KONG HEE FATT CHOYÜ Zoals dat in Brunei gaat Het is dit jaar (1975) laat Chinees nieuwjaar. Maar dat komt, zo heb ik me laten vertellen, dat ook de Chinezen altijd iets te kort hebben in 1 jaar en dat om de 3 jaar geloof ik, aanvullen!! Normaliter valt het nieuwjaar eind Ja nuari, onze telling. Ik hoop dan dat het weer droog is, want meestal eindigt het regen-seizoen dan ook op die dag. Ik heb het jaren meegemaakt, dat het elke dag regende dat de boel binnen enkele uren blank stond en het dagen lang betjak (sompig) bleef, maar met Chin, nieuwjaar was en bleef het dan droog I I I Ook hebben zij hun Chinese Almanak, gelijk aan onze Enkhuizer! Zo wordt daarin het jaar voorgesteld als een oude eerbiedwaardige rijke man. Je kent zo'n prentje wel: een oude kale man, met een iele baard van enkele haartjes, een grijze snor, een rijk kleed, liefst geborduurd met een staf in de hand, en zijde pantoffeltjes aan. Nu was de lezing afgelopen jaar ('74) dat hij het jaar binnenstapte met de schoentjes uit, d.w.z. het zou een nat jaar worden! En dat is het wel geweest. Abnormaal veel regen is er gevallen. Anyway, Chinees nieuwjaar betekent voor ons weer een ware belasting op onze maag. Het begint meestal met het "vieren" van oude jaar bij bekende Chin, kennissen. Dat wil dan zeggen, dat je uitgenodigd wordt voor het diner. En wat dat hier inhoudWha segll! Een normale regel is 10 gangen!!!! ten. Dat betekent dus dat jij tegen zo- velen moet drinken!!! Het gevolg kan natuurlijk zijn dat jij bij het einde tegen de vlakte gaat!! Verder is het voor de gastvrouw een grote eer als je een grote troep op haar tafel maakt! Boe ren is ook gewenst!! Mahlzeit! Er wordt uiteraard alleen met stokjes gegeten (en gedekt!) en eet men zoals in Holl. de boeren zouden doen: schaal op tafel, en een ieder pikt met zijn stokjes een stukje eraf! Het begint met een soort matja.m mat- jam hors d'oeuvre, dan een kip gerecht, een vlees gerecht, soep van gevulde eend of kip, vis, etc, en nr. 9 is dan nasi goreng, mag je laten staan, dan betekent het dat je genoeg hebt gehad van de vorige gangen, en dan gekoeld fruit (meestal lychee, longan of loquat op sap). Je geld moet je in de gaten houden, vooral als je bier, whiskey of brandy drinkt. Dit zijn de drinks bij uitstek die geschonken worden op die dag I I Heb je er een paar slokjes uit: de gastheer schenkt weer bij. Verder moet je op passen als men het in zijn hoofd haalt om "kamsen" te drinken. Dat is zo veel als bij ons: ad fundumü! Als je hét haalt wordt er gejuicht over je "pres tatie". Het akelige is soms, dat er verschillen de "candidaten" zich met jou willen me- Zo gaat het bij elke schotel, behalve bij de soep natuurlijk! Dat schept de gastvrouw op in kleine kommetjes. Een opschep-soep-lepel is precies 1 kom metje. Daar krijg je dan die sendok tessih bij (van porselein). Zelfs de nasi goreng moet je met stokjes eten als je het goed wil doen. Dat is eigenlijk naar binnen schoffelen met je sticks. Nou, dat is dan het "oude jaar" Je gaat dus barstens vol naar huis toe! Kinderen krijgen elk een rood papieren zakje met geld erin: hetzij 1 plus 10 cent, of 2 plus 20 cent etc. Bij zakenmensen krijgt iedereen dat, dus ook ouderen. Het gevolg is dat de meeste (locale) mensen Maleiers voor al, de Chinezen "kong hee fatt choy" wensen alleen maar voor dat zakje!! Vele kleintjes maken een grote! Nou dan de volgende dag het eigenlij ke nieuwjaar. Een hari van groot be lang. Je wordt altijd ver van te voren "uitgenodigd" met de woorden van: je komt toch met nieuwjaar! Dus gaan we de bekenden langs. De tijd om te beginnen is half tien 's mor gens. Dan is men klaar om te ontvan gen. En dan begint de ellende! Met moeite kun je een soft-drink (frisdrank) krijgen, want dat staat eigenlijk niet. En dan komt er WEER eten op tafel!! Stel eens voor 's MORGENS VROEG!!! Niet uitgebreid, maar er staat van alles klaar, zo'n soort koud buffet. Er zit ook bv. atjar tjampur (zouden wij zeg gen) droog gekookte curry ajam, of iets dergelijks. Aangezien we meestal een stuk of 15 adressen af moeten, blijven we zo kort mogelijk. Een half uurtje per hoofd. Maar dat betekent nog altijd dat tot 6 uur 's avonds aan één stuk bezig zijn, overal een glas te drinken en te eten!! Je barst gewoon en op het eind van de dag kun je geen eten meer zien! De 2 eerste dagen van dat nieuwjaar zijn het ergste, want waar je komt: eten en drinken MOET je, al is het een klein beetje!! Dan kun je erna nog 14 dagen terecht om de mensen nieuw jaar te wensen, en wordt die periode afgesloten met weer een grootse eet- partij in Chap go mehü In deze periode komen ook de draken- figuren uit en dansen op de kedais (tokotjes) om b.v. geld in te zamelen voor bijdragen aan onderwijs of der gelijke. Je ziet dan aan vlaggestokken boven de kedai een touwtje hangen met daaraan op regelmatige afstanden ge bundelde geldbiljetten. De draak "eet" onder luid gejuich en gedrum en schel le Chinese muziek het geld. Zo heb ik eens gezien dat er op de passar zo'n stok werd opgezet met daaraan uitsluitend briefjes van 100,- tot een waarde van 5.000,-. Dit is dan de bijdrage van de chinese gemeen schap. Hoe meer geld er aan hangt, hoe hoger je prestige is!!! Dat alle zaken dan half geruïneerd worden is logisch! Ja, ja, dat bekende "gezicht" is nog steeds wat waard hier. Je snapt niet hoe. men het doet. En al ben ik lang in de tropen: begrijpen doe je het nog steeds niet. Men steekt zich liever in de schulden dan b.v. de trou werij van je kind stilletjes voorbij te laten gaan. Daar moet op z'n minst een diner in een restaurant van komen met 10 gangen (dat is normaal!) en dan zo'n 750 tot 1000 gasten!!! Hoe meer hoe beter. En dan maar drinken vooraf. Maar zo is het eten binnen of de heleboel staat op en smeert hem! Of speculeert men dat men het gedeeltelijk vergoed krijgt? Want het is de gewoonte geen cade autje te geven, het mag wel erbij na tuurlijk, maar iedereen geeft aan de ceremonie-meester een envelopje (het bekende rode envelopje) met een be drag erin, dat men denkt dat een cou vert hem kost!!! Ook een methode!!! Anyway aan het einde van het chinese nieuwjaar kunnen we geen pap meer zeggen, behalve: Kong hee fatt choyü! J. Kuypers 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 11