Daging bohong, in
de volste zin van het
woord
ten.
Zoveel teveel
In Amerika, las ik, is 't zó, dat, als een
man beter gaat verdienen, 't eerste
waar hij naar verlangt, is: lekker, beter
eten. Veel vlees, eieren, melk, kaas.
Allemaal voedzame, eiwit-rijke produc
ten. Die sinds jaren ook al vervangen
kunnen worden doorsoya-produc-
En de sleutel om soya-bonen als voed
sel geaccepteerd te krijgen, is, de pro
ducten in een herkenbare vorm op de
markt te brengen. O.a. als 't zogenaam
de "Kunstvlees", waar op 't ogenblik
Unilever zich weer mee bezig houdt,
na de mislukking van enkele jaren ge
leden. Kunstvlees of TVP. (Textured
vegetable protein.) Ik geloof niet, dat t
verschijnsel van beter te willen eten,
als men 't beter heeft, zich alleen in
Amerika voordoet.
Als we zien wat de mensen hier al zo
weg kunnen werken. Wij wonen op t
platteland. Onze buren zijn boeren en
fabrieksmensen. Pendelaars voor Rot
terdam en Antwerpen.
Als ik zie, de .massa's die daar in de
diepvriezen worden gestouwd aan dooi-
e beesten, nou, daar zeg ik twee maal
U tegen. Of wij met dat vele vlees eten,
de onderontwikkelde landen te kort
doen?
Hoe zou ik dat durven beweren, als er
op hoog niveau nog altijd over gedeli
bereerd wordt?
"Normaal", zegt Prof de Wit van de
Landbouwhogeschool in Wageningen,
"normaal moet, bij wijze van spreken,
elk land in eigen behoeften kunnen
voorzien."
Dat is onmogelijk geworden, omdat
inhalige rijke landen alle kunstmest
naar zich toe trekken.
Misschien is 't een hele domme vraag,
van een hele domme vrouw. En mis
schien wil iemand mij daar 't antwoord
wel op geven. We hebben films gezien
over ontwikkelingshulp, waar jonge
vrijwilligers voorlichting geven o.a. op
gebied van landbouw. Ik meen gezien
te hebben, dat ze bezig waren met
katoen. Loh! Waarom katoen? Waarom
niet kedelee? Soya is tevreden met
normale grond, heeft geen kunstmest
nodig en veel warmte. Of gebeurt dat
ook? En weet ik 't niet?
Unilever gaat dit jaar dus TVP. op de
markt brengen.
't Zal ook uitgevoerd worden naar an
dere landen, naar heel Europa, 't Mid
den Oosten, waar voor de Mohame-
danen varkensvlees taboe is. Dit las ik
in een oud artikel van de Elsevier.
In Umhlali brengt een Zuid-Afrikaans/
Amerikaans bedrijf massa's "kunst
vlees" op de markt, gebaseerd op
soya-bonen.
Waar komen die vandaan? Uit eigen
land? Of ingevoerd uit Amerika.
Waarom wordt de mensen die 't niet
weten, niet geleerd, om de bonen te
eten in hun eigen eerlijke vorm? Als
we zo nodig moeten vóórlichten?
Prof. de Wit voorziet voor de "slechte
kwaliteit kip" een geduchte concur
rent in 't zogenaamde "Kunstvlees".
Maar de boeren zien in deze concur
rentie geen gevaar, nu 't een paar jaar
geleden op een flop is uitgelopen.
Ik weet 't niet.
Die "slechte kip" is in elk geval, echte
kip, zij het vol gespoten met gemeen
spul. 't Is niet zichtbaar.
Maar die TVP. Met die smaak- en
kleurstoffen? Is dat "zuivere koek?"
Natuur? Of chemisch?
"Unilever komt met kroketten, snacks
en misschien met maaltijden waarin t
vlees gedeeltelijk of geheel wordt ver
vangen door soya-producten", zegt een
woordvoerder van Unilever Producten.
Wilt u een recept van kroketten van
pure kedelee?
Maak op de gewone manier Soya-pulp.
Boontjes 18 uur weken, goed wassen
dat zoveel mogelijk zaadvliesjes mee
wegdrijven. Opzetten met veel water.
Heeft u een pressure-cooker? Gauw
één kopen, anders. De kedelee heeft
bij al zijn hebbelijk-, één grote onheb
belijkheid. En dat is, dat hij zich niet
snel gaar laat koken. Gewoon duurt
dat zes tot zeven uur, in de snel-kook,
zacht als boter in een half uur. En zo'n
ding is altijd erg practisch. In de snel-
kook hoeft 't opzet-water niet hoger
te staan dan één vingerkootje boven
de boontjes. In 't halve uur, is bijna al
dat water verkookt en de boontjes
lekker smeujig. Iets zout bij doen.
Ingrediënten voor de kroketten.
100 gr. champignons.
1 kleine ui of wat sjalotjes.
1 lepel of iets meer bloem.
Paneermeel en frituurvet.
1 kopje pulp
1 lepel margarine
1 ei, wat melk
Gehakte peterselie
Ui en champignons snipperen en frui
ten in de margarine.
Als 't vocht van de champignons bijna
verkookt is, de soyapulp toevoegen,
met een beetje water en een bouillon
tablet.
Intussen heeft u een deegje gemaakt
van ei-geel, bloem en melk. Hiermee
de massa, champignons-ui-pulp, binden
tot een stevig mengsel waar u makke
lijk kroketten van vormen kunt.
Af maken op smaak met zout, peper,
en wat u anders gewend bent door de
kroketten te doen. Noot, tikkeltje sui
ker, citroensap? Van 't vuur de gesnip
perde peterselie toevoegen. Laten af
koelen. Door eiwit rollen en paneren,
één keer is voldoende, twee keer lek
kerder. Bakken in frituur.
En nu we toch eenmaal bezig zijn met
"gezond en lekker", een drankje voor
mensen die last hebben van hoge
bloeddruk en aderverkalking.
3 teentjes knoflook.
3 ons rietsuiker
3 citroenen.
Grote bos peterselie
Citroen in schijven snijden, alleen was
sen, niet schillen. Alles samen opzet
ten in twee liter water en verkoken tot
1 liter.
Elke avond voor 't naar bed gaan, een
glaasje. Prosit!
Plantersvrouw
Als U scherpe ogen heeft, zult u op dit ver
kleinde kaartje van Nederland tienduizenden
stippels zien. Heeft U daar moeite mee, be
kijkt U dan de originele kaart bij ons op
kantoor eens, vele malen groter. Vraagt U
zich af waar die stippen voor staan? Dorp
jes, mensenzielen, boomgroepen, kleuter
scholen, parken?
Toen ik het bijschrift las bij deze statistische
afbeelding van het ministerie van Landbouw
wilde ik het niet geloven: ELKE STIP VER
TEGENWOORDIGT 100 VARKENS.
Kijkt U eens naar Brabant, Overijsel, Gel
derland, Limburg, egaal zwart van de stip
pen. Dit betekent voor Nederland met 13 mil-
lioen inwoners misschien wel 50 millioen (ik
sta dan aan de lage kant) varkens. Opge
stapeld en gepropt in hokken.
Varkens zijn een industrie, een export-arti
kel, zeker de helft van de 5,5 milliard die
onze schandalige bio-industrie oplevert.
Levend vlees dat meer de naam "kunst
vlees" verdient dan het natuurlijke soya-
product waar Plantersvrouw het over heeft.
Nederland met 200.000 werklozen propt zich
nog steeds vol en zal zich nog voller
moeten proppen terwille van de omzet. Min
der belasting, meer besteden, zegt onze
regering. Minder eten, minder vlees eten,
zegt de dokter. Wat doen we? Wat het
lekkerst is natuurlijk.
Als ik naar deze afzichtelijke, mens-ont-
erende statistiek kijk dan moet ik denken
aan een heel oud rijmpje:
"Eten zonder werreke
Maakt van de mens een verreke"
Het is een boeren-rijmpje notabene. En hoe
triest dat zo weinigen beseffen hoe triest
onze kunst-welvaart is.
L.D.
17