MOGELIJKHEDEN MET SOYA-EIWITTEN EN ULTRA SOY Onze krant, 't Brabants Nieuwsblad heeft hier een groot artikel aan gewijd. Het Research-laboratorium van Unilever in Duiven, GId.heeft nl. genodigden onthaald op een keur van gerechten, waarin soja-eiwitten zijn gebruikt. TVP. Textured Vegetable Protein, waar Unilever al jaren aan werkt. "Wat nu bereikt is", - zegt één van de Unilever-mensen, - "is niet te vergelijken met 't vroegere ruwe werk van de Amerikanen. Maar Unilever wil geen ver vanging van vlees of andere producten, wij willen een grotere verscheidenheid in het voedingspakket, naast de bestaande producten." Je moest 't wel kopen in baaltjes van 25 lbs, tegelijk. En dat is iets dat een normaal gezin natuurlijk niet gauw doet. Tenzij het een hotel, restaurant of een toko heeft. En die toko voor Ultra Soy is er nu dan. Toko Tong-Tong. Daar kunt u nu Ultra Soy kopen in elke gewenste hoeveelheid, ik meen, in iedere ge- Dus zullen we binnenkort misschien allemaal mee kunnen proeven van Pizza Napolitana, Sauce Provencale, Superburgers, Rondo's en nog veel meer. Naast de oude maaltijdsoepen, gebraden gehakt met jus, soepballe tjes, leverpastei en veel meer. Ingeblikt? Vacuum verpakt, in diep vries toestand? Het is een heel lang verhaal, waar ik een beetje misselijk van werd. Nog wel over soja Het zal ons weer gepresenteerd wor den op een blaadje, kant en klaar. "Voor uw gemak, mevrouw." De rekening staat er nog niet bij. "Hoe staat de consument er tegen over?" "Bij de proeven waren de re acties zeer positief. Het woord "plant aardig" heeft een sympathieke klank. De voedingswaarde zegt de consu ment niet veel, omdat de voorlichting daarover tot nog toe veel minder is geweest dan in een land als Zweden." Hier heb ik een paar lelijke woorden gezegd. Niet alleen in Zweden. In nog veel meer andere landen weten de mensen al lang, wat soja voor hen kan zijn. En waarom hier dan niet? Omdat hier veel vlees moet zijn, dat van buiten blinkt enzVoor duur geld. Niet alleen Unilever, er zijn hier nog meer fabrieken die al lang TVP. ma ken. Veel mensen weten 't niet, omdat 't niet in kleinverpakking op de markt wordt gebracht. En misschien nooit zal wórden gebracht in de detailhan del. Behalve Crokomix in Reformza ken. Maar wie gaat er voor de goed koopte naar een speciaalzaak? En waarom niet bij onze kruidenier? Nog altijd om die flop van jaren ge leden? We blijven toch niet druilen! En zeker niet als 't gaat om zo iets superieurs. Misschien zou 't een gevaar kunnen worden voor de vleesleveranciers. Verleden jaar kreeg ik proefzakjes van een fabriek die de alleenvertegen woordiging had/heeft van een TVP. product dat "Ultra-Soy" heet. Uit A- merika. Waarom Ultra Soy? helpt 't wereldvoedselprobleem op te lossen. is eiwitrijk, vet-arm, licht verteer baar heeft een zeer laag kiemgetal is van konstante kwaliteit is gemakkelijk in opslag, neemt geen koel- of vriesruimte in beslag dank zij onbeperkte houdbaarheid in droge vorm. is zeer economisch in gebruik. INIIIIiIllüllllillllllllllllll 1:111 ..l.!llll!lllllllllllll!lllll!lilli:il!!!;illlllllll!llll!l!lllllllilll wenste kleur, maar dat weet ik niet zeker. Geeft ook niet, want 't is alle maal precies 't zelfde. De kleuren zijn er, geloof ik, voor de levensmiddelen industrie die er de smaakjes aan moe ten geven. Deze is volkomen neutraal. Misschien moet 't rode, ham worden. Wit, varkens- of kip- en 't andere rundvlees. Wel moet 't een beetje op smaak ge bracht worden met b.v. een vlees/ bouillontablet. Of ve'tsin als u vege tarisch bent. Zit er eigenlijk wel echt vlees in zo'n tablet? Ultra Soy voldoet uitstekend aan al uw eisen, al zegt Unilever dat haar product beter is. Dus lekker thuis kokkerellen met Ul tra-Soy. De makelij hoeft niet Tour- nedos Stroganoff te heten, geen Piz za Napolitana, geen Risotto of Rondo- (Capriccioso van Saint-Saëns) maar gewoon bregedel-pan, sambel semoet, abbon, gembrot of öblök-öblök. Goe de wijn behoeft geen krans. Maar voor de twee laatste, liever de boon tjes met veel lomboh-idjo. Een stampje van hete aardappelen, rauwe groenten en wat Ultra Soy zal ook best lekker zijn. Maar vergeet niet, als u toch eenmaal bij Tong-Tong bent, neem maar wat boontjes ook mee naar huis. Veel kunt u doen met Ultra Soy, maar ook een heleboel met soja-boontjes. Probeer maar eens een rauwkost- schoteltje van bietjes, worteltjes, bloemkoolroosjes, wat soja-boontjes, half uur gekookt, niét in de snelkook, wel 18 uur geweekt, U proeft stukjes kenari. Sla-sausje er door. En die ouderwetse sambel-goreng ke ring dan, van ouwe mak-kokkie of van de bibik-djoewal op Klodjen-Lor. Die maakt u nog lekkerder van soja-boon tjes. Heus, ik jok niet. Probeer 't maar 's. "Aizo laaaaang, 18 uur Wat kunt u in 18 uur al niet doen. 't Hele huis van achter naar voor en terug, uw strijkgoed. U kunt nog een paar uur bridgen als u wilt, of mah- jong'en voordat u aan 't koken slaat. De boontjes die u vandaag weekt, consumeert u morgen. Eén dag voor uit denken. Niet alleen: Wat eten we vandaag? Maar ook: Wat zet ik mor gen op tafel. Als u zich om vijf uur nog moet haas ten naar de slager, dan éet u om zes uur, tanggoeng, biefstuk. Of kant en klaar van Unilever, Iglo of een andere dure fabriek. Net zo gezond als thuis klaar gemaakt? Dat geloven we toch zeker niet? Met ook nog dat "fabriekssmaakje" dat ik tenminste overal in terugvind. "Smaakt naar koelie", zeiden we vroeger. Waarom naar koelie? Massa fabrikaat onder de warme Tropenzon, toen er nog niet overal machines voor waren. Ik eet hier ook nog wel eens koelie hoor. Als ik lang gespit heb of ander werk, zwaarder dan tikken op mijn machientje. Maar we zijn maar met ons tweeën en dan zo'n enkele keer. Maar dan zo'n gezin met zes kinde ren. Die zijn er wel niet zo veel meer, maar een stelletje van drie lummels tussen de twaalf en achttien, die eten ieder ook wel een Pizza. Wat zou zo'n moeder veel kunnen hebben aan TVP. De grootste bres die er geslagen wordt in onze blandja-pot wordt aan vlees uitgegeven. Ze kan naar Albert Heyn gaan, voor "Eet". Is al goedko per; maar 't kan nóg voordeliger. En moeten we daar niet naar toe? Naar versobering in deze tijd van jammer en verdriet? Nóg zijn er mensen die "bah!" zeggen tegen "Eet". Die willen biefstuk voor de prijs van gehakt. (lees verder volgende pagina onderaan) 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1976 | | pagina 15