j restaurant j wijnands v/h cecii Overal wienko WIENKO DEN HAAG VORSTELIJK Die grote peloengs deden erg raar als ze opvlogen. Ze sprongen met wijd uitgestrekte poten op, lieten een soort schreeuw horen, vouwden heel onele gant de poten achter zich op, liever gezegd strekten deze, daarna lieten ze strijk en zet iets vallen en waren ver dwenen. Heel gek! Naar dat alles kon je niet genoeg kij ken. Heel, heel hoog zien we de eerste in V-vorm vliegende eskaders... hoor je door de snelle vleugelslag de lucht fluiten door de pennen...en de roep... wiet..sriewiet..sriewiet wiet..sriewiet ...sriewiet... Wilde eenden...Mliwies...! En de toekang doejoeng achterin de prauw, hij doejoengd maar voort. Zwij gend. Desalniettemin scherp uitkijkend. "Lah nikoe 'ndoro!" Hij wijst met zijn lange bamboe...Katahl! Ergens is een zwerm neergestreken. Wij gaan er su biet op af. 100 meter... 80 meter... 60 meter nog ...ik maak me zo klein als maar enigs zins mogelijk is, de toekang doejoeng achterin staat niet meer recht overeind maar doet nu zittend z'n. werk...50 meter...nu moeten we om een bosje ondergelopen alang-alang heen varen en dat is een prachtige dekking...40 meter...35!!!!!! Als ik opkijk zie ik voor me alleen ge strekte eendehalzen...en dan is het net of een bom ontploft als de zwerm op de wieken komt...gedruis en ge klepper van vele vleugels, water dat in heftige beroering wordt gebracht... ik heb een F.N. semi-automatic 5-klap- per bij me, het aangewezen wapen voor dit soort jacht...schiet niet op die troep njo, je mist. Pik er een uit en blaas die. Wat je meer raakt is zuivere winst. Neem dan onmiddellijk een an dere op de korrel en blaas. Blaas man, wat je blazen kunt. En ik blaas er op los!!!!! Lege geweerhulzen flitsen uit de kamer en plonsen naast me in het water. Sommige rechtstandig. Die blij ven drijven. Andere terbalik kedjoeng- kir kopje onder. Die vullen zich direct met water, waggelen even en zinken naar de bodem van de rawa... Dat tweede schot zat goed...je ziet de hagelkolom een bres slaan in de zwerm mliwies...ze vallen als rijpe sa- woh's... Zo snel als het allemaal was begon nen, zo snel kwam het einde. De een den, de overlevenden zijn verdwenen. Ergens ver weg vormen ze weer hun V-formaties ...wiet...wiet... sriewiet... sriewiet. Jawel, op het water liggen er wel een paar! Maar denk niet, ik heb er twaalf zien vallen en nu zijn er ook twaalf binnen. Dat valt dik tegen. Een ge wiekte eend die nog vaardig duiken kan is niet gemakkelijk te pakken. Die wegduiken en even later weer boven komen zijn met een vangschot te be machtigen maar er zijn er ook bij die onder water zich vastbijten aan een of andere waterplant en die krijg je nooit meer. We hebben geprobeerd de plaat sen waar eenden neervielen te mar keren door er wit geverfde stukken hout naar toe te slingeren. We krijgen nog meerdere kansen om te blazen en genieten met volle teu gen van onze rawa MIangi en van de eendejacht. Maar aan alles komt een eind en als het op het water echt toch wel warm begint te worden gaan we terug naar de wachtende eenpitter H.D. Poelang! En nu dames en heren, komen we wéér door Babad .Vanmorgen reden we er ook door heen maar toen was het stikdonker, thans is het klaarlichte dag. Wiengkoü! De verkopers schreeuwen het uit als ze hun waar aanprijzen. Kol Ko! Ajo Wiengko! Wiengko Babad!!!! We stop pen bij een waroeng, strekken de be nen en genieten van een onbehoorlijk stuk "Product of Babad"!!! And plea se don't forget the kopi toebroek. Weer rijden we over Lamongan naar Soerabaja. De eenpitter doet het feil loos Wat doen we met de geschoten mli wies? Goreng. Of smoren. En als de bodem van de dompet nog niet te zien was: Zware Zwier tuurlijk. Maar mli wies heeft met zwaar en met zwier echt niets te maken hoor. Het is dood gewoon zwartzuur maar wij maken er altijd zwarzwir van. Dessert? Wiengko! En ten slotte kom ik nog even terug op het stukje "Wiengko Babad" in T.T. van 15 juli j.l.: "Maar een paar tien tallen Indischgasten zullen als de weerlicht aan komen rennen, met een van vreugde stralend gezicht. Wie weet waarom?" En nu weet U het dus: Dat komt niet alleen van het voortreffelijke product van Babad, maar ook van de nabij ge legen prachtige rawa MIangi met zijn schoonheid van waterflora en de vo gelwereld en van de mliwies en van de zware zwier!!!! Daarom Tjalie! Daarom en daarom al leen! G. H. Bartman t HOLLANDSE en INDISCHE KEUKEN Hoogstr. 12 - Den Haag - Tel. 600712 Dir. M. W IJ N A N D S 4 v/h Grand Hotel, Makassar Mij zeer goed bekend uit mijn B.P. M.-tijd, als boormeester werkzaam op diverse boorterreinen rond Tjepoe. Ik maakte jaren lang motor- of auto-toch ten naar Soerabaia en terug (minstens 1 x per maand via Bodjonegoro, Ba bad, Lamongan, Grisee, Soerabaia). Zodra je Babad binnenreed (en de hele stad door) stonden overal katjongs met hun geroep van "Wienko", en sta ken je de platte ronde koeken uit nodigend toe. Ik heb meermalen zo'n zoetige koek gekocht (direkt omringd door een troepje katjongs die hun koek aanprezen) om mee te nemen als oleh-oleh, en ze vielen altijd in de smaak. Of in Grisee dodol kopen, zwarte of bruine, idem als oleh-oleh. K. M. Graichen Net zo lekker als wiengko Babad, beproefd recept van Medi Mulders. De opgegeven hoeveelheden zijn voor 2 wienko-koeken, voor eentje (om te proberen) dus de halve hoeveelheid nemen. 1 pond ketanmeel 3 (of iets meer) kopjes warm water waarin U 2 kopjes cocosmeel even voorweekt om uit te zetten, 2 kopjes suiker, een beetje zout, 4 eieren. Sla-of andere bakolie. Het meel door de voorgeweekte co- cos mengen, tezamen met de suiker. De eieren loskloppen en erbij doen, zout. Het geheel moet een smeuiïg, stevig beslag worden. Een braad(koeke)pan vullen met een bodempje olie. Als deze goed warm is, de helft van het beslag erin doen. Deksel erop en op niet te groot vuur gaar laten worden. Bijtijds (plm. 15 minuten) omdraaien tot ook de andere zijde van deze dikke pannekoek mooi bruin is. Maakt U er één grote wienko van, dan kost het meer tijd om de binnenkant goed gaar te krijgen. Af en toe met een vork prikken om te controleren. Wienko kan lang bewaard worden, het lekkerst de volgende dag! Menig Indischman, in de wolken over een vorstelijke maaltijd, raakt zó in vervoering dat hij ernaar verlangt "vorstelijke taal" te gebruiken in een beschrijving ervan. Denkend aan vor stelijke maaltijden uit historische boe ken, "van fazant en reerug, besproeid met fijne wijn", heeft men het dan b.v. over "oblok-oblok, besproeid met tjen- dol"... Wordt een beetje bètjèk, ja? 17

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1969 | | pagina 17