Door PLANTERSVROUW
16
"DE OORSPRONG"
Op 25, 26 en 27 juli te 19.30 uur namiddag
NIEUWE BOEKEN BIJ
BOEKHANDEL TONG TONG
"Vaarwel tot betere
tijden"
door J. C. Bijkerk
Soya-koeken en meel voor vee-voer
zijn de hoofdproducten, gemaakt van
de resten na verwijdering van de olie
uit dé bonen.
't Maken van soya-eiwitvoedsel voor
direct menselijk gebruik is niet iets
alleen voor de toekomst.
Vlees-"surrogaten" en andere soya-
eiwitschotels die vele mensen smake
lijk vinden zijn al op de markt. Algeme
ne aanvaarding door 't publiek is al
leen een kwestie van tijd. Belangrijk
is, op ruime schaal bekendheid te
geven aan de waarde als voeding van
soya-gerechten. En 't geven van re
cepten.
Hier volgen er een paar. Voor veel
gezelligheidssnoepers welkome varian
ten op de katjang-goreng bij koffie,
thee, bier en borrel.
De bonen schoon wassen en in ruim
water (warm, maar niet kokend) weg
zetten; 18 uren. U zult zien, dat met 't
spoelen alle vliesjes loslaten. Spoel
maar goed, de bittere smaak is totaal
verdwenen. De bonen laten uitlekken,
tot ze oppervlakkig droog zijn. Dan in
een paar minuten in hete olie bakken.
Met of zonder gesnipperde bawang-
poetih, zoals we dat vroeger in Indië,
ook deden bij de katjang-goreng. Zout
toevoegen naar smaak.
KROEPOEK-TAHOE
De tahoe-blokken in heel dunne schijf
jes van 3 tot 5 mm dikte snijden, en
in een oven drogen bij temperatuur
beneden 70° C. (bij voorkeur niet in
de zon drogen, daar anders 't aan
wezige vitamine B2 ontleed kan wor
den) In een gesloten fles of blik kan zij
jaren lang goed blijven.
De kroepoek-tahoe in hete olie bak
ken tot zij licht bruin gekleurd zijn.
Heeft een hoge voedingswaarde en
kan op dezelfde wijze als gedroogd
vlees in diverse gerechten worden ver
werkt.
Deze recepten zijn van Drs. Thio Goan
Loo.
Drie bijzondere lezingen in De Wijkplaats, Jan v. Nassaustr. 9 ,Den Haag
Roy Steevensz uit Los Angeles en al jaren een serieus zoeker naar
betere levenswaarden en een gezonder leven in deze afglijdende wereld,
vertelt U
over zijn studie, zijn persoonlijke ervaringen en wil U zijn kennis over
brengen.
Het principe van de Orde van het Universum. Hoe wij het kunnen
toepassen in het dagelijks leven.
Een biologische verklaring van het leven.
Diagnose en kuur van de oorsprong van ziekte (van hoofdpijn tot
kanker toe)
De Dynamiek van het Heden.
Geen religie, geen politiek. Voor iedereen aanvaardbaar.
BROOD
Veertig jaar geleden hadden we toen
al een experiment met kedeleemeel,
en wel op de Giesting. Soya of kedelee
(het laatste klinkt meer vertrouwd in
mijn oren) gedijt nl. uitstekend op de
Giesting. We hadden daar record oog
sten.
Een gedeelte van elke oogst was be
stemd voor eigen gebruik. In de vorm
van sajoer, soep, sroendeng, boeboek,
tahoe en timpih aten we het bijna da
gelijks bij de rijst. Slechts tahoe heb
ben we nooit zelf gemaakt maar ge
kocht bij onze tahoe-leverancier. Mijn
vader was toen al van mening dat soya
gezonde voeding betekende. Hij ging
zelfs zover dat we ook kedeleebrood-
jes moesten eten. Daar we ons eigen
brood bakten ging mijn moeder op een
goede dag kedeleebroodjes bakken.
De kedelee werd in een grote wadjan
"geongsrengd" tot hij goed droog en
hard was en na afkoeling fijn malen en
zeven.
Bij de tahoebereiding wordt het meel
verkregen door de kedelee nat-onder
toevoeging van water-met een stenen
molen te malen. Het brooddeeg be
stond uit 75% tarwemeel en de rest
kedeleemeel. De kadetjes waren tame
lijk hard maar goed eetbaar (beslist
niet muf). Voor school kregen we mee
een "gewoon" broodje en een kedelee-
kadet. Beleg was meestal margarine
met pindakaas, jam of tjelengrookvlees
alles zelf gemaakt met uitzondering van
de margarine.
Op een gegeven moment was mijn
moeder bossen van de kedelee brood
jes en hebben we ze niet meer ge
kregen.
R. G. Kloër
KATTETONGEN VAN IBOE
Recept, ons toegezonden door Mevr.
R. Pothoff in Amsterdam, 't ls_afkom
stig van "lboe", de vrouw van de
stations-chef van Lenteng-Agoeng, bij
Depok.
Indonesië informatief:
Orde - opstand - orde,
J. A. A. van Doorn. Notities over Indo
nesië. 11,50 porto 90 ct.
Indonesië, onze meest nabije naaste
in Azië. Prof. Dr. J. Verkuyl, 5,70
porto 90 ct.
Sentimental journey, J. Fabricius
14,90 porto 1,75
Borobudur, A. J. Bernet Kempers
28,75 porto 3,25
Nederland informatief:
Een handige gids voor uw vacantie-
uitjes! "Toer in eigen land"
4,90 porto 1,75
Eindelijk gearriveerd 24,50
1 deel ei
1 deel suiker
1 deel soya-meel, licht getoast,
snufje zout, citroen-rasp of ander aro
ma.
Ei en suiker samen goed kloppen. De
andere ingrediënten toevoegen en in
de pan bakaran op een ingevet blik
bakken als katte-tongen.
DOE ER WAT MEE'
PROBEER ER IETS MEE!
Soya (kedele-meel) f 3,25 incl.
porto. Soya-bonen p. pd. f 4,50
incl. porto. (Voorlopige prijzen)
TOKO TONG-TONG