1001
avonturen
met de
soetil
FENG
Oleh-oleh van Padang
Spekkoeken
Mei NECTAR-
essence:
Ter aanvulling (en eventuele correc
tie) van het artikel van Mevr. M. K.
v. H., over het onderwerp in de T.T.
van 28 febr., schrijft G. de Scheemaker
ons het volgende:
De bedoelde gulamai van Fort de
Koek bestaat niet. Alle gulamai komt uit
Pajacombo. Evenzo de 'penjarem" en
de "goela saka", (speciaal voor Paar
den).
Dan komt uit Padang Pandjang de
"tape van de ketella pohong". Van
Koeboek Krambil de echte "Rendang"
en de kroepoek van de karbouwen
huid (aldaar genoemd kroepoek djan-
gé). De "lemang" en de Karee-Karee
van Kota Baru (hoogste punt S.S. lijn).
De koewe bika van Sitjintjin en de
nasi ramas van Kajutanam (begin tand
radbaan Anei Kloof). Ofschoon de
"Rendang" op de Westkust overal
voorkomt is de rendang van de Pad.
Bovenlanden toch de bekendste, even
zo de "goelei gedang" en de "dendeng-
belado". Niet te vergeten de "goelei
pakoe" gemaakt van een speciale va
rensoort.
Wij willen U ook nog wijzen op de
Pad. "Palei Badar", een soort pepesan
van de terie en op de bekende "trasie"
van Aer Bangis.
Ziedaar nog meer: Oleh - oleh!
Bloemen: Uit de Pagei en Nias eilan
den de Angrek Boelan die groter zijn
dan van Java. De aardorchidee (geel
en oanje) uit de buurt van Matur en
omstreken.
De djeroek keprok groeit aan de
oevers van het Singkarak-meer, uit-
voerplaats is "Katjang". De djeroek
wordt daarom naar deze plaats ge
noemd "Limau Katjang".
Later stuurde Hr. de S., ook nog de
volgende aanvullingen:
goela saka heeft de vorm van een hal
ve batok en is gemaakt voor de ar
mere bevolking bij koppi tubruk (spe
ciaal van rietsuiker).
Nu is Pajacombo bekend om de mooie
racepaarden en die paarden wor
den speciaal voor de races hiermee
op peil gebracht voor hun uithoudings
vermogen. Niet ver van Pajacombo, in
de bergen, heeft men het paarden-
proefstation "Padang Mengatas" van
het Gouvernement waar 'n dekhengst
is gestationneerd welke 30.000 heeft
gekost. Zulks ter verbetering van de
renpaarden in de Pad. Bovenlanden.
Karee Karee en lemang zijn de be
kendste snoepjes van Kotabaru. Karee
Karee kan men vergelijken met harde
"miso" of wel met soe'oen doch wel
bros. Men eet dit met geraspte klap
per en goela djawa (verruuuukkelijk).
Gulamei Pajacombo is te vergelijken
met doddol Depok met toevoeging van
stukjes gebrande klapper (zaaaalig).
Lemang is Ketan, zowel zwarte als
witte gekookt in de boemboeng van
de bambu.
Koewe bika zijn levensgrote panne
koeken bestaande uit meel, klapper
geraspt, goela djawa en gist. Ze wor
den gemaakt zo groot als een waskom.
Men noemt ze ook wel koewee panne-
koel.
Goelei gedang: een homp vlees ge
kookt in de bumbu van Rendang.
Dengdeng belado: schijfjes vlees
even in de zon gedroogd en daarna
gebakken in ingrediënten als witte en
rode uien, laos en lombok.
Nasi ramas Padang kan uit veel ge
rechten bestaan, van alles een beetje:
klio sajoer stukjes semoer van kip, een
kleine frikadel enz., pendeknja "soor
ten deze", maar alles bij elkaar "over
heerlijk".
In heel Malakka en Singapore zijn
(voor wie goed onderzoekt) nog spo
radische resten te vinden van de oude
Indo- Portugese cultuur. Zo diepte
dezer dagen een Singaporese krant
een recept op dat van generatie op
generatie is overgegaan, nu eens
"feng", dan weer "teng" wordt ge
noemd, maar waarvan toch wel duide
lijk is komen vast te staan dat de
juiste naam "feng" is.
Het juiste recept werd aan de krant
verstrekt door mej. Mabel de Mello,
een naam dus van evident Portugese
oorsprong, en dat deze jongedame na
450 jaren haar herkomst niet vergeten
is, is betoel een zeldzaamheid te noe
men in deze hals over kop weg-assi-
milerende tijd!
Het gerecht is een haast griezelige
tjampoer adoek en doet denken aan
antieke Chinese smaken; voor de
burgerlijke Hollandse smaak doet het
ronduit aan als "onsmakelijke arme-
luis-rommel", maar wij uit het Oosten
weten dat juist de ARME keuken de
deur opengedaan heeft voor tal van
exquise smaakjes en voedzaamheden
Nu ook per post
Heerlijke spekkoeken naar oor
spronkelijk Indisch recept.
f 7,50 incl. verz.kosten en B.T.W.
Levering: na giro ontvangst, door
heel Nederland.
H. L. Oei - v.d. Helmstraat 249
Rotterdam - Giro 42 46 14
van topgehalte.
Misschien zijn er lezers die er uit
nieuwsgierigheid van kennis willen
nemen, en een enkele stoutmoedige
die het recept willen uitproberen (in
dien mogelijk!).
Ingrediënten: 1 varkenshart; 1/2 kati
varkensvlees; 1/2 kati varkensdarm
kati lever2); 1/2 kati varkenslong; 2
grote lepels ketoembar; 1 grote lepel
"peper" 3); 1 grote lepel djinten poetih
(komijn); 1 gr. lepel djinten manis
(anijs); een halve vingerlengte koenjit;
1 vingerlengte (ruim) djahee; 5 kemi-
ri's; uien, knoflook4).
1) in het recept wordt gesproken van
intestines, dat een wat ruimer begrip
is (ingewanden) dan darmen alleen.
Het doet dan denken aan wat Arabie
ren in de Soendalanden "weulitan"
noemden; een knoedeltje reepjes van
allerlei ingewanden, gemarineerd en
dan gegoreng (sssspl).
2) in het recept staat lever "sec",
maar vermoedelijk wordt hier varkens
lever bedoeld.
3) in het recept staat "white pepper
seeds" wat betekenen kan: witte pe
perkorrels, maar ook: zaadjes van wit
te tjabe. Vis zelf maar uit!
4) In het recept staat: voor 5 cent
uien en voor 5 cent knoflook. Pieker
maar weer zelf uit...
Het zal er erg op aan komen om met
smaak, intuïtie en verstand de juiste
proporties te vinden!
Bereiding: Was alle vlees. Wrijf een
beetje azijn in. Kook tot bijna gaar.
Snij in kleine blokjes. Snijd djahe in
fijne reepjes. Toemboek de rest van
de kruiden en braad in hete olie. Doe
ook de djahe erbij tot deze lichtbruin
begint te worden. Doe dan het vlees
erbij. Doe er dan wat water bij, en
zout naar smaak. Laat even sudderen;
daarna wat ketjap en azijn. Klaar.
oepepoNeeRD
Zilveren Medaille Den Haag 1885
Luik 1902
Gouden Medaille Den Haag 1913
maakt U voordelig Uw tamarinde- en rozen-
stroop, sorbets, gebak en zeer fijne likeuren
Vraag gratis receptenboekje bij Uw leverancier
of rechtstreeks aan
Pharm. fabriek "Phytol" - Afd. Nectar essence
Wagenstraat 129 Den Haag.
14