VACANTIE GENIETEN
LEMANG
ABONNEES AMERIKA
ATTENTIE
Uw abonnement
(luchtpost 23,-; zeepost 16,-)
kunt U per check voldoen aan:
(verhoogd i.v.m. de koersdaling!)
Roy Steevensz, c/o Kushi House,
7357 Franklin Ave., Hollywood,
California.
Indien U Uw Tong Tong niet hebt
ontvangen of Uw exemplaar be
schadigd is, en U een ander
wenst, kunt U zich ook wenden
tot Roy Steevensz.
Naar Den Haag schrijven duurt
lang
of Moentjil, Salatiga in een besloten badgelegenheid met zelfmeegebrachte nasi-petjil,
lemper en pisang-goreng
of het Dago-zwembad in Bandoeng met moderne genoegens, 40 jaar later.
In Songgoriti, boven Batoe, met zijn bergen, warmwaterbaden, tochtjes te paard, spek-
pannekoeken en de bittere lucht van Marygold en djeroek keprok
Op de selamatan van de heer Bartman
in T.T. no. 24, met als hoofdschotel:
Lemang. De rijst, die "met uitgeperst
klapperwater in de bamboe wordt ge
daan, afgedekt met een prop vlas of
pisangblad". En de engeltjes zorgen
dan wel voor 't op smaak afmaken en
't gaar koken?
Dat zal best, als 't de echte lemang
betreft. Want, op de juiste manier be
reid, is 't een hemels gerecht. Speciaal
voor Nimrods zonen, omdat 't ter plek
ke klaar gemaakt kan worden. Als er
tenminste een bamboe-stoel in de
buurt is en een salam- of djamboe-
boom. Aër of bidji. 't Gaat nl. om 't
aroma van 't blad.
Anders meenemen van huis.
De jonge bamboe's kappen op onge
veer 80 cm. Eén "ros" aanhouden, als
bodem, de overige weg slaan. En bo
venin een opening. Aan de binnenkant
wordt de poederachtige aanslag ver
wijderd.
Van 't geschoten beest snijdt de jager
de fijnste vl,eesdelen in grove dobbel
stenen. Hij wrijft ze in met zout en
evt. lombok rawit. De stukken gaan de
kokers in, die afgesloten worden met
een stevige prop salam of djamboe-
blad.
Nu maakt hij een vuurtje, een be-
diang" die tevens alle njamoeks en
mroetoe's ver weg houdt. Hij zet de
kokers er dicht bij. En dan maar draai
en, dat de warmte van 't vuur 't vlees
gaar kan laten sudderen in zijn eigen
vocht. Zó maakte mijn grootvader 't
de engeltjes hadden 't hem geleerd.
De "bontot" rijst nam hij mee van huis.
Mijn moeder maakte 't thuis ook wel
met de boemboe van opor of besen-
gèh. Dus o.a. ook met "uitgeperst
klapperwater".
De lemang van opa was lekkerder
vond ik. Net zo "smeujig" als zijn jacht
verhalen. In zijn tijd was hij een be
ruchte tijgerjager. Als dié zijn avontu
ren ter tafel bracht
Maar dan stond er altijd ook een grote
pot zout op.
Plantersvrouw