DORUS, EEN KLEINE GROTE MAN (I) m ■mmËfi fvmmmm Een bijdrage tot de geschiedenis van de Indo. Ik ontmoet DORUS. Mijn eerste ontmoeting en kennisma king met Dorus was in 1935. Ik was in April op Giriawas gekomen en kreeg een klein huis opzij van de fabriek aangewezen voor bewoning. Ik zou een jaar in de fabriek werken. Zij was ge bouwd van een ijzer-constructie met zinken omwandingen en dak: overdag snikheet en 's nachts op 1500 m. hoog te, ijzig koud. Maar er werd goede thee gemaakt, die op enkele partijen na, welke naar Nederland gingen, hoofdzakelijk op de Bataviamarkt wer den verkocht. Van Meeuwen was toen Baas, Dolf En hier kwam zijn kennis van de taal en zijn aanzien en reputatie bij het volk van pas. De mandoers en oudere pluk- sters die hem kenden als djoeragan Dores volgden zijn aanwijzingen goed op, en leidden de jongeren in het goe de spoor. Hoe gering ook zijn beloning - en in die tijd van depressie was elke bron_ van inkomsten zeer welkom - hij was steeds opgewekt en had altijd oog en oor voor een goed woord of grap. Maar hij had zijn tuin, zoals men dat toen noemde - d.w.z. een stuk land, dat hij Soeka Herang had genoemd. Hij woonde in Legok in het huis van theepluksters in de vroege morgen aan de pluk op een theeonderneming op de Malabar(Foto: K. T. Satake, Sumatra, Java, Bali) Olland 1e employé en Tjalling Ament was net overgeplaatst naar de nieuwe acquisitie het land "Djajasana" of, zo als de mensen het noemden "Tjikopi". Vermoedelijk een herinnering aan de tijd toen er koffie werd geplant. Dat moet ik toch nog eens aan Dorus vragen. Dorus was in die tijd "los-vaste" kracht, voor zover ik kon nagaan. Dag loner zonder overeenkomst (d.w.z. op papier) en belast met de pluk op alle vijf afdelingen, waarvan Tjikembar als een apart land afgelegen langs de weg naar de zuid eigenlijk alleen goed te controleren was met motor-vervoer. Het was achteraf beschouwd een enor me taak op zo'n manier te moeten zorgen dat de boel schoon geplukt werd en toch niet overplukt raakte. Bi Entjoh, die voor hem zorgde en zijn huis onderhield. Hij verbouwde er zijn groenten en aardappelen. En toen ik er kwam had hij een gedeelte aan Gi riawas verhuurd als voetbalveld. Al met al kon hij ervan rondkomen. In mijn periode in de fabriek kwam hij altijd wel eens langs, op weg naar de een of andere afdeling. Zo leerde ik hem steeds beter kennen. Later, nadat Peterson van Meeuwen had vervangen, heeft Dorus nog een tijd in de fabriek gestaan. Maar uit eindelijk waardeerde Peterson hem het meest als employé op Djajasana. Maar daar kom ik nog wel een andere keer op. 'Mang Sos-Mita (wordt vervolgd) OOK SOYA Tahoe Pong. Van fijngehakte tahoe, gesneden var kensvlees, gehakte garnalen, gesneden reboong, gebraden en gestampte djoe- hi, en witte uien, eieren, zout en peper, maakt men balletjes en braadt ze. in olie bruin. Vervolgens kookt men kippenbouillon, fijngesneden kool, gesneden reboong, gesneden varkensvlees, garnalen, ge sneden djoehi, bokdji, kintjam en so- oen met wat zout en peper. Als de kool gaar is, de balletjes erbij, gesne den peultjes en selderie. Warm opdie nen. Tja Tahoe (vegetarisch) 5-6 witte uien fijnstampen en in plan- tenvet bruin braden. Hierbij 2 lepels taotjo en laat dit een tijd, onder goed roeren, doorkoken. Wordt het te droog, dan voegt men wat water bij. Daarna een paar stukken fijn gesne den gember, wat taugee en groenten, zoals bajem, peultjes, selderie. Meng alles goed dooreen en voeg dan nog in kleine stukjes gesneden tahoe bij, die vooraf in plantenvet droog ge bakken zijn. Dan nog wat ketjap, peper en zout naar smaak en nog een poosje met wat water doorkoken. Eten met rijst. Mevr. G. van Dissel Soja - trés mauvais "Soms voel ik me haast jaloers als ik lees hoe jullie in Holland tempeh en tahoe en allerlei andere lekkere dingen uit Indonesië kunt krijgen. Dat kennen ze hier niet. Wel vond ik katjang idjoe, maar dat heet hier "soja vert". Je kunt 't ook moeilijk "haricot vert" (een heel fijn soort spercieboon) noemen, want dat is iets heel anders. Wel werd hier een poos geleden reclame gemaakt voor "huile de soja" (soja-olie). Ik heb gauw een fles gekocht, maar toen ik het aan tafel vertelde, zei men haast verschrikt: "Oh faitez attention, c'est trés mauvais pour la santé!" Mevr. W. Pierre, Nice Niet alleen in Holland dus, maar ook in Zuid-Frankrijk volkstammen die het nog moeten leren! 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 14