Daging bohong, in de volste zin van het woord ten. Zoveel teveel In Amerika, las ik, is 't zó, dat, als een man beter gaat verdienen, 't eerste waar hij naar verlangt, is: lekker, beter eten. Veel vlees, eieren, melk, kaas. Allemaal voedzame, eiwit-rijke produc ten. Die sinds jaren ook al vervangen kunnen worden doorsoya-produc- En de sleutel om soya-bonen als voed sel geaccepteerd te krijgen, is, de pro ducten in een herkenbare vorm op de markt te brengen. O.a. als 't zogenaam de "Kunstvlees", waar op 't ogenblik Unilever zich weer mee bezig houdt, na de mislukking van enkele jaren ge leden. Kunstvlees of TVP. (Textured vegetable protein.) Ik geloof niet, dat t verschijnsel van beter te willen eten, als men 't beter heeft, zich alleen in Amerika voordoet. Als we zien wat de mensen hier al zo weg kunnen werken. Wij wonen op t platteland. Onze buren zijn boeren en fabrieksmensen. Pendelaars voor Rot terdam en Antwerpen. Als ik zie, de .massa's die daar in de diepvriezen worden gestouwd aan dooi- e beesten, nou, daar zeg ik twee maal U tegen. Of wij met dat vele vlees eten, de onderontwikkelde landen te kort doen? Hoe zou ik dat durven beweren, als er op hoog niveau nog altijd over gedeli bereerd wordt? "Normaal", zegt Prof de Wit van de Landbouwhogeschool in Wageningen, "normaal moet, bij wijze van spreken, elk land in eigen behoeften kunnen voorzien." Dat is onmogelijk geworden, omdat inhalige rijke landen alle kunstmest naar zich toe trekken. Misschien is 't een hele domme vraag, van een hele domme vrouw. En mis schien wil iemand mij daar 't antwoord wel op geven. We hebben films gezien over ontwikkelingshulp, waar jonge vrijwilligers voorlichting geven o.a. op gebied van landbouw. Ik meen gezien te hebben, dat ze bezig waren met katoen. Loh! Waarom katoen? Waarom niet kedelee? Soya is tevreden met normale grond, heeft geen kunstmest nodig en veel warmte. Of gebeurt dat ook? En weet ik 't niet? Unilever gaat dit jaar dus TVP. op de markt brengen. 't Zal ook uitgevoerd worden naar an dere landen, naar heel Europa, 't Mid den Oosten, waar voor de Mohame- danen varkensvlees taboe is. Dit las ik in een oud artikel van de Elsevier. In Umhlali brengt een Zuid-Afrikaans/ Amerikaans bedrijf massa's "kunst vlees" op de markt, gebaseerd op soya-bonen. Waar komen die vandaan? Uit eigen land? Of ingevoerd uit Amerika. Waarom wordt de mensen die 't niet weten, niet geleerd, om de bonen te eten in hun eigen eerlijke vorm? Als we zo nodig moeten vóórlichten? Prof. de Wit voorziet voor de "slechte kwaliteit kip" een geduchte concur rent in 't zogenaamde "Kunstvlees". Maar de boeren zien in deze concur rentie geen gevaar, nu 't een paar jaar geleden op een flop is uitgelopen. Ik weet 't niet. Die "slechte kip" is in elk geval, echte kip, zij het vol gespoten met gemeen spul. 't Is niet zichtbaar. Maar die TVP. Met die smaak- en kleurstoffen? Is dat "zuivere koek?" Natuur? Of chemisch? "Unilever komt met kroketten, snacks en misschien met maaltijden waarin t vlees gedeeltelijk of geheel wordt ver vangen door soya-producten", zegt een woordvoerder van Unilever Producten. Wilt u een recept van kroketten van pure kedelee? Maak op de gewone manier Soya-pulp. Boontjes 18 uur weken, goed wassen dat zoveel mogelijk zaadvliesjes mee wegdrijven. Opzetten met veel water. Heeft u een pressure-cooker? Gauw één kopen, anders. De kedelee heeft bij al zijn hebbelijk-, één grote onheb belijkheid. En dat is, dat hij zich niet snel gaar laat koken. Gewoon duurt dat zes tot zeven uur, in de snel-kook, zacht als boter in een half uur. En zo'n ding is altijd erg practisch. In de snel- kook hoeft 't opzet-water niet hoger te staan dan één vingerkootje boven de boontjes. In 't halve uur, is bijna al dat water verkookt en de boontjes lekker smeujig. Iets zout bij doen. Ingrediënten voor de kroketten. 100 gr. champignons. 1 kleine ui of wat sjalotjes. 1 lepel of iets meer bloem. Paneermeel en frituurvet. 1 kopje pulp 1 lepel margarine 1 ei, wat melk Gehakte peterselie Ui en champignons snipperen en frui ten in de margarine. Als 't vocht van de champignons bijna verkookt is, de soyapulp toevoegen, met een beetje water en een bouillon tablet. Intussen heeft u een deegje gemaakt van ei-geel, bloem en melk. Hiermee de massa, champignons-ui-pulp, binden tot een stevig mengsel waar u makke lijk kroketten van vormen kunt. Af maken op smaak met zout, peper, en wat u anders gewend bent door de kroketten te doen. Noot, tikkeltje sui ker, citroensap? Van 't vuur de gesnip perde peterselie toevoegen. Laten af koelen. Door eiwit rollen en paneren, één keer is voldoende, twee keer lek kerder. Bakken in frituur. En nu we toch eenmaal bezig zijn met "gezond en lekker", een drankje voor mensen die last hebben van hoge bloeddruk en aderverkalking. 3 teentjes knoflook. 3 ons rietsuiker 3 citroenen. Grote bos peterselie Citroen in schijven snijden, alleen was sen, niet schillen. Alles samen opzet ten in twee liter water en verkoken tot 1 liter. Elke avond voor 't naar bed gaan, een glaasje. Prosit! Plantersvrouw Als U scherpe ogen heeft, zult u op dit ver kleinde kaartje van Nederland tienduizenden stippels zien. Heeft U daar moeite mee, be kijkt U dan de originele kaart bij ons op kantoor eens, vele malen groter. Vraagt U zich af waar die stippen voor staan? Dorp jes, mensenzielen, boomgroepen, kleuter scholen, parken? Toen ik het bijschrift las bij deze statistische afbeelding van het ministerie van Landbouw wilde ik het niet geloven: ELKE STIP VER TEGENWOORDIGT 100 VARKENS. Kijkt U eens naar Brabant, Overijsel, Gel derland, Limburg, egaal zwart van de stip pen. Dit betekent voor Nederland met 13 mil- lioen inwoners misschien wel 50 millioen (ik sta dan aan de lage kant) varkens. Opge stapeld en gepropt in hokken. Varkens zijn een industrie, een export-arti kel, zeker de helft van de 5,5 milliard die onze schandalige bio-industrie oplevert. Levend vlees dat meer de naam "kunst vlees" verdient dan het natuurlijke soya- product waar Plantersvrouw het over heeft. Nederland met 200.000 werklozen propt zich nog steeds vol en zal zich nog voller moeten proppen terwille van de omzet. Min der belasting, meer besteden, zegt onze regering. Minder eten, minder vlees eten, zegt de dokter. Wat doen we? Wat het lekkerst is natuurlijk. Als ik naar deze afzichtelijke, mens-ont- erende statistiek kijk dan moet ik denken aan een heel oud rijmpje: "Eten zonder werreke Maakt van de mens een verreke" Het is een boeren-rijmpje notabene. En hoe triest dat zo weinigen beseffen hoe triest onze kunst-welvaart is. L.D. 17

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 17