1001
avonturen
met de
soetil
LIBELLE
HOE ATTAQUEER IK
SOE-OEN?
AJAM .PANGGANG SEDERHANA
Kip inwrijven met wat zout en daarna
met iets bak-olie en dan in de oven
tot goud-geel.
De ketjap saus is als volgt: sambal
uit een pot, ketjap met wat suiker en
zout naar^ smaak (dit is facultatief) en
met azijn goed zuur maken. Houdt U
van bawang putih dan 1 2 teentjes
knoflook fijn wrijven en bij de ketjap
doen
Bij warme rijst met elke hap een stukje
ajam panggang tjotjol in die ketjap
saus. Zo eten met niets anders.
NASI GORENG "MOELES"
1 teen knoflook,
2 a 3 sjalotten,
10 rawits (naar smaak),
stukje trassi
kentjur en kunjit (poeder),
alles fijn oelek en fruiten in djelantah
of wat rundvet.
1 bord rijst
1 stuk ikan asin (liefst gebakken ga-
boes)
Is de bumbu gefruit dan de rijst erin.
Heeft U nog restant tahu of tempeh
goreng, dit in blokjes snijden en erbij
doen.
RAUWE GROENTEN (PINDA) SLA
"TJIS-PLENG"
y2 pond schoongemaakte rauwe
taogeh,
V2 komkommer, van schil en pitten
ontdaan, snijden in kleine blokjes,
y2 aubergine schillen en in kleine blok
jes snijden,
Vi witte kool, ter vingerbreedte
snijden,
y2 bloemkool kopek,
1 bosje selderie radjang,
4 tomaten, in plakken gesneden en te
gebruiken voor garnering,
verse rawit (als ister) bawang
goreng).
alles rauw.
Maak een pinda-saus met zout, suiker
en azijn naar smaak. Het moet echter
wel goed zuur zijn.
Meng dit sausje met bovenstaande
groenten.
Wel flink wat saus maken.
De plakjes tomaat gebruiken als gar
nering eventueel met enige takjes sel
derie en de rawit proeloek (mag ook
erdoor als bom-verrassing voor de
eters).
Kunt U katjang pandjang krijgen (Ha
genaars en Amsterdammers), dan ook
dat erin.
Doet U kentjoer bij de pinda-saus dan
wordt dat karèdok (aan mensen uit de
Soendalanden welbekend). Het lek
kerst bij warme rijst en een stuk ikan
asin (liefst gaboes).
kopek pulken
proeloek erover strooien
SAMBAL SEREH "SIMANA LAGI"
verse sereh (middelste van de bonggol
jang zacht) fijn radjang en apart bak
ken.
3 teentjes knoflook (radjang),
1 grote uit,
tjabe merah en tjabe idjo, rond snijden,
trasi, zout, suiker en asem,
fijn gestampte (gemalen) udang kering.
Trasi, bawang en tjabe fruiten, dan
udang kering en sereh erin.
Afmaken naar smaak met zout, suiker
en asem.
De sambal moet wel een beetje "be-
minjak" zijn.
simana lagi waar elders krijg je het
zó goed! CHRIS
Op mijn vraag (TT. no. 9 van 15-11-
'68) wat de eenvoudigste manier is om
soe-oen klein te krijgen, kreeg ik een
stroom van waardevolle adviezen, per
brief en per telefoon. Ik heb ze alle
maal genoteerd en laat U hieronder
meeprofiteren van het vrouwelijk ver
nuft. Toch kon ik niet aan de indruk
ontkomen dat er aan sommige metho
den een zekere "djengkèlheid" ten
grondslag ligt.
Mej. V.: Ik doe de soe-oen in een
glazen pot en druk van boven dan
maar zo vast aan, dat de draden wel
moeten breken.
Vraag: Wat voor merk soe-oen heeft
U? De mijne laat zich niet neerdrukken,
laat staan breken!
Rini: Pak het hele zaakje in een doek
en geef er een enorme lel op, met een
hamer of deegrol of zoiets, alles in
puin, de stukjes netjes in de doek
nog, zo voor het oprapen! DENK ik,
want met soe-oen heb ik geen erva
ring, wel met andere sliertdingen.
Commentaar: Ik weet nu zeker dat je
geen ervaring met soe-oen hebt. Soe-
oen is namelijk geen macaroni, niet
van cement en niet van glas. Er valt
niets te lellen!
Mevr. de J.: Ik doe de soe-oen in een
papieren zak, houd de uiteinden elk
met de hand vast. Dan net zo lang
ploentir tot 't in tweeën breekt. De
zak gaat weliswaar stuk, maar veel
verlies van de soe-oen heb ik niet.
Commentaar: Ploentir, dagen lang,
helpt niet. Ook hier: welk merk soe-
oen gebruikt U?
Mevr. S.: Houdt de soe-oen in een
ruime zak, knip daarin met de schaar
de soe-oen aan stukjes. Geeft geen
rommel meer!
Commentaar: De oplossing, zal het
voortaan zeker zo doen. Met een van
mijn ontwrichte scharen.
Mevr. J.: Bij elke messenhandelaar kun
je voor minimum 15,95 een wild-
schaar kopen. Zo'n ding is reuzefijn,
want daar knip je die soe-oen zo mee
in stukken.
Commentaar: Ik kreeg zo'n wildschaar
en ik dacht al: wat zal ik daar nou
mee knippen? Voor kip gebruik ik liefst
mijn scherpe keukenmes. Maar nu
heeft dat ding voortaan een bestem
ming.
Nog een paar suggesties:
Doe de soe-oen in een doek en leg
die op de grond. Liefst op een ruwe
oppervlakte (de straat b.v.?). Dan maar
flink stampen (indjek) tot alles stuk is.
Stel voor een hele week een soe-oen
programma op: Kerrie djawa op maan
dag, pastei djawa op dinsdag, woens
dag soto ajam, donderdag kiemblo,
vrijdag smoor lapjes, zaterdag sambel
goreng kentang. Dan kunt U de hele
bos soe-oen tegelijk koken, in de fri-
gidair bewaren en er elke dag wat van
nemen. Na deze soe-oen week, maan
denlang niet aan soe-oen denken!
Dan is er nog een suggestie met ge
bruikmaking van mertjon rentengan of
een kleine hoeveelheid dynamiet, maar
ik zou zeggen, laten we het niet te
wild maken en ons houden aan ploen
tir, indjek, drukken, stampen en knip
pen met de wildschaar.
Dames, hartelijk dank, slamet soe-oen!
Lilian Ducelle
ROBES ET
MANTEAUX
Aanbieding
"HELANCA" winterkwaliteit da-
mes-pantalons tot in de kleinste
maten in diverse kleuren
van f 32,50
NU 26,—
v. d. Vennestraat 9, bij Hobbe-
maplein, Tel. 33 72 74, Den Haag
Te bereiken met tram 11 - 12 - 6
en met bus 22 - 25.
14