ALLEEN BIJ TONG TONG Zoutloze KROEPOEK van VAMU Babie/ajam panggangsaus Er is weer KRIPIK- GEJXDAR f3,- p. 1!2 pond NOG MEER NIEUWS UIT DE SOYA-KEUKEN Door PLANTERSVROUW Attentie! Toko en Boekhandel zijn na 21 december (laatste tokodag) gesloten tot 2 januari TOKO TONG TONG 13 Misschien bent u er nog niet toe over gegaan, de recepten te proberen, die wij in vorige nummers van de Tong Tong plaatsten. Om de doodeenvoudige reden dat u de kedeleeboontjes, be halve in de T.T. toko in uw woonplaats niet hebt kunnen krijgen. Heeft u al gekeken in Indische toko's? Daar heb ik ze nl. gekocht. In Apel doorn o.a. en in Roosendaal. Van da mes uit Brielle en omstreken heb ik gehoord, dat ze daar op de markt wer den verkocht. Anders bestellen bij uw Waroenq kliling. Zoekt en ge zult vinden. De soya-boon is een weldaad voor de mens. Soya-bonen met uien en selderie. 1 kopje bonen 3 kopjes water 1 kopje gesnipperde selderie 1 middelgrote ui, gesnipperd Zout naar smaak. 1 lepel bloem 1 lepel soya-saus Tamari uit een reformwinkel. Evt. te vervangen door manggispatjes of vetsin. De bonen goed wassen en in ruim water met wat zout een nacht weken. In 't weekwater, ongeveer 3 kopjes, opzetten en koken tot ze bijna gaar zijn. Overige ingrediënten er bij doen en binden met de tot een papje aan gemaakte bloem. Nog zachtjes wat na laten sudderen. Soya-bonen in een vuurvaste schotel. 6-8 pers. 3 kopjes gekookte bonen, (als in vorig recept.) 1 kopje gesnipperde selderie 1/2 kopje tomaten pure 1 gesnipperde ui 2 lepels olie 1 theelepel ve-tsin Zout en peper naar smaak. Alle ingrediënten door elkaar mengen, overdoen in een vuurvaste schotel. Klontjes boter er op, bestrooien met paneermeel en zachtjes bakken in een matige oven. 1 tot 1'/2 uur. Soybeans Creole. 2 kopjes soya bonen 1 kopje tomaten puré, evt. verse toma ten. 1 kopje bouillon. 3 lepels tarwe bloem 4 lepels gesnipperde groene lomboks 2 lepels gesnipperde ui 2 lepels olie Teentje knoflook, gesnipperd. Bonen weken en koken op de bekende manier. Fruit lombok, ui en knoflook in de olie tot ze glazig zijn. Dan de tomaten (of puré) er bij doen en de bouillon. Binden met de bloem, waar u met 't resterende bonennat een papje van ge maakt heeft. Afmaken op smaak met Tamari, of ve-tsin en zout. De gekookte bonen aan toevoegen en nog een mi nuut of tien laten pruttelen. (Bij de rijst, als remplagant van de bruine bonen Soya boterham beleg. 1 kopje geprakte tahoe. V2 gesnipperde paprika 1 lepel gesn. ui. 2 lepels mayonaise of sla-saus. gesnipperde peterselie, peper, zout, zoet en zuur naar smaak. Door elkaar mengen en op schijfjes komkommer op 't brood eten. Ook lek ker als dip-saus. Dan nog een heerlijk recept van me vrouw J. Willemsen-Sterckx uit Wal- pole. Sambal goreng terie met kedelee. Kedelee, terie, brambang, bawang-poe- tih en lombok. Kedelee alle steentjes en zand uitzoe ken, wassen en daarna in ruim water opzetten. Als 't water kookt een minuut of twee laten doorkoken, gas uit, dek sel op de pan en zo de boontjes laten wellen. In 't water laten staan tot 't afgekoeld is, water weggooien en boontjes op een vergiet laten uitlek ken. Schilletjes die bovendrijven weg gooien, de rest laten zitten. Terie, ook alle steentjes, stukjes hout en touw uitzoeken, wassen, laten uit lekken en drogen. Dan brambang en bawang schillen en fijn snijden en ze elk apart bruin go reng, de hoeveelheid laat ze aan de kookster over, naar haar smaak, nooit te veel. Dan wordt de kedelee gebakken in ruim olie en dat duurt wel een poos voordat ze droog zijn. Een paar keer maar proberen een paar uit de pan te nemen, even laten afkoelen, er op bij ten. Ze moeten dus hard zijn, bros. Dan de terie bakken in niet te veel olie, en daarna de gesnipperde rode lom boks. Alle olie weg, op een heel klein beetje na, kedelee, terie, brambang, bawang-poetih er door heen hutselen, zout en suiker en de sambal-goreng terie is klaar. Bij 't bordje rijst. Of als hapje. Zet de televisie dan maar rustig af, daar heeft u geen oog meer voor. Plantersvrouw. Voor correspondentie: Mevr. H. M. Marsman, Calfen 120, Ossendrecht. Prins Mauritslaan 36 - Den Haag Iets nieuws: per fles 4,

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1974 | | pagina 13