!!
HET MEISJE UIT
Kookboeken
bij boekhandel
TONG TONG
I m
Vrijdagavond 27 september.
Wind, regen, koud, nat. Veilinghallen
in Alkmaar. Groot, leeg en toch romme
lig door stapels opgeklapte tafels,
stoelen, zeildoek, electrische draden.
Er moet van alles mee gebeuren, maar
niemand weet nog precies wat en hoe
en iedereen loopt verward en doelloos
heen en weer. Daar komt dat, dit komt
hier. Daar het toneel, daar komt de
show.
Ik zie met één oogopslag dat ik nog
lang niet aan bod ben, zet de barang
neer. Kom morgen wel terug. Om 10
uur is de opening van de Pasar Malam
in Alkmaar.
En zaterdagochtend hebben de ka
bouters hun wonderwerk verricht. De
veilinghal is weg; de eerste pasar ma
lam, georganiseerd door de "ontspan
ningsvereniging Tropenvrienden", is er
voor in de plaats gekomen.
Eenvoudige, maar gezellige kraam
pjes, zelf versierd en opgebouwd. Dus
wordt alles 'n beetje roewet, dus echt
Indisch. Een Hammond-orgel speelt
populaire deuntjes, het begint naar
koffie en sajor lodeh te ruiken. Kinde
ren van standhouders en organisatoren
rennen opgewonden heen en weer, be
reid elk klusje te doen. Kinderen horen
bij de pasar malam, ze onderstrepen
de vrije zorgeloosheid, het eenvoudige
plezier van dit enorme feest voor alle
generaties.
Er komen véél mensen, vooral van
buiten de stad. Het terrein staat vol
gigantische bussen en de mensen
brengen de warmte binnen die bij elke
pasar malam hoort. In de grote zaal
waar Rudi van Daim nu zijn dansmu
ziek speelt hebben zoéven kinderen
genoten van een circus en de moeders
gekeken naar een batik-show. Het
wordt vol, stampvol. Ik kijk tersluiks
naar de gezichten van de organisa
toren en merk, ondanks dat ze het
verschrikkelijk druk hebben, toch een
zekere ontspanning, ook in de manier
waarop ze lopen.
Zondag. Wie zou er zondag komen?
Het weer is nog ellendiger geworden.
Maar ze komen, bij drommen, een ein
deloze stroom nieuwsgierige mannen,
vrouwen, kinderen, meest Hollanders.
En op zondag 29 september bereikt de
Pasar Malam triomfantelijk haar hoog
tepunt? de 5000ste bezoeker!
Op een uur dat ze aan de koffietafel
moeten zitten met een boterham met
kaas en muisjes zie ik een Hollands
gezin met kinderen achter grote bor
den nasi rames zitten. Alles gaat
schoon naar binnen, zonder een keer:
"Jantje, dóóreten!"
Daarna gaat Jantje naar de wajang
koelit kijken, pompt zonder eerbied wat
aan de armen van Ardjoena. "Niet
doen hoor", zegt de standhoudster ge
duldig. Jantje laat de pop abrupt los,
misschien had hij een "Afblijfe!" ver
wacht. Maar op zo'n Pasar Malam is
nu eenmaal alles anders.
En op dit "anders", daar mogen we
trots op zijn. In Den Haag en Utrecht,
in Alkmaar en Groningen, Tiel, Doetin-
chem en overal waar de pasar malam-
pjes de laatste tijd als paddestoelen
verrijzen, daar zullen we proberen iets
van die oude sfeer te laten herleven.
Die anders is dan van de gewone wes
terse jaarbeurzen en kermissen. Alleen
wij weten dat. Maar in Holland zal over
een paar jaar iedereen het ook weten.
En wat Alkmaar betreft: het was ge
weldig, dank zij de organisatoren en
de organisatrices. Zulke mensen!
Lilian Ducelle
EEN EERSffi.railZE UIT |:i
DE DUIZEND-EN-ÉEN BUOBafiöJ
VOOB TONQTONa VAN
5«EHCra«£4DE:S WJ OUD-JNDlt'
moessQn
DOOR TONG TONG LEZERESSEN
ZELF GEMAAKT! f 5,0,35 porto.
J. M. J. CATENIUS VAN DER
MEYDEN - Groot nieuw volledig
Indisch kookboek 17,50
EMMA W. K. STEINMETZ -
Onze rijsttafel 4,90 0,30 port
MIA SNELDER - Elseviers kook
boek, 900 recepten
3,90 0,30 port
LEONIE HARTE VAN TECKLEN -
Madame est servie, recepten uit
de fijne keuken
4,90 0,35 port
A. STOFFEL DONSKOY -
100 x kip 5,90 0,30 port
MARIANNE PIEPENSTOCK -
De Oostenrijkse keuken
1,90 0,30 port
BOEMBOE LEMPER
(VAN BOEMBOE SOTO)
Dit keer een heel simpel avontuurtje,
maar zo handig als U het eenmaal hebt
meegemaakt!
Ik kreeg de tip door van mevrouw
Mahieu.
Kent U die boemboe soto ajam (en
Madoera) in gedroogde vorm, ook in
onze toko verkrijgbaar voor een gul
den? Zalig ja?
Wist U dat deze boemboe ook ide
aal is voor lemper-vulling?
Een beetje bouillon maken (als U
kip of vleesvulling maakt hebt U die
vanzelf al) 2 kopjes voldoende. Daarin
de boemboe aanmaken en even op
koken. Een lepel suiker erbij, want
boemboe lemper is altijd zoetig. Nu
gewoon uw geplozen kippevlees, vlees
of gehakt erbij doen, weer even door
koken en misschien nog wat vocht toe
voegen als de boemboe te droog blijkt
voor de hoeveelheid vlees die U heeft.
Hangt ervan af hoeveel lemper U wilt
maken natuurlijk.
En dan verder op de gewone manier
uw lempers maken van gekookte ke-
tan. Uit een pakje boemboe soto haalt
U genoeg voor 12-15 lempers.
Nog een kleine variatie: inplaats van
vlees, gekookte vis (kabeljauw) nemen.
Fijn drukken, vermengen met de boem
boe, even opkoken. Laag om laag met
gekookte ketan (onderste laag ketan)
in de oven.
Een verrukkelijke lunch of zondag-
sarapan! Lilian
WHWIIIWIIIIIIINIIIIIIIInilllllllllllnillnïïlfflMlllimlIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIIllMIIMMk
Sterren stralen overal
Kokkies rijsttafel-artikelen staan
1 bovenal.
s e
KOKKIES Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128
Telefoon 89438
Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
AMSTERDAM - W j
P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti-
kelen over de gehele wereld, j
^'innwmiiirHuinnuuBHiiiiiiwHHRiiiiiimiiiHiiMiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiHiiiiiHiiiiiniiiiiiiHiiininiiiiiiiiin
Denk erom, het laatste kwartaal
van 1968 is reeds aangebroken.
Wie per kwartaal geabonneerd
is, attentie!
14