Over soja en aardige fabrikanten "LEVEN MET SOYA Leef met SOYA! Pas verschenen de 2e druk van Onlangs kreeg ik een brief van een meneer, die vergeten was naam en adres te vermelden. Ook zijn handtekening kon ik moeilijk ontcijferen, zodat ik hem nog niet heb kunnen bedanken voor zijn vriendelijke woorden. Ik doe 't hierbij, in de hoop dat hij dit stukje onder ogen krijgt. Dank u wel meneer X. 't Ging hem o.a. ook om Crocomix, een soja-product waar hij aan gewend was en dat hij altijd in een bepaald warenhuis had kunnen kopen. Ineens kon zijn leverancier hem er niet meer aan helpen. Wat nu? Meneer X, die zoutloos eet, maakt zich een beetje ongerust dat mede door mijn kritiek op de prijs, 't artikel uit de handel is genomen. Enige tijd geleden nl., schreef ik in T.T. dat, ver geleken met Ultra soy, Pro soy en an dere soy's, Crocomix wel duur was. Meneer X. vleit me. Ik zou er haast verlegen van worden, als ik niet wist dat niemand zich ooit ook maar iets zal aantrekken van welke kritiek ook, van mij. Misschien was 't maar een tijdelijke maatregel. Probeert u eens te schrijven, meneer X. aan SMIT'S Reform B.V. in Putten, Gelderland. Postbus 17. Dat is de importeur. De speciaal-zaak hier heeft 't nog wèl. En op mijn vraag of Smits plannen had 't uit de handel te nemen, zei hij: Ik weet er niks van. Mocht toch blij ken dat 't inderdaad niet meer wordt aangeboden, dan kunt u altijd terug vallen op de verschillende soorten die nu toch blijkbaar al wel in klein-ver- pakking op de markt zijn gebracht Met name bij Vroom en Dreesman, naar ik hoor. En niet alleen de zoute soorten, maar alle. Hier in Bergen op Zoom, onze "grote stad" was 't er nog niet. Van de grootste fabriek in Nederland kreeg ik, al wel een tijdje geleden, te horen, dat T.V.P. alleen in grote hoeveelheden geleverd werd aan de vlees- en snackwaren-indus- trie. Af en toe worden we ineens weer in een stukje in de krant aan soja her innerd. De Telegraaf van 11 oktober j.l. zegt b.v. "Bij het ten doop houden van de door de Vereniging van Handelaren in Industriële Grondstoffen uit Akker- produkten (hè hè) uitgebrachte bro chure "Soja-eiwit in de menselijke voeding", verklaarde Prof. ir. B. Krol, Directeur van 't Centraal Instituut voor Voedingsonderzoek, 't een raadsel te vinden, waarom veevoedingsdeskun digen zich eerder op de soja hebben gestort dan mensen die zich bezig houden met de menselijke voeding. Hij zal de eerste niet geweest zijn die zich verbaasde. Ik vroeg de brochure onmiddellijk op en kreeg haar prompt toegestuurd. Duur uitgevoerd; er stond niets nieuws in. Op mijn vraag waar en wanneer wij de genoemde soja-producten zullen kunnen kopen, kreeg ik maar helemaal geen ant woord. Stomme vraag! Ze weten ook niet dat ik zelden mijn neus ver buiten de deur steek. De enige winkel die 't hier, in Bergen op Zoom wèl verkocht, vertelde mij, enkele weken geleden, dat hij 't spul aan de straatstenen niet kwijt kon. "Maar waarom dan niet?" "De mensen kennen 't niet." "Maar als 't nou overal verkocht zou worden, 't in kranten en folders werd geadverteerd, zoals bv. dat vóórge bakken brood, dan zou 't wèl de aan dacht trekken. Bij Albert Heyn gaat "Eet" er toch ook in, en andere kant en-klaar eterijtjes als kroketten e.d. waar soja in zit. Maar één fabriek vertelde mij dat T.V.P. alleen in t groot werd geleverd aan de levens- middelen-industrie." "Jadat is 't. Men gaat er van uit, dat de Nederlandse huisvrouw 't lui ste schepsel ter wereld is en daarom al die kant-en-klaar maaltijden." Wat hebben we toch een lieve fabri kanten. Zo belangeloos, alleen en uit sluitend voor óns gemak! Gelooft u dat? Als u dan "niet te lui" bent en u heeft na de overdaad van de feestdagen trek in een eenvoudige, maar lekkere en gezonde maaltijd, dan heeft me vrouw Hofhuis in Bussum een heerlijk recept voor u. PLANTERSVROUW Soja-ratatouille. 2 ons soja-vleesjes of meer 1 dikke of twee kleine uien 2 teentjes knoflook lekker veel groene en rode pepers of paprika's 1 bouillontablet een paar schijfjes laos, wat assem, suiker en zout naar smaak. 1 eetlepel ketjap 1 winterpeen 1/2 pond champignons Soja-vlees weken in handwarm water en laten uitlekken. Peen in schijfjes snijden, champignons in stukjes. Ui, knoflook, lomboks snipperen en frui ten in een flinke lepel margarine. De andere ingrediënten er bij doen, de vleesjes het laatst. Alles moet blijven knappen, mag even met een beetje water gesmoord worden. Door Harryet Marsman (Plantersvrouw) Internationale (èn Indonesische) recepten waarin soya in vele vormen verwerkt zijn. Het eerste uitgebreide kookboekje voor de wonderpeul. In het belang van uw gezondheid en die van de hele wereld, het lezen en proberen waard I f 15,90 porto 2,75 Pro-soy, voorverwerkte soyabonen. Even weken of opkoken direct te verwerken in vele smakelijke gerechten. Naturel, fijn, grof, licht en donker Vlees en hamsmaak. Zuiver vegetarisch per half pond f 2,25. per pond f 4, Soya meel en soyabonen per half pond f 2,per pond 4, Gratis recepten bij elk zakje. In het soyaboekje van Harryet Marsman vindt U er natuurlijk veel meer! 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1977 | | pagina 16