1001
avonturen
met de
soetil
8
o R
Een fantastisch kookboek
Voor onze "radja dapoers" ons straks
meeslepen in hun verrukkelijke, maar
misschien ook ingewikkelde en dure
avonturen, wil ik U voor de niet-feest-
dagen in december toch nog een paar
gewone potjes opgeven. Van dat
"vloek-en-een-zucht" genre, U weet
wel. Omdat we toch onze radja da
poers en ons nageslacht in leven moe
ten houden. Ik moet wel toegeven dat
het eerste gooi en-smijt- recept vol be
grip en medeleven werd gegeven door
de heer Moens, ook een radja dapoer.
Bami S.O.S.
Voor onverwachte veel (vr)eters!
Liter kokendhete kippebouillon;
Gebraden half-om-half gehakt, spek
lappen of ander babiproduct;
Nog warme (gare) bami;
Slablaadjes;
Gefruite uitjes;
Selderie naar smaak.
Op elk bord slablaadjes garneren,
daarop een kwak bami, daarop gehakt.
Bouillon opgieten (alsmaar geen ban
djir) en bestrooien met de fruitjes. Al.
Natuurlijk kan er nog van alles bij om
spannend te maken. Alles moet wel
heet worden opgediend; als het koud
is„ kun je beter het rode boekje van
Mao erbij geven.
Sek Bah
Daar heeft een hele tijd geleden al een
recept over in TT gestaan, maar het
ondervolgende is nog wel zo gemak
kelijk. Een van die gerechten waar je
lang plezier van kunt hebben, als je
het maar in de frig zet en opwarmt
voor gebruik.
1 blok tahoe 2 bosjes sawi asin (al
leen uit blik merk Mee Chin "Preser
ved Mustard" is heerlijk, de andere
soorten oneetbaar zout!).
3 of meer grote aardappelen kom
kommer of paré, als ister paroe
(long) als ister, anders niet een paar
magere varkenslappen een stuk
zwoerd (hoort er bij, hoeft niet) 2
ons half om half gehakt aangemaakt
met peper, zout, vetsin '/2 blok
boemboe babi panggang, 1 kippebouil
lon blok.
Tahoe in 2 cm dikke plakken snijden,
dan weer diagonaal. Eerst even op
bakken. Met een vork op zij een hol
letje uitkrabben en dat vullen met ge
hakt. Paré of komkommer in grote
stukken, uithollen, ook met gehakt vul
len. Sawi asin goed uitwassen en uit
knijpen, met een touwtje bij elkaar
binden in pakjes. Aardappelen schillen.
Zwoerd en paroe even opkoken, na 15
minuten water weggooien, opnieuw
water opzetten (11/2 liter) nu met bouil
lonblokje en opnieuw zwoerd, paroe en
vleeslappen. Boemboe babi panggang
bijdoen en vervolgens de tahoe, sawi
en paré of komkommer. Veel peper
toevoegen en nu maar laten pruttelen
tot de smaak van de bouillon sedap
en iets zurig is (door de sawi). De
aardappelen pas later toevoegen, an
ders koken ze tot pap.
Sek bah is een verzamelpot, men
neemt er bij't serveren van alle ingre
diënten wat uit en snijdt alles aan
stukjes. De bouillon schept iedereen
zelf bij. Met warme rijst en sambel
tjoeka.
U kunt er nog meer smakelijke zaken
bijdoen natuurlijk, hèwan, gehaktbal
len, hardgekookte eieren. Inplaats van
sawi kunt U ook gewone sawi of groe
ne kool nemen (altijd oprollen tot een
pakje) maar dan wel een beetje azijn
in de bouillon doen, want sek bah
smaakt nu eenmaal iets zurig. Wat het
zwoerd betreft, de kinderen zullen er
niet van houden, maar 't is, na goed
zachtgekookt en van het meeste vet
ontdaan te zijn, heerlijk van smaak!
Lilian Ducelle
jniiiiHHimiiiiiiniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiHiiniiiinmiiiTmniiiiritiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiuiiiniiiiiiiiiiiuiiHmiitii.
Het beste Kerst- of Nieuwjaarsgeschenk is
Kokkies wereldberoemde SPEKKOEK van i
oma Thio.
Naar Amerika per zeepost: f 15,
In Holland: f 12,50.
Betalingen vooruit per postwissel of onder
rembours, of via de Algemene Bank Ne
derland te Amsterdam, postgiro van de
Bank 6269, ten gunste van Kokkies Rijst-
winkels.
Nu reserveren anders uitverkocht.
a KOKKIES Rijstwinkels:
Witte de Withstraat 128 I
Telefoon 89438
3
i Slotermeerlaan 125
Telefoon 130362
AMSTERDAM - W.
:minnnu(ii*iiiiuiniuiiuiiiiiiiiiiKi<r,iMiiitiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!iiKiiiiiiiiiiiimiiimiiiiimHiiiiiii!iïï
CKXXXXXX)OOOOOOOOOC>CXXXXXXXXX3
O
g
g
LEZERS IN AMERIKA
O Denkt U eraan dat voor zoekge-
raakte of extra Tong Tong num-
O mers, U altijd terecht kunt bij
O Marijke Steevensz,
12255 Allardstr., Norwalk,
O California 90650
O Op hetzelfde adres kunt U ook
g vele Nederlandse boeken bestel- O
O len. Informeert U eens! R
O Vlugger en goedkoper dan 9
0 naar den Haag schrijven! O
OOOOOOOOOOOOQOOOOOOOOOOOOOOO
Wie vroeg me laatst ook alweer om
een goed Chinees kookboek?
Toen kon ik alleen maar verwijzen
naar onze Indische receptenboekjes
waar altijd wel een aantal Chinese re
cepten in staan. En dan het boekje uit
de lekkerbekken-serie van Treichlinger
"In de Chinese lekkerbek, 110 wande
lingen naar de Chinese keuken". Hand
in hand met Henriëtte Holthausen die
de bundel bewerkte. Dat ze niet ver
dwaald zijn is een wonder, want
Treichlinger wandelt door naamloze
straten. Geen enkel recept heeft een
naam, U moet tevreden zijn met "kool
soep met kippemaagjes", "gesnipperd
kalfsvlees met selderij" of "vis gebak
ken met geklopt eiwit". Op zichzelf
misschien wel goede recepten maar ik
geloof niet dat "what's in a name"
opgaat voor een werkelijk goed recept.
Een heerlijkheid is daarom het net
verschenen Chinese kookboek van
Rebecca Hsui Hui Min (Zwitserse uit
gave) met op elk van de 44 bladzijden
een chinees recept met daarnaast een
kleurenfoto van het gerecht. Zodat je
te zien krijgt wat het is en hoe het
eruit moet zien als je het opdient. Ju
weeltjes van foto's op dik glanspapier,
spiraal gebonden en doodeenvoudig
niet te scheuren of te kreuken. Een
boek dat drie generaties mee kan gaan
en waar ook uw kleindochter veel ple
zier aan kan hebben.
Uitzonderlijke, maar absoluut niet
moeilijk te bereiden recepten. Een spe
ciale nasi goreng (Yang Zhou chao
fan) staat er wel in, maar verwacht
U niet zoiets alledaags als bami goreng
of bami koewa. Er staan hoofdschotels,
bij- en voorgerechten in, de ingrediën
ten zijn overal makkelijk te krijgen.
Maar let U eens op hoe de schotels
worden opgediend!
Nogmaals: een fantastisch kook
boek, de prijs ook, 30,Mag het
alstublieft voor Kerstmis? LILIAN
"Chinees Kookboek" door Hsui Hui Min,
f 30,incl. porto
-
STERREN
Zij I
"...dan ging je een bad nemen en
dan eten. En dan na het eten buiten
zitten op de stoep van het platje. Zo
maar niks doen, wachten tot het don
ker werd en dan kijken naar de ster
ren".
Zij II
"...dan ga je handen wassen en aan
tafel. En na het eten afwassen en op
ruimen. En dan wachten tot het tijd is
voor de televisie en dan kijken naar
de Ster..reclame".
13