HERINNERINGEN AAN EEN
RESTAURANTJE
t
t
fc
X t
k
k
-
ff
-i
•o
4.
#5
k
#5
ii
ft
k
ik. k
fx
ft?
k
£'1,
|f
- 4.
fx
ik.
-ft
M Jf-
A.
%-
RESTAURANT DJIRAN (I)
N.a.v. "Restaurant Djiran" op blz. 15
van T.T. 1-2-1971, volgt hier hetgeen ik
van Djiran weet.
Djiran, de eigenaar, was geen Ja
vaan, maar een "ver-Solooste" bandja-
rees.
Hij was een prima kok-banketbakker,
maar in de aanvang zonder begin-kapi-
taal, zodat hij op de Solose sekatens
slechts een achteraf staand waronkje
had.
De toen-tijdse Solose translateur, die
graag bij Djiran smikkelde, ried hem
aan nu toch een behoorlijk Restaurant
op een goede stand te openen.
't Pachten van zo'n goed stuk grond
was echter voor Djiran het grote strui
kelblok.
De hulpvaardige translateur kon Dji
ran gelukkig zodanig helpen, dat deze
't volgend jaar eindelijk een behoorlijk
restaurant op een goede stand van de
sekaten kon openen en waar hij een
behoorlijke winst maakte.
Van toen af ging 't met Djiran wel
bergopwaarts. Niet lang daarna kon hij
hij het bekende Solo-Djiran-Restaurant
openen en wel aan de Voorstraat, hoek
Herenstraat en praktisch naast de soos
(Harmonie).
Als Lagere school-jongen woonde ik
aan de Herenstraat, enkele huizen ach
ter Djiran.
Al gauw verdiende Djiran zoveel, dat
hij batik-groothandelaar werd en een
enorm vermogen verdiende.
Toen hij op oudere leeftijd een
Mekka-Pelgrimstocht ondernam, maak
te een van zijn schoonzoons van die
gelegenheid misbruik, om de "oude"
kaal te plukken. Dit is helaas 't droe
vige eind van mijn Djiran-Dongèngan.
P.S. Ik kan me niet herinneren, ooit
een dwerg-bediende bij Djiran gezien
te hebben. Van de Semarangse Djiran,
een veel kleinere adeh van de Solose,
kan ik me alleen herinneren, dat die
aan Doewet stond.
O. H. KILIAAN
(Solonees)
RESTAURANT DJIRAN (II)
Dit restaurant was te Semarang ge
vestigd aan Depok, op de hoek Depok-
Peloran. De bediening geschiedde uit
sluitend door dwergen.
Waar Djiran vooral bekend voor
was, dat was de Nasih Rawon met
kroepoek oedang, die zo lang was als
bijna de halve lengte van de bedienen
de dwerg. Deze kroepoek bevond zich
in hoge lantaarnvormige stopflessen.
En dan zijn biefstuk met half gaar ge
kookte en daarna in boter gebakken
krielaardappels, met ketimoeasla, was
niet te versmaden.
De gado-2 met rempejek mag ook
genoemd worden. Alles was even sma
kelijk en niet duur.
Het meest bekende Chinese restau
rant was dat van Loo San, van 't welk
hier een prijscourant gaat. Zie de prij
zen! Goedkoper kan het niet! Kit Wan
Kie, Kiem Boen en Bin Lok legden het
allemaal af tegen Loo San.
MAX BUSSELAAR
RESTAURANT DJIRAN (III)
Ja zeker, ken ik het Rest. Djiran, dat
stond aan de hoofdweg van Semarang,
de Bodjongweg met er tegenover Ho
tel Paviljoen.
In dat restaurant heb ik voor 't eerst
van m'n leven slagroom gegeten, over
verse aardbeien.
Op 't Koffieland Kebobang hadden
we ook aardbeien uit eigen tuin, maar
de room erbij was altijd afgeschepte
room van gekookte melk van eigen
vee. Met suiker over aardbeien, of ana
nas, pisang, zure mangga, kedongdong,
lobi-lobi, enz.
Met zout werd de room gegorengd
tot kazeline-korrels bij pisang, pisang
goreng en brood.
Ook maakte mijn Soendanese Oma
er wel eens pèpèssan van, met ba-
wang daoen, bawang poeti, rawit, enz.
zoiets als pèpèssan blondo (Soend. ga-
lèndo) de drab van klapperolie, maar
ik dwaal af.
Inderdaad waren de obers in Rest.
Dijran allemaal Tjèbols. Op één of an
dere drukke feestdag zag ik er drie
rondlopen. Ook Djiran zelf was een
Tjèbol. Wat ik me nog herinner, ston
den aan de Bodjongweg, aan dé linker
kant, zeg maar, van de Aloon-Aloon
komende, Bloemenzaak Toko Joop (Jap-
BOEBOER - AJAM - KO LO BAK - BIEFSTUK - COMPLEET
2.3
Biefstuk Kakap compleet
i p.
Saus mertega
f 0.50
24
(Biefstuk sapie compleet)
it)
0.40
(Biefstuk babi
rij
0.40
<u
2*
(Biefstuk ajam
li)
0.40
i—
(Biefstuk Kakap
[ij
0.40
O
Cl
29
Kentang goreng
i:y
0.15
30
Kee Moij
ri)
#5
03
(Boeboer ajam)
0.20
cd
31
Hie Moij
cd
73
(Boeboer ikan kakap)
«7
0.20
32
Bak Moij
(Boeboer babi)
*ti)
0.20
33
Soei Kiauw
zjL
0.50
34
Sio Maij
(Sio Maij 10 bidjie)
0.50
35
Tauw Yoe Tie Bak
(Babi masak Ketjap)
0.50 72p. f 0.35
36
Ang Sio Ti Tee
(Kaki Babi en Tjhao Koe saus mera)
0.50
0.35
37
Bak Koet Dja
(Toelang babi goreng manis asem)
0.50
0.35
38
Ko Lo Bak
(Babi en atjar goreng saus manis asem)
li)
0.75
0.50
39^
Kiet Liet Sio Bak
(Babi goreng Kering met tepoeng Roti Saus man Is asem)
•a
0.75
„0.50
40
Djiem Noei Djek Mi
(Telor kepiting masak met djagoeng)
1.25
l.~
41
Haij Hong Djie Djai
(Saijoer slada masak met telor kepiting)
0.75
0.50
42
Ang Sio Pek Djai
(Sawi poetih masak met saus mera en ham).
1.—
0.75
43
Mauw Tan Pek Djai
(Sawi poetih dalem ham en saus poetih
1
0.75
44
Hwie Twie Kwa Djay
(Sawi idjo dalem ham masak koewa)
1
0.75
2
Leuk dat Max Busselaar bij de herinnering aan Restaurant Djiran automatisch denken moest
aan een ander ChineesRestaurant, waarvan hij het menu bewaard had. Let nog eens op de
HALVE porties, die in kleinere restaurants nooit meer dan een kwartje kostten! Alleen als het
normale portie tóch al sprookjesachtig goedkoop was, kon er geen half portie van af! Men lette
verder op de Biefstuk kakap en Boeboer kakap. Zulke spijzen waren eenvoudig niet te vergeten.
En dan de gerechten met telor kepiting, zó vrolijk oranje en smaakvol!
Op het menu stond trots: Hongkongse Kok. En het adres: Karangtoeri No. 5. Karang is een
typische straat of wijkaanduiding voor Semarang zoals Embong voor Soerabaja. In het menu
werden ook zeven biersoorten genoemd. Kent U ze allemaal nog? Diamant, Anker, Java,
Heineken, Kloster, Koentji en Stout! Blijf nog eens extra lang op het menu kijken, dan
wensen wij U toe: selamat pikir makan!
10