1001 avonturen met de soetil Een man in de keuken Oleh-Oleh van Padang Si Chris poekoelt voorlopig teroes. Hier zijn weer een paar recepten van hem. Ook wil hij nog even opmerken dat we hem toch verkeerd begrepen toen we het hadden over "brengsek" van het recept in het nummer van 15 januari (1001 Avonturen met de Soetil). Het Soendanese woord moet namelijk uitgesproken met een duidelijk hoor bare (van met of pet). Verder veel suces met deze recep ten; door Chris zelf uitgevonden of be proefd en verbeterd: Asem pedes "Tek-doeng" 1 kg rundvlees (kip) snijden y2 pot sambal oelek (20 lomboks fijn oelek) 10 sjalotten 4 sts knoflook) fijn oelek 5 kemiri 2 theelepels koenirpoeder </2 theelepel djahe poeder 1 theelepel laos poeder 3 lepels asemwater. Het vlees met deze bumbu goed men gen en op klein vuur in een pan oeng- kep, totdat het vlees 3/4 gaar is. Voeg dan wat water toe, als maar dje- mek2, zo. Afmaken op smaak met zout. Rendang van de Straatslijper 1 kg rundvlees (babat en lever is ook |ekker) '/2 pot sambal oelek of 20 lomboks (fijn oelek) 3 sts tjengkeh (kruidnagel)) 1/4 bidji pala 4 teentjes knoflook fiJn oelek 5 kemiri's 3 theelepels koenirpoeder 1 theelepel laos poeder '/2 theelepel gemberpoeder 3 eetlepels asemwater 4 djeroek poeroetblaren (kunnen ook mee worden geoelek) 2 glazen dikke santen 3 glazen dunne santen 5 volle (moendjoeng) eetlepels klap- perraspsel droog bakken (gong- seng) en fijn oelek. Het vlees met de bumbu (op de serun- deng na) met de dunne santen op groot vuur zetten, tot 3/4 is ver dampt. Doe dan de dikke santen erbij en wacht tot de santen beminjak is. Dan verder droogkoken op een meer klein dan middelmatig vuur. Afmaken met zout. Is de santen bijna opge droogd dan pas de serundeng erbij doen. Echter wel voortdurend roeren, anders brandt de serundeng aan. Mak kelijker is om op het laatst, een sud- derplaat te gebruiken. Heeft U ge droogde bruine bonen, kook die dan van het begin af mee. Ongeveer 1 kopje vol is voldoende. Is lekker. Als babat wordt gebruikt, eerst apart ko ken anders mamboe. Dadar om bij diverse Chinese soepjes op te dienen. (Ajam tjoeka "Ja-Hoet", bakoet) y4 kg varkensgehakt 1 ons garnalen gehakt beide mengen en afmaken op smaak met zout en peper. Maak van 2 eieren dadar, doch alleen aan één kant bakken. Doe het gehakt in de dadar (op de nog wat rauwe kant) en rol dit op. Hierna stomen. In ringetjes snijden en in de soep doen. In elk geval hebben de eerste twee recepten mijn hart gestolen door hun naam. Dat van de straatslijper begrijpt U wel. Maar "tek-doeng" is een geluid dat op sterk emotionele wijze gebon den is aan de politionele acties in ver re kampongs: het verre schot plus re sonantie in de nacht. Aan de ene kant doodsangst en ellende, en bewogen betrokken zijn in rampspoed voor mijn vadervolk én voor mijn moedervolk. Oef...klinkt dramatisch, ja? Maar de naam van dit recept is ge bonden niet aan ellende, maar aan enorme geestelijke veerkracht, aan de wil om uit te stijgen boven alles wat naar en neerdrukkend was. Aan het verlangen om tóch te lachen als je ogen overliepen van het huilen. Maar wie begrijpt dit nog? Een onzer oudste lezeressen kwam na een lange buitenlandse reis weer terug en vond natuurlijk een hele sta pel oude Tong Tongs, die ze allemaal achter mekaar is gaan uitlezen. Na tuurlijk heeft het onderwerp "Oleh-oleh van overal" ook haar aparte belang stelling gehad. En alhoewel sindsdien de meeste lezers over dit onderwerp uitgeschreven zijn geraakt, kon deze abonnee niet nalaten haar eigen, apar te herinneringen nog eens op te schrij ven. Want ze is "ras-echte Sumatraan- se", geboren in Kota-Radja, en geto gen in Padang. Hier gaan ze dus: Djeroek Limau, een prachtige en overheerlijke soort Citrus, specialité van het plaatsje Limau; 'n Soort mang- ga, die op de Apenberg groeit; ook een soort batjan (mangga) kwini ge heten, met sterke terpentijnlucht, die eerst overwonnen moet en men daarna heerlijk ervan kan smullen; Langsep en overheerlijke doekoe, De loebi-loebi en roekem, een zoet zure bes, helderrood en donkerrood; De katakoetie en de tjermee, beide een bessoort, waarvan verrukkelijke roedjak gemaakt kan worden; ook van de laatste confituren; Kedondong, vers of gezouten; van de rijpe heerlijke jams geproefd; Ketapang of kenari, vers of in een suikerbadje gewikkeld aan lidi gesto ken door boejoengs of katjongs ver kocht; Téba, witte sliertjes van ketanmeel, een waterglasvol, és gosok erover en stroop voor 1 cent en later 2'/2 cent (Benggol genaamd); Soeri manis, of sterkere, een sap uit de top van de klapperboom, die voor al door Niassers werd vervaardigd en opgevangen in bamboekokers, na een gistings-proces door er een bosje met donkerbruine stukjes in te doen; wat dat voor bosje was heb ik niet kunnen uitvinden, destijds was ik te jong voor dat soort dingen; Naast de rendang ook de gulai pa koe een specialiteit van de Westkust, de pakoe is een varensoort; Lamang, is ketan in santen gekookt, in bamboekokers even geroosterd; de Bebötö, een stukje vis of pedo in een bed van deeg, van klapper of santen, weet ik niet precies meer, gemengd met tjabé, heel fijn gesneden daon mangkok en roekoe, sereh, enz. dan in pisangblad gebakerd, zo ook de Palai Badar, d.i. terie, verse; Gerookte tongkol of andere vis, uit eerste hand van de toekang ikan, zoals heel jonge oedangs, waarvan over heerlijke oedangkoekjes te maken, of tewel trassi; De gulamai van Fort de Koek, is als de dodol Depok, maar verpakt in een tuut van een deel van de bamboestok, onderaan ervan te vinden aan de eer ste naad, zo te zeggen; Dan onze saté met dat sausje, dat men slechts daar weet te bereiden, zag er gelig uit. Wie weet dat recept? Nu ik toch bezig ben, waarom is er nooit iemand, die ook vertellen kan over welk deel van Sumatra ook; het is toch een eiland, ongeëvenaard in schoonheid, natuur en nog veel meer. Mevr. M. K.-v. H. Dat Tong Tong over het algemeen zo weinig over "de rest van Indië" schrijft, komt niet alleen omdat er (in verhouding) veel minder Europeanen in de Rest van Indië zaten dan op Java, maar ook omdat mensen uit de buiten gewesten zo slecht "los komen". Waar om weet ik niet. Was er niet voldoende te zien? Heeft het nooit erg aange sproken? Ik weet het niet. 10

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 10