Postpakket na acht jaar aangekomen postage Bulgur contra kedelee De macht van de sojaboon in Brazilië groeit "Mijne Heren, Bijgaand zend ik U postpakket nr. 146, afgezonden door M. Siraj ud Din and Sons, Lahore, Pakistan. Ik maak U er echter op attent dat het pakket in 1967 werd verzonden en vanwege de blokkering van het Suez- kanaal eerst heden na vrijmaking van het kanaal alhier werd ontvangen. Hoogachtend, Voor de directeur de chef Inklaring, J. HOLSBEEKE Acht jaar geleden bracht iemand ons een paar kleurige platen met fraaie Islamietische spreuken. In die tijd wer den -die platen een rage en Tjalie be stelde er enthousiast bij een uitgever in Pakistan een hele stapel van. We hoorden er niets meer van. Het Suez- kanaal ging dicht, er was voortdurend trammelant in het Midden-Oosten en niemand dacht meer aan die bestelling. En ineens komt de postbode met een loodzwaar pak, in wit katoen genaaid, zoals dat de gewoonte is in Pakistan, India, Thailand. En daar kwamen ze te voorschijn, honderden spreuk-prenten, de een al mooier en decoratiever dan de andere. Toen ik ze uitpakte bedacht ik me opeens dat voor Tjalie het Suez- kanaal al langer dan een jaar open is, voor ons stervelingen pas een maand of twee! Hij zal het pakket, onder die bergen onbestelde post gezien hebben en tegen de posterijen gezegd: "Ajo, breng bij Tong-Tong, deze!" En zo zijn ze dan toch hier beland. Na 8 jaar. Wijsheden van Mohammed, over Tijd en Ruimte. NB. We zijn bezig de spreuken te laten vertalen, daarna zijn ze te koop. STAN" Onder de naam BULGUR is in Amerika een uitstekend veevoer bekend. Het slachtvee wordt er moddervet van. Toen heeft een heel vernuftige hersen- gymnast ontdekt dat dit voer ook voor mensen bruikbaar was. Enduizenden tonnen BULGUR werden sinds deze schitterende ont dekking door de Amerikaanse goeierds naar alle "ontwikkelende" landen ge stuurd. Tot deze landen hoort ook In donesië. Het is niet gemakkelijk iets genietbaars van BULGUR te maken, vooral niet voor de Indonesiër, want DE KLANK BLIJFT ER IN Nietwaar? Van BULGUR kunnen we niet verder komen dan BUBUR. Dunne bubur of dikke bubur maar het is en blijft BUBUR. Pokoknja (het voornaamste is), als maar kenjang, bung! Wat betreft de smaak, dit wordt overgelaten aan degene, die een gegeven paard niet in de bek mag kijken. B.v. gula djawa, geraspte klap per en alweer KETJAP, het sojaproduct bij uitnemendheid. Later kwam het allernieuwste snufje: SOY-FORTIFIED BULGUR Lezers, het klinkt als een oorlogsver klaring, hoewel oorlogen tegenwoordig alleen maar gevoerd worden, maar niet verklaard. Maargeef mij inplaats van deze fortificatie een enkel stukje, tempee, die op Java al eeuwen bekend is en gegeten, omdat het lekker en gezond is zonder bijbedoelingen. Of een stuk tahoe, ook al eeuwen in China bekend, niet om iets te versterken, want de CHINESE MUUR was sterk genoeg. We hebben dus van de Amerikanen geleerd, om BULGUR te eten, gefortifi- ceerd met doodgewone katjang kede lee. Inderdaad is het iets nieuws in de voedingsleer. Maarzou het niet beter zijn, dat de Amerikanen de GOOD OLD tempee van de Javanen leerden en deze zelfde Amerikanen de VERY GOOD OLD tahoe van de Chinezen? Net zoals de Blanda's tempee en tahoe van de Indo's hebben leren eten en zelfs lekker vinden. Dr. M.Soetjahjo. Amerika's langdurige monopolistische greep op de soja-wereldmarkt wordt door Brazilië aangevochten. Hoewel het een tiental jaren geleden vrijwel in het geheel geen sojabonen produceer de, heeft Brazilië pas een oogst binnen gehaald die officieel wordt geschat op 9 miljoen ton en waarvan particuliere handelaren zeggen dat deze in werke lijkheid wel een hoogte kan bereiken van 11 miljoen ton. Men verwacht dat de oogst van de Verenigde Staten van dit jaar 35 miljoen ton zal bedragen. Met zijn snel groeiende productie, heeft Brazilië reeds 15 procent van de internationale sojabonen-markt ver overd, daarmede een zware aanval doende op Japan en W.-Europa. En thans heeft de Braziliaanse regering - als onderdeel van een campagne om het aandeel in de markt uit te breiden - de boeren een minimumprijs gegaran deerd en probeert contracten op lange termijn op regeringsbasis af te sluiten met verbruikende landen. Uit: Newsweek. Na het lezen van dit bericht, zal het U zeker ook onvoorstelbaar voorkomen dat men in Nederland vrijwel niets over de sojaboon en haar nut afweet. Ik ben ruim 6 maanden bezig met steek proeven. Waar ik het ook vraag: bak kers, kruideniers, supermarkets, maar ook gewoon mensen die bij een of andere productie betrokken zijn, geven: "wel eens van gehoord, wat is het precies?" Lezers van Tong-Tong kunnen er al een jaar van op de hoogte zijn. Ook hier wijzen brieven, gesprekken erop, dat ongeveer 30% er genoeg over weet, 20% heel vaag en 50% nog steeds totaal NIETS. Zou ons a.s. kookboekje een klein beetje begrip brengen naar het waarom van die 35 miljoen ton kedelee? L.D. 18

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1975 | | pagina 18