De Verschrikkelijke Radja Dapoer Alle keukenrecepten in dit kerstnummer werden door mannen bedacht, en wel omdat dit jaar een schrikkeljaar is en we voor één keer de radja dapoers aan de slag wilden zien. Misschien zijn er té veel recepten binnengekomen om ze allemaal in dit nummer op te nemen. Dan komen de andere wel in een volgend nummer. Maar zo bij eerste doorlezing (en in gedachten meeproevend) vinden we ze allemaal de moeite waard en zal het ons straks niet meevallen drie prijs winnaars aan te wijzen. In elk geval, ouwe sobats, smakelijk eten met Kerst (en nog vele maaltijden daarna!). BABI PANGGANG a la SINGAPOERA Benodigdheden: 1 diepe braadslee, 1 oelekan en 1 schoteltje en vleesvork, 2 kilo mager buikspek van een jong varken, boemboe: 1 volle eetlepel taotjo, 4 teentjes knoflook, 2 theelepeltjes zout en nogmaals 2 theelepeltjes zout voor de zwoerdzijde, maggisaus of 2 bouil lonblokjes, 1 eetlepel Chinese ketjap (asin) en als laatste 1 kopje rum of cognac. voor de saus: 3 eetlepels mosterd, 2 eetlepels tomate ketchup, 5 schepjes suiker, een tikkeltje zout en sambel. Deze saus is zelf verzonnen. De Chi nees gebruikt gewoon ketjap tjina met gesneden uien. Bereiding in volgorde: Neem de braadslee en doe er een om gekeerde schotel in. Vervolgens de tjobèk en doe er in de knoflook met 2 theelepels zout en fijn oeleken. Dan de taotjo erbij doen met de boemboe B.P. (ster-anijs) en maak hiervan een fijn papje. Dan komt de ketjap tjina en maggibouillon het papje vervolmaken. De zwoerdzijde van het vlees wordt met de vleesvork of een puntig mesje geprikt (ongeveer 20 gaatjes). Dan het vlees omkeren en op 3 plaatsen wordt 'het vlees dwars ingekerfd tot het spek zichtbaar is. De vleeszijde wordt goed ingewreven met het papje. Restant boemboe in de oelekan aan lengen met water en dit vocht in de slede doen. (ongeveer '/2 cm hoog). Doe het vlees met de zwoerdzijde bo ven op de omgekeerde schotel en het zwoerd wat glad trekken (strak trek ken). Nu wordt het zwoerd pas flink ingewreven met 2 volle theelepels zout (desnoods 1 theelepel meer).2) De slede met inhoud in een hete oven3) plaatsen en pas na 3/4 uur controleren of de warmte regelmatig is geschied.4) Is dit niet het geval dan wordt de slede zo nodig gedraaid (ach terste voren). Na nogmaals 1/4 uur wordt het scho teltje van onder het vlees weggehaald, waardoor het vlees in het vocht ligt. Nogmaals 1/4 uur wachten en de B.P. is gaar maar nog niet klaar. Nu moet het vuur zo laag mogelijk gezet wor den en met een vork wordt het vlees aan een zijde opgetild om onder het vlees het kopje rum of cognac te kun nen gieten. Dus geen rum of cognac bovenop gieten. Na 1/4 uur is de B.P. klaar en moet wel eerst afgekoeld worden, anders snijdt het zich moeilijk. het omkeren van het schoteltje dient om het zwoerd strak en croquant te krijgen. 2) Is te weinig zout op het zwoerd ge smeerd of is het vuur niet heet ge noeg, dan wordt de huid (het zwoerd) niet croquant. 3) zie 2), de ovenwarmte kan niet heet genoeg zijn, maar kijk wel uit dat het niet aanbrandt, (gosong). 4) Pas na 3/4 uur kunt U zien hoe de uitslag van de ovenwarmte is. Heeft U een oven met kijkglas dan is het ge makkelijk. Gebruik geen grill (warmte van boven). Saus a la blanda: Neem een beker en doe bovenstaande ingrediënten in en maar flink roeren. Die sambel is alleen om het wat pittig te maken. Slamet makan. J. KOLMUS "SAJOER ASINAN A LA AGAM" (voor zes personen) Benodigdheden: 1 "Nasivlees" (Albert Heyn van 300 gram, prijs f 1,50); 2 Gezouten kool (sawi asin) in blik tjap "mee Chun" Honkong van 450 gram, prijs 2,via waroeng keii- lingl; 3 Tahoe vers: 1 heel stuk (bondjcr); 4 Brambang merah: 4 of 5 stuks; 5 Bawang putih: 1 klein stukje; 6 Daoen salam (gedroogd) klein bos je! 7 1/2(de helft) van de komkommer (ke- timoen njoo!); 8 4 of 5 of meer naar smaak tjabe rawit atjar in die potjes van de wa roeng; 9 Ketjap "maggi" 2 eetlepels; 10 Klein kopje slaolie; 11 500 gram santen of melk sadja! Bereiding: Ie Bewerking: tahoe, sawi asin, '/2 komkommer en brambang in kleine stukjes snijden oftewel "radjangen". 2e Bewerking: Grote wadjan op fornuis, de slaolie erin doen! Als olie tamelijk warm wordt, eerst de reepjes tahoe flink laten braden, daarna nasivlees er bij tot het mooi bruin wordt. Dan de gesneden sawi asin erin gooien, de doean salam erbij, de keti- moenschijfjes, brambang merah en poetih, tjabe rawit atjar (voor de "pe- des"-smaakü) en flink laten koken of tewel sudderen. Ruim 10 minuten zo laten koken waar U af en toe adoek-adoek, doe daarna de twee eetlepeltjes ketjap maggi! Als alles goed gaar is, dan komt pas de melk of santen erbij en verder op klein vuur 5 minuten laten staan! En toen... slamat makan, boleh tjobaü F. DUBOIS JAN-KOM-KIETEL-MIJ Hiervoor heeft men nodig 6 a 10 stuks vissticks; maar U probeert het met 6 stuks; want als het niet lek ker is "apa boleh boewat, toch maar 6 stuks", (voor arme drommel). Verder hebt U nodig een klein blikje worteltjes, een blikje doperwten of sperciebonen of allebei; 1 ons gekookte ham, 1 paprika, 1 grote ui, een schijfje knoflook. Voor de rau we ui liever fruitjes, niet zo brabé. En dan heeft men nog nodig: zout, ketjap, peper, azijn en wat meel. Bereiding: De vissticks in vet bruinbakken. De paprika en knoflook fijn snijden en oeleken en dan opfruiten. Dan wat vocht van de groenten nemen en mengen met wat ketjap, azijn, meel, peper en zout naar smaak. Dit mengsel bij de gefruite paprika en knoflook doen, en proeven of het al sedep en lekker is. Een grote platte schotel nemen, de vissticks in de ham oprollen en in het midden van de schotel garneren en er om heen de groenten. Dit alles met de gebonden saus overgieten. En de fruitjes er over heen strooien. Men kan in plaats van vis ook kip of vlees of speklappen nemen. En dan kan men de groenten uitbreiden met champignons, asperges, gebakken gar nalen en in stukken gesneden, gebak ken tahoe, tempeh en taogeh reboes. Ook kan men in plaats van vet boter of margarine gebruiken. Men kan dit gerecht eten met aard appelen, petat of rijst. (Ook onder de Kerstboom). En nu maar smakelijk eten maar! H. L. BOCH ZELF GEMAAKT KIPGERECHT Bodem van een braadpan met een beetje knoflook inwrijven. Grof gesne den uien fruiten, dan de kip erin en ungkap. Schijfjes tomaat of tomaten puree. Is de kip halfgaar dan een halve fles droge, zoete sherry erbij en laten sudderen tot bijna droog. Op te dienen met doperwtjes en cham pignons en peterselie, waarover onze mayonnaise van eierdooier zoals voor onze huzarensla. Bloemkool kan er ook bij. Eten-nja met kentang goreng. (De groenten kan ook gereboes). CHR. SIMON (Niet verbaasd zijn dat bij zulk een eenvoudig gerecht door een eenvou- 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1968 | | pagina 12