BIEFSTUK BOHONG
Zo af en toe wordt in de krant een soja-schoteltje opgediend. En dan zien we,
dat 't met dat soja-boontje echt weer eens fout zou kunnen gaan. Men wil 't
weer té mooi maken. Waarom toch moet er mee geknoeid worden dat er van
de kwaliteiten van de oorspronkelijke grondstoffen weinig of niets meer over
kan blijven? Men had bezwaren tegen de naam "Kunstvlees". Het is "vals
vlees", letterlijk en figuurlijk, vanwege het bedrog en het gevaar voor onze
gezondheid, dat er natuurlijk mee samen moet gaan.
Imitatievlees, waar zelfs fijnproevers
in Engeland moeite mee hadden er de
soja-biefstuk uit te pikken. Ja, ja, er is
weer knap werk verricht.
"MET MOEITE SOJA BIEFSTUK HER
KEND" stond in het Alg. Dagblad.
Dat komt, na alle goede eigenschap
pen die wij herhaaldelijk al naar voren
hebben gebracht, maar nooit genoeg
verteld kunnen worden, het commen
taar van een bekende arts.
"Het bijzondere van soja is dat het zo
goed van eiwitsamenstelling is, dat het
zonder aanvulling van ander plantaar
dig eiwit vlees kan vervangen. Naast
deze op zichzelf al prima eigenschap,
lijkt soja nu ineens ook een choleste
rolverlagend effect te hebben. Ik voor
zie dus weer een nieuwe rage. Het
klinkt zo veelbelovend, dat er vast wel
weer iets aan niet deugt. Maar dat
ontdekken ze later dan wel weer."
Nu heb ik er natuurlijk veel minder
(soja) kaas van gegeten dan deze
dokter, maar ik dacht dat 't al lang
bekend was, dat soja, lecithine bevat.
En ook dat er doktoren zijn, die de
soja-lecithine boven aan op hun lijstje
zetten.
Verder, dat "later".
Voor mij deugt die soja-biefstuk nu al
niet. Moet je je voorstellen, harde,
droge zaden, moeten met kunst en
vliegwerk omgetoverd worden tot een
stukje mals, sappig vlees. Druipend
van "bloed" als je er met een vork in
prikt. Anders is 't geen biefstuk. Wat
voor bloed? Welke kleur- en smaak
stoffen moeten er aan toegevoegd
worden om er die zuivere biefstuk-
smaak in te brengen, die de koe aan
haar eigen vlees niet eens meer geven
kan. Waar worden die van gemaakt?
Wat is tegenwoordig nog natuur?
Ik denk aan 't boek van Lucas Reijn-
ders e.a. "Voedsel; gezondheid, be
drog, vergif". Maar dan laat ik dat
gezondheid maar weg. Arm sojaboon-
tje, ze is een beter lot waardig.
Als ik Pro Soy gebruik, prefereer ik
de stukjes neutraal om er zelf lekkere
smaakjes aan te geven. Onschadelijk.
Sereh, djeroek poeroet, laos, maar
ook thijm, dragon en basilicum.
En laten we de soja-boon toch ook
in haar eigen gedaante in ere houden.
Tegelijk een pond weken, koken, van
vliesjes ontdoen en dan in lege boter-
kuipjes weg zetten in diepvries of
vriesvakje van de koelkast.
Een bakje bij de hand houden om
dagelijks wat van te gebruiken in sa-
joer, sambel-goreng, roer-ei of wat
maar. Iedere dag een beetje is beter
dan enkele keer veel. En ze zijn knap
pend nog lekkerder dan zacht gekookt.
Men zegt dat ze eerder zacht koken
als aan 't kooknat een beetje Iziki
wordt toegevoegd. Een soort zeewier,
gedroogd. Maar dat is een sprookje,
ik heb 't geprobeerd.
Wel overleefde Dr. Akizuki en zijn
medewerkers in 't hospitaal, de gevol
gen van de atoombom in Nagasaki,
door 't langdurig consumeren van so
ja en zeewier. Moeten wij niet vast
beginnen?
Nu 't bijna planttijd is, krijg ik weer
veel verzoekjes waar 't zaad te krijgen
is. Ik heb onze voorraad opgedeeld.
Verleden jaar lieten wij o.a. ook zaad
komen uit Engeland. Prima. De zaad-
handel bood 't zaad aan als een
"nieuwe groente, smakelijk, gemak
kelijk te telen, vol eiwitkracht, vitami
nen en aminozuren. Kortom: De bron
van 't leven."
Als sluitstuk een sambeltje.
Snipper acht of meer rode lomboks
en een paar groene, een ui en twee
teentjes knoflook. De snippers opbak
ken in djelantah olie of vet waar al
's eerder vis of vlees in gebakken is.
Vergeet de afzuigkap niet.) Stukje
trassi bij doen, zout en suiker naar
smaak en een scheut azijn. En de paar
lepels gekookte sojabonen die u een
beetje fijn gewreven hebt. Samen
zachtjes opbakken tot de olie zich af
scheidt. Lekker; maar pedis
Van pedis gesproken. Laatst had ik
hier een paar kleinkinderen.
"Oma, krijgen we straks ajam-pedis?"
't Viel een beetje té uit. Terwijl hem
de vlammen uitsloegen naar alle kan
ten, "Gek dat pijn zo lekker kan zijn.
Voor deze kip zou je twee magen
moeten hebben." "Geef mij maar twee
kippen." Eveneens hikkend.
PLANTERSVROUW
Bohong beduvelen
de Balong in afwachting van zijn
eeuwige marteling in het helse vuur...
Wallahuaham bi sawwab. De enige
God weet alles. ZAINAL A.
Kuncen Koentjen, is een oude
man, die als bewaker fungeert van een
heilige plaats of een wonderdadig
voorwerp.
2) Kimo Gelung is de enige benaming
van een wonderdadig voorwerp in de
desa Wegil. Naar men zegt, scheidt
dit voorwerp water af, als het druppe
len van tranen en kan het als speek
sel worden beschouwd.
Balong dit kunnen we aanduiden als
een visvijver of stuwdam. Maar met
balong in dit artikel wordt slechts be
doeld de modderige of natte grond
van een moeras ook als daarop niet
veel stilstaand water staat; bestemd
voor het tweede graf na de tweede
dood.
B.O.S.
Wij prijzen ons gelukkig te mogen on
dervinden, dat er toch nog steeds
mensen zijn, die ondanks zoveel be
slommeringen om verhoogde levens
standaard, huurverhoging en allesbe
halve tamme belastingen en noem
maar op, het mooie werk van Pa van
der Steur blijven gedenken en ook
daadwerkelijk steunen.
Namens alle bestuursleden van de
Bond van Oud-Steurtjes zeg ik hierbij
hartelijk dank aan alle milde gevers
voor de mooie verrassing: we mochten
127,ontvangen.
Onze waardering gaat ook tevens uit
naar Tong-Tong, die als vanouds hier
toe bemiddeld heeft.
Lieve vrienden, nogmaals heel harte
lijk dank en niet in de laatste plaats
voor het feit, dat U een open hart
heeft voor het verweesde kind.
H. M. Soesman Penn. B.O.S.
PASAR MALAM - Bergen op Zoom
De Pasar Malam is weer over
in het nuchtere "Krabbengat",
En al klinkt dit erg pover,
Geen mens die treurt in Scheldestad.
Immers, Carnaval is pas geweest
En Kermis viert men meerdere malen,
Maar bij dit Indisch Marktfeest
Helaas geen poging tot herhalen.
We moeten weer een jaartje wachten
Met een hart vol melancholie,
En verscholen achter diepste
gedachten
Betuig je dank en sympathie.
Oh dierbaar, lieflijk krontjonglied
Je raakte gevoelige snaren,
De weemoed in ons hart gebiedt:
Dat je immer blijft voor jaren
M. Bakx
19