Door PLANTERSVROUW 16 "DE OORSPRONG" Op 25, 26 en 27 juli te 19.30 uur namiddag NIEUWE BOEKEN BIJ BOEKHANDEL TONG TONG "Vaarwel tot betere tijden" door J. C. Bijkerk Soya-koeken en meel voor vee-voer zijn de hoofdproducten, gemaakt van de resten na verwijdering van de olie uit dé bonen. 't Maken van soya-eiwitvoedsel voor direct menselijk gebruik is niet iets alleen voor de toekomst. Vlees-"surrogaten" en andere soya- eiwitschotels die vele mensen smake lijk vinden zijn al op de markt. Algeme ne aanvaarding door 't publiek is al leen een kwestie van tijd. Belangrijk is, op ruime schaal bekendheid te geven aan de waarde als voeding van soya-gerechten. En 't geven van re cepten. Hier volgen er een paar. Voor veel gezelligheidssnoepers welkome varian ten op de katjang-goreng bij koffie, thee, bier en borrel. De bonen schoon wassen en in ruim water (warm, maar niet kokend) weg zetten; 18 uren. U zult zien, dat met 't spoelen alle vliesjes loslaten. Spoel maar goed, de bittere smaak is totaal verdwenen. De bonen laten uitlekken, tot ze oppervlakkig droog zijn. Dan in een paar minuten in hete olie bakken. Met of zonder gesnipperde bawang- poetih, zoals we dat vroeger in Indië, ook deden bij de katjang-goreng. Zout toevoegen naar smaak. KROEPOEK-TAHOE De tahoe-blokken in heel dunne schijf jes van 3 tot 5 mm dikte snijden, en in een oven drogen bij temperatuur beneden 70° C. (bij voorkeur niet in de zon drogen, daar anders 't aan wezige vitamine B2 ontleed kan wor den) In een gesloten fles of blik kan zij jaren lang goed blijven. De kroepoek-tahoe in hete olie bak ken tot zij licht bruin gekleurd zijn. Heeft een hoge voedingswaarde en kan op dezelfde wijze als gedroogd vlees in diverse gerechten worden ver werkt. Deze recepten zijn van Drs. Thio Goan Loo. Drie bijzondere lezingen in De Wijkplaats, Jan v. Nassaustr. 9 ,Den Haag Roy Steevensz uit Los Angeles en al jaren een serieus zoeker naar betere levenswaarden en een gezonder leven in deze afglijdende wereld, vertelt U over zijn studie, zijn persoonlijke ervaringen en wil U zijn kennis over brengen. Het principe van de Orde van het Universum. Hoe wij het kunnen toepassen in het dagelijks leven. Een biologische verklaring van het leven. Diagnose en kuur van de oorsprong van ziekte (van hoofdpijn tot kanker toe) De Dynamiek van het Heden. Geen religie, geen politiek. Voor iedereen aanvaardbaar. BROOD Veertig jaar geleden hadden we toen al een experiment met kedeleemeel, en wel op de Giesting. Soya of kedelee (het laatste klinkt meer vertrouwd in mijn oren) gedijt nl. uitstekend op de Giesting. We hadden daar record oog sten. Een gedeelte van elke oogst was be stemd voor eigen gebruik. In de vorm van sajoer, soep, sroendeng, boeboek, tahoe en timpih aten we het bijna da gelijks bij de rijst. Slechts tahoe heb ben we nooit zelf gemaakt maar ge kocht bij onze tahoe-leverancier. Mijn vader was toen al van mening dat soya gezonde voeding betekende. Hij ging zelfs zover dat we ook kedeleebrood- jes moesten eten. Daar we ons eigen brood bakten ging mijn moeder op een goede dag kedeleebroodjes bakken. De kedelee werd in een grote wadjan "geongsrengd" tot hij goed droog en hard was en na afkoeling fijn malen en zeven. Bij de tahoebereiding wordt het meel verkregen door de kedelee nat-onder toevoeging van water-met een stenen molen te malen. Het brooddeeg be stond uit 75% tarwemeel en de rest kedeleemeel. De kadetjes waren tame lijk hard maar goed eetbaar (beslist niet muf). Voor school kregen we mee een "gewoon" broodje en een kedelee- kadet. Beleg was meestal margarine met pindakaas, jam of tjelengrookvlees alles zelf gemaakt met uitzondering van de margarine. Op een gegeven moment was mijn moeder bossen van de kedelee brood jes en hebben we ze niet meer ge kregen. R. G. Kloër KATTETONGEN VAN IBOE Recept, ons toegezonden door Mevr. R. Pothoff in Amsterdam, 't ls_afkom stig van "lboe", de vrouw van de stations-chef van Lenteng-Agoeng, bij Depok. Indonesië informatief: Orde - opstand - orde, J. A. A. van Doorn. Notities over Indo nesië. 11,50 porto 90 ct. Indonesië, onze meest nabije naaste in Azië. Prof. Dr. J. Verkuyl, 5,70 porto 90 ct. Sentimental journey, J. Fabricius 14,90 porto 1,75 Borobudur, A. J. Bernet Kempers 28,75 porto 3,25 Nederland informatief: Een handige gids voor uw vacantie- uitjes! "Toer in eigen land" 4,90 porto 1,75 Eindelijk gearriveerd 24,50 1 deel ei 1 deel suiker 1 deel soya-meel, licht getoast, snufje zout, citroen-rasp of ander aro ma. Ei en suiker samen goed kloppen. De andere ingrediënten toevoegen en in de pan bakaran op een ingevet blik bakken als katte-tongen. DOE ER WAT MEE' PROBEER ER IETS MEE! Soya (kedele-meel) f 3,25 incl. porto. Soya-bonen p. pd. f 4,50 incl. porto. (Voorlopige prijzen) TOKO TONG-TONG

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1974 | | pagina 16