1001 avonturen met de soetil FENG Oleh-oleh van Padang Spekkoeken Mei NECTAR- essence: Ter aanvulling (en eventuele correc tie) van het artikel van Mevr. M. K. v. H., over het onderwerp in de T.T. van 28 febr., schrijft G. de Scheemaker ons het volgende: De bedoelde gulamai van Fort de Koek bestaat niet. Alle gulamai komt uit Pajacombo. Evenzo de 'penjarem" en de "goela saka", (speciaal voor Paar den). Dan komt uit Padang Pandjang de "tape van de ketella pohong". Van Koeboek Krambil de echte "Rendang" en de kroepoek van de karbouwen huid (aldaar genoemd kroepoek djan- gé). De "lemang" en de Karee-Karee van Kota Baru (hoogste punt S.S. lijn). De koewe bika van Sitjintjin en de nasi ramas van Kajutanam (begin tand radbaan Anei Kloof). Ofschoon de "Rendang" op de Westkust overal voorkomt is de rendang van de Pad. Bovenlanden toch de bekendste, even zo de "goelei gedang" en de "dendeng- belado". Niet te vergeten de "goelei pakoe" gemaakt van een speciale va rensoort. Wij willen U ook nog wijzen op de Pad. "Palei Badar", een soort pepesan van de terie en op de bekende "trasie" van Aer Bangis. Ziedaar nog meer: Oleh - oleh! Bloemen: Uit de Pagei en Nias eilan den de Angrek Boelan die groter zijn dan van Java. De aardorchidee (geel en oanje) uit de buurt van Matur en omstreken. De djeroek keprok groeit aan de oevers van het Singkarak-meer, uit- voerplaats is "Katjang". De djeroek wordt daarom naar deze plaats ge noemd "Limau Katjang". Later stuurde Hr. de S., ook nog de volgende aanvullingen: goela saka heeft de vorm van een hal ve batok en is gemaakt voor de ar mere bevolking bij koppi tubruk (spe ciaal van rietsuiker). Nu is Pajacombo bekend om de mooie racepaarden en die paarden wor den speciaal voor de races hiermee op peil gebracht voor hun uithoudings vermogen. Niet ver van Pajacombo, in de bergen, heeft men het paarden- proefstation "Padang Mengatas" van het Gouvernement waar 'n dekhengst is gestationneerd welke 30.000 heeft gekost. Zulks ter verbetering van de renpaarden in de Pad. Bovenlanden. Karee Karee en lemang zijn de be kendste snoepjes van Kotabaru. Karee Karee kan men vergelijken met harde "miso" of wel met soe'oen doch wel bros. Men eet dit met geraspte klap per en goela djawa (verruuuukkelijk). Gulamei Pajacombo is te vergelijken met doddol Depok met toevoeging van stukjes gebrande klapper (zaaaalig). Lemang is Ketan, zowel zwarte als witte gekookt in de boemboeng van de bambu. Koewe bika zijn levensgrote panne koeken bestaande uit meel, klapper geraspt, goela djawa en gist. Ze wor den gemaakt zo groot als een waskom. Men noemt ze ook wel koewee panne- koel. Goelei gedang: een homp vlees ge kookt in de bumbu van Rendang. Dengdeng belado: schijfjes vlees even in de zon gedroogd en daarna gebakken in ingrediënten als witte en rode uien, laos en lombok. Nasi ramas Padang kan uit veel ge rechten bestaan, van alles een beetje: klio sajoer stukjes semoer van kip, een kleine frikadel enz., pendeknja "soor ten deze", maar alles bij elkaar "over heerlijk". In heel Malakka en Singapore zijn (voor wie goed onderzoekt) nog spo radische resten te vinden van de oude Indo- Portugese cultuur. Zo diepte dezer dagen een Singaporese krant een recept op dat van generatie op generatie is overgegaan, nu eens "feng", dan weer "teng" wordt ge noemd, maar waarvan toch wel duide lijk is komen vast te staan dat de juiste naam "feng" is. Het juiste recept werd aan de krant verstrekt door mej. Mabel de Mello, een naam dus van evident Portugese oorsprong, en dat deze jongedame na 450 jaren haar herkomst niet vergeten is, is betoel een zeldzaamheid te noe men in deze hals over kop weg-assi- milerende tijd! Het gerecht is een haast griezelige tjampoer adoek en doet denken aan antieke Chinese smaken; voor de burgerlijke Hollandse smaak doet het ronduit aan als "onsmakelijke arme- luis-rommel", maar wij uit het Oosten weten dat juist de ARME keuken de deur opengedaan heeft voor tal van exquise smaakjes en voedzaamheden Nu ook per post Heerlijke spekkoeken naar oor spronkelijk Indisch recept. f 7,50 incl. verz.kosten en B.T.W. Levering: na giro ontvangst, door heel Nederland. H. L. Oei - v.d. Helmstraat 249 Rotterdam - Giro 42 46 14 van topgehalte. Misschien zijn er lezers die er uit nieuwsgierigheid van kennis willen nemen, en een enkele stoutmoedige die het recept willen uitproberen (in dien mogelijk!). Ingrediënten: 1 varkenshart; 1/2 kati varkensvlees; 1/2 kati varkensdarm kati lever2); 1/2 kati varkenslong; 2 grote lepels ketoembar; 1 grote lepel "peper" 3); 1 grote lepel djinten poetih (komijn); 1 gr. lepel djinten manis (anijs); een halve vingerlengte koenjit; 1 vingerlengte (ruim) djahee; 5 kemi- ri's; uien, knoflook4). 1) in het recept wordt gesproken van intestines, dat een wat ruimer begrip is (ingewanden) dan darmen alleen. Het doet dan denken aan wat Arabie ren in de Soendalanden "weulitan" noemden; een knoedeltje reepjes van allerlei ingewanden, gemarineerd en dan gegoreng (sssspl). 2) in het recept staat lever "sec", maar vermoedelijk wordt hier varkens lever bedoeld. 3) in het recept staat "white pepper seeds" wat betekenen kan: witte pe perkorrels, maar ook: zaadjes van wit te tjabe. Vis zelf maar uit! 4) In het recept staat: voor 5 cent uien en voor 5 cent knoflook. Pieker maar weer zelf uit... Het zal er erg op aan komen om met smaak, intuïtie en verstand de juiste proporties te vinden! Bereiding: Was alle vlees. Wrijf een beetje azijn in. Kook tot bijna gaar. Snij in kleine blokjes. Snijd djahe in fijne reepjes. Toemboek de rest van de kruiden en braad in hete olie. Doe ook de djahe erbij tot deze lichtbruin begint te worden. Doe dan het vlees erbij. Doe er dan wat water bij, en zout naar smaak. Laat even sudderen; daarna wat ketjap en azijn. Klaar. oepepoNeeRD Zilveren Medaille Den Haag 1885 Luik 1902 Gouden Medaille Den Haag 1913 maakt U voordelig Uw tamarinde- en rozen- stroop, sorbets, gebak en zeer fijne likeuren Vraag gratis receptenboekje bij Uw leverancier of rechtstreeks aan Pharm. fabriek "Phytol" - Afd. Nectar essence Wagenstraat 129 Den Haag. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 14