Over soja en aardige fabrikanten
"LEVEN MET SOYA
Leef met SOYA!
Pas verschenen de 2e druk van
Onlangs kreeg ik een brief van een meneer, die vergeten was naam en adres
te vermelden. Ook zijn handtekening kon ik moeilijk ontcijferen, zodat ik hem
nog niet heb kunnen bedanken voor zijn vriendelijke woorden. Ik doe 't hierbij,
in de hoop dat hij dit stukje onder ogen krijgt. Dank u wel meneer X.
't Ging hem o.a. ook om Crocomix,
een soja-product waar hij aan gewend
was en dat hij altijd in een bepaald
warenhuis had kunnen kopen. Ineens
kon zijn leverancier hem er niet meer
aan helpen. Wat nu?
Meneer X, die zoutloos eet, maakt
zich een beetje ongerust dat mede
door mijn kritiek op de prijs, 't artikel
uit de handel is genomen. Enige tijd
geleden nl., schreef ik in T.T. dat, ver
geleken met Ultra soy, Pro soy en an
dere soy's, Crocomix wel duur was.
Meneer X. vleit me. Ik zou er haast
verlegen van worden, als ik niet wist
dat niemand zich ooit ook maar iets
zal aantrekken van welke kritiek ook,
van mij. Misschien was 't maar een
tijdelijke maatregel. Probeert u eens
te schrijven, meneer X. aan SMIT'S
Reform B.V. in Putten, Gelderland.
Postbus 17. Dat is de importeur.
De speciaal-zaak hier heeft 't nog wèl.
En op mijn vraag of Smits plannen
had 't uit de handel te nemen, zei hij:
Ik weet er niks van. Mocht toch blij
ken dat 't inderdaad niet meer wordt
aangeboden, dan kunt u altijd terug
vallen op de verschillende soorten die
nu toch blijkbaar al wel in klein-ver-
pakking op de markt zijn gebracht
Met name bij Vroom en Dreesman,
naar ik hoor. En niet alleen de zoute
soorten, maar alle. Hier in Bergen op
Zoom, onze "grote stad" was 't er
nog niet. Van de grootste fabriek in
Nederland kreeg ik, al wel een tijdje
geleden, te horen, dat T.V.P. alleen
in grote hoeveelheden geleverd werd
aan de vlees- en snackwaren-indus-
trie.
Af en toe worden we ineens weer in
een stukje in de krant aan soja her
innerd.
De Telegraaf van 11 oktober j.l. zegt
b.v. "Bij het ten doop houden van de
door de Vereniging van Handelaren in
Industriële Grondstoffen uit Akker-
produkten (hè hè) uitgebrachte bro
chure "Soja-eiwit in de menselijke
voeding", verklaarde Prof. ir. B. Krol,
Directeur van 't Centraal Instituut voor
Voedingsonderzoek, 't een raadsel te
vinden, waarom veevoedingsdeskun
digen zich eerder op de soja hebben
gestort dan mensen die zich bezig
houden met de menselijke voeding.
Hij zal de eerste niet geweest zijn die
zich verbaasde. Ik vroeg de brochure
onmiddellijk op en kreeg haar prompt
toegestuurd. Duur uitgevoerd; er
stond niets nieuws in. Op mijn vraag
waar en wanneer wij de genoemde
soja-producten zullen kunnen kopen,
kreeg ik maar helemaal geen ant
woord. Stomme vraag!
Ze weten ook niet dat ik zelden mijn
neus ver buiten de deur steek.
De enige winkel die 't hier, in Bergen
op Zoom wèl verkocht, vertelde mij,
enkele weken geleden, dat hij 't spul
aan de straatstenen niet kwijt kon.
"Maar waarom dan niet?"
"De mensen kennen 't niet."
"Maar als 't nou overal verkocht zou
worden, 't in kranten en folders werd
geadverteerd, zoals bv. dat vóórge
bakken brood, dan zou 't wèl de aan
dacht trekken. Bij Albert Heyn gaat
"Eet" er toch ook in, en andere kant
en-klaar eterijtjes als kroketten e.d.
waar soja in zit. Maar één fabriek
vertelde mij dat T.V.P. alleen in t
groot werd geleverd aan de levens-
middelen-industrie."
"Jadat is 't. Men gaat er van uit,
dat de Nederlandse huisvrouw 't lui
ste schepsel ter wereld is en daarom
al die kant-en-klaar maaltijden."
Wat hebben we toch een lieve fabri
kanten. Zo belangeloos, alleen en uit
sluitend voor óns gemak!
Gelooft u dat?
Als u dan "niet te lui" bent en u heeft
na de overdaad van de feestdagen
trek in een eenvoudige, maar lekkere
en gezonde maaltijd, dan heeft me
vrouw Hofhuis in Bussum een heerlijk
recept voor u.
PLANTERSVROUW
Soja-ratatouille.
2 ons soja-vleesjes of meer
1 dikke of twee kleine uien
2 teentjes knoflook
lekker veel groene en rode pepers
of paprika's
1 bouillontablet
een paar schijfjes laos, wat assem,
suiker en zout naar smaak.
1 eetlepel ketjap
1 winterpeen
1/2 pond champignons
Soja-vlees weken in handwarm water
en laten uitlekken. Peen in schijfjes
snijden, champignons in stukjes. Ui,
knoflook, lomboks snipperen en frui
ten in een flinke lepel margarine. De
andere ingrediënten er bij doen, de
vleesjes het laatst. Alles moet blijven
knappen, mag even met een beetje
water gesmoord worden.
Door Harryet Marsman (Plantersvrouw)
Internationale (èn Indonesische) recepten waarin soya in vele vormen
verwerkt zijn.
Het eerste uitgebreide kookboekje voor de wonderpeul. In het belang
van uw gezondheid en die van de hele wereld, het lezen en proberen
waard I
f 15,90 porto 2,75
Pro-soy, voorverwerkte soyabonen. Even weken of opkoken direct te
verwerken in vele smakelijke gerechten.
Naturel, fijn, grof, licht en donker
Vlees en hamsmaak. Zuiver vegetarisch
per half pond f 2,25. per pond f 4,
Soya meel en soyabonen per half pond f 2,per pond 4,
Gratis recepten bij elk zakje. In het soyaboekje van Harryet Marsman
vindt U er natuurlijk veel meer!
16