1001
avonturen
met de
soetil
GETOEK LIENDRI
Recept natuurlijk van tante Pim, die
deze lekkernij al vele malen bezongen
heeft!
1 kg eigenheimers (als U singkong
kunt krijgen, dan is dat natuurlijk beter.
Maar voor aardappelen moeten het be
slist eigenheimers zijn), geschild en in
stukken gesneden opzetten met wat
zout.
Als ze flink aan de kook zijn, water
afgieten tot een bodempje en dan bij
voegen: y2 pond cocos, 1 blaadje pan-
dan en suiker naar smaak. Naar ver
kiezing witte of donkere basterd suiker,
maar goela djawa is wel zo lekker.
Als alles zacht en gaar is, de massa
door de vleesmolen halen en met een
schaar de slierten in stukjes knippen
(terwijl ze uit de opening van de molen
komen) en deze op een platte schaal
opvangen. Zo maakt U er "hoopjes"
getoek van, die dus ook zo worden
gepresenteerd.
Getoek van ketella rambat (oebi)
was wit en heerlijk zoet, ook die van
de rode oebi. Deze getoek werd al
tijd als een dikke, flauw gebolde berg
gepresenteerd waarvan men dus stuk
jes uitsneed. De getoek tales, grijzig en
grof zag ik als een hoge berg', soms
al in porties op pisangblad. Werd ge
geten met geraspte klapper en ge
smolten goela djawa. Als je er te snel
van at, stikte je erin, ik hield er niet
zo van.
Des te meer van "sawoet", geraspte,
gestoomde singkong (ketella pohong).
Deze sawoet stond als een dampende
kegel (vorm van de omgekeerde koe-
koesan) op een tampa. Werd gegeten
met geraspte klapper en goela djawa.
Ik kon en kan me geen lekkerder ont
bijt voorstellen. Mijn niet-houden-van
brood moet in mijn 5e jaar ontstaan
zijn. Ik woonde buiten bij Oma en Opa
en ofschoon op de ontbijttafel (er werd
altijd gezellig gezamenlijk gegeten al
tijd brood met diverse soorten beleg
was, mocht ik iedere ochtend voor een
halve cent(!) sawoet halen in de wa
rong aan de overkant. Die kwam dan
zo uit de koekoesan. Hoe lief had ik
mijn oma dat ze zoveel tolerantie en
zoveel begrip had voor wat lekker,
gezond en dus goed was.
In die tijd ook was het dat ik mijn
moeder vroeg of ik een wijziging in het
Onze vader mocht brengen en "Geef
ons heden ons dagelijks brood" mocht
veranderen in "dagelijkse rijst of sa
woet". Ook dat mocht.
Niet lang daarna gingen we voor heel
lang naar Europa.
"Kun je daar ook sawoet krijgen?"
vroeg ik. "Neen", zei mijn moeder,
16
"maar je zult daar het brood hee
lekker vinden!"
(We zouden naar Frankrijk gae
herinner me dat ik de laatste dag
ik mijn sawoet at, bij het laatste
altijd in snikken uitbarstte. Bij f
alleen dat het een afscheid zou
mijn geliefde voedsel. En gr
soort, zelfs het Franse, h^T
smaak van warme sawoe:
dringen.
Raad van tante Pirr van nauwelijks
dische koekjes sma^ant, geplaatst op
omdat de pandan C overdag de gloei-
Pandanbladeren zijne en 's nachts de
sche winkels te krijtfïj spel had, ter
maar wanneer gedroocgestrafte nauwe-
gen toch ook uit voo's om behoorlijk
gebruikt) hebben ze toekende werd de
haroem (geur) om de sn.i
gerecht aanmerkelijk te ve'amp"
Zo draagt ook daon 1 uitsluitend
blaadje is genoeg, er toe l_voren 'lac'"
rijsttafelgerechten, sambel go;1:ussen
joers zowel als vleesgerechtanvan'<e"
"Indischer" gaan smaken. ampen
maar
Een paar makkelijke recepten om
ons door een luie kookbui heen te hel
pen:
Aardappelgerecht met vis
Benodigdheden:
Gekookte aardappelen, 1 blikje tonijn
of makreel, uien, margarine, zout en
peper en paneermeel, eventueel kaas.
Bereiding:
De gekookte aardappelen in schijven
snijden, uien snipperen en in margarine
lichtbruin fruiten.
Een ovenvaste schotel beboteren, daar
in als eerste laag de in schijven ge
sneden aardappelen, daarna de gefrui
te uien, dan de in stukjes gesneden
tonijn of makreel. Weer een laag aard
appelen, uien en vis. Als laatste te
vens bovenste laag weer aardappelen.
Hier wat paneermeel op strooien en
kaas) en wat klontjes boter. In de oven
ongeveer 20 minuten op stand 6 voor
een lichtbruin korstje.
Hierbij geven aangemaakte sla met
komkommer en tomaten of gestoofde
worteltjes.
Kip-met-fantasie
Kip in stukjes snijden, met zout, peper
en knoflookzout inwrijven.
Vuurvaste schotel met margarine be
smeren, de in stukjes gesneden kip er
in doen, met wat klontjes boter en 2
mocht worden.
Hij vond het onbehoorlijk in oorlogs
tijd feest te vieren. Wij moesten maar
vroeg gaan slapen, dat zou véél beter
voor ons zijn!
Tóch Kerstfeest.
Zo viel de schemer van Kerst-avond
1944 over het trieste Baroskamp.
Op gevoelige wijze had de Jap ons
weer eens van zijn macht overtuigd en
toen wij in onze barakken de enkele
(wegens verduistering met blikjes afge
schermde) lampjes wilden ontsteken
bleek de stroom uitgeschakeld te zijn.
De hoofdschakelaar bevond zich in het
wachthuis. Jap de Mepper had ons zon
der licht gelaten.
Waarschijnlijk was het hem niet ont
gaan, dat alle lampjes in de barakken
met groen, zilverpapieren sterren en
rood-papieren klokjes waren versierd.
Maar als hij had gemeend, dat er die
avond geen Kerst gevierd zou worden,
had hij het toch bij het verkeerde eind.
Om 8 uur zou het beginnen en dat ge
beurde ook.
In elke barak zou een geestelijke in
de dienst voor gaan. Ons kamp telde
tientallen geestelijken (R.K. en Prot.)
zodat het plan gemakkelijk doorgang
£on vinden.
44'pïaTen6,8, en balf-opgebrande^ kaar-
Beroemde gerechten uit de wereldkeu-"
ken - met 60 kleurenfoto's - Wina Born
12,50 incl. porto.
Een miljoen feestelijke menu's - Lenore
Joyce-Cowen 20,30 incl. porto.
Rijsttafelen - Lia Warani 4,90 0,40
porto.
De "Hollandse" en de Indische rijst
tafel - Mary Brückel-Beiten 7,90
0,40 porto.
Kookboek voor Hollandse, Chinese en
Indonesische gerechten - W. C. Keij-
ner 7,90 0,60 porto.
Slamat makan - Thuis Indisch en Chi
nees koken - Ina den Hartog 4,90
0,40 porto.
VERKRIJGBAAR BIJ
BOEKHANDEL TONG TONG
STERREN STRALEN OVERAL
KOKKIES RIJSTTAFEL-ARTIKELEN STAAN
BOVENAL.
KOKKIES Rijstwinkel
Witte de Withstraat 128
Telefoon 38 94 38 - Amsterdam
P.S. WIJ verzenden rijsttafel-artikelen over
de gehele wereld.
eetlepels vocht (bouillon). In de oven
op stand 6 ongeveer 3 kwartier.
Daarna in een kopje een stukje boem-
boe saté van een blokje smelten in een
beetje hete melk met 2 theelepels pin
dakaas en sambel. (eventueel weglaten
voor kinderen.
Dit sausje over de warme kip gieten
en nog 5 minuten op stand 3 in de
oven. Opdienen met wat gebakken ui
tjes. Eten met warme rijst en ketimoen
als lalap.
Een gemakkelijk gerecht en toch lek
ker. Kitty Bos-Mahieu