Door PLANTERSVROUW SPEQUE COUQUE Voor alles per 1 Januari duurder wordt: een Speciale Prijzen-verkoop van alle soorten vlechtwerk dat we nog hebben rijstbakoels - tampa's - ayakans - tangoks - pengkies - koekoesans U kunt er zulke decoratieve feest- verpakkingen van maken! Profi teer nu tot en met 15 December. TOKO TONG-TONG DE SOYA-KEUKEN Er staan in onze soya-kookboekjes heel wat gerechten waarin soya-pulp wordt gebruikt. Die pulp maakt u op de volgende manier. Soya-bonen een nachtje weken, dan goed wassen en in niet te veel water koken tot de bonen zo zacht zijn dat u ze door een stalen zeef kunt drukken. Makkelijker is zo'n ijzeren draai-zeef en helemaal goed gaat 't met een mixer. Zo doe ik 't altijd. De verkregen brei kunt u in de koel kast dagen lang goed houden. Hier volgen dan een paar recepten. Kroketten. Uitje snipperen en opbakken in een lepel margarine. Papje maken van een paar lepels bloem en een kopje melk en dit deegje al roerend bij de uitjes doen. 1'/2 kopje soy-pulp aan toevoe gen en een half kopje tomaten pure. Op smaak afmaken met peper en zout. Van 't vuur de gesnipperde peterselie er door heen roeren. Af laten koelen en hier kroketten van vormen. Met ei en een beetje melk en paneer-meel paneren en in heet vet bakken. Uien-soep. Twee grote uien snipperen en even fruiten in een flinke lepel margarine. Dit in de bouillon doen die u gemaakt heeft van een bouillonblokje in een pannetje water, vier kopjes. Kruiden met zout, peper en kerrie-poeder. Hier de pulp bij doen. Hoe wilt u de soep? Dik of dun? Wat gesnipperde selderie aan toevoegen. En eventueel cham pignons. Soya-koekjes. Deze heb ik gisteren gebakken, vol gens een eigen recept en wel dat van onze ouderwetse djagoeng-koekjes. Ze waren verrukkelijk. 2 gesnipperde sjalotjes en een beetje knoflook, een kopje pulp en een kopje in een beetje melk voorgeweekte ha vermout. Goed mengen. Afmaken met zout en suiker en een theelepeltje koentjiepoeder. Roer er een of twee eieren door en een flinke lepel ge snipperde selderie. Platte koekjes van bakken in een koekepan. Tahoe-brood. 2 lepels margarine 2 lepels gesnipperde ui gesnipperde groene pepers 1 kopje geprakte tahoe y2 kopje broodkruimels 1 kopje gesnipperde noten of pinda's 1 kopje aardappel-puree 1 kopje melk zout naar smaak Margarine, uien en pepers in een koe kepan en opbakken tot glazig. Melk aan toevoegen en de geprakte tahoe, broodkruim en noten. Op 't laatst de aardappel-puree er goed door heen mengen. In een beboterde vorm doen en in de oven bakken tot de bovenkant bruin is. Garneren met peterselie en b.v. 't volgende sausje er bij eten. Tomaten-saus. Dit sausje heb ik altijd in de koelkast staan. We eten 't overal bij. Bij de bamie, loempiah's. Maar ook bij een macaronie-schoteltje. 't Is echt overal lekker bij. Tomaten in grove stukken snijden en opkoken in eigen vocht. Bak een ge snipperde ui en een teentje knoflook in wat margarine. Doe hier twee thee lepels bakgember door en gesnipperde groene pepers en een lepel ketjap. Maak van margarine en twee volle le pels suiker caramel, (blussen met een beetje water.) Doe deze donkerbruine caramel bij de andere ingrediënten. Af maken op zout-zoet-zuur en eventueel wat na-binden met maizena of aard appelmeel. Plantersvrouw. Voor correspondentie: Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120, Ossendrecht. Het verhaal is al eens eerder verteld: Ik kreeg van thuis bij m'n twaalfuurtje een flink stuk spekkoek mee. Tijdens de lunchpauze bood ik mijn collega er een stukje van aan. Hij antwoordde: "Nee merci, erg vriendelijk van je, maar het is vandaag vrijdag". U weet natuurlijk dat voor veel gelo vigen het eten van spek op vrijdag HARAM is. Maar na 350 jaar kolonise ren mag je toch wel verwachten dat men hier weet dat er in spekkoek geen babi zit! Mijn vriend Th. Kempff heeft ook een (spannend) verhaal. Hij schrijft: "Nou ik niet meer jaag heb ik me toegelegd op een andere hobby, n.l. experimen teren met het fornuis. Maar als ik wat gemaakt heb durf ik het zelf nooit als eerste te eten. Ik breng dan wat aan mijn overbuurman of kennissen en wacht de volgende dag af. Verlaten ze hun woning verticaal, dan durf ik er ook van te eten. Op een dag probeerde ik spekkoek te maken. Precies volgens recept van een nicht die vroeger kookdemonstratrice was van de gasmaatschappij in Soera- baja. Maar het resultaat was vreselijk! Ik zei tegen mijn vrouw: "Ik geloof vast dat als ik dit eet, ik morgen niet meer of anders met stijve kuiten opsta". Maar ook deze keer over leefden de buren het en zo heb ik na veel mislukkingen de handig heid gekregen, zodat ik een keer een spekkoek naar kantoor bracht en onder mijn collega's verdeelde. Een van de dames zei, dat je die koek in de winkel op de hoek kon kopen. Ze had het wel eens gekocht maar vond de mijne anders smaken. Allicht, ik maak het zonder winstoogmerk en kan er ook meer kruiden in verwerken. Ze wilde ook proberen zelf een spekkoek te maken en vroeg hoe ik die laagjes kreeg. Ik zei het volgende: "Je maakt twee soorten beslag; een met en een zonder kruiden. Dan bak je er panne koeken van en als je klaar bent, plak je ze om en om met Velpon of Bisonkit op elkaar. Maar hoe goed je dat ook doet, de smaak is afhankelijk van de "spreuk" die je tijdens het hele proces steeds moet opdreunen. Dus vanaf het klutsen van de eieren tot het plakken van de pannekoeken moet je deze spreuk prevelen: "Bismilah, bismintool, leh toeroe ditjokot badjool". Ik weet niet of ze het geprobeerd heeft, maar ze heeft ons nog nooit wat laten proeven. Gelukkig maar, ik zou niet graag de volgende dag met stijve kui ten opstaan". Tot zover onze Kempff met z'n kook- fornuis experimenten. U bent dus gewaarschuwd! Als hij u iets aanbiedt: Awas loh I I I Denk aan Uw kuiten I I G. H. Bartman HAARSTUKJES VAN ECHT HAAR Keuze uit diverse stijlen haar wrongen, zo te gebruiken. Zwart. 27,50 en f 30,—. TOKO TONG-TONG 20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1974 | | pagina 20