BIEFSTUK BOHONG Zo af en toe wordt in de krant een soja-schoteltje opgediend. En dan zien we, dat 't met dat soja-boontje echt weer eens fout zou kunnen gaan. Men wil 't weer té mooi maken. Waarom toch moet er mee geknoeid worden dat er van de kwaliteiten van de oorspronkelijke grondstoffen weinig of niets meer over kan blijven? Men had bezwaren tegen de naam "Kunstvlees". Het is "vals vlees", letterlijk en figuurlijk, vanwege het bedrog en het gevaar voor onze gezondheid, dat er natuurlijk mee samen moet gaan. Imitatievlees, waar zelfs fijnproevers in Engeland moeite mee hadden er de soja-biefstuk uit te pikken. Ja, ja, er is weer knap werk verricht. "MET MOEITE SOJA BIEFSTUK HER KEND" stond in het Alg. Dagblad. Dat komt, na alle goede eigenschap pen die wij herhaaldelijk al naar voren hebben gebracht, maar nooit genoeg verteld kunnen worden, het commen taar van een bekende arts. "Het bijzondere van soja is dat het zo goed van eiwitsamenstelling is, dat het zonder aanvulling van ander plantaar dig eiwit vlees kan vervangen. Naast deze op zichzelf al prima eigenschap, lijkt soja nu ineens ook een choleste rolverlagend effect te hebben. Ik voor zie dus weer een nieuwe rage. Het klinkt zo veelbelovend, dat er vast wel weer iets aan niet deugt. Maar dat ontdekken ze later dan wel weer." Nu heb ik er natuurlijk veel minder (soja) kaas van gegeten dan deze dokter, maar ik dacht dat 't al lang bekend was, dat soja, lecithine bevat. En ook dat er doktoren zijn, die de soja-lecithine boven aan op hun lijstje zetten. Verder, dat "later". Voor mij deugt die soja-biefstuk nu al niet. Moet je je voorstellen, harde, droge zaden, moeten met kunst en vliegwerk omgetoverd worden tot een stukje mals, sappig vlees. Druipend van "bloed" als je er met een vork in prikt. Anders is 't geen biefstuk. Wat voor bloed? Welke kleur- en smaak stoffen moeten er aan toegevoegd worden om er die zuivere biefstuk- smaak in te brengen, die de koe aan haar eigen vlees niet eens meer geven kan. Waar worden die van gemaakt? Wat is tegenwoordig nog natuur? Ik denk aan 't boek van Lucas Reijn- ders e.a. "Voedsel; gezondheid, be drog, vergif". Maar dan laat ik dat gezondheid maar weg. Arm sojaboon- tje, ze is een beter lot waardig. Als ik Pro Soy gebruik, prefereer ik de stukjes neutraal om er zelf lekkere smaakjes aan te geven. Onschadelijk. Sereh, djeroek poeroet, laos, maar ook thijm, dragon en basilicum. En laten we de soja-boon toch ook in haar eigen gedaante in ere houden. Tegelijk een pond weken, koken, van vliesjes ontdoen en dan in lege boter- kuipjes weg zetten in diepvries of vriesvakje van de koelkast. Een bakje bij de hand houden om dagelijks wat van te gebruiken in sa- joer, sambel-goreng, roer-ei of wat maar. Iedere dag een beetje is beter dan enkele keer veel. En ze zijn knap pend nog lekkerder dan zacht gekookt. Men zegt dat ze eerder zacht koken als aan 't kooknat een beetje Iziki wordt toegevoegd. Een soort zeewier, gedroogd. Maar dat is een sprookje, ik heb 't geprobeerd. Wel overleefde Dr. Akizuki en zijn medewerkers in 't hospitaal, de gevol gen van de atoombom in Nagasaki, door 't langdurig consumeren van so ja en zeewier. Moeten wij niet vast beginnen? Nu 't bijna planttijd is, krijg ik weer veel verzoekjes waar 't zaad te krijgen is. Ik heb onze voorraad opgedeeld. Verleden jaar lieten wij o.a. ook zaad komen uit Engeland. Prima. De zaad- handel bood 't zaad aan als een "nieuwe groente, smakelijk, gemak kelijk te telen, vol eiwitkracht, vitami nen en aminozuren. Kortom: De bron van 't leven." Als sluitstuk een sambeltje. Snipper acht of meer rode lomboks en een paar groene, een ui en twee teentjes knoflook. De snippers opbak ken in djelantah olie of vet waar al 's eerder vis of vlees in gebakken is. Vergeet de afzuigkap niet.) Stukje trassi bij doen, zout en suiker naar smaak en een scheut azijn. En de paar lepels gekookte sojabonen die u een beetje fijn gewreven hebt. Samen zachtjes opbakken tot de olie zich af scheidt. Lekker; maar pedis Van pedis gesproken. Laatst had ik hier een paar kleinkinderen. "Oma, krijgen we straks ajam-pedis?" 't Viel een beetje té uit. Terwijl hem de vlammen uitsloegen naar alle kan ten, "Gek dat pijn zo lekker kan zijn. Voor deze kip zou je twee magen moeten hebben." "Geef mij maar twee kippen." Eveneens hikkend. PLANTERSVROUW Bohong beduvelen de Balong in afwachting van zijn eeuwige marteling in het helse vuur... Wallahuaham bi sawwab. De enige God weet alles. ZAINAL A. Kuncen Koentjen, is een oude man, die als bewaker fungeert van een heilige plaats of een wonderdadig voorwerp. 2) Kimo Gelung is de enige benaming van een wonderdadig voorwerp in de desa Wegil. Naar men zegt, scheidt dit voorwerp water af, als het druppe len van tranen en kan het als speek sel worden beschouwd. Balong dit kunnen we aanduiden als een visvijver of stuwdam. Maar met balong in dit artikel wordt slechts be doeld de modderige of natte grond van een moeras ook als daarop niet veel stilstaand water staat; bestemd voor het tweede graf na de tweede dood. B.O.S. Wij prijzen ons gelukkig te mogen on dervinden, dat er toch nog steeds mensen zijn, die ondanks zoveel be slommeringen om verhoogde levens standaard, huurverhoging en allesbe halve tamme belastingen en noem maar op, het mooie werk van Pa van der Steur blijven gedenken en ook daadwerkelijk steunen. Namens alle bestuursleden van de Bond van Oud-Steurtjes zeg ik hierbij hartelijk dank aan alle milde gevers voor de mooie verrassing: we mochten 127,ontvangen. Onze waardering gaat ook tevens uit naar Tong-Tong, die als vanouds hier toe bemiddeld heeft. Lieve vrienden, nogmaals heel harte lijk dank en niet in de laatste plaats voor het feit, dat U een open hart heeft voor het verweesde kind. H. M. Soesman Penn. B.O.S. PASAR MALAM - Bergen op Zoom De Pasar Malam is weer over in het nuchtere "Krabbengat", En al klinkt dit erg pover, Geen mens die treurt in Scheldestad. Immers, Carnaval is pas geweest En Kermis viert men meerdere malen, Maar bij dit Indisch Marktfeest Helaas geen poging tot herhalen. We moeten weer een jaartje wachten Met een hart vol melancholie, En verscholen achter diepste gedachten Betuig je dank en sympathie. Oh dierbaar, lieflijk krontjonglied Je raakte gevoelige snaren, De weemoed in ons hart gebiedt: Dat je immer blijft voor jaren M. Bakx 19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1977 | | pagina 19