Toko KETJIL VAMU NEDERLAND 1001 avonturen met de soetil Natriumarm - Zoutarm Ketjap Natriumarm - Zoutarm Kedelé Kroepoek Natriumarm - Zoutarm Sambal melodie meer te herkennen was, ver scheurde mijn oren. Het was oorver dovend. Later herhaalde dit zich, toen de Gou verneur het erf opreed, maar nu was het "Wilhelmus" aan de beurt. Toen hij de Pendoppo betreden had en zich naast de Soenan had geplaatst, hield die muzikale verschrikking op. Maar vrijwel op hetzelfde moment, werden door de bedienden de inmiddels rond gediende drankjes, uit de handen ge haald en luttele seconden later ver vangen door een glas champagne. De Gouverneur sprak de Soenan toe, beginnend met "Pakoe Boewono (spijker van de wereld) en verder een hele reeks orden, die de Soenan had verworven. Al noemde hij ze misschien niet allemaal, het was toch een res pectabel aantal, dat hij uit zijn hoofd had moeten leren. Aan het slot van zijn speech volgde de toast en mochten wij van de cham pagne drinken. Wij, mijn vrouw en ik, niet wetend wat er nog volgen zou, nipten er een beetje van. Anderen, zagen wij, ledigden het glas ad fun- dum". Klopte, want in een mum van tijd, werden de glazen, vol of leeg, weer opgehaald en prompt vervan gen door een ander, vol glas. De Soenan zou spreken. Nadat die zijn verhaal had beëindigd, waarvan ik trouwens geen woord had begrepen, mochten wij weer van de "nieuwe" champagne drinken. Wijzer geworden, ging het bij mij ook "ad fundum Daarna werd de stemming wat losser. Er werd zelfs gedanst, Maar uitsluitend de "Quadrille des Lanciers", die wij niet kenden, en wat blijkbaar de enige dans was, die de Soenan onder de knie had. Later heb ik mij toch nog een keer met die dans kostelijk geamuseerd en met mij vele anderen. De Soenan was na melijk op bezoek geweest bij een Zweeds oorlogsschip, dat op de rede van Semarang lag. Daar moest na tuurlijk een contra-bezoek op volgen. Weer zo'n vervloekte receptie. Dat contra-bezoek werd gebracht door een hooggeplaatst Zweeds marine officier, die vergezeld werd door een dame, waar hij haar zo gauw vandaan had gehaald wist ik niet, maar het was uitgesproken een beeldje. De officier werd door de Gouverneur aan de Soenan voorgesteld, maar die had kennelijk niet de minste belang stelling voor 's mans naam, want zijn dikke wijsvinger priemde meteen naar het kruis, bezet met diamanten, dat de officier, als ordeteken, op zijn rok- overhemd had hangen. En het was duidelijk aan de Soenan te zien, dat hij nauwelijks kon aanvaarden, dat hij dat ordeteken niet, althans nog niet, had. Later werd er weer gedanst en de Soenan vroeg, zoals het hoorde, de dame van de Zweedse zee-officier. De Quadrille. Daar had dat lieftallige wezen kennelijk nog nooit van ge hoord. En toen ontwikkelde zich een schouw- Macaroni of spaghetti sausmix Hiervoor zijn de brokjes met ham- smaak erg lekker. Deze moeten voor 't gebruik twintig minuten zachtjes koken in ruim water. 1 kopje soja-brokken (hamsmaak) 100 gram gehakt (half om half) 1 busje tomaten-puree van 150 gram 1 groene paprika of 4 5 groene pepers 1 middelgrote ui 2 teentjes knoflook 1 bouillontablet zout, zoet en zuur naar smaak. De brokjes dus eerst koken in ruim water. Dan verdeel ik ze in kleinere stukjes, maar dit hoeft niet bepaald. Gesnipperde ui, knoflook, paprika of Choorstraat 50, Delft. Telefoon 015-13 18 55 Uw adres voor: INDONESISCHE KUNSTNIJVERHEDEN o.a.: Houtsnijwerk, Zilverwerk, Schil derijdoeken, Batikkains, Pale- kats, Hesjes, T-shirts, Barong- shirts, Longdressmaterials, Ja ponnen (caftans en andere ex clusieve modellen). Kwaliteit gewaarborgd. Eigen import. pepers fruiten in een lepel margarine tot "lajoe" geflenst. Opgieten met vocht van de hambrokjes. Even laten sudderen, dan tomaten-puree er bij doen, bouillontablet, 't gahakt en de sojabrokjes en zoveel water dat t een smeuiige massa is. Afmaken op smaak. Serveren bij op de gewone manier gaar gekookte macaroni of spaghetti. Een beetje geraspte kaas er bij is erg lekker. Schoteltje bruine bonen met soja-korrels of brokjes 1 potje bruine bonen kant en klaar van Hak 50 gram soja-korrels of brokjes 100 gram varkensvlees 1 kleine ui 2 teentjes knoflook 1'/2 blaadje laurier snufje gemalen kruidnagelen. 1 of 2 gesnipperde rode lomboks of sambal bouillon-tabletje zout, peper, azijn en suiker naar smaak. Sojakorrels weken. Gebruikt u de gro tere brokken, dan moeten deze even als de hambrokjes twintig minuten zachtjes koken. Maar voor dit gerecht dus geen hamsmaak nemen. 't Vlees in kleine blokjes snijden en met de sojakorrels, de gesnipperde ui, knoflook, paprika en de blaadjes laurier smoren in een lepel margarine. Is 't vlees gaar, de bruine bonen er door doen en een flinke scheut water. Ook dit gerecht moet lekker smeuiig zijn. Voor bij een bordje rijst of bij de kentangs. Laurier en kruidnagel mogen iets overheersen. PLANTERSVROUW spel, waar alle "muurbloemen", man nelijk, zowel als vrouwelijk, zich kos telijk mee amuseerden. De Soenan trok en duwde, schoof en omarmde haar, om het arme mens maar die dans te laten volgen. Er kwam geen spaan van terecht. Wij hadden, on danks ons amusement, werkelijk me delijden met haar. Wat moet zij zich opgelaten gevoeld hebben. (wordt vervolgd) "Waar heeft Opa ook alweer gevochten? In Atjeh of op de Grebbeberg?" Gele Meerbloem 13 Wateringen Telefoon 01742-3280 VOOR AMSTERDAM: ARCHIPEL Karei Klinkenbergstraat 115 Telefoon 020- 13 71 57 27

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1976 | | pagina 27