WAT EN HOE? f &t/ïT UET AMMCtfl Vele Indischgasten weten niets af van de fabricage van diverse ingredi ënten voor de rijsttafel. Wanneer dan een geïnteresseerde Hollander aan ons vraagt hoe dit of dat gemaakt wordt, of zelfs wat het doodeenvoudig IS, staat menigeen met de mond vol tan den. Wat erger is (en dat geldt helaas ook voor massa's culturele en histo rische zaken!): men maakt er maar wat van en helpt dan aan de versprei ding van foutieve informatie! Zo zeggen veel Indischgasten van petis en trasie dat het "gewoon be dorven vis" is, maar dat ook bedorven voedingsmiddelen een hoge voedings waarde kunnen hebben! Om de meer serieuze lezers te gerieven, plaatsen we hier de beknopte bereidingswijze van petis en trasie, welke gegevens we haalden uit de "Beknopte Handlei ding voor den Klein-Landbouwer", een uitgave van het IEV Hoofdbestuur. Het oude IEV heeft onnoemelijk veel meer gedaan voor "de opheffing van de Indo" dan de meeste Indo's (van vroeger en nu) zich helaas realiseren. Verreweg de meeste Indo's dachten dat de enige idealen voor de Indo moesten zijn: de gelijktrekking met uit gezonden krachten en het bestaan van een verzekerd bestaan als "schaal dier" en men heeft b.v. nooit enige interesse gehad voor al die Indo's, die a.h.w. geboren boeren, vissers of ne ringdoenden waren. Het IEV heeft zich ook voor deze "kleine boengs" (zoals zij "natuurlijk" heetten!) wél ingespan nen en bovengenoemde handleiding is er één van de bewijzen van. In het gebouw van de lagere school van de GIK1 op Simpang, thans Dj Pemuda, het vroegere clubhuis van de I.E.V./Giki hangt, half vergeten een muurbordje. De vervaardi ger is een zekere The, Bandung. Het jaartal is niet vermeld. Commentaar is overbodig, want de TT ge tuigt al jaren, dat de Indo's in hun hart kind van hun land zijn, ook al zijn ze in California. Foto: Af. Soetjahjo Juist toen we dit artikel schreven, kwamen twee foto's met de post uit Soerabaja, die wij hierbij afdrukken met bijschriften van dr. M. Soetjahjo, die zoals men weet een bestuursfunc tie heeft bij de GIKI (Gabungan Indo untuk Kesatuan Indonesia), de Indo nesische voortzetting van het oude IEV. Hoe weinig mensen met een voor uitziende blik waren er tóen. En hoe weinig thans, die deze vooruitziende blik kunnen begrijpen en waarderen! Het zal zeker nog vijftig jaren duren voor men het werk van Tong Tong zal kunnen begrijpen en waarderen... Wat is het overigens diep te be treuren dat er geen archief gesticht is voor alle gedrukten die het IEV in de loop van zijn bestaan heeft doen verschijnen! Inderdaad: Ondank is 's- Werelds loon! Maar nu dus twee recepten. Bewaar ze goed en kom niet na vijf jaar nog eens bij ons informeren! BEREIDING VAN PETIS OEDANG Materiaal voor de petis zijn de di verse kleine garnalen soorten, welke o.a. aan de Noordkust van Java aan getroffen worden. Eén van de meest bekende soorten is de z.g. oedang rebon, een kleine, rose gekleurde gar naal. De garnaaltjes worden schoon gewassen, eventueel fijngestampt en daarna in een aarden pot (z.g. kowali) laagsgewijs opgestapeld, waarbij tus sen de lagen voldoende zout (hoeveel heid naar verkiezing) gestrooid wordt. Nadat de pot voor 1/3 deel gevuld is, wordt een voldoende hoeveelheid water toegevoegd en het geheel ver volgens geruime tijd boven een klein vuur gekookt. Het daarbij optredende schuim wordt afgeschept. Indien de garnalen voldoende zijn uitgetrokken, wordt het waterig extract in een an dere pot overgegoten. Het extract wordt vervolgens onder voortdurend roeren boven vuur ingedampt, totdat een dikke zalfachtige, bruin tot zwart- gekleurde massa, de petis is overge bleven. BEREIDING VAN TRASIE OEDANG EN TRASIE IKAN Materiaal van de trasie oedang is in de regel oedang rebon, een kleine gar naal, die in grote hoeveelheden langs Java's Noordkust in zee aangetroffen wordt en overal onder bovenstaande naam bekend is. De diertjes zijn klein, zeer gekromd, witachtig grauw van kleur, met zeer kleine stipvormige oog jes. De staartvin is roodachtig; in uit gerekte toestand bezit de garnaal een lengte van 2,1 cm en een dikte van 0,3 cm. Langs de Noordkust van Madoera en aan de Wijnkoopsbaai in de Prean- ger worden de garnalen voor de trasie- bereiding eerst gekookt, elders b.v. in het Rembangse en Bataviase worden zij ongekookt verwerkt. Na reiniging worden de garnaaltjes, tevoren al of niet gekookt, goed ingezouten (ca. 15% zout op het gewicht aan garnalen) en in de zon gedroogd. Dit drogen duurt slechts 1 dag; na dit tijdsverloop zijn de garnaaltjes nog niet geheel droog. Vervolgens wordt het gedroog de materiaal in een houten blok met een dito stamper verbrijzeld en tot een deegachtige massa verwerkt, brabon (jav.) genaamd, die in de zon, in de regel op de daken der huizen, om stof- verontreiniging zoveel mogelijk te voorkomen, gedroogd wordt. De bijna Lees verder pag. 16 15 In hetzelfde gebouw hangt een zeer pak kende poster van de hand van Ger. T. ADOLFS, kennelijk vervaardigd in opdracht van het toenmalige I.E.V.-Bestuur. Onder de naam staat de datum vermeld 1 januari, 1932. (Zegge negentientweeendertig) Het is me al zo vaak opgevallen, hoe ver vooruitziend de oude voorvechters van het I.E.V. waren, en pas achteraf blijkt, hoe goed ze het met hun leden gemeend hebben, niet alleen dat, maar ook met het hele LAND EN VOLK. Ik meen in die jaren een reproductie van deze poster gezien te hebben, maar het zei me niks, want ik had het te druk met andere "fun". Ik kan me wel voorstellen, dat er toen zelfs mensen waren, die TEGEN de strekking van deze poster waren. Ik weet zeker, dat jij bij het ontstaan van deze poster nog geen tijd had over zulke dingen te denken, want op dat ogenblik was je nog NET NIET MON DIG en de "fun" was voor jou zelfs nog nieuwer, èn boeiender. Nu zijn we "sadder wiser" en ik sta perplex van zoveel wijsheid en vooruitziend heid van onze nènèk mojang (hoe je het keert of draait, ze zijn toch ook mijn nènèk mojangs) en ik heb me zelfs laten over halen, in het Bestuur van de GiKi te zitten. En jij, het is nog geen jaar geleden, dat je schreef over de devaluatie van het intellect of inflatie van geleerdheid... Foto: M. Soetjahjo

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 15