Vanillede smakelijkste en geurigste orekidee Gedurende de oorlogsmaanden januari-maart 1942 was ik in Tjipatat (Ban- doengse) gestationeerd waar wij voor oefeningen hele lange dagmarsen maakten door bergterrein, door sawahs, door hoog stekelig alang-alang gras enz. Op een van die dagen herinner ik me dat we moe terugliepen over een stuk weg waar we gestopt werden door heel erg vriendelijke mensen die daar woonden en die de hele troep op verfrissende drank trakteerden. Vele details zijn me nu ontgaan, maar wel herinner ik me dat het een vanille aanplant was op een klein landgoed, afgelegen van de bewoonde wereld. Blijkbaar was de vanille toen nog halfweg lonend als aandikkertje van een klein pensioentje. De cultuur en geschiedenis van deze zo ogenschijnlijk onbelangrijke klimplant is erg interessant. Vanilla planifolia is een orchidee en is in haar moederland Mexico een echte bosplant, een liaan, die tientallen meters hoog tegen de bomen opklimt en daar geheel onder het bladerdak leeft. Opvallend is echter dat de mooi ste planten aan de bosranden worden gevonden, hetgeen erop wijst dat zij in minder schaduw beter gedijen. De missionaris Bernardino de Sahagua, die lange tijd in Mexico werkzaam was heeft als eerste - omstreeks 1530 - op het gebruik en de bijzondere aroma tische eigenschappen van de vanille de aandacht gevestigd. De Mexicanen gebruiken het vooral in hun cacao drank. In 1605.werden de eerste va nille vruchten voor het eerst in Neder land ingevoerd, terwijl in 1819 de Bo tanische tuin in Buitenzorg de eerste plant ontving. De vanille plant groeide en bloeide uitstekend maar vruchten werden niet verkregen. Dat raadsel werd pas opgelost door Morren die in 1836 in de Botanische tuin te Luik vond dat de bloemen niet zelfbestuivend zijn en er toen in slaagde de bloemen kunstmatig te bevruchten. Ongeveer 1850 heeft Teysmann met goed resultaat de eerste vruchten op Java gewonnen, ook kunstmatig, omdat de speciale bestuivende bijen ook in Indië niet inheems zijn. Teysmann is een bekende figuur die naam verwierf als uitnemende practicus en mede grondlegger van de Kinacultuur en die met Franz Junghuhn overhoop lag over diens visie om kina onder schaduw- bomen te planten. De vanille cultuur is niet zo eenvoudig. Een jaar voordat men de vanille gaat planten, moet met de aanleg van de steunbomen worden begonnen zodat deze reeds voldoende blad ontwikkeld hebben als de vanille wordt uitgeplant. De vanille wordt door stekken verme nigvuldigd, welke zodra de West-moes- son-regens doorkomen, worden ge plant. Stekken worden verkregen door in een oudere aanplant, reeds in de voorgaande West-moesson de nodige sterke planten geen vruchten te laten dragen maar door snoeien te dwingen vele scheuten te vormen. Algemeen geldt dat na het derde jaar de volle productie intreedt en dan 5 tot 6 jaar of langer voortduurt. De bloemen openen zich in de nacht en bloeien slechts een dag zodat iedere ochtend voor 11-12 uur de aanplant moet worden nagegaan en voor een goede oogst moet het droog weer zijn. Een bloemtros bezit 15-20 bloempjes waarvan men bij voorkeur de eerste opengaande, onderste bloemen be stuift, vooral omdat de onderste bloe men de rechtste vruchten geven. Al naar gelang de sterkte der plant en de forsheid der scheuten laat men 10 tot 15 bloemen per tros tot vrirfcht komen; de overigen knijpt men weg. Ongeveer 9 maanden na de vrucht zetting is de vanille rijp en begint de 15 - 25 cm lange vrucht aan het uiteinde geel te worden. Het oogsten moet dagelijks gebeuren en met veel zorg om niets te beschadigen. Nu de bereiding nog. De bereidingsmethoden verschillen in diverse landen maar voor Java was men gewoon de vruchten na het pluk ken in warm water (95° C.) onder te dompelen, waarna men de vruchten afdroogt en ze op wollen dekens legt, zonder elkaar te raken. De deken wordt nu eenmaal over de vruchten dichtge vouwen en het geheel in de volle zon gelegd. Enige malen per dag keert men de dekens om voor het gelijkmatig ver warmen van boven en onderkant der vruchten, 's Nachts worden de. deken- pakken in een droog vertrek bewaard. De volgende morgen worden de de kens even geopend om de vruchten te controleren, daarna direct weer dicht gevouwen en weer tot 's middags in ld. Bloemtrosje van de vanille. de zon gelegd. Dit wordt dagelijks herhaald. Na enige dagen begint de vrucht soepel en bruinachtig van kleur te worden. Na 8-12 dagen is zij glan zend zwart of rood-zwart van kleur geworden, voldoende droog en toch soepel. Na deze bereiding worden de stokjes in bosjes gebonden en in blik ken trommels bewaard. Tot bosjes ge bonden, in blikken verpakt, blijft de vanille nog na-kristalliseren, waardoor een intensief aroma ontstaat. De grote concurrent van de vanille is de kunstmatige vanilline. Deze wordt met behulp van eugenol of iso-eugenol bereid. Eugenol wordt hoofdzakelijk uit kruidnagelolie en kaneelolie gewonnen, dat veel goedkoper is wanneer men bedenkt dat 1 kg vanilline een even sterk aroma bezit als 50 kg vanille. In de parfumerie fabricage is de va nille geheel door de vanilline verdron gen, maar voor het gebruik in spijzen en genotmiddelen, de fabricage van chocolade, essences, ijs en voor de banketbakkerij is de vanille nog steeds het superieure artikel. Wat minder be kend is het feit dat in Amerika de goed kopere kwaliteit-vanille veel gebruikt wordt voor het aromatiseren van tabak. (Wel sterk te ruiken!) Zonder zelfs over ziekten en plagen te praten is het wel duidelijk dat de va- nilleteelt veel toezicht en arbeid vraagt en de bereiding der vruchten bijzonde re zorg, waarom het geen geschikt gewas is voor de grote cultures. De grootste aanplantingen beslaan ook niet meer dan 1-2 HA. Niet erg bemoedigend voor een in vestering voor een aandikkertje van een AOW pensioentje! Met behulp van gegevens bij H. Dei- num in "De landbouw in de Indische archipel." E. G. Van Voorthuizen Ik kan me geen Indische suikerpot her inneren, of er zaten vanille-stokjes in. Je wist niet anders: vanille wordt in de suiker bewaard. En de bos vanille van lees verder volgende pag., 1e kol. onderaan 19 Vanilleplant in de Jardin Botanique in Meise, België.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 19