w> DE DRUIVEN WAREN NIET ZUUR! li mmÊKSÊM H Wmik mMÊÊÊ TECHNISCHE KEUKENGEHEIMEN ^Tlgiempool 12 Een (w)aardige briefkaart voor onze "tangan dingin"-rubriek maar dan voor de andere zijde van de evenaar. Deze glundere Indonesische toont met trots witte en blauwe druiven afkomstig uit de wijngaard "Loengoer-Anggoer" in Randoepitoe (Panda'an) 42 km van Soerabaja. Volgens de heer Cooke, van wie we deze vooroorlogse kaart kregen, waren deze druiven ook in Ba tavia te koop. Lekker van smaak, rede lijke prijs. Zelf heb ik nooit een bezoek ge bracht aan de Indische wijngaard en kan er tot mijn spijt geen bijzonder heden over vertellen. Wie kan dat wel? Nog een vraag: De lekkerste doerian in Oost Java kwam volgens zeggen van "Alkmaar", toch ook in de buurt van Panda'an? Ik herinner me duidelijk een vruchtenpasar bij een bushalte, in de kromming van de weg, bij een brui sende kali. Auto's en opelettes stop ten er steevast om de passagiers ge legenheid te geven wat geurige inko pen te doen. Het was een geweldig gezicht al die pyramides doerian, het leek inderdaad wel op een kaasmarkt en de verkopers op kaasverkopers. Die vergelijking kan ik nu maken, toen wist ik niets van de Alkmaarse kaasmarkt. Is nu die naam door een Hollander ge geven door die gelijkenis, of om ande re redenen? Wie weet het? L.D. Eigenlijk ongelooflijk jammer dat er altijd weer nieuwe, snellere en zoge naamd betere huishoudelijke apparaten worden uitgevonden. Zogenaamd wel te verstaan, want naar mijn idee wordt er niets echt beter door, alleen onze huishouding duurder. Jammer van al die nieuwe uitvindin gen vind ik het, omdat men versteld staat van wat vrouwen zelf kunnen uit dokteren om tot een gewenst resultaat te komen. Een vrouw die buiten woont, zonder gas en elektriciteit bakt net zo goed een lekkere cake. Eerlijk gezegd, wer den de lekkerste taarten juist vroeger gebakken door onze grootmoeders, met houtskool en een pembakaran, ge smeed door een toekang besi-zonder- diploma. Piekeren en doen, met je ei gen handjes, dat was het grote geheim van ons leven vroeger. Piekeren en doen liggen de goede huisvrouw nog steeds. Dat merkte ik toen ik, tijdens mijn laatste vakantie in California bij Ona Beyer kwam. Bij de Beyers komen, op welk uur van de dag of nacht ook, betekent onthaald wor den op iets lekkers. Terwijl we buiten op het gras onder de boom liggen te luieren met een glas ijskoffie, springt Ona op en zegt: "Ik ga gauw even roti koekoes maken, ben zo terug!" Ik zie haar in de keuken rommelen, na een paar minuten loopt ze naar buiten naar de garage waar alle ge reedschappen van manlief hangen en liggen. Ona komt er uit met de elek trische Black Decker boor. "Wat ga je doen?" vraag ik. "Mijn beslag kloppen", zegt Ona. "Ik heb wel zo'n mixer, maar met de Black Decker gaat het veel sneller". Ze schroefde de mixer-staaf in, stek ker in het contact en... rrrrt. Eén mi nuut maar, het fijnste, luchtigste be slag dat je je dromen kunt. In een half uur was de roti koekoes klaar. Met mokka-smaak, door een paar lepeltjes instant-koffiepoeder door het beslag te mengen. Ook 'ns proberen? Alleen wat die Black Decker betreft, U moet wel zeker zijn niet tegen de bodem van de beslagkom te stoten, want U draait er zo doorheen, door de tafel, door de vloer, recht door naar de kelder. Van de week hadden we het over kerrie kepiting. De kepitings hier deu gen niet, die uit Indië vroeger zijn Dit is de naam van een kebon van een van mijn ooms, lang geleden. Die kebon was wel goed, maar nog al langzaam en als niemand op hem lette, rustte hij een beetje te vaak. Op een dag kreeg mijn oom bezoek van mijn vader, zijn jongere broer en toevallig was Ngiempool in de buurt, aan 't vegen. Toen vertelde mijn oom over de ke bon, hardop, zodat deze 't kon horen. "Weet je, Ngiempool is werkelijk djempol. Als hij aan 't vegen is, dan doet hij 't zo vlug en werkelijk schóón Kijk maar". En ja, hoor, toen de kebon hoorde, hoe hij opgehemeld werd, sloeg hij aan 't vegen, dat de stukken eraf vlo gen. Van die tijd af, als iemand van de familie wat opschepte, riepen de an deren tegen elkaar: "Hoor je? Ngiem pool!" Ook gebruikten we dezelfde metho de voor kinderen, die slecht aten, slor dig waren of geen zin hadden om huis werk te maken. "Si Ngiempool" werd hij daarna genoemd. Stans W. Diemont Wie glimlacht is sterker dan wie raast. (Japanse wijsheid, uit: bronnen van Oosterse wijsheid). Niets ter wereld is zachter en zwakker dan water, maar niets overtreft het in het breken van wat hard en sterk is. Zacht overwint hard. Zwak overwint sterk. Er is niemand die dit niet weet, maar niemand handelt er naar. (Lau Tz' Tau Teh Tsjing LXXXIII, uit: bronnen van Oosterse wijsheid). ATTENTIE ABONNEES Wilt U voor het doorzenden aan nalezers s.v.p. NIET het oude adresbandje gebruiken maar een nieuw? De post stuurt de bladen nl. aan ons terug; omdat ons adres er op staat. honderdmaal smakelijker net als trou wens garnalen en vis. Bovendien zijn die kepitings hier zo betonhard van schaal. "Waarmee beuk jij altijd?" "Ik met de stenen oelekan, op een krant op de vloer. Moet je de buren horen brullen! Maar als je het op het aanrecht doet, dan trilt alles wat erop staat en er boven hangt eraf!" "Ik heb er niet zo'n moeite mee", zegt Em heel bescheiden. "Maar ik heb een oude ijzeren schoenleest. Daar leg ik die kepiting op en dan sla ik 'm met een hamer zo kapot". Simple comme bonjour. Wie kepiting wil eten, kope een leest. Bestaan die dingen eigenlijk nog? Maken ze schoe nen tegenwoordig niet op een andere manier, je weet het nooit. Lilian Ducelle

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1971 | | pagina 12