Gado-Gado Soerabaja Enkele maanden terug woedde in de pagina's van long Tong een hele strijd over de vraag, hoe een gado-gado verkoper van Soerabaja er toch wel uitzag, n.a.v. een onduidelijke foto. Dr. M. Soetjahjo redt ons (na goede rechtwijzingen van G. H. Bartman) hierbij met een levende reportage. Gado-gado Groentensla (met hete pindasaus), zeg gen Tair en van der Tas in hun Kamus Belanda. Dit is waar en er is geen speld tussen te steken, maar totaal ontbloot van elke romantiek. Snoepen heimelijk wegpakken van lekkernijen. Oude snoeper minzieke oude man, zeggen Koenen en Endepols, maar de (Oud)-Soerabaiaan bedoelt met "snoe pen" het volgende: Het kopen en onmiddellijk verorberen van eetbare dingen zomaar van de straat, hetzij van "onroerende", maar meestal "roerende" verkopers(sters). Het heeft niet altijd iets met zoetigheid te maken, ook niet altijd met stoutig heid (behalve in gevallen, dat je ou ders een overdreven angst voor cho lera, typhus of dysenterie hebben). De "portables" vereisen de minste energie van de koper, die desnoods in zijn pendekje thuis kan zitten smik- door Soetjahjo (Op verzoek van Bartman en Tjalie om te vertellen over de G.G. Soerabaia van NU). kelen of schrokken, een luxe, die zelfs in de duurste restaurants nergens te krijgen is. Ter illustratie hierbij een foto van PA SIRIN, compleet met zijn "rom- bong" of draagbaar kraampje in volle glorie zijn rechtmatig beroep uitoefen- nende. Let op zijn hoge buffetjes, zo dat zijn "werktafel", een plank als brug tussen de buffetjes geplaatst ook zo hoog is, dat hij zijn werk staande moet verrichten en P. Sirin beweert, dat het bij al zijn colega's zo is. Wel heeft hij een krukje, waar hij op kan zitten als er geen klanten zijn en om geen spat aderen te krijgen. (Dit laatste is alleen maar 'n veronderstelling van de Schr.). Deze foto is dus tevens een bevesti ging van hetgeen Bartman hierover ge zegd heeft, waarmee de discussie over dit gedeelte gesloten is (TT 15 sept.). Nu de beantwoording van de eerste vraag: Hoe wordt de Gado-gado Soe rabaia NU gemaakt? Helaas kan ik hierop geen antwoord geven, want tot nu toe nog is alles wat de G.G.-verkoper bij zich heeft "prefab" pre-fabricated, d.w.z. di verse ingrediënten zijn van tevoren thuis gemaakt. Zonder pottekijkers dus. Het geheim van de perfecte sa menstelling blijft dus bewaard!) en tot nu toe worden fabrieksgeheimen niet aan andermans neus gehangen. Ik kan alleen maar vertellen over de "assem bling" van de prefab "onderdelen". Hier volgt een ooggetuigeverslag: Terwille van Tjalie en Bartman heb ik met blocnote en camera voor P. Sirin gestaan met protesterende Adamsap pel, omdat "kmtjr" (watertanden). Op een bord (sedert onheugelijke tij den niet in een pintjoek) wordt in de juiste rangschikking ge-atoerd en ge- toto-d (d of t Bartman?)1), in de juiste volgorde. Een pluk taogé2), een toef gesneden gekookte "kobis"3), wat stukjes katjang pandjang (gekookt), tahoe goreng met het mes gesneden (niet met de schaar geknipt), stukjes tempé goreng, daarna een paar schijf jes rauwe ketimoen, lontong njang stie- fah A propos, Bartman, die anak Betawi Tjalie hij wil ook over gado-gado mee praten. Hoe vin je? Jelahjerot! O ja, dan doet P. Sirin een greep in een stopfles en een hoeveelheid kroe poek wordt met één krachtige samen trekking van de vuist vergruisd en over de portie gestrooid. Nog een greep in een andere stopfles en een hoeveelheid emping melindjo onder gaat hetzelfde lot. De Djakartaan zegt belindjoe. Zo gek ja Bartman? Zo langzamerhand is de portie tot een aanzienlijke hoop gegroeid5), die ver uitsteekt boven de rand van het bord, het tandenwateren is nauwelijks meer uit te houden. Nu wordt een pan geopend, en met een platte "iroes", na even roeren wordt een goddelijk uitziende saus er uit geschept en rijke lijk over de berg gegoten. De laatste handeling van P. Sirin is het "scherp- stellen" van de portie door een kwak fijn ge-oelekte lombok "tjempling" zo heet, dat je bijna de lucht daar boven ziet trillen, ergens op de rand van het bord. Naar smaak kun je daar van weinig of veel nemen. Natuurlijk neem je altijd iets te veel en dan is het: ssssssss...(inhaleren) hah... (uitademen)(bis, bis)... Thans over de kroepoek. P. Sirin en zijn collega's in Soerabaia gebruiken de dunste en goedkoopste kroepoek, je weet, van dat soort, dat eventjes naast oedang heeft gelegen, maar niet lang. Alleen thuis bij moe der de vrouw en op feestjes wordt de kroepoek Sidoardjo van de istimewa- kwaliteit gebruikt, gebroken met strikt hygiënische handen en juist daarom smaakt deze G.G. niet half zo lekker als die van P. Sirin. De tweede vraag: Hoe smaakt de G.G. Soerabaia NU? Dit kan heel kort beantwoord worden: Het smaakt nog even lekker als 50 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 14