"97?o gur VAMU NEDERLAND REIZEN NAAR INDONESIË co Binnenkort komt de Boogie-Woogie 2. op de markt. "A la recherche. du temps perdu", zullen de meer gestudeerde lezers van Tong Tong direct afmaken, hierbij refererend aan het beroemde boek "Op zoek naar verloren (gegane) tijd" van de nóg beroemder schrijver Marcel Proust. De naam Proust staat voor een heel aparte manier van denken en schrijven, waarin diepzinnigheid en gevarieerd heid de opvallendste kenmerken zijn. Welke manier van denken nota bene is ontstaan omdat de schrijver bij een oude theetante op bezoek "net als toen froeher" in zijn kopje thee een "Madeleintje" sopte, een frans gebakje zoals de ons bekende colombijntjes. Ter zake: door zoiets simpels en on- prozaisch als slappe thee met een or dinair koekje genieten, kan een mees terwerk ontstaan dat de westerse li teratuur verovert. In Holland (en in het hele westen) pronkt men graag met de naam Proust, maar vat men van de essentie geloof ik nooit een lor. An ders zou men niet zo waanwijs neer gekeken hebben op Tong Tong als "voorbij, düs waardeloos(l)"terwijl tegenwoordig nota bene heel Holland ouwe en voorbije dingen oprakelt en ophemelt. Er is in dit land wérkelijk weinig essentieel nieuws en origineels; het is allemaal voor 95 naaperij van anderen, zonder vaak iets van de es sentie te begrijpen. Daarom moeten Indischgasten (en hunne nazaten) in hemelsnaam ophouden met domweg naapen wat men hier modern en nieuw vindt - maar men moet zijn eigen in zicht en intuitie volgen. Dan is men vaak juist iedereen ver vóór! Wie uit Azië komt en soms weer eens behoefte heeft aan het opzoeken va.i vergeten herinneringen, kan niets be ters doen dan uit eten gaan naar de NIET-algemene restaurants. Zo zijn Lilian Ducelle en ik onlangs weer een keertje gaan eten in "MOGUL", het restaurant met speciale schotels van Bombay, Karachi en Teheran. Het staat aan de Javastraat no. 67 in Den Haag, is echt Oosters ruim en royaal, en het eten is excellent. Wat de Oost-Aziatische tafel betreft, neemt "Mogul" het in zijn eentje met glans op tegen de tientallen Chinese restaurants hier ter stede, en slaat verreweg de meeste met stukken. Schrik niet te gauw van de prijzen (gemiddeld 12,tot ƒ15,maar voor élke beurs is er ook voor de lunch een plate service van 6,50. En deze kleine, goedkope plate service biedt toch maar even een variatie van vijf perfect toebereide hapjes; voor wie het Indiase eten een beetje kent, deze namen: Shami kebab, Chicken Tikka, Keema Curry, chicken curry met pullau rice en pakoora en curry met bovengenoemde rijst en pakoora. Bo- leh, peh! Wijzelf kwamen om een ouwe "gelief de" weer te proeven: Tandoori chicken gegrilde (in een lemen oven) en ge kruide kip, het gerecht dat onder 600 miljoen Voor-Indiërs gegeten wordt in ontelbare variaties. Voor rijst (want ELKE Indischman eet ALTIJD rijst) ko zen we Pu I lau-rijst en Biryani-rijst. We hebben ons schaamteloos ongans ge geten! Nou is de tafel van Voor-lndië evenals de Indonesische behoorlijk gekruid en daar zijn diverse kruiden bij, die in de rijsttafel onbekend zijn. Maar de keu ken in totaal is evenals de Indonesische keuken in totaal HEERLIJK, (zij het lang niet zo pedes!) Wij weten na tuurlijk ook niet of Uw maag niet te gauw overstuur raakt, maar dan weten wij zeker dat U "Mogul" wel vaker met een bezoek zult vereren. Want net zoals de Indonesische keuken zit "Mo gul" letterlijk vol avontuur. Ook al lees je alleen het menu door met de korte beschrijving van de talloze gerechten, maar begint alvast met je "geestelijke tong" vóór te proeven, ben je bij wijze voor enkele maanden al vóórverkocht! Je bent los van de alledaagsheid en burgerlijkheid van de pot-van-elke dag en je voelt je gewoon weer een radjah, in dit geval dus: een Mogul en als U bedenkt dat de Groot-Mogols als nazaten van Djenghis Khan en Timoer Lenk eeuwen lang betoel-betoel de Kandjengbesars waren van heel Azië, dan weet U dat daar heel wat kook kunst zeer verheven toppunten bereikt moet hebben. Tjoba, ga maar proeven! Vooral jij, Jan Ball, fijnproever van vier continen ten, al sinds Topoh op Gentèng! Beuk! T.R. Wij kennen de Indiase keuken ook in Holland al langer dan sinds "Mogul", nl. door het kookboek van Sheelagh van Maastrigt; "DE INDIASE KEUKEN" Een juweeltje van maar 80 bladzijden voor ƒ5,25 (porto ƒ0,60). De schrijf ster woont in Holland en weet gees tige en practische voorlichting te geven, die gewoonweg niet is te weerstaan. Voor de reis naar Indonesië, zoals beschreven in Tong-Tong van 1 maart j.l., zijn nog plaatsen beschikbaar voor TONG-TONG abonné's. Schriftelijke verzoeken om inlichtingen aan A. L. Franken, Sleepnetstraat 303 te Den Haag. Toewijzing van plaatsen volgens volgorde van inschrijving. Hete sambal Niet hete sambal JO Wateringen. Telefoon 01742-32 80 03 0) ■jj vvditjririyen. leieroon ui/^z-ozöu g o- (0 fi> _Q E H CD II) o' Ketjap. Gewoon - Sedang Witte dop Zoet - Manis Gele dop Zout - Asin Rode dop Kroepoek oedang Ketjap 10

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1973 | | pagina 10