De Verschrikkelijke
Radja Dapoer
Alle keukenrecepten in dit kerstnummer werden door mannen bedacht, en
wel omdat dit jaar een schrikkeljaar is en we voor één keer de radja dapoers
aan de slag wilden zien. Misschien zijn er té veel recepten binnengekomen
om ze allemaal in dit nummer op te nemen. Dan komen de andere wel in een
volgend nummer.
Maar zo bij eerste doorlezing (en in
gedachten meeproevend) vinden we ze
allemaal de moeite waard en zal het
ons straks niet meevallen drie prijs
winnaars aan te wijzen. In elk geval,
ouwe sobats, smakelijk eten met Kerst
(en nog vele maaltijden daarna!).
BABI PANGGANG a la SINGAPOERA
Benodigdheden:
1 diepe braadslee, 1 oelekan en 1
schoteltje en vleesvork, 2 kilo mager
buikspek van een jong varken,
boemboe: 1 volle eetlepel taotjo, 4
teentjes knoflook, 2 theelepeltjes zout
en nogmaals 2 theelepeltjes zout voor
de zwoerdzijde, maggisaus of 2 bouil
lonblokjes, 1 eetlepel Chinese ketjap
(asin) en als laatste 1 kopje rum of
cognac.
voor de saus: 3 eetlepels mosterd, 2
eetlepels tomate ketchup, 5 schepjes
suiker, een tikkeltje zout en sambel.
Deze saus is zelf verzonnen. De Chi
nees gebruikt gewoon ketjap tjina met
gesneden uien.
Bereiding in volgorde:
Neem de braadslee en doe er een om
gekeerde schotel in. Vervolgens de
tjobèk en doe er in de knoflook met 2
theelepels zout en fijn oeleken. Dan de
taotjo erbij doen met de boemboe B.P.
(ster-anijs) en maak hiervan een fijn
papje. Dan komt de ketjap tjina en
maggibouillon het papje vervolmaken.
De zwoerdzijde van het vlees wordt
met de vleesvork of een puntig mesje
geprikt (ongeveer 20 gaatjes). Dan het
vlees omkeren en op 3 plaatsen wordt
'het vlees dwars ingekerfd tot het spek
zichtbaar is. De vleeszijde wordt goed
ingewreven met het papje.
Restant boemboe in de oelekan aan
lengen met water en dit vocht in de
slede doen. (ongeveer '/2 cm hoog).
Doe het vlees met de zwoerdzijde bo
ven op de omgekeerde schotel en het
zwoerd wat glad trekken (strak trek
ken). Nu wordt het zwoerd pas flink
ingewreven met 2 volle theelepels zout
(desnoods 1 theelepel meer).2)
De slede met inhoud in een hete
oven3) plaatsen en pas na 3/4 uur
controleren of de warmte regelmatig is
geschied.4) Is dit niet het geval dan
wordt de slede zo nodig gedraaid (ach
terste voren).
Na nogmaals 1/4 uur wordt het scho
teltje van onder het vlees weggehaald,
waardoor het vlees in het vocht ligt.
Nogmaals 1/4 uur wachten en de B.P.
is gaar maar nog niet klaar. Nu moet
het vuur zo laag mogelijk gezet wor
den en met een vork wordt het vlees
aan een zijde opgetild om onder het
vlees het kopje rum of cognac te kun
nen gieten. Dus geen rum of cognac
bovenop gieten.
Na 1/4 uur is de B.P. klaar en moet
wel eerst afgekoeld worden, anders
snijdt het zich moeilijk.
het omkeren van het schoteltje dient
om het zwoerd strak en croquant te
krijgen.
2) Is te weinig zout op het zwoerd ge
smeerd of is het vuur niet heet ge
noeg, dan wordt de huid (het zwoerd)
niet croquant.
3) zie 2), de ovenwarmte kan niet heet
genoeg zijn, maar kijk wel uit dat het
niet aanbrandt, (gosong).
4) Pas na 3/4 uur kunt U zien hoe de
uitslag van de ovenwarmte is. Heeft U
een oven met kijkglas dan is het ge
makkelijk.
Gebruik geen grill (warmte van boven).
Saus a la blanda: Neem een beker en
doe bovenstaande ingrediënten in en
maar flink roeren. Die sambel is alleen
om het wat pittig te maken.
Slamet makan. J. KOLMUS
"SAJOER ASINAN A LA AGAM"
(voor zes personen)
Benodigdheden:
1 "Nasivlees" (Albert Heyn van
300 gram, prijs f 1,50);
2 Gezouten kool (sawi asin) in blik
tjap "mee Chun" Honkong van 450
gram, prijs 2,via waroeng keii-
lingl;
3 Tahoe vers: 1 heel stuk (bondjcr);
4 Brambang merah: 4 of 5 stuks;
5 Bawang putih: 1 klein stukje;
6 Daoen salam (gedroogd) klein bos
je!
7 1/2(de helft) van de komkommer (ke-
timoen njoo!);
8 4 of 5 of meer naar smaak tjabe
rawit atjar in die potjes van de wa
roeng;
9 Ketjap "maggi" 2 eetlepels;
10 Klein kopje slaolie;
11 500 gram santen of melk sadja!
Bereiding:
Ie Bewerking: tahoe, sawi asin, '/2
komkommer en brambang in kleine
stukjes snijden oftewel "radjangen".
2e Bewerking: Grote wadjan op fornuis,
de slaolie erin doen! Als olie tamelijk
warm wordt, eerst de reepjes tahoe
flink laten braden, daarna nasivlees er
bij tot het mooi bruin wordt.
Dan de gesneden sawi asin erin
gooien, de doean salam erbij, de keti-
moenschijfjes, brambang merah en
poetih, tjabe rawit atjar (voor de "pe-
des"-smaakü) en flink laten koken of
tewel sudderen.
Ruim 10 minuten zo laten koken waar
U af en toe adoek-adoek, doe daarna
de twee eetlepeltjes ketjap maggi!
Als alles goed gaar is, dan komt pas
de melk of santen erbij en verder op
klein vuur 5 minuten laten staan!
En toen... slamat makan, boleh tjobaü
F. DUBOIS
JAN-KOM-KIETEL-MIJ
Hiervoor heeft men nodig
6 a 10 stuks vissticks; maar U probeert
het met 6 stuks; want als het niet lek
ker is "apa boleh boewat, toch maar
6 stuks", (voor arme drommel).
Verder hebt U nodig een klein blikje
worteltjes, een blikje doperwten of
sperciebonen of allebei;
1 ons gekookte ham, 1 paprika, 1 grote
ui, een schijfje knoflook. Voor de rau
we ui liever fruitjes, niet zo brabé.
En dan heeft men nog nodig: zout,
ketjap, peper, azijn en wat meel.
Bereiding:
De vissticks in vet bruinbakken. De
paprika en knoflook fijn snijden en
oeleken en dan opfruiten. Dan wat
vocht van de groenten nemen en
mengen met wat ketjap, azijn, meel,
peper en zout naar smaak. Dit mengsel
bij de gefruite paprika en knoflook
doen, en proeven of het al sedep en
lekker is.
Een grote platte schotel nemen, de
vissticks in de ham oprollen en in het
midden van de schotel garneren en er
om heen de groenten. Dit alles met
de gebonden saus overgieten. En de
fruitjes er over heen strooien.
Men kan in plaats van vis ook kip of
vlees of speklappen nemen. En dan
kan men de groenten uitbreiden met
champignons, asperges, gebakken gar
nalen en in stukken gesneden, gebak
ken tahoe, tempeh en taogeh reboes.
Ook kan men in plaats van vet boter
of margarine gebruiken.
Men kan dit gerecht eten met aard
appelen, petat of rijst. (Ook onder de
Kerstboom).
En nu maar smakelijk eten maar!
H. L. BOCH
ZELF GEMAAKT KIPGERECHT
Bodem van een braadpan met een
beetje knoflook inwrijven. Grof gesne
den uien fruiten, dan de kip erin en
ungkap. Schijfjes tomaat of tomaten
puree. Is de kip halfgaar dan een halve
fles droge, zoete sherry erbij en laten
sudderen tot bijna droog.
Op te dienen met doperwtjes en cham
pignons en peterselie, waarover onze
mayonnaise van eierdooier zoals voor
onze huzarensla.
Bloemkool kan er ook bij. Eten-nja met
kentang goreng. (De groenten kan ook
gereboes). CHR. SIMON
(Niet verbaasd zijn dat bij zulk een
eenvoudig gerecht door een eenvou-
12