Culimix Soya-mix Koken met Culimix TOKO TONG TONG DE 2e DRUK VAN LEVEN MET SOYA 19 We hebben al enige tijd een nieuw soja-product in de winkel (het wordt al heel lang in fabrieken, Horeca bedrijf en diverse tehuizen en canti- nes gebruikt) Culimix genaamd. Een heerlijk mengsel van specerijen, krui den en fijne brokjes soja. In dit blad vond u bij de advertenties van Culi mix enige suggesties. Plantersvrouw heeft die nu wat uitgebreider en dui delijker in recepten verwerkt die wer kelijk aan te bevelen zijn. Denkt u erom: geen zout meer toevoegen, Culimix heeft daarin voorzien. Macaronischotel Benodigdheden: Macaroni, bonen, worteltjes, erwtjes, een groene papri ka, tomaten, een ui, geraspte kaas, culimix en margarine. De macaroni in ruim water met wat zout niet té gaar koken, even onder de koude kraan houden, dan goed laten uitlekken in een vergiet. Alle groenten, behalve de tomaten, in heel kleine stukjes snijden en in een lepel margarine flenzen. Voor de smaak kan wat aromat toegevoegd worden of een stukje van een bouillon tablet, in wat water opgelost. Van 't vuur de macaroni er door scheppen en twee lepels culimix. Of meer; dit naar eigen smaak. Dan wordt de massa overgedaan in een beboter de vuurvaste schotel en helemaal af gedekt met in plakjes gesneden to maat, ontdaan van de velletjes. U weet 't, even dompelen in goed heet water, dan laat 't schilletje zó los. Ge raspte kaas er over strooien, hier en daar een stukje boter en dan de oven in. Natuurlijk kunt u voor deze schotel ook uw restantjes vlees gebruiken, gehakt, reepjes ham. En, erg gezond, wat voorgeweekte sojakruimels. (pro soy). Maar 't hóeft niet. Stoofschoteltje Aardappelen, wortelen, bonen, prei, kool, uien. Margarine en culimix. De aardappelen in blokjes snijden, de groenten in grove stukken. Alles sa men fruiten in een flinke lepel mar garine tot half gaar. Opgieten met water waarin een bouillontablet is op gelost. Culimix naar smaak toevoegen. De massa overdoen in een vuurvaste schaal en in de oven of op een as- bestplaatje gaar laten stoven. Kippevleugeltjes bakken De puntjes er af snijden voor in de soep of sajoer. De rest in tweeën verdelen. Eiwit loskloppen in een kom, de vleugeltjes er door heen halen en dan wentelen in culimix. Bakken in frituur. Lekker als knabbeltje. Maar ook als een "gorengan" bij de rijst. Gestoofde lapjes van kip. Van een flinke kip, borst en poten uit benen, de lapjes plat slaan, bestuiven met bloem, door eiwit halen (los ge klopt) en dik paneren met culimix. In margarine goudbruin braden. Ui, tomaten en een groene paprika in grove stukken snijden, in margarine fruiten en met een beetje water op- smoren. Een beetje ketjap er bij, knof lookpoeder, evt. wat aromat. De stuk jes kip op een schaal schikken, saus er over en nog enige tijd samen op stoven. Ragout voor duizend dingen 100 gram champignons, een klein blikje erwtjes, extra fijn, ui, peterselie, margarine en culimix. Champignons schoonmaken en in kleine stukjes verdelen Gaar koken in ongeveer twee kopjes water en uit 't nat scheppen. In margarine de ge hakte ui fruiten tot glazig en dan 't kookvocht toevoegen. Maak van een flinke lepel bloem en wat melk een glad papje waarmee 't vocht, al roerend gebonden wordt. De roux mag niet te stijf zijn. Ze moet bijge bonden worden met culimix. Strooi hiervan al roerende twee lepels door de saus en blijf verwarmen tot een dikke substantie verkregen is. Daar de champignons bij doen en de erw tjes uit 't vocht. Is de ragout te stijf dan kan wat vocht uit 't blikje toege voegd worden. De massa samen nog even om en om scheppen op 't gas dan, van 't vuur, de fijn geknipte pe terselie er door. Op smaak afmaken met aromat en knoflookpoeder. Een rand warme rijst scheppen op een platte schaal en in de opening in 't midden de ragout storten. U heeft hier een volledige maaltijd aan. Ook lekker met aardappelpuree. Kleine omeletjes bakken, lepel ragout er op, dicht vouwen tot driehoekjes of rolletjes van maken en eten bij ge bakken aardappelen of friten. Toma tenketchup. Pannekoekjes bakken, deze vullen met de ragout, kussentjes van vouwen, de naden bestrijken met eiwit en bakken in frituur. Risolles. Als vulling van de pasteitjes die u kant en klaar in de winkels kunt ko pen. Lekker op toastjes als "makanan-ke- tjil." En gewoon als broodbeleg. En nog veel meer. Gevulde paprika's Paprika's met een scherp mesje aan één kant insnijden en door de ope ning voorzichtig de zaaddozen verwij deren. Voor de vulling: Gehakt uitje fruiten tot glazig en met een paar in melk geweekte sneden bruin brood, een beetje rauw gehakt en een ei-dooier samen prakken. Doe er naar smaak culimix door. In plaats van gehakt kan natuurlijk ook voor- geweekt soya-kruim gebruikt worden of een restje corned-beef. Met dit mengsel de holten in de pa prika's vullen, de snede bestrijken met eiwit en de vruchten in margarine aan alle kanten even opbakken. Uit 't vet scheppen. En daarin nu de grof gesneden ui, rijpe tomaten van vel letjes ontdaan, smoren. Mag wat wa ter bij en een beetje ketjap. Ik doe óveral een snufje knoflook door voor de smaak; en de bloeddruk. De saus nog wat bijbinden met een beetje culimix, paprika's weer terug doen in de pan en nog een half uurtje samen laten sudderen. Lekker bij spaghetti en ook bij de rijst. PLANTERSVROUW IETS NIEUWS - IETS LEKKERS IETS GEZONDS Een heerlijk mengsel van pittige kruiden en soya. Met wat water aanlengen, even roeren, vermen gen met gehakt (u heeft maar de helft van de gewone hoeveel heid nodig als u Culimix ge bruikt) of voor een vegetarisch en nog gezonder gerecht: voor- geweekte pro-soy (soyabrokjes). Of u maakt heerlijke aardappel kroketten, bitterballen, een ma- caronieschotel, een stoofschotel. Culimix, een gezond, eiwit soya- produkt. Zuiver plantaardig, vet arm, makkelijk-vlug enlek ker! Makkelijk te bewaren, zui nig in gebruik. Probeert u het eens met een half pondje 3,50, per pond 6,50. Door Harryet Marsman (Plantersvrouw) Internationale (èn Indonesische) recepten waarin soya in vele vormen verwerkt zijn. Het eerste uitgebreide kook boekje voor de wonderpeul. In het belang van uw gezondheid en die van de hele wereld, het lezen en proberen waard! 15,90, porto f 2,75

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Tong Tong | 1977 | | pagina 19