1001 avonturen met de soetil GETOEK LIENDRI Recept natuurlijk van tante Pim, die deze lekkernij al vele malen bezongen heeft! 1 kg eigenheimers (als U singkong kunt krijgen, dan is dat natuurlijk beter. Maar voor aardappelen moeten het be slist eigenheimers zijn), geschild en in stukken gesneden opzetten met wat zout. Als ze flink aan de kook zijn, water afgieten tot een bodempje en dan bij voegen: y2 pond cocos, 1 blaadje pan- dan en suiker naar smaak. Naar ver kiezing witte of donkere basterd suiker, maar goela djawa is wel zo lekker. Als alles zacht en gaar is, de massa door de vleesmolen halen en met een schaar de slierten in stukjes knippen (terwijl ze uit de opening van de molen komen) en deze op een platte schaal opvangen. Zo maakt U er "hoopjes" getoek van, die dus ook zo worden gepresenteerd. Getoek van ketella rambat (oebi) was wit en heerlijk zoet, ook die van de rode oebi. Deze getoek werd al tijd als een dikke, flauw gebolde berg gepresenteerd waarvan men dus stuk jes uitsneed. De getoek tales, grijzig en grof zag ik als een hoge berg', soms al in porties op pisangblad. Werd ge geten met geraspte klapper en ge smolten goela djawa. Als je er te snel van at, stikte je erin, ik hield er niet zo van. Des te meer van "sawoet", geraspte, gestoomde singkong (ketella pohong). Deze sawoet stond als een dampende kegel (vorm van de omgekeerde koe- koesan) op een tampa. Werd gegeten met geraspte klapper en goela djawa. Ik kon en kan me geen lekkerder ont bijt voorstellen. Mijn niet-houden-van brood moet in mijn 5e jaar ontstaan zijn. Ik woonde buiten bij Oma en Opa en ofschoon op de ontbijttafel (er werd altijd gezellig gezamenlijk gegeten al tijd brood met diverse soorten beleg was, mocht ik iedere ochtend voor een halve cent(!) sawoet halen in de wa rong aan de overkant. Die kwam dan zo uit de koekoesan. Hoe lief had ik mijn oma dat ze zoveel tolerantie en zoveel begrip had voor wat lekker, gezond en dus goed was. In die tijd ook was het dat ik mijn moeder vroeg of ik een wijziging in het Onze vader mocht brengen en "Geef ons heden ons dagelijks brood" mocht veranderen in "dagelijkse rijst of sa woet". Ook dat mocht. Niet lang daarna gingen we voor heel lang naar Europa. "Kun je daar ook sawoet krijgen?" vroeg ik. "Neen", zei mijn moeder, 16 "maar je zult daar het brood hee lekker vinden!" (We zouden naar Frankrijk gae herinner me dat ik de laatste dag ik mijn sawoet at, bij het laatste altijd in snikken uitbarstte. Bij f alleen dat het een afscheid zou mijn geliefde voedsel. En gr soort, zelfs het Franse, h^T smaak van warme sawoe: dringen. Raad van tante Pirr van nauwelijks dische koekjes sma^ant, geplaatst op omdat de pandan C overdag de gloei- Pandanbladeren zijne en 's nachts de sche winkels te krijtfïj spel had, ter maar wanneer gedroocgestrafte nauwe- gen toch ook uit voo's om behoorlijk gebruikt) hebben ze toekende werd de haroem (geur) om de sn.i gerecht aanmerkelijk te ve'amp" Zo draagt ook daon 1 uitsluitend blaadje is genoeg, er toe l_voren 'lac'" rijsttafelgerechten, sambel go;1:ussen joers zowel als vleesgerechtanvan'<e" "Indischer" gaan smaken. ampen maar Een paar makkelijke recepten om ons door een luie kookbui heen te hel pen: Aardappelgerecht met vis Benodigdheden: Gekookte aardappelen, 1 blikje tonijn of makreel, uien, margarine, zout en peper en paneermeel, eventueel kaas. Bereiding: De gekookte aardappelen in schijven snijden, uien snipperen en in margarine lichtbruin fruiten. Een ovenvaste schotel beboteren, daar in als eerste laag de in schijven ge sneden aardappelen, daarna de gefrui te uien, dan de in stukjes gesneden tonijn of makreel. Weer een laag aard appelen, uien en vis. Als laatste te vens bovenste laag weer aardappelen. Hier wat paneermeel op strooien en kaas) en wat klontjes boter. In de oven ongeveer 20 minuten op stand 6 voor een lichtbruin korstje. Hierbij geven aangemaakte sla met komkommer en tomaten of gestoofde worteltjes. Kip-met-fantasie Kip in stukjes snijden, met zout, peper en knoflookzout inwrijven. Vuurvaste schotel met margarine be smeren, de in stukjes gesneden kip er in doen, met wat klontjes boter en 2 mocht worden. Hij vond het onbehoorlijk in oorlogs tijd feest te vieren. Wij moesten maar vroeg gaan slapen, dat zou véél beter voor ons zijn! Tóch Kerstfeest. Zo viel de schemer van Kerst-avond 1944 over het trieste Baroskamp. Op gevoelige wijze had de Jap ons weer eens van zijn macht overtuigd en toen wij in onze barakken de enkele (wegens verduistering met blikjes afge schermde) lampjes wilden ontsteken bleek de stroom uitgeschakeld te zijn. De hoofdschakelaar bevond zich in het wachthuis. Jap de Mepper had ons zon der licht gelaten. Waarschijnlijk was het hem niet ont gaan, dat alle lampjes in de barakken met groen, zilverpapieren sterren en rood-papieren klokjes waren versierd. Maar als hij had gemeend, dat er die avond geen Kerst gevierd zou worden, had hij het toch bij het verkeerde eind. Om 8 uur zou het beginnen en dat ge beurde ook. In elke barak zou een geestelijke in de dienst voor gaan. Ons kamp telde tientallen geestelijken (R.K. en Prot.) zodat het plan gemakkelijk doorgang £on vinden. 44'pïaTen6,8, en balf-opgebrande^ kaar- Beroemde gerechten uit de wereldkeu-" ken - met 60 kleurenfoto's - Wina Born 12,50 incl. porto. Een miljoen feestelijke menu's - Lenore Joyce-Cowen 20,30 incl. porto. Rijsttafelen - Lia Warani 4,90 0,40 porto. De "Hollandse" en de Indische rijst tafel - Mary Brückel-Beiten 7,90 0,40 porto. Kookboek voor Hollandse, Chinese en Indonesische gerechten - W. C. Keij- ner 7,90 0,60 porto. Slamat makan - Thuis Indisch en Chi nees koken - Ina den Hartog 4,90 0,40 porto. VERKRIJGBAAR BIJ BOEKHANDEL TONG TONG STERREN STRALEN OVERAL KOKKIES RIJSTTAFEL-ARTIKELEN STAAN BOVENAL. KOKKIES Rijstwinkel Witte de Withstraat 128 Telefoon 38 94 38 - Amsterdam P.S. WIJ verzenden rijsttafel-artikelen over de gehele wereld. eetlepels vocht (bouillon). In de oven op stand 6 ongeveer 3 kwartier. Daarna in een kopje een stukje boem- boe saté van een blokje smelten in een beetje hete melk met 2 theelepels pin dakaas en sambel. (eventueel weglaten voor kinderen. Dit sausje over de warme kip gieten en nog 5 minuten op stand 3 in de oven. Opdienen met wat gebakken ui tjes. Eten met warme rijst en ketimoen als lalap. Een gemakkelijk gerecht en toch lek ker. Kitty Bos-Mahieu

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1971 | | pagina 16