HERINNERINGEN AAN EEN RESTAURANTJE t t fc X t k k - ff -i •o 4. #5 k #5 ii ft k ik. k fx ft? k £'1, |f - 4. fx ik. -ft M Jf- A. %- RESTAURANT DJIRAN (I) N.a.v. "Restaurant Djiran" op blz. 15 van T.T. 1-2-1971, volgt hier hetgeen ik van Djiran weet. Djiran, de eigenaar, was geen Ja vaan, maar een "ver-Solooste" bandja- rees. Hij was een prima kok-banketbakker, maar in de aanvang zonder begin-kapi- taal, zodat hij op de Solose sekatens slechts een achteraf staand waronkje had. De toen-tijdse Solose translateur, die graag bij Djiran smikkelde, ried hem aan nu toch een behoorlijk Restaurant op een goede stand te openen. 't Pachten van zo'n goed stuk grond was echter voor Djiran het grote strui kelblok. De hulpvaardige translateur kon Dji ran gelukkig zodanig helpen, dat deze 't volgend jaar eindelijk een behoorlijk restaurant op een goede stand van de sekaten kon openen en waar hij een behoorlijke winst maakte. Van toen af ging 't met Djiran wel bergopwaarts. Niet lang daarna kon hij hij het bekende Solo-Djiran-Restaurant openen en wel aan de Voorstraat, hoek Herenstraat en praktisch naast de soos (Harmonie). Als Lagere school-jongen woonde ik aan de Herenstraat, enkele huizen ach ter Djiran. Al gauw verdiende Djiran zoveel, dat hij batik-groothandelaar werd en een enorm vermogen verdiende. Toen hij op oudere leeftijd een Mekka-Pelgrimstocht ondernam, maak te een van zijn schoonzoons van die gelegenheid misbruik, om de "oude" kaal te plukken. Dit is helaas 't droe vige eind van mijn Djiran-Dongèngan. P.S. Ik kan me niet herinneren, ooit een dwerg-bediende bij Djiran gezien te hebben. Van de Semarangse Djiran, een veel kleinere adeh van de Solose, kan ik me alleen herinneren, dat die aan Doewet stond. O. H. KILIAAN (Solonees) RESTAURANT DJIRAN (II) Dit restaurant was te Semarang ge vestigd aan Depok, op de hoek Depok- Peloran. De bediening geschiedde uit sluitend door dwergen. Waar Djiran vooral bekend voor was, dat was de Nasih Rawon met kroepoek oedang, die zo lang was als bijna de halve lengte van de bedienen de dwerg. Deze kroepoek bevond zich in hoge lantaarnvormige stopflessen. En dan zijn biefstuk met half gaar ge kookte en daarna in boter gebakken krielaardappels, met ketimoeasla, was niet te versmaden. De gado-2 met rempejek mag ook genoemd worden. Alles was even sma kelijk en niet duur. Het meest bekende Chinese restau rant was dat van Loo San, van 't welk hier een prijscourant gaat. Zie de prij zen! Goedkoper kan het niet! Kit Wan Kie, Kiem Boen en Bin Lok legden het allemaal af tegen Loo San. MAX BUSSELAAR RESTAURANT DJIRAN (III) Ja zeker, ken ik het Rest. Djiran, dat stond aan de hoofdweg van Semarang, de Bodjongweg met er tegenover Ho tel Paviljoen. In dat restaurant heb ik voor 't eerst van m'n leven slagroom gegeten, over verse aardbeien. Op 't Koffieland Kebobang hadden we ook aardbeien uit eigen tuin, maar de room erbij was altijd afgeschepte room van gekookte melk van eigen vee. Met suiker over aardbeien, of ana nas, pisang, zure mangga, kedongdong, lobi-lobi, enz. Met zout werd de room gegorengd tot kazeline-korrels bij pisang, pisang goreng en brood. Ook maakte mijn Soendanese Oma er wel eens pèpèssan van, met ba- wang daoen, bawang poeti, rawit, enz. zoiets als pèpèssan blondo (Soend. ga- lèndo) de drab van klapperolie, maar ik dwaal af. Inderdaad waren de obers in Rest. Dijran allemaal Tjèbols. Op één of an dere drukke feestdag zag ik er drie rondlopen. Ook Djiran zelf was een Tjèbol. Wat ik me nog herinner, ston den aan de Bodjongweg, aan dé linker kant, zeg maar, van de Aloon-Aloon komende, Bloemenzaak Toko Joop (Jap- BOEBOER - AJAM - KO LO BAK - BIEFSTUK - COMPLEET 2.3 Biefstuk Kakap compleet i p. Saus mertega f 0.50 24 (Biefstuk sapie compleet) it) 0.40 (Biefstuk babi rij 0.40 <u 2* (Biefstuk ajam li) 0.40 i— (Biefstuk Kakap [ij 0.40 O Cl 29 Kentang goreng i:y 0.15 30 Kee Moij ri) #5 03 (Boeboer ajam) 0.20 cd 31 Hie Moij cd 73 (Boeboer ikan kakap) «7 0.20 32 Bak Moij (Boeboer babi) *ti) 0.20 33 Soei Kiauw zjL 0.50 34 Sio Maij (Sio Maij 10 bidjie) 0.50 35 Tauw Yoe Tie Bak (Babi masak Ketjap) 0.50 72p. f 0.35 36 Ang Sio Ti Tee (Kaki Babi en Tjhao Koe saus mera) 0.50 0.35 37 Bak Koet Dja (Toelang babi goreng manis asem) 0.50 0.35 38 Ko Lo Bak (Babi en atjar goreng saus manis asem) li) 0.75 0.50 39^ Kiet Liet Sio Bak (Babi goreng Kering met tepoeng Roti Saus man Is asem) •a 0.75 „0.50 40 Djiem Noei Djek Mi (Telor kepiting masak met djagoeng) 1.25 l.~ 41 Haij Hong Djie Djai (Saijoer slada masak met telor kepiting) 0.75 0.50 42 Ang Sio Pek Djai (Sawi poetih masak met saus mera en ham). 1.— 0.75 43 Mauw Tan Pek Djai (Sawi poetih dalem ham en saus poetih 1 0.75 44 Hwie Twie Kwa Djay (Sawi idjo dalem ham masak koewa) 1 0.75 2 Leuk dat Max Busselaar bij de herinnering aan Restaurant Djiran automatisch denken moest aan een ander ChineesRestaurant, waarvan hij het menu bewaard had. Let nog eens op de HALVE porties, die in kleinere restaurants nooit meer dan een kwartje kostten! Alleen als het normale portie tóch al sprookjesachtig goedkoop was, kon er geen half portie van af! Men lette verder op de Biefstuk kakap en Boeboer kakap. Zulke spijzen waren eenvoudig niet te vergeten. En dan de gerechten met telor kepiting, zó vrolijk oranje en smaakvol! Op het menu stond trots: Hongkongse Kok. En het adres: Karangtoeri No. 5. Karang is een typische straat of wijkaanduiding voor Semarang zoals Embong voor Soerabaja. In het menu werden ook zeven biersoorten genoemd. Kent U ze allemaal nog? Diamant, Anker, Java, Heineken, Kloster, Koentji en Stout! Blijf nog eens extra lang op het menu kijken, dan wensen wij U toe: selamat pikir makan! 10

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1971 | | pagina 10