VACANTIE GENIETEN LEMANG ABONNEES AMERIKA ATTENTIE Uw abonnement (luchtpost 23,-; zeepost 16,-) kunt U per check voldoen aan: (verhoogd i.v.m. de koersdaling!) Roy Steevensz, c/o Kushi House, 7357 Franklin Ave., Hollywood, California. Indien U Uw Tong Tong niet hebt ontvangen of Uw exemplaar be schadigd is, en U een ander wenst, kunt U zich ook wenden tot Roy Steevensz. Naar Den Haag schrijven duurt lang of Moentjil, Salatiga in een besloten badgelegenheid met zelfmeegebrachte nasi-petjil, lemper en pisang-goreng of het Dago-zwembad in Bandoeng met moderne genoegens, 40 jaar later. In Songgoriti, boven Batoe, met zijn bergen, warmwaterbaden, tochtjes te paard, spek- pannekoeken en de bittere lucht van Marygold en djeroek keprok Op de selamatan van de heer Bartman in T.T. no. 24, met als hoofdschotel: Lemang. De rijst, die "met uitgeperst klapperwater in de bamboe wordt ge daan, afgedekt met een prop vlas of pisangblad". En de engeltjes zorgen dan wel voor 't op smaak afmaken en 't gaar koken? Dat zal best, als 't de echte lemang betreft. Want, op de juiste manier be reid, is 't een hemels gerecht. Speciaal voor Nimrods zonen, omdat 't ter plek ke klaar gemaakt kan worden. Als er tenminste een bamboe-stoel in de buurt is en een salam- of djamboe- boom. Aër of bidji. 't Gaat nl. om 't aroma van 't blad. Anders meenemen van huis. De jonge bamboe's kappen op onge veer 80 cm. Eén "ros" aanhouden, als bodem, de overige weg slaan. En bo venin een opening. Aan de binnenkant wordt de poederachtige aanslag ver wijderd. Van 't geschoten beest snijdt de jager de fijnste vl,eesdelen in grove dobbel stenen. Hij wrijft ze in met zout en evt. lombok rawit. De stukken gaan de kokers in, die afgesloten worden met een stevige prop salam of djamboe- blad. Nu maakt hij een vuurtje, een be- diang" die tevens alle njamoeks en mroetoe's ver weg houdt. Hij zet de kokers er dicht bij. En dan maar draai en, dat de warmte van 't vuur 't vlees gaar kan laten sudderen in zijn eigen vocht. Zó maakte mijn grootvader 't de engeltjes hadden 't hem geleerd. De "bontot" rijst nam hij mee van huis. Mijn moeder maakte 't thuis ook wel met de boemboe van opor of besen- gèh. Dus o.a. ook met "uitgeperst klapperwater". De lemang van opa was lekkerder vond ik. Net zo "smeujig" als zijn jacht verhalen. In zijn tijd was hij een be ruchte tijgerjager. Als dié zijn avontu ren ter tafel bracht Maar dan stond er altijd ook een grote pot zout op. Plantersvrouw

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1974 | | pagina 17