j restaurant
j wijnands v/h cecii
Overal wienko
WIENKO DEN HAAG
VORSTELIJK
Die grote peloengs deden erg raar als
ze opvlogen. Ze sprongen met wijd
uitgestrekte poten op, lieten een soort
schreeuw horen, vouwden heel onele
gant de poten achter zich op, liever
gezegd strekten deze, daarna lieten ze
strijk en zet iets vallen en waren ver
dwenen. Heel gek!
Naar dat alles kon je niet genoeg kij
ken.
Heel, heel hoog zien we de eerste in
V-vorm vliegende eskaders... hoor je
door de snelle vleugelslag de lucht
fluiten door de pennen...en de roep...
wiet..sriewiet..sriewiet wiet..sriewiet
...sriewiet... Wilde eenden...Mliwies...!
En de toekang doejoeng achterin de
prauw, hij doejoengd maar voort. Zwij
gend. Desalniettemin scherp uitkijkend.
"Lah nikoe 'ndoro!" Hij wijst met zijn
lange bamboe...Katahl! Ergens is een
zwerm neergestreken. Wij gaan er su
biet op af.
100 meter... 80 meter... 60 meter nog
...ik maak me zo klein als maar enigs
zins mogelijk is, de toekang doejoeng
achterin staat niet meer recht overeind
maar doet nu zittend z'n. werk...50
meter...nu moeten we om een bosje
ondergelopen alang-alang heen varen
en dat is een prachtige dekking...40
meter...35!!!!!!
Als ik opkijk zie ik voor me alleen ge
strekte eendehalzen...en dan is het
net of een bom ontploft als de zwerm
op de wieken komt...gedruis en ge
klepper van vele vleugels, water dat
in heftige beroering wordt gebracht...
ik heb een F.N. semi-automatic 5-klap-
per bij me, het aangewezen wapen
voor dit soort jacht...schiet niet op die
troep njo, je mist. Pik er een uit en
blaas die. Wat je meer raakt is zuivere
winst. Neem dan onmiddellijk een an
dere op de korrel en blaas. Blaas man,
wat je blazen kunt. En ik blaas er op
los!!!!! Lege geweerhulzen flitsen uit
de kamer en plonsen naast me in het
water. Sommige rechtstandig. Die blij
ven drijven. Andere terbalik kedjoeng-
kir kopje onder. Die vullen zich direct
met water, waggelen even en zinken
naar de bodem van de rawa...
Dat tweede schot zat goed...je ziet de
hagelkolom een bres slaan in de
zwerm mliwies...ze vallen als rijpe sa-
woh's...
Zo snel als het allemaal was begon
nen, zo snel kwam het einde. De een
den, de overlevenden zijn verdwenen.
Ergens ver weg vormen ze weer hun
V-formaties ...wiet...wiet... sriewiet...
sriewiet.
Jawel, op het water liggen er wel een
paar! Maar denk niet, ik heb er twaalf
zien vallen en nu zijn er ook twaalf
binnen. Dat valt dik tegen. Een ge
wiekte eend die nog vaardig duiken
kan is niet gemakkelijk te pakken. Die
wegduiken en even later weer boven
komen zijn met een vangschot te be
machtigen maar er zijn er ook bij die
onder water zich vastbijten aan een of
andere waterplant en die krijg je nooit
meer. We hebben geprobeerd de plaat
sen waar eenden neervielen te mar
keren door er wit geverfde stukken
hout naar toe te slingeren.
We krijgen nog meerdere kansen om
te blazen en genieten met volle teu
gen van onze rawa MIangi en van de
eendejacht. Maar aan alles komt een
eind en als het op het water echt toch
wel warm begint te worden gaan we
terug naar de wachtende eenpitter
H.D. Poelang!
En nu dames en heren, komen we
wéér door Babad .Vanmorgen reden
we er ook door heen maar toen was
het stikdonker, thans is het klaarlichte
dag. Wiengkoü!
De verkopers schreeuwen het uit als
ze hun waar aanprijzen. Kol Ko! Ajo
Wiengko! Wiengko Babad!!!! We stop
pen bij een waroeng, strekken de be
nen en genieten van een onbehoorlijk
stuk "Product of Babad"!!! And plea
se don't forget the kopi toebroek.
Weer rijden we over Lamongan naar
Soerabaja. De eenpitter doet het feil
loos
Wat doen we met de geschoten mli
wies? Goreng. Of smoren. En als de
bodem van de dompet nog niet te zien
was: Zware Zwier tuurlijk. Maar mli
wies heeft met zwaar en met zwier
echt niets te maken hoor. Het is dood
gewoon zwartzuur maar wij maken er
altijd zwarzwir van. Dessert? Wiengko!
En ten slotte kom ik nog even terug op
het stukje "Wiengko Babad" in T.T.
van 15 juli j.l.: "Maar een paar tien
tallen Indischgasten zullen als de
weerlicht aan komen rennen, met een
van vreugde stralend gezicht. Wie
weet waarom?"
En nu weet U het dus: Dat komt niet
alleen van het voortreffelijke product
van Babad, maar ook van de nabij ge
legen prachtige rawa MIangi met zijn
schoonheid van waterflora en de vo
gelwereld en van de mliwies en van
de zware zwier!!!!
Daarom Tjalie! Daarom en daarom al
leen! G. H. Bartman
t HOLLANDSE en INDISCHE KEUKEN
Hoogstr. 12 - Den Haag - Tel. 600712
Dir. M. W IJ N A N D S
4 v/h Grand Hotel, Makassar
Mij zeer goed bekend uit mijn B.P.
M.-tijd, als boormeester werkzaam op
diverse boorterreinen rond Tjepoe. Ik
maakte jaren lang motor- of auto-toch
ten naar Soerabaia en terug (minstens
1 x per maand via Bodjonegoro, Ba
bad, Lamongan, Grisee, Soerabaia).
Zodra je Babad binnenreed (en de hele
stad door) stonden overal katjongs
met hun geroep van "Wienko", en sta
ken je de platte ronde koeken uit
nodigend toe. Ik heb meermalen zo'n
zoetige koek gekocht (direkt omringd
door een troepje katjongs die hun
koek aanprezen) om mee te nemen als
oleh-oleh, en ze vielen altijd in de
smaak.
Of in Grisee dodol kopen, zwarte
of bruine, idem als oleh-oleh.
K. M. Graichen
Net zo lekker als wiengko Babad,
beproefd recept van Medi Mulders.
De opgegeven hoeveelheden zijn
voor 2 wienko-koeken, voor eentje (om
te proberen) dus de halve hoeveelheid
nemen.
1 pond ketanmeel 3 (of iets meer)
kopjes warm water waarin U 2 kopjes
cocosmeel even voorweekt om uit te
zetten, 2 kopjes suiker, een beetje
zout, 4 eieren. Sla-of andere bakolie.
Het meel door de voorgeweekte co-
cos mengen, tezamen met de suiker.
De eieren loskloppen en erbij doen,
zout. Het geheel moet een smeuiïg,
stevig beslag worden.
Een braad(koeke)pan vullen met een
bodempje olie. Als deze goed warm is,
de helft van het beslag erin doen.
Deksel erop en op niet te groot vuur
gaar laten worden. Bijtijds (plm. 15
minuten) omdraaien tot ook de andere
zijde van deze dikke pannekoek mooi
bruin is. Maakt U er één grote wienko
van, dan kost het meer tijd om de
binnenkant goed gaar te krijgen. Af
en toe met een vork prikken om te
controleren. Wienko kan lang bewaard
worden, het lekkerst de volgende dag!
Menig Indischman, in de wolken
over een vorstelijke maaltijd, raakt zó
in vervoering dat hij ernaar verlangt
"vorstelijke taal" te gebruiken in een
beschrijving ervan. Denkend aan vor
stelijke maaltijden uit historische boe
ken, "van fazant en reerug, besproeid
met fijne wijn", heeft men het dan b.v.
over "oblok-oblok, besproeid met tjen-
dol"... Wordt een beetje bètjèk, ja?
17