Pasar Malam in de Kaasstad 1001 avonturen met de soetil ATTENTIE!! HET MEISJE UIT Kookboeken bij boekhandel TONG TONG I m Vrijdagavond 27 september. Wind, regen, koud, nat. Veilinghallen in Alkmaar. Groot, leeg en toch romme lig door stapels opgeklapte tafels, stoelen, zeildoek, electrische draden. Er moet van alles mee gebeuren, maar niemand weet nog precies wat en hoe en iedereen loopt verward en doelloos heen en weer. Daar komt dat, dit komt hier. Daar het toneel, daar komt de show. Ik zie met één oogopslag dat ik nog lang niet aan bod ben, zet de barang neer. Kom morgen wel terug. Om 10 uur is de opening van de Pasar Malam in Alkmaar. En zaterdagochtend hebben de ka bouters hun wonderwerk verricht. De veilinghal is weg; de eerste pasar ma lam, georganiseerd door de "ontspan ningsvereniging Tropenvrienden", is er voor in de plaats gekomen. Eenvoudige, maar gezellige kraam pjes, zelf versierd en opgebouwd. Dus wordt alles 'n beetje roewet, dus echt Indisch. Een Hammond-orgel speelt populaire deuntjes, het begint naar koffie en sajor lodeh te ruiken. Kinde ren van standhouders en organisatoren rennen opgewonden heen en weer, be reid elk klusje te doen. Kinderen horen bij de pasar malam, ze onderstrepen de vrije zorgeloosheid, het eenvoudige plezier van dit enorme feest voor alle generaties. Er komen véél mensen, vooral van buiten de stad. Het terrein staat vol gigantische bussen en de mensen brengen de warmte binnen die bij elke pasar malam hoort. In de grote zaal waar Rudi van Daim nu zijn dansmu ziek speelt hebben zoéven kinderen genoten van een circus en de moeders gekeken naar een batik-show. Het wordt vol, stampvol. Ik kijk tersluiks naar de gezichten van de organisa toren en merk, ondanks dat ze het verschrikkelijk druk hebben, toch een zekere ontspanning, ook in de manier waarop ze lopen. Zondag. Wie zou er zondag komen? Het weer is nog ellendiger geworden. Maar ze komen, bij drommen, een ein deloze stroom nieuwsgierige mannen, vrouwen, kinderen, meest Hollanders. En op zondag 29 september bereikt de Pasar Malam triomfantelijk haar hoog tepunt? de 5000ste bezoeker! Op een uur dat ze aan de koffietafel moeten zitten met een boterham met kaas en muisjes zie ik een Hollands gezin met kinderen achter grote bor den nasi rames zitten. Alles gaat schoon naar binnen, zonder een keer: "Jantje, dóóreten!" Daarna gaat Jantje naar de wajang koelit kijken, pompt zonder eerbied wat aan de armen van Ardjoena. "Niet doen hoor", zegt de standhoudster ge duldig. Jantje laat de pop abrupt los, misschien had hij een "Afblijfe!" ver wacht. Maar op zo'n Pasar Malam is nu eenmaal alles anders. En op dit "anders", daar mogen we trots op zijn. In Den Haag en Utrecht, in Alkmaar en Groningen, Tiel, Doetin- chem en overal waar de pasar malam- pjes de laatste tijd als paddestoelen verrijzen, daar zullen we proberen iets van die oude sfeer te laten herleven. Die anders is dan van de gewone wes terse jaarbeurzen en kermissen. Alleen wij weten dat. Maar in Holland zal over een paar jaar iedereen het ook weten. En wat Alkmaar betreft: het was ge weldig, dank zij de organisatoren en de organisatrices. Zulke mensen! Lilian Ducelle EEN EERSffi.railZE UIT |:i DE DUIZEND-EN-ÉEN BUOBafiöJ VOOB TONQTONa VAN 5«EHCra«£4DE:S WJ OUD-JNDlt' moessQn DOOR TONG TONG LEZERESSEN ZELF GEMAAKT! f 5,0,35 porto. J. M. J. CATENIUS VAN DER MEYDEN - Groot nieuw volledig Indisch kookboek 17,50 EMMA W. K. STEINMETZ - Onze rijsttafel 4,90 0,30 port MIA SNELDER - Elseviers kook boek, 900 recepten 3,90 0,30 port LEONIE HARTE VAN TECKLEN - Madame est servie, recepten uit de fijne keuken 4,90 0,35 port A. STOFFEL DONSKOY - 100 x kip 5,90 0,30 port MARIANNE PIEPENSTOCK - De Oostenrijkse keuken 1,90 0,30 port BOEMBOE LEMPER (VAN BOEMBOE SOTO) Dit keer een heel simpel avontuurtje, maar zo handig als U het eenmaal hebt meegemaakt! Ik kreeg de tip door van mevrouw Mahieu. Kent U die boemboe soto ajam (en Madoera) in gedroogde vorm, ook in onze toko verkrijgbaar voor een gul den? Zalig ja? Wist U dat deze boemboe ook ide aal is voor lemper-vulling? Een beetje bouillon maken (als U kip of vleesvulling maakt hebt U die vanzelf al) 2 kopjes voldoende. Daarin de boemboe aanmaken en even op koken. Een lepel suiker erbij, want boemboe lemper is altijd zoetig. Nu gewoon uw geplozen kippevlees, vlees of gehakt erbij doen, weer even door koken en misschien nog wat vocht toe voegen als de boemboe te droog blijkt voor de hoeveelheid vlees die U heeft. Hangt ervan af hoeveel lemper U wilt maken natuurlijk. En dan verder op de gewone manier uw lempers maken van gekookte ke- tan. Uit een pakje boemboe soto haalt U genoeg voor 12-15 lempers. Nog een kleine variatie: inplaats van vlees, gekookte vis (kabeljauw) nemen. Fijn drukken, vermengen met de boem boe, even opkoken. Laag om laag met gekookte ketan (onderste laag ketan) in de oven. Een verrukkelijke lunch of zondag- sarapan! Lilian WHWIIIWIIIIIIINIIIIIIIInilllllllllllnillnïïlfflMlllimlIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIUIIIIIIIIIIIIIIllMIIMMk Sterren stralen overal Kokkies rijsttafel-artikelen staan 1 bovenal. s e KOKKIES Rijstwinkels: Witte de Withstraat 128 Telefoon 89438 Slotermeerlaan 125 Telefoon 130362 AMSTERDAM - W j P.S. Wij verzenden rijsttafel-arti- kelen over de gehele wereld, j ^'innwmiiirHuinnuuBHiiiiiiwHHRiiiiiimiiiHiiMiiiiiiiiiimiiiiiiiiiiiiiHiiiiiHiiiiiniiiiiiiHiiininiiiiiiiiin Denk erom, het laatste kwartaal van 1968 is reeds aangebroken. Wie per kwartaal geabonneerd is, attentie! 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 14