Door PLANTERSVROUW
SPEQUE COUQUE
Voor alles per 1 Januari duurder
wordt:
een Speciale Prijzen-verkoop
van alle soorten vlechtwerk
dat we nog hebben
rijstbakoels - tampa's - ayakans -
tangoks - pengkies - koekoesans
U kunt er zulke decoratieve feest-
verpakkingen van maken! Profi
teer nu tot en met 15 December.
TOKO TONG-TONG
DE SOYA-KEUKEN
Er staan in onze soya-kookboekjes heel
wat gerechten waarin soya-pulp wordt
gebruikt.
Die pulp maakt u op de volgende
manier.
Soya-bonen een nachtje weken, dan
goed wassen en in niet te veel water
koken tot de bonen zo zacht zijn dat
u ze door een stalen zeef kunt drukken.
Makkelijker is zo'n ijzeren draai-zeef
en helemaal goed gaat 't met een
mixer. Zo doe ik 't altijd.
De verkregen brei kunt u in de koel
kast dagen lang goed houden.
Hier volgen dan een paar recepten.
Kroketten.
Uitje snipperen en opbakken in een
lepel margarine. Papje maken van een
paar lepels bloem en een kopje melk
en dit deegje al roerend bij de uitjes
doen. 1'/2 kopje soy-pulp aan toevoe
gen en een half kopje tomaten pure.
Op smaak afmaken met peper en zout.
Van 't vuur de gesnipperde peterselie
er door heen roeren. Af laten koelen
en hier kroketten van vormen. Met ei
en een beetje melk en paneer-meel
paneren en in heet vet bakken.
Uien-soep.
Twee grote uien snipperen en even
fruiten in een flinke lepel margarine.
Dit in de bouillon doen die u gemaakt
heeft van een bouillonblokje in een
pannetje water, vier kopjes. Kruiden
met zout, peper en kerrie-poeder. Hier
de pulp bij doen. Hoe wilt u de soep?
Dik of dun? Wat gesnipperde selderie
aan toevoegen. En eventueel cham
pignons.
Soya-koekjes.
Deze heb ik gisteren gebakken, vol
gens een eigen recept en wel dat van
onze ouderwetse djagoeng-koekjes. Ze
waren verrukkelijk.
2 gesnipperde sjalotjes en een beetje
knoflook, een kopje pulp en een kopje
in een beetje melk voorgeweekte ha
vermout. Goed mengen. Afmaken met
zout en suiker en een theelepeltje
koentjiepoeder. Roer er een of twee
eieren door en een flinke lepel ge
snipperde selderie. Platte koekjes van
bakken in een koekepan.
Tahoe-brood.
2 lepels margarine
2 lepels gesnipperde ui
gesnipperde groene pepers
1 kopje geprakte tahoe
y2 kopje broodkruimels
1 kopje gesnipperde noten
of pinda's
1 kopje aardappel-puree
1 kopje melk
zout naar smaak
Margarine, uien en pepers in een koe
kepan en opbakken tot glazig. Melk
aan toevoegen en de geprakte tahoe,
broodkruim en noten. Op 't laatst de
aardappel-puree er goed door heen
mengen. In een beboterde vorm doen
en in de oven bakken tot de bovenkant
bruin is. Garneren met peterselie en
b.v. 't volgende sausje er bij eten.
Tomaten-saus.
Dit sausje heb ik altijd in de koelkast
staan. We eten 't overal bij. Bij de
bamie, loempiah's. Maar ook bij een
macaronie-schoteltje. 't Is echt overal
lekker bij.
Tomaten in grove stukken snijden en
opkoken in eigen vocht. Bak een ge
snipperde ui en een teentje knoflook
in wat margarine. Doe hier twee thee
lepels bakgember door en gesnipperde
groene pepers en een lepel ketjap.
Maak van margarine en twee volle le
pels suiker caramel, (blussen met een
beetje water.) Doe deze donkerbruine
caramel bij de andere ingrediënten. Af
maken op zout-zoet-zuur en eventueel
wat na-binden met maizena of aard
appelmeel.
Plantersvrouw.
Voor correspondentie:
Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120,
Ossendrecht.
Het verhaal is al eens eerder verteld:
Ik kreeg van thuis bij m'n twaalfuurtje
een flink stuk spekkoek mee. Tijdens
de lunchpauze bood ik mijn collega er
een stukje van aan. Hij antwoordde:
"Nee merci, erg vriendelijk van je,
maar het is vandaag vrijdag".
U weet natuurlijk dat voor veel gelo
vigen het eten van spek op vrijdag
HARAM is. Maar na 350 jaar kolonise
ren mag je toch wel verwachten dat
men hier weet dat er in spekkoek geen
babi zit!
Mijn vriend Th. Kempff heeft ook een
(spannend) verhaal. Hij schrijft: "Nou
ik niet meer jaag heb ik me toegelegd
op een andere hobby, n.l. experimen
teren met het fornuis. Maar als ik wat
gemaakt heb durf ik het zelf nooit als
eerste te eten. Ik breng dan wat aan
mijn overbuurman of kennissen en
wacht de volgende dag af. Verlaten ze
hun woning verticaal, dan durf ik er
ook van te eten.
Op een dag probeerde ik spekkoek te
maken. Precies volgens recept van een
nicht die vroeger kookdemonstratrice
was van de gasmaatschappij in Soera-
baja. Maar het resultaat was vreselijk!
Ik zei tegen mijn vrouw: "Ik geloof
vast dat als ik dit eet, ik morgen
niet meer of anders met stijve kuiten
opsta". Maar ook deze keer over
leefden de buren het en zo heb
ik na veel mislukkingen de handig
heid gekregen, zodat ik een keer
een spekkoek naar kantoor bracht en
onder mijn collega's verdeelde. Een
van de dames zei, dat je die koek in
de winkel op de hoek kon kopen. Ze
had het wel eens gekocht maar vond
de mijne anders smaken. Allicht, ik
maak het zonder winstoogmerk en kan
er ook meer kruiden in verwerken. Ze
wilde ook proberen zelf een spekkoek
te maken en vroeg hoe ik die laagjes
kreeg. Ik zei het volgende: "Je maakt
twee soorten beslag; een met en een
zonder kruiden. Dan bak je er panne
koeken van en als je klaar bent, plak
je ze om en om met Velpon of Bisonkit
op elkaar. Maar hoe goed je dat ook
doet, de smaak is afhankelijk van de
"spreuk" die je tijdens het hele proces
steeds moet opdreunen. Dus vanaf het
klutsen van de eieren tot het plakken
van de pannekoeken moet je deze
spreuk prevelen: "Bismilah, bismintool,
leh toeroe ditjokot badjool".
Ik weet niet of ze het geprobeerd heeft,
maar ze heeft ons nog nooit wat laten
proeven. Gelukkig maar, ik zou niet
graag de volgende dag met stijve kui
ten opstaan".
Tot zover onze Kempff met z'n kook-
fornuis experimenten.
U bent dus gewaarschuwd! Als hij u
iets aanbiedt: Awas loh I I I Denk aan
Uw kuiten I I
G. H. Bartman
HAARSTUKJES VAN ECHT HAAR
Keuze uit diverse stijlen haar
wrongen, zo te gebruiken. Zwart.
27,50 en f 30,—.
TOKO TONG-TONG
20