"97?o gur
VAMU NEDERLAND
REIZEN NAAR INDONESIË
co Binnenkort komt de Boogie-Woogie 2.
op de markt.
"A la recherche.
du temps perdu", zullen de meer
gestudeerde lezers van Tong Tong
direct afmaken, hierbij refererend aan
het beroemde boek "Op zoek naar
verloren (gegane) tijd" van de nóg
beroemder schrijver Marcel Proust.
De naam Proust staat voor een heel
aparte manier van denken en schrijven,
waarin diepzinnigheid en gevarieerd
heid de opvallendste kenmerken zijn.
Welke manier van denken nota bene is
ontstaan omdat de schrijver bij een
oude theetante op bezoek "net als
toen froeher" in zijn kopje thee een
"Madeleintje" sopte, een frans gebakje
zoals de ons bekende colombijntjes.
Ter zake: door zoiets simpels en on-
prozaisch als slappe thee met een or
dinair koekje genieten, kan een mees
terwerk ontstaan dat de westerse li
teratuur verovert. In Holland (en in het
hele westen) pronkt men graag met de
naam Proust, maar vat men van de
essentie geloof ik nooit een lor. An
ders zou men niet zo waanwijs neer
gekeken hebben op Tong Tong als
"voorbij, düs waardeloos(l)"terwijl
tegenwoordig nota bene heel Holland
ouwe en voorbije dingen oprakelt en
ophemelt. Er is in dit land wérkelijk
weinig essentieel nieuws en origineels;
het is allemaal voor 95 naaperij van
anderen, zonder vaak iets van de es
sentie te begrijpen. Daarom moeten
Indischgasten (en hunne nazaten) in
hemelsnaam ophouden met domweg
naapen wat men hier modern en nieuw
vindt - maar men moet zijn eigen in
zicht en intuitie volgen. Dan is men
vaak juist iedereen ver vóór!
Wie uit Azië komt en soms weer eens
behoefte heeft aan het opzoeken va.i
vergeten herinneringen, kan niets be
ters doen dan uit eten gaan naar de
NIET-algemene restaurants. Zo zijn
Lilian Ducelle en ik onlangs weer een
keertje gaan eten in "MOGUL", het
restaurant met speciale schotels van
Bombay, Karachi en Teheran. Het staat
aan de Javastraat no. 67 in Den Haag,
is echt Oosters ruim en royaal, en het
eten is excellent.
Wat de Oost-Aziatische tafel betreft,
neemt "Mogul" het in zijn eentje met
glans op tegen de tientallen Chinese
restaurants hier ter stede, en slaat
verreweg de meeste met stukken.
Schrik niet te gauw van de prijzen
(gemiddeld 12,tot ƒ15,maar
voor élke beurs is er ook voor de
lunch een plate service van 6,50. En
deze kleine, goedkope plate service
biedt toch maar even een variatie van
vijf perfect toebereide hapjes; voor
wie het Indiase eten een beetje kent,
deze namen: Shami kebab, Chicken
Tikka, Keema Curry, chicken curry met
pullau rice en pakoora en curry met
bovengenoemde rijst en pakoora. Bo-
leh, peh!
Wijzelf kwamen om een ouwe "gelief
de" weer te proeven: Tandoori chicken
gegrilde (in een lemen oven) en ge
kruide kip, het gerecht dat onder 600
miljoen Voor-Indiërs gegeten wordt in
ontelbare variaties. Voor rijst (want
ELKE Indischman eet ALTIJD rijst) ko
zen we Pu I lau-rijst en Biryani-rijst. We
hebben ons schaamteloos ongans ge
geten!
Nou is de tafel van Voor-lndië evenals
de Indonesische behoorlijk gekruid en
daar zijn diverse kruiden bij, die in de
rijsttafel onbekend zijn. Maar de keu
ken in totaal is evenals de Indonesische
keuken in totaal HEERLIJK, (zij het
lang niet zo pedes!) Wij weten na
tuurlijk ook niet of Uw maag niet te
gauw overstuur raakt, maar dan weten
wij zeker dat U "Mogul" wel vaker met
een bezoek zult vereren. Want net
zoals de Indonesische keuken zit "Mo
gul" letterlijk vol avontuur. Ook al lees
je alleen het menu door met de korte
beschrijving van de talloze gerechten,
maar begint alvast met je "geestelijke
tong" vóór te proeven, ben je bij wijze
voor enkele maanden al vóórverkocht!
Je bent los van de alledaagsheid en
burgerlijkheid van de pot-van-elke dag
en je voelt je gewoon weer een radjah,
in dit geval dus: een Mogul en als
U bedenkt dat de Groot-Mogols als
nazaten van Djenghis Khan en Timoer
Lenk eeuwen lang betoel-betoel de
Kandjengbesars waren van heel Azië,
dan weet U dat daar heel wat kook
kunst zeer verheven toppunten bereikt
moet hebben.
Tjoba, ga maar proeven! Vooral jij,
Jan Ball, fijnproever van vier continen
ten, al sinds Topoh op Gentèng! Beuk!
T.R.
Wij kennen de Indiase keuken ook
in Holland al langer dan sinds
"Mogul", nl. door het kookboek van
Sheelagh van Maastrigt;
"DE INDIASE KEUKEN"
Een juweeltje van maar 80 bladzijden
voor ƒ5,25 (porto ƒ0,60). De schrijf
ster woont in Holland en weet gees
tige en practische voorlichting te
geven, die gewoonweg niet is te
weerstaan.
Voor de reis naar Indonesië, zoals beschreven in Tong-Tong van 1 maart
j.l., zijn nog plaatsen beschikbaar voor TONG-TONG abonné's.
Schriftelijke verzoeken om inlichtingen aan A. L. Franken,
Sleepnetstraat 303 te Den Haag.
Toewijzing van plaatsen volgens volgorde van inschrijving.
Hete sambal Niet hete sambal
JO
Wateringen. Telefoon 01742-32 80
03
0)
■jj vvditjririyen. leieroon ui/^z-ozöu g
o-
(0 fi>
_Q
E H
CD II)
o'
Ketjap.
Gewoon - Sedang Witte dop
Zoet - Manis Gele dop
Zout - Asin Rode dop
Kroepoek oedang Ketjap
10