gewoonten meer bekend zou raken met andere, betere voeding. Dat wij, mensen uit Indië, weer, en méér dan vroeger zouden beseffen hoe belangrijk de kedelee is voor ons dagelijks menu. Niet alleen als lecithine, maar als aangenaam, lekker en gezond eten. Is het niet een schandaal dat mijn notenboer op de hoek, die zo goed voorzien is van alle soorten uitheemse noten, nog nooit van "katjang kedelee" heeft gehoord, die notabene lek kerder is dan pinda? En minder vet en dus gezonder? "Daar kunnen we niet aan beginnen, dat is volkomen onbekend hier," vindt hij. Maar hij kijkt toch even op als ik hem een zakje "roasted soybean" Amerikaanse import van 1,10 per ons voorhoud. "Kunt U zelf maken," zeg ik. "Beginnen we niet aan", zegt hij koppig. Mijnheer de Hollander denk ik, na 31/2 eeuw is hier ineens de zon doorgebroken en wat hebben jullie ont dekt? De saté-saus, de kroepoek, de nassi (wat daar ook voor door moge gaan). Misschien, op een andere heldere dag, ont dekken jullie nog meer. Soyabonen en -meel worden bij tienduizenden ton per maand ingevoerd, verwerkt in ontelbare consumptie-artikelen, niet alleen dierenvoer. Maar de doorsnee burger weet niet, wat hij eet en wil het niet weten ook. Dat is de grootste moeilijkheid hier. Aan die doorbraak zijn we nu via een SOYA-RECEPTENBOEK- JE bezig. Plantersvrouw heeft er haar beste kunnen en weten aangezet. Rogier zorgde voor een serie prachtige foto's (2 er van ziet U hiernaast) over alle toepassingen van de kedelee. U kunt straks met dit boekje soyabonen, de gezondste, voed zaamste boon, die vlees geheel overbodig maakt, opdienen als schotel, soep, drankje, toetje, brood, koek. Het wordt een goed kookboek, het eerste Soy-boek in Nederland. Tjalie zou er tevreden over zijn, geloof ik. Poekoel teroes. Hoe hard, hoe lang moet je poekoellen tot een gedachte, een plan zichtbare, tastbare resultaten voort brengt? Zo'n tahoe-verkoper als op de voorplaat zal wel nooit op de markt te zien zijn. Hoewel, hoeveel groenteboeren in Den Haag verkopen er al niet tahoe en tempé. En in andere steden? Alleen voor het Indische publiek? Het is onze invloed geweest die Nederland verrijkt heeft met kroepoek, nassi, saté. Lombok en mangga zijn bijna even gewoon als paprika en appel. Begrip en inzicht gaan hier met een slakkengang, maar heeft Tjalie niet daarom juist zijn "poekoel teroes" devies gevonden? Voor ons uit Indië ligt het allemaal makkelijker dan voor hen die er nooit geweest zijn. Wij hebben de rijkdom van eenvoudig voedsel gekend. Gezond voedsel. "Al zouden we gewoon droge rijst met een stukje tempé heb ben, OMDAT we gezond willen blijven!" LD. Van Juul Lentze, Kendal Park, New Jersey, USA kregen we deze foto's genomen in het "soybean corner" van een supermarkt. De soyaboon is overal in Amerika ingeburgerd. Als snack in diverse smaakjes, als pannekoek-meel (gemengd met tarwemeel in de goede verhouding, klaar voor gebruik) als bak- en braadolie. Als "grit", korrelig gebakken soyameel, smaakt het precies als onze spek-kaantjes en wordt het gebruikt bij de nasi goreng, bami en andere schotels. Ook in Australië zijn al deze artikelen in vele supermarkten en gezondheidswinkels te krijgen. 13

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 13