Culimix Soya-mix
Koken met
Culimix
TOKO TONG TONG
DE 2e DRUK VAN
LEVEN MET SOYA
19
We hebben al enige tijd een nieuw
soja-product in de winkel (het wordt
al heel lang in fabrieken, Horeca
bedrijf en diverse tehuizen en canti-
nes gebruikt) Culimix genaamd. Een
heerlijk mengsel van specerijen, krui
den en fijne brokjes soja. In dit blad
vond u bij de advertenties van Culi
mix enige suggesties. Plantersvrouw
heeft die nu wat uitgebreider en dui
delijker in recepten verwerkt die wer
kelijk aan te bevelen zijn. Denkt u
erom: geen zout meer toevoegen,
Culimix heeft daarin voorzien.
Macaronischotel
Benodigdheden: Macaroni, bonen,
worteltjes, erwtjes, een groene papri
ka, tomaten, een ui, geraspte kaas,
culimix en margarine.
De macaroni in ruim water met wat
zout niet té gaar koken, even onder
de koude kraan houden, dan goed
laten uitlekken in een vergiet.
Alle groenten, behalve de tomaten, in
heel kleine stukjes snijden en in een
lepel margarine flenzen. Voor de
smaak kan wat aromat toegevoegd
worden of een stukje van een bouillon
tablet, in wat water opgelost.
Van 't vuur de macaroni er door
scheppen en twee lepels culimix. Of
meer; dit naar eigen smaak. Dan wordt
de massa overgedaan in een beboter
de vuurvaste schotel en helemaal af
gedekt met in plakjes gesneden to
maat, ontdaan van de velletjes. U
weet 't, even dompelen in goed heet
water, dan laat 't schilletje zó los. Ge
raspte kaas er over strooien, hier en
daar een stukje boter en dan de oven
in. Natuurlijk kunt u voor deze schotel
ook uw restantjes vlees gebruiken,
gehakt, reepjes ham. En, erg gezond,
wat voorgeweekte sojakruimels. (pro
soy). Maar 't hóeft niet.
Stoofschoteltje
Aardappelen, wortelen, bonen, prei,
kool, uien. Margarine en culimix.
De aardappelen in blokjes snijden, de
groenten in grove stukken. Alles sa
men fruiten in een flinke lepel mar
garine tot half gaar. Opgieten met
water waarin een bouillontablet is op
gelost. Culimix naar smaak toevoegen.
De massa overdoen in een vuurvaste
schaal en in de oven of op een as-
bestplaatje gaar laten stoven.
Kippevleugeltjes bakken
De puntjes er af snijden voor in de
soep of sajoer. De rest in tweeën
verdelen. Eiwit loskloppen in een kom,
de vleugeltjes er door heen halen en
dan wentelen in culimix. Bakken in
frituur. Lekker als knabbeltje. Maar
ook als een "gorengan" bij de rijst.
Gestoofde lapjes van kip.
Van een flinke kip, borst en poten uit
benen, de lapjes plat slaan, bestuiven
met bloem, door eiwit halen (los ge
klopt) en dik paneren met culimix. In
margarine goudbruin braden.
Ui, tomaten en een groene paprika in
grove stukken snijden, in margarine
fruiten en met een beetje water op-
smoren. Een beetje ketjap er bij, knof
lookpoeder, evt. wat aromat. De stuk
jes kip op een schaal schikken, saus
er over en nog enige tijd samen op
stoven.
Ragout voor duizend dingen
100 gram champignons,
een klein blikje erwtjes, extra fijn,
ui, peterselie, margarine en culimix.
Champignons schoonmaken en in
kleine stukjes verdelen Gaar koken
in ongeveer twee kopjes water en uit
't nat scheppen. In margarine de ge
hakte ui fruiten tot glazig en dan
't kookvocht toevoegen. Maak van
een flinke lepel bloem en wat melk
een glad papje waarmee 't vocht, al
roerend gebonden wordt. De roux
mag niet te stijf zijn. Ze moet bijge
bonden worden met culimix. Strooi
hiervan al roerende twee lepels door
de saus en blijf verwarmen tot een
dikke substantie verkregen is. Daar
de champignons bij doen en de erw
tjes uit 't vocht. Is de ragout te stijf
dan kan wat vocht uit 't blikje toege
voegd worden. De massa samen nog
even om en om scheppen op 't gas
dan, van 't vuur, de fijn geknipte pe
terselie er door. Op smaak afmaken
met aromat en knoflookpoeder.
Een rand warme rijst scheppen op een
platte schaal en in de opening in 't
midden de ragout storten. U heeft hier
een volledige maaltijd aan.
Ook lekker met aardappelpuree.
Kleine omeletjes bakken, lepel ragout
er op, dicht vouwen tot driehoekjes
of rolletjes van maken en eten bij ge
bakken aardappelen of friten. Toma
tenketchup.
Pannekoekjes bakken, deze vullen met
de ragout, kussentjes van vouwen, de
naden bestrijken met eiwit en bakken
in frituur. Risolles.
Als vulling van de pasteitjes die u
kant en klaar in de winkels kunt ko
pen.
Lekker op toastjes als "makanan-ke-
tjil." En gewoon als broodbeleg.
En nog veel meer.
Gevulde paprika's
Paprika's met een scherp mesje aan
één kant insnijden en door de ope
ning voorzichtig de zaaddozen verwij
deren.
Voor de vulling:
Gehakt uitje fruiten tot glazig en met
een paar in melk geweekte sneden
bruin brood, een beetje rauw gehakt
en een ei-dooier samen prakken. Doe
er naar smaak culimix door. In plaats
van gehakt kan natuurlijk ook voor-
geweekt soya-kruim gebruikt worden
of een restje corned-beef.
Met dit mengsel de holten in de pa
prika's vullen, de snede bestrijken
met eiwit en de vruchten in margarine
aan alle kanten even opbakken. Uit 't
vet scheppen. En daarin nu de grof
gesneden ui, rijpe tomaten van vel
letjes ontdaan, smoren. Mag wat wa
ter bij en een beetje ketjap. Ik doe
óveral een snufje knoflook door voor
de smaak; en de bloeddruk.
De saus nog wat bijbinden met een
beetje culimix, paprika's weer terug
doen in de pan en nog een half uurtje
samen laten sudderen.
Lekker bij spaghetti en ook bij de
rijst.
PLANTERSVROUW
IETS NIEUWS - IETS LEKKERS
IETS GEZONDS
Een heerlijk mengsel van pittige
kruiden en soya. Met wat water
aanlengen, even roeren, vermen
gen met gehakt (u heeft maar
de helft van de gewone hoeveel
heid nodig als u Culimix ge
bruikt) of voor een vegetarisch
en nog gezonder gerecht: voor-
geweekte pro-soy (soyabrokjes).
Of u maakt heerlijke aardappel
kroketten, bitterballen, een ma-
caronieschotel, een stoofschotel.
Culimix, een gezond, eiwit soya-
produkt. Zuiver plantaardig, vet
arm, makkelijk-vlug enlek
ker! Makkelijk te bewaren, zui
nig in gebruik. Probeert u het
eens met een half pondje 3,50,
per pond 6,50.
Door Harryet Marsman
(Plantersvrouw)
Internationale (èn Indonesische)
recepten waarin soya in vele
vormen verwerkt zijn.
Het eerste uitgebreide kook
boekje voor de wonderpeul. In
het belang van uw gezondheid
en die van de hele wereld, het
lezen en proberen waard!
15,90, porto f 2,75