De Amerikaanse keuken BOROBUDUR t Met NECTAR - essence In 't vorige nummer is ons door G. J. Binding een kijkje gegund in de Chi nese keuken. Vandaag neemt hij ons mee naar 't domein van de Amerikaanse huisvrouw. Hij vertelt: "Net als de Chinese, is ook de Amerikaanse huisvrouw in staat alle soorten smakelijke schotels te bereiden van soya-bonen en soya-producten. Van "snacks" tot aanvullingen bij elke maaltijd; soepen, zoetigheden. Allemaal goed om de honger te stillen van jong en oud. Soya-producten zijn een bijzonder versterkende aanvulling in 't dieet van b.v. athleten en van men sen die zware arbeid moeten verrich ten." Misschien is 't aardig tussen door ook even te laten horen wat een ander er van zegt. De Australiër C. E. Clinkard, in zijn boekje "Soya, the Wonder Food." 't Belang van de soyaboon, werd door de Duitsers vroeg onderkend. De z.g. "Nazi food pills", bij de Duitsers bekend als "Pemmikan" werden, vol doende voor een driedaags rantsoen aan de troepen verstrekt. Deze waren gemaakt van SOYA-BONEN. In hoge mate hebben deze er toe bijgedragen, dat 't offensief in de eerste dagen van de oorlog met zo'n snelheid kon wor den -uitgevoerd. De London "Times" schreef in 1940: "De soya-boon is voor de Duitsers een vitale factor geworden in de "totale oorlog" die zij thans voe ren." En nu terug naar de Amerikaanse huis vrouw. Van wie Binding verder zegt, dat zij een groot aantal gerechten weet klaar te maken, geschikt voor een ban ket. Allemaal van soya-producten; ter wijl er geen twee 't zelfde zullen sma ken. Toevallig stond vandaag in ons krantje een dergelijk berichtje. In Clarcksville, lowa, werd door Wilma Nyhus voor een conventie een menu gewrocht dat uiter mate uitmuntte in veelzijdigheid. Tour- nedos Stroganoff, hamlap, kip, een rijstschotel, spaghetti met gehakt, een kaasschotel met salade en walnoot- taart toe. De keukenprinses verklapte dat alleen de spaghetti echt spaghetti was. De rest, "Ersatz". De conventie was die van de Ameri kaanse bond van Soya-verwerkende bedrijven. Een grote firma in Amerika is: "La Choy Products", die alle soorten Chinese groenten en voedsel in Amerika ver bouwt, bereidt, conserveert en inge blikt op de markt brengt. De groenten e.d. worden door de be reiding aangepast aan de smaak- en eetgewoonten van Amerikanen en Brit ten. Te vergelijken met hier de nassie-go- reng, bamie in blik. Bèh... Hoe e.e.a. de Chinees in de mond zal liggen, zul len we maar niet vragen. Net als bij Theo Kempff in Oostzaan de bamie met kerrie; als een schop van een dood paard. Frites met pinda-saus. Om niet te spreken van de "Energie-ballen" in de woonplaats van meneer Bartman. Ja, waar bestaan dié uit? Wie weet, misschien uit... kedelee. Een jaar of twaalf geleden kreeg ik een uitnodiging van een fabrikant van sam- belans om zijn makelij te komen proe ven. Hij was er zó trots op. Ik ging ge zond als een visje 's morgens van huis. Om 's avonds doodziek thuis te komen, nadat ik allerlei sambel-gorengs op een boterham kreeg bij de koffie. Zijn in geblikte producten werden o.a. bij de Bijenkorf verkocht. Om 't in stijl te houden, door een aardig Indisch me vrouwtje. Er waren grote potten met "basis-boemboe", goed rood en, kata 'nja, ook goed pedes. "Om overal in te gebruiken, mevrouw", prees de verkoopster de haar toever trouwde sambal aan. Ze was heel vlot en verkocht aan de lopende band. "Overal in? Oppor, boemboe-koening, kerrie, terih?" En nog een risje die ik noemde, waar geen lombok aan te pas kwam. Ze keek me aan met pret-ogen. "Ach soedah mevrouw, ze weten toch niet." Wat wilt u? Iets dat ons misschien erg welkom zal zijn, als onverhoopt de win ter zijn neus nog laat zien? Stoofschoteltje. Dit zijn richtlijnen, de hoeveelheden be paalt u zelf. Stooflapjes 11/2 pond aardappelen Een kopje soya-pulp Een stukje knolselderij Een grote of 2 kleine preitjes 20 gram boter of vet bloem of maizena zout-peper naar smaak Stooflapjes in stukjes snijden en op koken. Schoon gemaakte en in stukken ge sneden aardappelen er bij doen en ook de stukjes prei. Half uur na koken met de soyapulp er bij. U weet dat soya- bonen zes tot zeven uur moeten koken voordat ze zacht zijn? Dit heeft u dus vooruit gedaan. Koop toch een pressu- re-cooker, doelmatig voor alles. Op 't laatst de geraspte knolselderij er bij en met de boter goed omscheppen. Evt. binden met bloem of maizena. Proeven op zout en peper. Dit dus voor de westerse smaken. En nu. 1 kopje gehakte boerenkool, even ko ken, dan laat 't zich makkelijk fijn hak ken. Dus: 1 kopje gekookte, gehakte boerenkool een ui snipperen, teentje knoflook, beetje assem twee fijngemaakte kemirie's snufje laos-poeder, half snufje kentjoer-poeder veel gesnipperde lomboh-idjoe. stukje trassi of anders bouillonblokje een beetje geraspte kokos y2 kopje soya-pulp En een beetje van de graat geplukte ikan pedoh. Alles door elkaar mengen, in een vuur vast bakje doen, een beetje melk er bij of santen, op smaak afmaken, niet te zoet. Opstomen in de rijstkoker. Of heel zachtjes laten sudderen op een gasplaatje. (asbest) Bottoh-pedoh. Ruikt u de waroeng? Plantersvrouw. door A. J. Bernet Kempers Een prachtig boek over dit unieke bouwwerk met 280 afbeeldingen, dat een uitgebreide beschrijving geeft, met historische achter gronden en de tegenwoordige strijd om het behoud ervan. 30,75 f 3,— porto. 9bM MêJaUU Dm Haag 1SU Lók 1902 Csuim MMBL Dm Hoog 1913 maakt U voordelig Uw ROZENSTROOP, sorbets, gebak en zeer fijne likeuren I Nu ook Nectar kleurstoffen I I Vraag gratis receptenboekje bij Uw Toko, drogist of Pharm. fabriek "Phytol" - Afd. Nectar essence Wagenstraat 129 Den Haag. 19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 19