MOGELIJKHEDEN MET SOYA-EIWITTEN EN ULTRA SOY
Onze krant, 't Brabants Nieuwsblad heeft hier een groot artikel aan gewijd.
Het Research-laboratorium van Unilever in Duiven, GId.heeft nl. genodigden
onthaald op een keur van gerechten, waarin soja-eiwitten zijn gebruikt. TVP.
Textured Vegetable Protein, waar Unilever al jaren aan werkt.
"Wat nu bereikt is", - zegt één van de Unilever-mensen, - "is niet te vergelijken
met 't vroegere ruwe werk van de Amerikanen. Maar Unilever wil geen ver
vanging van vlees of andere producten, wij willen een grotere verscheidenheid
in het voedingspakket, naast de bestaande producten."
Je moest 't wel kopen in baaltjes van
25 lbs, tegelijk. En dat is iets dat een
normaal gezin natuurlijk niet gauw
doet. Tenzij het een hotel, restaurant
of een toko heeft.
En die toko voor Ultra Soy is er nu
dan. Toko Tong-Tong. Daar kunt u nu
Ultra Soy kopen in elke gewenste
hoeveelheid, ik meen, in iedere ge-
Dus zullen we binnenkort misschien
allemaal mee kunnen proeven van
Pizza Napolitana, Sauce Provencale,
Superburgers, Rondo's en nog veel
meer. Naast de oude maaltijdsoepen,
gebraden gehakt met jus, soepballe
tjes, leverpastei en veel meer.
Ingeblikt? Vacuum verpakt, in diep
vries toestand?
Het is een heel lang verhaal, waar ik
een beetje misselijk van werd. Nog
wel over soja
Het zal ons weer gepresenteerd wor
den op een blaadje, kant en klaar.
"Voor uw gemak, mevrouw."
De rekening staat er nog niet bij.
"Hoe staat de consument er tegen
over?" "Bij de proeven waren de re
acties zeer positief. Het woord "plant
aardig" heeft een sympathieke klank.
De voedingswaarde zegt de consu
ment niet veel, omdat de voorlichting
daarover tot nog toe veel minder is
geweest dan in een land als Zweden."
Hier heb ik een paar lelijke woorden
gezegd. Niet alleen in Zweden. In nog
veel meer andere landen weten de
mensen al lang, wat soja voor hen
kan zijn. En waarom hier dan niet?
Omdat hier veel vlees moet zijn, dat
van buiten blinkt enzVoor duur
geld.
Niet alleen Unilever, er zijn hier nog
meer fabrieken die al lang TVP. ma
ken. Veel mensen weten 't niet, omdat
't niet in kleinverpakking op de markt
wordt gebracht. En misschien nooit
zal wórden gebracht in de detailhan
del. Behalve Crokomix in Reformza
ken. Maar wie gaat er voor de goed
koopte naar een speciaalzaak?
En waarom niet bij onze kruidenier?
Nog altijd om die flop van jaren ge
leden? We blijven toch niet druilen!
En zeker niet als 't gaat om zo iets
superieurs.
Misschien zou 't een gevaar kunnen
worden voor de vleesleveranciers.
Verleden jaar kreeg ik proefzakjes
van een fabriek die de alleenvertegen
woordiging had/heeft van een TVP.
product dat "Ultra-Soy" heet. Uit A-
merika.
Waarom Ultra Soy?
helpt 't wereldvoedselprobleem op
te lossen.
is eiwitrijk, vet-arm, licht verteer
baar
heeft een zeer laag kiemgetal
is van konstante kwaliteit
is gemakkelijk in opslag, neemt
geen koel- of vriesruimte in beslag
dank zij onbeperkte houdbaarheid
in droge vorm.
is zeer economisch in gebruik.
INIIIIiIllüllllillllllllllllll 1:111 ..l.!llll!lllllllllllll!lllll!lilli:il!!!;illlllllll!llll!l!lllllllilll
wenste kleur, maar dat weet ik niet
zeker. Geeft ook niet, want 't is alle
maal precies 't zelfde. De kleuren zijn
er, geloof ik, voor de levensmiddelen
industrie die er de smaakjes aan moe
ten geven. Deze is volkomen neutraal.
Misschien moet 't rode, ham worden.
Wit, varkens- of kip- en 't andere
rundvlees.
Wel moet 't een beetje op smaak ge
bracht worden met b.v. een vlees/
bouillontablet. Of ve'tsin als u vege
tarisch bent. Zit er eigenlijk wel echt
vlees in zo'n tablet?
Ultra Soy voldoet uitstekend aan al
uw eisen, al zegt Unilever dat haar
product beter is.
Dus lekker thuis kokkerellen met Ul
tra-Soy. De makelij hoeft niet Tour-
nedos Stroganoff te heten, geen Piz
za Napolitana, geen Risotto of Rondo-
(Capriccioso van Saint-Saëns) maar
gewoon bregedel-pan, sambel semoet,
abbon, gembrot of öblök-öblök. Goe
de wijn behoeft geen krans. Maar
voor de twee laatste, liever de boon
tjes met veel lomboh-idjo.
Een stampje van hete aardappelen,
rauwe groenten en wat Ultra Soy zal
ook best lekker zijn. Maar vergeet
niet, als u toch eenmaal bij Tong-Tong
bent, neem maar wat boontjes ook
mee naar huis.
Veel kunt u doen met Ultra Soy, maar
ook een heleboel met soja-boontjes.
Probeer maar eens een rauwkost-
schoteltje van bietjes, worteltjes,
bloemkoolroosjes, wat soja-boontjes,
half uur gekookt, niét in de snelkook,
wel 18 uur geweekt, U proeft stukjes
kenari. Sla-sausje er door.
En die ouderwetse sambel-goreng ke
ring dan, van ouwe mak-kokkie of van
de bibik-djoewal op Klodjen-Lor. Die
maakt u nog lekkerder van soja-boon
tjes. Heus, ik jok niet. Probeer 't maar
's. "Aizo laaaaang, 18 uur
Wat kunt u in 18 uur al niet doen. 't
Hele huis van achter naar voor en
terug, uw strijkgoed. U kunt nog een
paar uur bridgen als u wilt, of mah-
jong'en voordat u aan 't koken slaat.
De boontjes die u vandaag weekt,
consumeert u morgen. Eén dag voor
uit denken. Niet alleen: Wat eten we
vandaag? Maar ook: Wat zet ik mor
gen op tafel.
Als u zich om vijf uur nog moet haas
ten naar de slager, dan éet u om zes
uur, tanggoeng, biefstuk. Of kant en
klaar van Unilever, Iglo of een andere
dure fabriek. Net zo gezond als thuis
klaar gemaakt?
Dat geloven we toch zeker niet? Met
ook nog dat "fabriekssmaakje" dat ik
tenminste overal in terugvind.
"Smaakt naar koelie", zeiden we
vroeger. Waarom naar koelie? Massa
fabrikaat onder de warme Tropenzon,
toen er nog niet overal machines voor
waren. Ik eet hier ook nog wel eens
koelie hoor. Als ik lang gespit heb of
ander werk, zwaarder dan tikken op
mijn machientje. Maar we zijn maar
met ons tweeën en dan zo'n enkele
keer.
Maar dan zo'n gezin met zes kinde
ren. Die zijn er wel niet zo veel meer,
maar een stelletje van drie lummels
tussen de twaalf en achttien, die eten
ieder ook wel een Pizza. Wat zou zo'n
moeder veel kunnen hebben aan TVP.
De grootste bres die er geslagen
wordt in onze blandja-pot wordt aan
vlees uitgegeven. Ze kan naar Albert
Heyn gaan, voor "Eet". Is al goedko
per; maar 't kan nóg voordeliger. En
moeten we daar niet naar toe? Naar
versobering in deze tijd van jammer
en verdriet? Nóg zijn er mensen die
"bah!" zeggen tegen "Eet". Die willen
biefstuk voor de prijs van gehakt.
(lees verder volgende pagina onderaan)
15