ALLEEN BIJ TONG TONG
Zoutloze
KROEPOEK van VAMU
Babie/ajam panggangsaus
Er is weer
KRIPIK-
GEJXDAR
f3,- p. 1!2 pond
NOG MEER NIEUWS
UIT DE SOYA-KEUKEN
Door PLANTERSVROUW
Attentie!
Toko en
Boekhandel zijn
na 21 december
(laatste tokodag)
gesloten tot
2 januari
TOKO TONG TONG
13
Misschien bent u er nog niet toe over
gegaan, de recepten te proberen, die
wij in vorige nummers van de Tong
Tong plaatsten. Om de doodeenvoudige
reden dat u de kedeleeboontjes, be
halve in de T.T. toko in uw woonplaats
niet hebt kunnen krijgen.
Heeft u al gekeken in Indische toko's?
Daar heb ik ze nl. gekocht. In Apel
doorn o.a. en in Roosendaal. Van da
mes uit Brielle en omstreken heb ik
gehoord, dat ze daar op de markt wer
den verkocht.
Anders bestellen bij uw Waroenq
kliling.
Zoekt en ge zult vinden.
De soya-boon is een weldaad voor de
mens.
Soya-bonen met uien en selderie.
1 kopje bonen
3 kopjes water
1 kopje gesnipperde selderie
1 middelgrote ui, gesnipperd
Zout naar smaak.
1 lepel bloem
1 lepel soya-saus Tamari uit een
reformwinkel. Evt. te vervangen door
manggispatjes of vetsin.
De bonen goed wassen en in ruim
water met wat zout een nacht weken.
In 't weekwater, ongeveer 3 kopjes,
opzetten en koken tot ze bijna gaar
zijn. Overige ingrediënten er bij doen
en binden met de tot een papje aan
gemaakte bloem. Nog zachtjes wat na
laten sudderen.
Soya-bonen in een vuurvaste schotel.
6-8 pers.
3 kopjes gekookte bonen, (als in vorig
recept.)
1 kopje gesnipperde selderie
1/2 kopje tomaten pure
1 gesnipperde ui
2 lepels olie
1 theelepel ve-tsin
Zout en peper naar smaak.
Alle ingrediënten door elkaar mengen,
overdoen in een vuurvaste schotel.
Klontjes boter er op, bestrooien met
paneermeel en zachtjes bakken in een
matige oven. 1 tot 1'/2 uur.
Soybeans Creole.
2 kopjes soya bonen
1 kopje tomaten puré, evt. verse toma
ten.
1 kopje bouillon.
3 lepels tarwe bloem
4 lepels gesnipperde groene lomboks
2 lepels gesnipperde ui
2 lepels olie
Teentje knoflook, gesnipperd.
Bonen weken en koken op de bekende
manier.
Fruit lombok, ui en knoflook in de olie
tot ze glazig zijn. Dan de tomaten (of
puré) er bij doen en de bouillon.
Binden met de bloem, waar u met 't
resterende bonennat een papje van ge
maakt heeft. Afmaken op smaak met
Tamari, of ve-tsin en zout. De gekookte
bonen aan toevoegen en nog een mi
nuut of tien laten pruttelen. (Bij de rijst,
als remplagant van de bruine bonen
Soya boterham beleg.
1 kopje geprakte tahoe.
V2 gesnipperde paprika
1 lepel gesn. ui.
2 lepels mayonaise of sla-saus.
gesnipperde peterselie, peper, zout,
zoet en zuur naar smaak.
Door elkaar mengen en op schijfjes
komkommer op 't brood eten. Ook lek
ker als dip-saus.
Dan nog een heerlijk recept van me
vrouw J. Willemsen-Sterckx uit Wal-
pole.
Sambal goreng terie met kedelee.
Kedelee, terie, brambang, bawang-poe-
tih en lombok.
Kedelee alle steentjes en zand uitzoe
ken, wassen en daarna in ruim water
opzetten. Als 't water kookt een minuut
of twee laten doorkoken, gas uit, dek
sel op de pan en zo de boontjes laten
wellen. In 't water laten staan tot 't
afgekoeld is, water weggooien en
boontjes op een vergiet laten uitlek
ken. Schilletjes die bovendrijven weg
gooien, de rest laten zitten.
Terie, ook alle steentjes, stukjes hout
en touw uitzoeken, wassen, laten uit
lekken en drogen.
Dan brambang en bawang schillen en
fijn snijden en ze elk apart bruin go
reng, de hoeveelheid laat ze aan de
kookster over, naar haar smaak, nooit
te veel.
Dan wordt de kedelee gebakken in
ruim olie en dat duurt wel een poos
voordat ze droog zijn. Een paar keer
maar proberen een paar uit de pan te
nemen, even laten afkoelen, er op bij
ten. Ze moeten dus hard zijn, bros.
Dan de terie bakken in niet te veel olie,
en daarna de gesnipperde rode lom
boks. Alle olie weg, op een heel klein
beetje na, kedelee, terie, brambang,
bawang-poetih er door heen hutselen,
zout en suiker en de sambal-goreng
terie is klaar. Bij 't bordje rijst. Of als
hapje.
Zet de televisie dan maar rustig af,
daar heeft u geen oog meer voor.
Plantersvrouw.
Voor correspondentie:
Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120,
Ossendrecht.
Prins Mauritslaan 36 - Den Haag
Iets nieuws:
per fles 4,